mamaga283 21.03.06, 08:26 dostałam taki wynik 1,84 mmol/l, a wszędzie sa wyniki mmol/dobę i teraz nie wiem jak to odczytać Aga Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stasiomama Re: jaka jest norma wapnia w moczu w mmol/l? 21.03.06, 09:47 WAPŃ mmol/dobę 1,25-3,77 (niski Ca w diecie) 2,50-7,50 (wysoki Ca w diecie) Odpowiedz Link
mamaga283 Re: jaka jest norma wapnia w moczu w mmol/l? 21.03.06, 11:06 dzięki za odpowiedź , tylko ze ja własnie mam normy w tych jednostkach a wynik mam w mmol/litr a nie na dobęMoze wiesz jak sie to ma do litrów? Aga Odpowiedz Link
stasiomama Re: jaka jest norma wapnia w moczu w mmol/l? 21.03.06, 11:46 Poszukam jeszcze... A tak na szybko... w jakim wieku jest dziecko? Sa normy ilości wydalanego moczu na dobe, można to policzyc... Ale, po konsultacji z zaprzyjaźnionym laboratorium, powinnaś: - dostać wynik w mmol/l/dobę, wynik w mmol/l jest niepoprawny, - otrzymać normy (każde laboratorium MUSI wskazac jakie sa normy dla każdego badania które wykonuje). Odpowiedz Link
mamaga283 Re: jaka jest norma wapnia w moczu w mmol/l? 21.03.06, 12:35 córka ma 3,5 roku, wynik mam w takich jednostkach bo badanie nie było ze zbóirki moczu tylko z jednego sikania. Ja spróbowałam zrobić tak :załozyłam ze ona wysika przez całą dobę 2litry moczu tzn. w tym będzie 1,84mmol wapniax2, z tego wynika że wysika 3,68 mmol wapnia /dobę. Jak myślisz czy to mozna tak liczyć? Odpowiedz Link
stasiomama Re: jaka jest norma wapnia w moczu w mmol/l? 21.03.06, 13:46 2 litry, na pewno tyle nie wyprodukuje. Średnio takie dziecko produkuje 250-500 ml. Zwróc się do laboratorium, alby podalo wartości prawidłowe. To ich psi obowiazek je załączyc do wyniku. Odpowiedz Link