Dodaj do ulubionych

nerka z cechami podwójnego układu k-m - pomocy!

15.09.06, 09:33
Witam,
jestem mamą rocznej Ani, ostatnio córka przechodziła infekcje wirusową
(gorączka 3 dni, potem wysypka, troche czerwone gardło), wyszly nam leukocyty
i białko w moczu. Dostalysmy skierowanie na USG jamy brzusznej i wynik, że
lewa nerka jest z cechami podwójnego układu kielichowo - miedniczkowego.
Lekarz pocieszal, ze to nie jest jakaś wada, tylko wariant rozwojowy, czego w
ogóle nie rozumiem.
Proszę, napiszcie, czy wasze dzieci mają coś takiego zdiagnozowane i czy to
groźne? Jakie jest leczenie, bądź profilaktyka.
Bardzo się martwię.
Magda
Obserwuj wątek
    • ms32 Re: nerka z cechami podwójnego układu k-m - pomoc 15.09.06, 16:54
      Samo zdwojenie układu nie jest niczym strasznym i zdarza się bardzo często.
      Trzeba natomiast uważać na dziecko, bo może ono (tzn. zdwojenie) sprzyjać
      infekcjom układu moczowego, może też być pośrednio przyczyną refluksu i ja
      osobiście bym to zbadała (cystografia wykaże). Zwłaszcza, jesli pojawiają się
      leukocyty w moczu, co może świadczyć o zakażeniu. ale na pewno nie ma powodu do
      paniki, z tym się spokojnie żyje! Pozdrawiam
    • gosia_gabi Re: nerka z cechami podwójnego układu k-m - pomoc 17.09.06, 08:14
      Nie martw się. Moja córcia ma podwójny ukm prawej nerki. To samo mówiła nasza
      pani doktor, to nie jest groźne. Musisz tylko kontrolować i pilnować, a wszystko
      będzie dobrze. Pozdrawiam
    • aniatrocka Re: nerka z cechami podwójnego układu k-m - pomoc 18.09.06, 17:06
      Witaj,
      wczoraj u mojej córki Zosi (6lat) również zdiagnozowano podwójną budowe lewej
      nerki. W sierpniu Zosia przechodziła zakażenie układu moczowego (osobiście
      podejrzewam, że winny był Bałtyk!) Radiolog powiedział, ze nie jest to
      patologia, ale taki rodzaj budowy i normalnie się z tym żyje. Być może któreś z
      rodziców lub dziadków ma taką nerkę i nawet o tym nie wie. Należy kontrolować
      ją raz w roku poprzez usg. Zapisałam się do nefrologa dzieciecego, zeby
      zobaczył zdjecia nerki i powiedział czy konieczne są dalsze badania typu
      cystografia (można zobaczyć czy mocz się cofa z moczowodu, tzw refluks, który
      powoduje zakazenia ukł moczowego). Nie martw się! Myślę, że to nie jest groźne,
      tym bardziej, ze moja Zosia wcześniej nie miała żadnych problemów z ukł
      moczowym. Napiszę za tydzień po wizycie u nefrologa, to może będe miała wiecej
      szczegółowych informacji.
      Ania
      • marta-21 Re: nerka z cechami podwójnego układu k-m - pomoc 18.09.06, 22:59
        witaj my rowniez mamy podwojny uklad moczowy i z tym idzie zyc i w niczym nie
        przeszkadza,taka anomalia.Tylko trzeba kontrolowac.Pozdrawiam
    • alergenzb Re: nerka z cechami podwójnego układu k-m - pomoc 19.09.06, 16:19
      Moja corka ma całkowite zdwojenie nerki prawej (podwojny układ kielichowo-
      miedniczkowy) oraz zdwojenie przewodów moczowych.
      Na poczatku, także nam mówiono, że to taka uroda, później pojwiał się sladowy
      odpływ moczowy, nastepnie poziom I, nastepnie poziom II.
      Od kilku lat ciągle nawracjace zakażenia w nieskończonośc, obecnie gdzie
      pojawiły się uczulenia na leki stosowane w leczeniu, nefrolodzy skierowali do
      urologa w zwiążku z niemoąnością leczenia ( uczulenia na leki), urolog podjął
      decyzję o ostrzykiwaniu z której po podaniu premedykacji zrezygnował. etapem
      nastepnym było skierowanie z powrotem do nefrologów, nefrolodzy zaprzestali
      leczenia i co mamy zrobić, czekać aż się nerka uszkodzi i wtedy urolog podejmie
      decyzje????
      Lecz, konsultuj, ale u naprawdę dobrego urologa, nie takiego który prponuje ci
      odrecznie prywatną klinikę, jak proponuje od razu, rezygnuj i szukaj takiego,
      który leczy z zamiłowania w zawodzie. Szukaj praktyków a nie profesorow.
      • joannaceglarek Re: nerka z cechami podwójnego układu k-m - pomoc 14.12.06, 11:29
        moje gg 4422388

możemy porozmawiać?
        moje dziecko ma taką samą wadę, 18.12. mamy wizytę ( pierwszą u nefrologa)
    • mrozbasia Re: nerka z cechami podwójnego układu k-m - pomoc 19.09.06, 22:35
      Moja córka też ma zdwojenie . Taka jej uroda. Być może Ty też masz zdwojenie i
      nawet o tym nie wiesz smile)).
      Poza tym miała reflux obustronny II/III stopień i wcale się nie pogłębil tylko
      zniknął!!! Więc to nic strasznego.
    • aniatrocka Re: nerka z cechami podwójnego układu k-m - pomoc 26.09.06, 08:12
      Witaj,
      nefrolog zlecił cystografię, badanie krwi, badanie moczu co 4 tygodnie. Nazywa
      to dmuchaniem na zimne, bo narazie nic się nie dzieje. Cystografię planujemy
      zrobić w Centrum Zdrowia Dziecka. Uff, oby mieć już to za sobą. Przy podwójnej
      nerce mogą występować dwa moczowody - stąd refluxy. Tak więc idziemy się badać.
      Podobno 1 na 50 osób ma podwójną budowę nerki! - takie małe pocieszenie...
      • gosiahyc Re: nerka z cechami podwójnego układu k-m - pomoc 15.04.13, 19:15
        czy UKM potocznie tez nazywa sie podwójną nerką? pierwsze lekaż powiedział ze moja córcia ma podwójną nerke a nastepnym razem ze to podwójny UKM i teraz nie wiem czy to tosamo?
    • emcia28 Re: nerka z cechami podwójnego układu k-m - pomoc 12.12.06, 22:12
      Mój prawie 6 letni starszy synek dołącza do grona dzieciaczków z nerką z
      cechami zdwojenia UKM. Dzisiaj to wykryto podczas USG. Syn przez ostatnie 3 dni
      10-krotnie w ciągu godz. siusia. Lekarze szukają przyczyny, podwojenie nie ma z
      tym żadnego związku, tak mi powiedzano. Posiew będzie dopiero w pon.,
      ewentualnie może to być tzw. "siusianie nawykowe" czyli schematyczne
      powtarzanie tej samej czynności, które mija. Dodam, że syn przechodził 2
      krotnie zakażenia ukł. moczowego. Pozdrawiam
    • peris49 Re: nerka z cechami podwójnego układu k-m - pomoc 17.09.19, 10:01
      Witam też mam podwójny układ ukm ale podwójny moczowód nie wchodzi do pęcherza a łączy się w połowie drogi z właściwym. Czy to jest groźne ? Proszę o odpowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka