Dodaj do ulubionych

czy dzierżoniów jest znanym miastem?

IP: *.*.*.* 29.06.01, 14:17
wcześniej nie było problemu ze skojarzeniem dzierżoniowa. diora. większość
radioodbiorników grających w całej polsce wyszła z tej fabryki. a teraz? czy
jest coś, dzięki czemu przeciętny polak kojarzy dzierżoniów?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ksiądz D Re: czy dzierżoniów jest znanym miastem? IP: 62.244.146.* 03.07.01, 12:19
      1. Jakiś rok temu zamknęli paru dilerów (byliśmy w TV)
      2. Parę tygodni temu koleś zabił swoje dziecko a drugie chciał zabić (byliśmy w
      TV a w TVN na żywo)
      3. Rewiński i Piasecki (Ale plama) czegoś bardzo nas kochają i co któryś
      program wymieniają Dzierżoniów na antenie (w różnych kontekstach)
      • Gość: daag Re: czy dzierżoniów jest znanym miastem? IP: *.*.*.* 03.07.01, 15:54
        Gość portalu: Ksiądz D napisał(a):

> 1. Jakiś rok temu zamknęli paru dilerów (byliśmy w TV)
        > 2. Parę tygodni temu koleś zabił swoje dziecko a drugie chciał zabić (byliśmy w
        >
        > TV a w TVN na żywo)
        > 3. Rewiński i Piasecki (Ale plama) czegoś bardzo nas kochają i co któryś
        > program wymieniają Dzierżoniów na antenie (w różnych kontekstach)

ad.1, ad.2: no to raczej mało chlubne fakty. nie wiem czy lepiej nie być sławny
        czy być okryty złą sławą.
        ad.3. a o tym nie wiedziałem... a to ciekawe... ; )
    • Gość: PawelT Re: czy dzierżoniów jest znanym miastem? IP: 212.244.78.* 04.07.01, 10:19
      Też były problemy - na początku lat 70-tych w Łodzi n.p. nikt, z kim
      rozmawiałem nie kojarzył Dzierżoniowa, nawet z Diorą
      • Gość: daag Re: czy dzierżoniów jest znanym miastem? IP: *.*.*.* 04.07.01, 11:16
        a to szkoda. a jeśli nie diora, to patrząc nawet przez pryzmat przemysłu
        włókienniczego z którego łódź słynęła, ośrodek bielawa-dzierżoniów stał chyba
        drugim miejscu pod tym względem w polsce. a historycznie rzecz biorąc mógł być
        w pewnym okresie nawet największym tego typu ośrodkiem w polszy.
    • Gość: laser Re: czy dzierżoniów jest znanym miastem? IP: 62.233.134.* 04.07.01, 12:46
      Lublin pozdrawia Dzierżoniów !!!
      Mnie wyłącznie kojarzy się z dawną diorą.
      Dawno temu z grupą chłopaków wybraliśmy się na zakupy "sprzętów".
      W Lublinie zakup taki graniczył z cudem!!!
      O ile sobie dobrze przypominam ,to kupiłem wtedy pierwszy mój tuner stereo
      i nazywał się "Faust"
      Co obecnie jest z tą fabryką? (:o)
      • Gość: daag Re: czy dzierżoniów jest znanym miastem? IP: *.*.*.* 10.07.01, 11:33
        Gość portalu: laser napisał(a):

> Lublin pozdrawia Dzierżoniów !!!
        > Mnie wyłącznie kojarzy się z dawną diorą.
        > Dawno temu z grupą chłopaków wybraliśmy się na zakupy "sprzętów".
        > W Lublinie zakup taki graniczył z cudem!!!
        > O ile sobie dobrze przypominam ,to kupiłem wtedy pierwszy mój tuner stereo
        > i nazywał się "Faust"
        > Co obecnie jest z tą fabryką? (:o)

czyli jednak dalej lecimy na opinii sprzed lat... ; )
        swoją drogą to jestem w niemałym szoku, że komuś z drugiej części polski chciało
        się przyjeżdżać po sprzęty, ale... takie to były wesołe czasy.
        z tego co wiem, to akurat większość mieszkańców dzierżoniowa problemów ze
        sprzętem hi-fi nigdy nie miało. każdy pracownik diory (a w czasach świetności ich
        liczba sięgnęła ponad 6 tys.) miał prawo nabyć tzw. odrzuty z eksportu (urwana
        gałka, rysa na obudowie etc.) nie dość, że bez kolejki to i za śmiesznie niskie
        pieniądze. ja niestety do tych szczęśliwców nie należałem.
        a teraz? naprawdę nie wiem co się dzieje z diorą. na pewno upadła i została
        zlicytowana na części. zresztą mój kontakt z dzierżoniowem polega już tylko na
        tym, że mieszkają tam moi rodzice a ja ich oczywiście często odwiedzam.
        pozdro dla lublina!
    • Gość: the_foe Re: czy dzierżoniów jest znanym miastem? IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.01, 01:33
      Nie zapominajmy o Radiobudzie - to unikat, w Polsce
      jest niewiele takich szkół (chodzi mi o profil). Znane
      są też nasze zabytki, szczególnie kosciół gotycki św.
      Jerzego no i mury. Nie można też zapominać o
      Cybulskim, który uczył się w Dzierżoniowie.
      • Gość: Joghurt Re: czy dzierżoniów jest znanym miastem? IP: 195.205.212.* 13.07.01, 10:12
        Ja uważam, że przynajmniej jednak na Dolnym Śląsku to Dzierżoniów jest znany,
        bo w końcu to nie takie małe miasto. Jak rozmawiam ze znajomymi i pada nazwa
        Dzierżoniów to większość wie o co chodzi. Na pewno Diora przyczyniła się do
        tego, ale też nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta o teleturnieju miast gdzie
        Dzierżoniów był na antenie krajowej w pozytynym wizerunku, bo ostatnio to
        pojawia się w telewizji niestety tylko przy nieciekawych sprawach... Osobiście
        zawsze będę ciepło wyrażał się o tym mieście z racji rodzinki którą tam
        posiadam. Poza tym miałem okazje poznać Radiobudę gdzie miałem uczęszczać,choć
        w końcu wybrałem szkołę we Wrocku, zwiedziłem sobie też Silesianę gdzie
        pracowali moi dziadkowie, młyn gdzie chodziłem po całkiem dobrą mąkę, Sklep
        fabryczny Diory gdzie stojąc po nocach można było stać się szcześliwym
        posiadaczem w/w sprzętu oraz sklepik Diory gdzie trafiały odrzuty, które
        później naprawiałem dorabiając się w ten sposób autka oraz wiele innych
        nietypowych, aczkolwiek wartych zobaczenia miejsc... ehh to były czasy...
        Pozdrawiam więc serdeczniutko wszystkich mieszkańców Dzierżoniowa...
        • Gość: daag Re: czy dzierżoniów jest znanym miastem? IP: *.*.*.* 13.07.01, 11:53
          no chyba każdy kto spędził w dzierżoniowie dzieciństwo w owych czasach, pamięta
          dobrze turniej miast dzierżoniów-chojnice. z tego całego zamieszania pamiętam
          sromotną porażkę jaką ponieśli dzierżoniowscy murowani faworyci - ekipa
          elektroników, która miała na wyścigi naprawić defekt w diorowskiej szufladzie.
          a oni przegrali ze specami z chojnic! ehh...
          niemałe zamieszanie wzbudził też pomysł budowy domków jednorodzinnych za
          przysłowiowe parę złotych. podobno kupa ludzi się tym zainteresowała.
          • Gość: mass Re: czy dzierżoniów jest znanym miastem? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.01, 16:16
            mister daag, wydajesz się być niezłym ramolem skoro pamiętasz takie stare czasy
            a co do wieży to mam i hula mi do tej pory (choć szwankuje już troszkę)
            a jeśli chodzi o Dzierżoniów zapomnijmy o przeszłości, a zachęćmy turystów
            bliskością pięknich(najstarszych w Polsce) Gór Sowich
            Gość portalu: daag napisał(a):

> no chyba każdy kto spędził w dzierżoniowie dzieciństwo w owych czasach, pamięta
            >
            > dobrze turniej miast dzierżoniów-chojnice. z tego całego zamieszania pamiętam
            > sromotną porażkę jaką ponieśli dzierżoniowscy murowani faworyci - ekipa
            > elektroników, która miała na wyścigi naprawić defekt w diorowskiej szufladzie.
            > a oni przegrali ze specami z chojnic! ehh...
            > niemałe zamieszanie wzbudził też pomysł budowy domków jednorodzinnych za
            > przysłowiowe parę złotych. podobno kupa ludzi się tym zainteresowała.

• Gość: daag Re: czy dzierżoniów jest znanym miastem? IP: *.*.*.* 27.07.01, 08:03
              Gość portalu: mass napisał(a):

> mister daag, wydajesz się być niezłym ramolem skoro pamiętasz takie stare czasy
              > a co do wieży to mam i hula mi do tej pory (choć szwankuje już troszkę)
              > a jeśli chodzi o Dzierżoniów zapomnijmy o przeszłości, a zachęćmy turystów
              > bliskością pięknich(najstarszych w Polsce) Gór Sowich

z tym pamiętaniem to wiesz, w moim wieku czasami jest problem. brak lecytyny i ta
              brytyjska wołowina. ale czasem mam przebłyski... ehhhh...
              a co do gór sowich. rzeczywiście piękne. ale czy hordy turystów nie zmieniłyby
              ich oblicza na gorsze? poza tym dzierżoniów nie miałby szans stać się kurortem
              górskim. chyba jednak trochę do nich za daleko.
              • ga Re: czy dzierżoniów jest znanym miastem? 05.04.02, 16:52
                Jasne że znanym - chociażby z punkowej piosenki "W naszym mieście
                Dzierżoniowie".A tak serio - to nic więcej mi nie przychodzi do głowy. Ale
                serdeczne pozdro!
        • Gość: adam Re: czy dzierżoniów jest znanym miastem? IP: *.rasserver.net 22.08.03, 06:41
          tak dzierzoniow jest znanym miastem, bo jest blisko pieszyc, a pieszyce sa
          znane na calym swiecie. mozna to sprawdzic w nowym jorku, paryzu, czy san
          francisco, nie wspominajac o chicago czy toronto. gdziekolwiek bylem, zawsze
          mowiono jednym tchem, ach dzierzoniow, to musi byc gdzies kolo pieszyc na
          dolnym slasku.
          • Gość: JuF Re: Do Adama :)))) IP: *.net195-132-130.noos.fr 30.08.03, 09:54
            Gość portalu: adam napisał(a):

> tak dzierzoniow jest znanym miastem, bo jest blisko pieszyc, a pieszyce sa
            > znane na calym swiecie. mozna to sprawdzic w nowym jorku, paryzu, czy san
            > francisco, nie wspominajac o chicago czy toronto. gdziekolwiek bylem, zawsze
            > mowiono jednym tchem, ach dzierzoniow, to musi byc gdzies kolo pieszyc na
            > dolnym slasku.
            Kogos mi Twoj styl, forma, jak i tresc, Adamie, przypominaja... nawet wiem
            kogo, i tez immiennik ;))))

Jak na niespelna 40-tysieczne miasteczko, Dzierzoniow jest dosyc znany w
            Polsce. Powody byly wymienione przez przedmowcow, wlacznie z Gorami Sowimi,
            OSIRem (znam sporo osob, ktore w OSIRze byly na roznych imprezach
            sportowych), ..

Jeszcze 10-15 lat, i caly region bedzie perelka jesli domy beda odnawiane a
            malemu biznesowi pozwola sie rozwinac. Uszy do gory!
    • thory Re: czy dzierżoniów jest znanym miastem? 16.07.02, 09:21
      Pozdro z Jelonki. Fajne jest Wasze miasto, chociaż smutne tym bezrobociem i
      beznadzieją. Młodzi uciekają, starzy umierają. Ale za to okolice macie
      przepiękną. Zresztą my, w Jelonce też. Przez 6 miesięcy mieszkałem w Piotrkówku
      koło Niemczy i bywałem raz w tygodniu w Dzierżoniowie i w Bielawie. Trzymajcie
      fason. Może będzie lepiej?;-)
      Tomek
      • Gość: jan Re: czy dzierżoniów jest znanym miastem? IP: *.ipt.aol.com 19.01.03, 03:02
        Mysle ze wielu mojch przedmuwcow ma racje co do mjasta isytuacji jaka jest
        obecnie .Mimo to Kocham to Miasto Pozdrowienia dla jego mieszkancow z NY
        • Gość: sPARTAk!! Re: czy dzierżoniów jest znanym miastem? IP: 213.134.138.* 02.10.03, 21:53
          Apeluję o pomoc w internecie dla Dz-owa.Szykuje się ARMAGE-
          DON od Dz-owa.Nie "gwałccie"PRAWi OBOWIĄZKÓW DZIECI(wspólnie
          odpowiadacie czyli"nikt"Dz-ów jest(mimoMissPoloni 2razy,Miss
          Polski-dwie w powiecie "zamulony"władzą wyalienowaną nie maj
          ącą odwagi spotkań ze...studentami przy "otwartejkurtynie".
          "ptaki ćwierkają" żeekonomia 'Księżycowa"notablimiejskich i
          "iNtElIgEnCjI" sięgnie zenitu gdy HIPERMARKET JAKO TRUMNA
          dla miasta będzie "owocować"ROBAKAMI NOWOTWOROWYMI (ja to
          doświadczyłem i modlęsię za "winowajców".Nota bene dlaczego
          bury- mistrz były członek PZPR(?) ,dalej...szef Rady Parafj
          "na skałce" teraz nie czyta "cokolwiek zrobicie tym najmnie-
          jszym, mnie zrobicie"mając "wy...bitnego"plenipotenta?
          Może ON da przykład Tacie o czym marzy on i jego (też niez
          nani )studenci(tki)?Czym zachwyci młodzież poza miastem o mieście Taty
          gospodarza?Jakimi "sukcesami"bo produkty uboczne są z Jego poprzedniego "bury-
          mistrzowania" Przewiet
          rzyć glowy "bonzów" DZIĘCIOŁOWA. NAPRZÓD MŁODZIEŻY" !!!!!!!
          hASŁO"kRASNALI POMARAŃCZOWYCH">>CI A SS N O T A UMYS-
          Ł O W A się R O Z R S TA?!!!!"(czytać 2X)Spacyfi-
          kować DZIĘCIOŁÓW??!! hASŁO koło"'tARGOWICY"(Z TURNIEJU mia-
          st Dz-ów Chojnice "klęski"burymistrza" Marka P.)AKTUALNE!!!
          zA"radni CHCEMY PRACY!!"JESZCZE nie zamalowane a aktualne od
          13-stu lat.Specjalna Strefa Ekonomiczna(hiper komiczna)oraz
          Atest ISSO9002- powoziło radnych po"wycieczkach"biedy mie- szkaNćów.To ich
          podatki panowie i panie "ZŻERACIE".sYTO wAM?CDN sPARTAK!!
    • wisna.p Re: czy dzierżoniów jest znanym miastem? 25.06.04, 15:38
      byłam w dzierżoniowie jakieś trzynascie lat temu pamietam osiedla kolorowe
      jakieś różane bardzo mi sie to podobało i małpi gaj chyba to sie tak nazywało
      po którym chodził taki śmieszny koleś nie pamietam jak na niego mówili i w
      ogóle mam fajne wspomnienia z tego miasta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka