Dodaj do ulubionych

Czy lubicie watrobke ?

17.10.05, 18:23
Ja uwielbiam.
Wczoraj zrobilam taka pyszna wotrobke kurza z cebulka i jablkami a moj syn
nawet nie tknal, zjadl tylko cebulke z chlebem. Czy wasze pociechy tez kreca
nosem na takie przysmaki ?
Obserwuj wątek
      • framberg Re: Czy lubicie watrobke ? 17.10.05, 18:45
        Lubię wątróbkę. Dzieci też. Lubię podroby - są takie orginalne, inne. Jednak po
        rozpowszechnieniu się choroby wściekłych krów nie jem móżdżku. Robię z drożdży
        coś, co go przypomina. Przepis później.
        wogóle lubię dziwne jedzenie.
        • kendo Re: Czy lubicie watrobke ? 17.10.05, 20:07
          u mnie w domciu ,wszyscy lubia ja,
          sprobowaliby nie lubiec ;))

          *aniu,
          dodaje to tego wszystkiego yogurt ziolowy,mamy taki do sosow,ktory sie nie
          wazy przy gotowaniu..po prostu odlot smakowy.

          *framberg
          ciekawa jestem recepty i cczekam na nia,"na drozdzowy mozdzek"
          niegdy nie slyszalam o tym.
          • framberg Re: Czy lubicie watrobke ? 17.10.05, 22:53
            Podobno drożdże są zdrowe, witaminy z grupy B, selen, inne tam takie ;-)
            Robi się to tak:
            - drobno posiekaną cebulkę smaży się na oliwie na złoto
            - jak jest złota to wrzucamy na patelnię (do tej cebuli) drożdże. One najpierw
            są twarde, później się rozpuszczają (trzeba mieszać) wreszcie zaczynają
            gęstnieć. To newralgiczny moment - mają zgęstnieć (tracą dużo na objętości),
            jak gdyby się ściąć, ale nie przypalić bo wtedy nieładnie pachną.
            - jak będą gęste (serowate) wbijamy jajka, solimy, mieszamy aż jajka się zetną.
            dobrze jeśli zostaną kawałki żółtka i kawałki białka, nie trzeba mieszać za
            dokładnie. Wtedy całość bardziej przypomina móżdżek. Przed podaniem posypujemy
            sporą ilością pieprzu.

            Ja stosuję takie proporcje:
            1 średnia cebula
            1 mała paczuszka drożdży piekarskich
            3 jajka

            Całość jest dość dziwna, nieco przypomina móżdżek.
            • kendo Re: Czy lubicie watrobke ? 17.10.05, 23:15
              framberg napisał:

              > Podobno drożdże są zdrowe, witaminy z grupy B, selen, inne tam takie ;-)

              > 1 mała paczuszka drożdży piekarskich

              *czyli rozumie,ze to jakies suche drozdze?
              *cczy to takie ktore w normalnym sklepie mozna kupic?
              pytam,bo sa tu takowe w malej torbusi,jak cukier waniljowy,
              raz kupilam do pieczenia chleba,
              *a ze swiezych nic nie wyjdzie??
                • kendo Re: Czy lubicie watrobke ? 18.10.05, 09:33
                  framberg napisał:

                  > Nie, nie chodziło mi o drożdże w torebce. To mają być świeże, piekarnicze. Są
                  > sprzedawane w opakowaniach wielkości kostki" 5x2x3cm (mniej więcej) - jedna
                  > ósma kostki masła?

                  to chyba takie ktore sa tu,
                  pakowane po 5 deko,te ktore uzywa sie do pieczenia drozdzowek,
                  dzis jak nie zapomne ich zakupic na kolacje upichce
                  i jak przezylam degustacje ,zdam relacje smakowa;))))))))))))-dziekuje-
    • basia553 Re: Czy lubicie watrobke ? 17.10.05, 20:48
      watrobka nalezy do tych dan, ktorych w dziecinstwie/mlodosci nie lubialam,
      teraz uwielbiam. Drugie, to szpinak, za ktorym po prostu szaleje:))))
      watrobki najbardziej lubie kurze, otoczone lekko maka i przysmazone z cebulka.
      Palce lizac! Az szkoda, ze powinno sie unikac czestego jedzenia podrobow:(((
      --
      .
      • jakte Re: a ja lubię łazanki. 17.10.05, 21:05
        To danie u mnie nazywam " dawnych wspomnień czar" a to z powodu jadania w
        barach mlecznych w czasach studenckich - jeszcze mi w uszach brzmi "łazanki
        raz", ach te bary mleczne czy ktoś jeszcze pamięta.
        --
        Każdy myśli o sobie
        tylko ja myślę o mnie
      • mxp4 Re: Czy lubicie watrobke ? 19.10.05, 05:02
        Re: Czy lubicie watrobke ?
        Autor: basia553
        Data: 18.10.05, 08:33 + dodaj do ulubionych wątków

        + odpowiedz

        --------------------------------------------------------------------------------
        oj, dzis nie bedzie gotowania, bo musze sie pakowac itd. ale po powrocie MUSZE
        zrobic lazanki z kapusta. Uwielbiam!!! Czy ktos mi poda fajny przepis?
        --
        .
        --------------------------------------------------------------------------------
        ---

        Moja Babcia robila to tak: Najpierw robila lazanki -domowe /moga byc gotowe/,
        potem siekala swieza kapuste raczej w kosteczke i jedna cebulke ez w kostke.
        Rozgrzewala patelnie i na oleju smazyla te kapustke do miekkosci i do
        zrumienienia na zloto, jak juz byla miekka dodawala ugotowane lazanki i razem
        to wszystko mieszala i smazyla. Dodac sol i pieprz do smaku i jesc. Palce
        lizac.

        • teresa_55 Re: Czy lubicie watrobke ? 22.10.05, 19:22
          W czasach studenckich też często stołowałam się w barach mlecznych. Moją
          ulubioną potrawą były pierogi ruskie. Ten smak pamiętam do dzisiaj. Wszyscy
          wiedzą,że jeżeli gdziekolwiek w karcie dań są pierogi ruskie to ja je zjem.
          Najlepsze są w Krakowie. Zresztą Kraków pierogami słynie ma nawet Festiwal
          Pierogów który odbywa się latem, niedługo po Festiwalu Kultury Żydowskiej,
          chyba w lipcu. W tym roku na festiwalu prezentowano i jedzono pierogi z
          przeróżnymi farszami - podobno około 100 farszów.
          • framberg Re: Czy lubicie watrobke ? 22.10.05, 21:14
            Pod względem pierogów rajem dla mnie jest Ukraina. Pielmieny, warienyje,
            pieróg. Osiem lat temu płynęliśmy tratwami Dniestrem. Jeśli była w pobliżu
            większa miejscowość szedłem na jakieś pierogi. Szczególnie mi smakowały duże
            jak naleśnik złożony na cztery, z ciasta - coś pomiędzy naleśnikiem a
            drożdżowym, z farszem mięsnym. I jeszcze jedno, nie znoszę octu, a tam
            stosowali go w minimalnej ilości dodając do czegoś w rodzaju rosołku, którym
            polewali warienyje. Przepyszne.
              • framberg Re: Czy lubicie watrobke ? 22.10.05, 22:24
                Kiedyś jadłem pierogi z kaszą gryczaną doprawiane miętą, polane tłuszczem ze
                skwarkami. Poczęstowali mnie rodzice mojej byłej dziewczyny w Radzyniu
                Podlaskim. Byłem tak zaskoczony smakiem (mięta w pierogach ze skwarkami), że do
                dziś nie wiem czy mi smakowało, czy nie.
                  • dama-kanaliowa Re: Czy lubicie watrobke ? 23.10.05, 22:26
                    Przypomnij prosze cos o zalewajce. To mgliscie pamietam jako rodzaj bialego
                    barszczu z przesmazona cebulka. Dobre bylo ale takie raczej biedne gotowanie -
                    wspomnienie z dziecinstwa. No i groch z kapusta. Pycha. To chyba z niemieckich
                    terenow dotarlo. Moja mama gotowala na Wigilie. Wlasnie tak, a nie z grzybami.
                    Pycha. Ja nie umiem ,a zreszta kto by takie ciezkie specjaly dziasiaj jadl.
                    A moze stworzmy watek z sentymentalnym kucharzeniem?
                    • framberg Re: Czy lubicie watrobke ? 23.10.05, 23:09
                      Zalewajka to zupa charakterystyczna dla kielckiego (może dla innych regionów
                      też ale napewno nie dla Wielkopolski).
                      Robi się ją na zakwasie barszczu (takim jak na biały barszcz, na żur). Główny
                      dodatek to krojona w kostkę i przysmażona cebulka i ziemniaki. Jeszcze
                      przyprawy (dużo majeranku), posmażone półplasterki kiełbasy, co tam kto chce
                      (np kawałki kurczaka albo skwarki). Ważne są te cebulki i ziemniaki.

                      Co do grochu z kapustą, dowiem się. Dotychczas nie robiłem tylko jadłem. Nie
                      sądzę by to było jadło z nienieckiej strefy wpływów kulinarnych. Przez ostatnie
                      sto - dwieście lat rodzina mieszkała w Wielkopolsce i takiego czegoś nie znali.
                      W kieleckiem - i owszem. Jutro będę znał przepis.
                      • ania1022 Re: Czy lubicie watrobke ? 24.10.05, 01:00
                        Mniam zalewajka. Najlepsza zalewajke robila moje Mama. Byly jeszcze w niej
                        grzyby suchone, koniecznie. Moj brat mieszkajacy w USA kiedys do mnie dzwonil
                        po przepis na zalewajake. Jemu zalewajka Mamy po nocach sie sni. Niestety ani
                        on ani ja nie umiem zrobic takiej dobrej.
                        Kapuste z grochem tez robila super ale nigdy na wigilie.
      • jakte Re: mój przepis na łazanki. 24.10.05, 08:43
        Małą kapustę kroję na 4 części, gotuję w posolonej wodzie.Następnie odcedzam,
        przestudzoną kroję na kawałki-kostkę.W garnku przysmażam cebulę / na oleju/
        dodaję kapustę , vegetę i duszę dalej pod przykryciem. Makaron na
        łazanki /kostki, ale robiłam ostatnio z takich gotowych wstążeczek/gotuję.
        Mieszam ugotowany makaron z kapustą dosmaczam wegetą, pieprzem i już można
        jeść. W wersji dłuższej zapiekam w piekarniku.
        --
        Każdy myśli o sobie
        tylko ja myślę o mnie
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka