Dodaj do ulubionych

Czy ktoś podaje sok z żurawin i jakie są efekty?

20.10.06, 11:53
Witam. Chciałam się dowiedzieć, czy podajecie swym dzieciom sok z żurawin?
Nefrolog zalecił mojej córce podawanie tego soku 3x5ml dziennie z wodą lub
herbatką. Żurawina uniemożliwia osadzanie się bakterii w drogach moczowych
więc zmniejsza ryzyko infekcji. My stosujemy ją dopiero od 26.09.06, to za
krótko by stwierdzić jej działanie. Na razie mocz jest prawidłowy, bez
bakterii (nawet ten łapany do woreczka). Może warto spróbować? Sok kupiłam w
aptece.
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: Czy ktoś podaje sok z żurawin i jakie są efek 20.10.06, 12:35
      ja podaje od ponad 1,5
      po 3mcach podawania miano e.coli spadło z 10do8 na 10do6-potem bakteria juz nie
      wstępowała-nie wiem czy dzieki żurawinie czy dzieki temu ze jest starsza i sie
      lepiej wysikuje. żurawine daje jej do herbaty do obiadu sok z żurawiny-nawet
      polewam żurawiną lody
    • szeniaa Re: Czy ktoś podaje sok z żurawin i jakie są efek 20.10.06, 13:33
      osobiście uważam że bardzo pomaga.Mojej starszej córce po zdiagnozowanym
      refluksie podawałam po pół kapsułki vitabutinu (też żurawina tyle że w
      proszku)obok leczenia furaginem i przez cały ten czas miała tylko jedną infekcję
      ale niewielką gdzie obyło się bez antybiotyków.Wczesniej bakterie co ją opóścily
      to zaraz wracaly, a przy żurawinie był spokój.Z młodsza córą mam ten problem że
      nie wiem czy jej zurawina nie szkodzi, znaczy w tym samym czasie dostała
      żurawine z herbatką z rumiankie i ją obsypało . Po prostu nie wiem czy to
      żurawina czy rumianek.Wredna E.coli nie chce się odczepic wuięc niedługo będę
      prubować jeszcze raz z żurawiną tylko tym razem podam z mlekiem.
      • magdamroziuk Re: Czy ktoś podaje sok z żurawin i jakie są efek 20.10.06, 14:54
        My od ponad roku podajemy kapsułkę Vitabutinu rozpuszczoną w soku. Nie wiem,
        czy to coś pomogło, czy nie.
    • edie28 Re: Czy ktoś podaje sok z żurawin i jakie są efek 20.10.06, 14:55
      Ja podaję Viatbutin 1 kaps na noc. Wg mnie bardzo pomaga. Pojadę już od 1,5
      roku.
      • gusia210 Re: Czy ktoś podaje sok z żurawin i jakie są efek 20.10.06, 20:55
        my też vitabutin-jedną kapsułkę dziennie do herbatki
        chyba pomaga
    • tuttalucia Re: Czy ktoś podaje sok z żurawin i jakie są efek 20.10.06, 22:01
      witam, podaje corce sok z żurawin (ze wzgledu na fakt zakwaszania moczu-
      obniżanie pH bo ponoc bakterie kwaśnego nie lubia)
      Łucja go uwielbia -rozcienczam go z wodą dodatkowo pije pokrzywesmile
    • kwinta5 Re: Czy ktoś podaje sok z żurawin i jakie są efek 21.10.06, 08:26
      napewno nie szkodzi tylko nie wolno przesadzać z ilością ja podaję od 4 lat i
      nie ma zum , moja cora miala refluks5 i przetokę przez rok! wiec chyba dziala
    • magda8867 Re: Czy ktoś podaje sok z żurawin i jakie są efek 21.10.06, 14:20
      Dziękuję za podpowiedź z sokiem żurawinowym! Tez będę podawać go mojej córce.
      Cieszę się że trafiłam na to forum i wielkie dzięki założycielce
    • aniluc24 Jaki konkretnie sok??? 21.10.06, 16:59
      Jaki sok podajecie - czy taki słodki syrop z np. Herbapolu czy też takie nie
      słodzone? Z jakich firm? i gdzie je dostac? Bo u mnie dostępny jest tylko ten z
      Herbapolu.
      Podaje juz od kilku miesiecy 1 - 2 kapsułki Vitabutinu, stosuję też sok (ten
      słodki0 z żyrawiny, w celu obnizenia ph moczu - na razie niestety z dość
      mizernym skutkiem. PH najczęściej jest od 7 w górę. Bakteria e. coli tez
      niestety ma sie dobrze.
      Ale ja jestem cierpliwa i uparta, więc podawać będę nadal. Tymbardziej, ze to
      nie szkodzi, a pomóc może.
      • anusia_29 racja 21.10.06, 17:55
        To syrop żurawinowy z wit.C. Ja kupuję też z Herbapolu w aptece.
        • kwinta5 Re: racja 21.10.06, 18:42
          dawno temu kupowałam w slepie zielarskim kosmicznie drogi 38zł to była jakaś
          szwedzka firma,a potem herbapol, czasami dostawałam domowy-po żadnym nie
          chorowało moje dziecko.
          • anusia_29 Re: racja 21.10.06, 18:48
            U nas kosztuje 10zł za 435ml.
            • guderianka ok 4zł 23.10.06, 12:04
              kupuje w hipermarketach-Paola-ok 4zł
              • aniluc24 dzięki 23.10.06, 16:50
                • a.p5 Re: dzięki 23.10.06, 19:56
                  Jest jeszcze sok z zurawiny amerykańskiej (lepsza od naszej), sprzedawany w
                  sklepach ze zdrowa zywnoscia. nazywa sie Samsok i jest drogi, mała buteleczka
                  kosztuje u mnie 9 zł. i kwaśny, aaa, no ale bez cukru i innych ulepszaczywink
                  czasem pije sok firmy ogrody natury:swiezo tloczony sok zurawinowy (ale ma w
                  skladzie tez jabłko). a i ja pije, bo karmie piersia, ph 5.5, hurrra! refluks
                  obustronny II i III/IV.
    • szeniaa Re: Czy ktoś podaje sok z żurawin i jakie są efek 24.10.06, 20:45
      a moją Patisię niestety wysypało po żurawince
      • anusia_29 a u nas dobry wynik 25.10.06, 15:39
        Szkoda Szeniu, że u was takie skutki. moja malutka ma katarek, od wczoraj oczka
        szklące i 37,3*C. Może niewiele tej gorączki, ale lekarz mówi: mocz obowiązkowo
        w waszym przypadku. Szłam po wynik ze strachem jak zawsze a tu: odczyn
        obojętny, nabłonki płaskie 0-1, leukocyty 0-1 i dalej czyściutko. Szłam przez
        nasze miasteczko i płakać z radości mi się chciało, że jest tak dobrze. Oby
        każdy z nas wracał z takim wynikiem.
        • ewoj78 Kiedy soczek? 03.11.06, 20:06
          Witam, u nas niestety zły i aż sie boje co się z tego wykluje. Leukocyty 10-12.
          Czekamy na wynik posiewu. A ten soczek to rocznej niuni można juz podawać????
          • anusia_29 Myślę, że tak bo my dajemy 03.11.06, 21:40
            Myślę, że możesz podawać, bo moja niunia bierze od dwuch miesięcy a dopiero
            23.11 bedzie miała roczek. Moja mała bierze na stałe Furagin 1/2 talb na noc.
            Gdy ma podwyższoną temperaturę, to zwiększamy dawkę Furaginu 3x1/2 tabl do
            czasu kiedy otrzymamy wynik badania moczu. Tak zalecił nam nefrolog.
          • aniluc24 Re: Kiedy soczek? 03.11.06, 23:46
            Z żurawiną zaczęłam eksperymentować jak synus miał jakieś 7 - 8 miesięcy. Jest
            alergikiem, ale żurawinkę znosi dobrze.
          • guderianka Re: Kiedy soczek? 04.11.06, 08:17
            młodszej podaje od 5mca
            • ewoj78 Re: Kiedy soczek? 04.11.06, 10:30
              Wielkie dzięki! W takim razie zaraz jade po soczek, mam nadzieje, że coś
              pomoże smile
    • ewaradecka7 Re: Czy ktoś podaje sok z żurawin i jakie są efek 30.03.23, 18:30
      Żurawina jest świetna, ale gdy dopadło mnie zakażenie stosowałam Ginjal Urit. Oprócz żurawiny zawiera on liście rozmarynu, ziele damiana, korzeń żeń-szenia oraz owoce czarnego bzu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka