Dodaj do ulubionych

w Gdyni nie płacą za nadgodziny!!!

02.11.09, 10:28
Pracuję w Gdyni i po prostu nie wiem jak nazwać to co się wyprawia, po
prostu przeginka. Nasz wspaniały urząd bogatego miasta nie płaci
nauczycielom za godziny które nie są zajęciami dydaktycznymi a więc:za
konkursy, olimpiady, wyjścia do kina, teatru, zawody, wycieczki szkolne
itd itp. Tak więc w tym roku nie organizuję nic-kompletnie nic!(nie
zapłacono mi za wyjazd na wymianę!!!)Co o tym myślicie? Dodam tylko, że
wszystkie miasta w okolicy płacą nauczycielom jak dotychczas. Sorry za
literówki ale wkurzona jestem
Obserwuj wątek
    • bas-122 Re: w Gdyni nie płacą za nadgodziny!!! 02.11.09, 12:43
      Nie tylko w Gdyni tak jest. Wiele województw i gmin stosuje podobną politykę.
      Przypuszczam, że większość.
      • brynika Re: w Gdyni nie płacą za nadgodziny!!! 02.11.09, 13:34
        Może i tak, ale od kiedy legalne jest niepłacenie za wykonaną pracę?!
        Poza tym akurat w naszym woj. tylko Gdynia tak oszczędza. A poza tym
        czy to normalne? Polska szkoła i tak ma ciężko, lekcje są nudne bo nie
        ma kasy na pomoce. Można organizować fajne lekcje w muzeach itp. ale
        kto normalny pójdzie tam za darmo?
        • bas-122 Re: w Gdyni nie płacą za nadgodziny!!! 02.11.09, 15:37
          Kto? Nauczyciel, który chce by jego zajęcia były atrakcyjne, poparte konkretem.
          Nauczyciel, który chce by dzieci się ubogacały.
          U nas, podobnie traktuje się zastępstwa, kiedy np. nauczyciel jest chory. Po co
          dawać płatne godziny innemu n-lowi, który ma "okienko"? Niech inny nauczyciel
          połączy dwie klasy.
          • brynika Re: w Gdyni nie płacą za nadgodziny!!! 02.11.09, 15:53
            Moje zajęcia też były atrakcyjne itp. itd Nie o to chodzi. Dlaczego w
            Polsce uważa się za normalne to, że nauczyciel ma robić coś za darmo?
            Przecież ja też mam rodzinę na utrzymaniu- nie nakarmię jej
            atrakcyjnością zajęć. Czy tak trudno zrozumieć, że za uczciwą pracę
            należy się uczciwa zapłata? Co do okienek i płacenia- u nas też
            funkcjonuje ta idiotyczna praktyka. Uczniowie tylko na tym tracą a
            można by zrobić porządną lekcję.Ja kocham moją pracę, uwielbiam uczyć
            ale krew mnie zalewa jak sama kupuję sobie kredę,papier do ksero,
            drukuję w domu. Przynoszę własnego laptopa i przedłużacz(!)i im
            więcej fajnego robię tym więcej dodaje mi się obowiązków bo przecież
            "tak świetnie sobie radzę" a kasa taka sama jak u wfisty, który
            siedzi na lekcji w kantorku i nie wiadomo dlaczego uczy w tej szkole-
            za taki brak profesjonalizmu wyleciałby z hukiem gdybym to ja była
            dyrektorem
          • alina.walkowiak Re: w Gdyni nie płacą za nadgodziny!!! 02.11.09, 15:56
            konkursy, olimpiady, wyjścia do kina, teatru, zawody, wycieczki szkolne

Za to gdzieś płacą???? Pierwsze słyszę, żeby za wycieczki ktoś dostawał
            dodatkowe wynagrodzenie. Może Ty wcześniej pracowałaś w Raju? :)) Zawody,
            konkury itp. organizuje się u nas w czasie godzin lekcyjnych, więc w sumie jakby
            z góry jest za to zapłacone.
            • brynika Re: w Gdyni nie płacą za nadgodziny!!! 02.11.09, 17:09
              No więc piszę, że teraz gdy są w czasie lekcji to ci za nie nie płacą
              bo nie są to zajęcia dydaktyczne. To tak jakby ciebie nie było w tym
              czasie w pracy- rozumiesz?A nie można uczniowi odmówić udziału w etapie
              szkolnym konkursu kuratoryjnego, prawda? Więc sama ten konkurs (etap
              szkolny)przygotowuję, sprawdzam, robię raport i siedzę w szkole ALE MI
              ZA TO NIE PŁACĄ BO NIE PRZEPROWADZAM LEKCJI!!!!
              • shiva772 Re: w Gdyni nie płacą za nadgodziny!!! 02.11.09, 17:45
                Mi tam płacą - jeżeli jestem w trakcie lekcji z uczniami gdzieś poza
                szkołą to mam normalnie płatne i nie wyobrażam sobie inaczej.
              • bas-122 Re: w Gdyni nie płacą za nadgodziny!!! 02.11.09, 20:48
                No nie, jeśli w czasie lekcji jadę z dziećmi na konkurs, to niby czemu mieliby
                mi płacić dodatkowo? Niech zwyczajnie dadzą transport, niech dadzą papier na
                ksero, kredę. Jeśli jadę w sobotę lub niedzielę na wycieczkę z dziećmi i ta
                wycieczka trwa 6 godzin, niech mi za te 6 godzin zapłacą. Jeśli jadę na zieloną
                szkołę niech...co ja tu będę pisała, wszyscy wiedzą jak jest.
                A ja ostatnio się postawiłam! Nie będę przynosić z domu przedłużacza! Mam w
                nosie! Taki mój mały bunt.
                • jaktosik Re: w Gdyni nie płacą za nadgodziny!!! 02.11.09, 21:17
                  Wiele można zrzucić na 40-godzinny tydzień pracy i nie zapłacić :)
                  • brynika Re: w Gdyni nie płacą za nadgodziny!!! 03.11.09, 10:34
                    Jak zobaczyliśmy swoje pensje to szczęki nam opadły do ziemi. Nam też
                    wydaje się logiczne, że jak w czasie lekcji jedziemy z uczniami, czy
                    robimy cokolwiek innego to nam za to płacą.Ale nie, Gdynia
                    oszczędza...Więc my powiedzieliśmy, że w czasie lekcji będą tylko
                    lekcje- koniec z wycieczkami, apelami, kinem itd. Człowiek sobie żyły
                    wypruwa a tu jeszcze ci dokopią. Aha, jak była wymiana to nauczyciele
                    którzy opiekowali się obcokrajowcami (od rana do nocy, bo zabierali
                    ich na kolacje)nie dostali za to pieniędzy bo nie są to zajęcia
                    dydaktyczne...
                    • jaktosik Re: w Gdyni nie płacą za nadgodziny!!! 03.11.09, 13:33
                      Co znaczy "w czasie lekcji". W czasie, kiedy normalnie, zgodnie z
                      planem miałabyś zajęcia dydaktyczne? Jeśli w tym czasie idę gdzieś z
                      uczniami to moim zdaniem jest ok, że nie dostaję za to dodatkowych
                      pieniędzy, za te godziny już mi zapłacono. Jeśli jadę na wycieczkę
                      poza normalnymi godzinami mojej pracy (poza moim pensum) to
                      zazwyczaj jest informacja, że rozlicza się to w ramach 40-godzinnego
                      tygodnia pracy i o dodatkowych pieniądzach można tylko pomarzyć - tu
                      już bym dyskutowała...
                      • alina.walkowiak Re: w Gdyni nie płacą za nadgodziny!!! 03.11.09, 15:43
                        Tu chyba chodzi o to, że jeśli prowadzisz konkurs i nie masz w tym czasie lekcji
                        to dyrekcja nie płaci Ci za te lekcje, bo przecież ich nie przeprowadziłaś. Nie
                        płaci też za konkurs, czyli nie płaci W OGÓLE!! Czy dobrze zrozumiałam?
                        • mkmarek5 Re: w Gdyni nie płacą za nadgodziny!!! 04.11.09, 20:00
                          mój Ojciec Dyrektor nie płaci nawet za przepracowane zastępstwa!!!
                          zapłata za wycieczkę, muzeum, kino, to już czysty rarytas!
                          ale za oranie na zastępstwach nie płacić????
                          brak klasy i tyle!

takie mamy elity!
                        • brynika Re: w Gdyni nie płacą za nadgodziny!!! 05.11.09, 07:51
                          No dokładnie- w ogóle.I nie dotyczy to tylko konkursów, ale każdej
                          innej działalności np. wymiany, kina itd. Brak klasy. Dziwi mnie tylko
                          jedno- u większości nauczycieli jest tak samo a jednak się z tym
                          godzimy jak potulne cielaki...
                          • jaktosik Re: w Gdyni nie płacą za nadgodziny!!! 05.11.09, 12:55
                            Ja się na pewne rzeczy godzę w ramach 40-godzinnego tygodnia pracy,
                            który ma każdy nauczyciel na pełnym etacie - zgodnie z KP i KN.
                            • alina.walkowiak Re: w Gdyni nie płacą za nadgodziny!!! 05.11.09, 16:37
                              40-godzinny tydzień pracy owszem, ale na pracę własną, a nie dydaktyczną czy
                              opiekuńczą. Zatem za konkursy powinno się mieć zapłacone.
                          • bas-122 Re: w Gdyni nie płacą za nadgodziny!!! 06.11.09, 04:53
                            Bo my jesteśmy potulne cielaki.
                            Kilka razy /bo miałam dosyć wytykania mi 40-godzinnego tygodnia pracy i targania
                            wszystkiego do domu/ próbowałam zostać w szkole w godzinach od 8 do 16. Nie da
                            rady. Powody? Nie mam gdzie się podziać. W mojej klasie lekcje, w innych też
                            jakieś zajęcia czy koła, komputerowa zajęta, a jeśli nie, to opiekun
                            komputerowej boi się, że mu coś zepsuję, w pokoju nauczycielskim ciasno, ciągle
                            ktoś się kręci i przeszkadza. Nie da rady pracować na małym kawałeczku stolika.
                            Próbowałam odczekać, aż wszyscy sobie pójdą. Ale wtedy pojawiały się sprzątające
                            "żeby nie brudzić" w klasie, bo posprzątane, albo, "żeby wyjść z klasy", bo chce
                            posprzątać.
                            A przecież powinnam mieć możliwość zostać w "swojej" klasie. W niej powinnam
                            mieć komputer do pracy, ciszę i spokój.
    • scher Nie rozumiem twojego postu 06.11.09, 09:38
      Czy chodzi o to, że nie masz płacone dodatkowo za godziny zajęć (typu konkursy czy wycieczki) z uczniami poza pensum?

Czy też o to, że jak zamiast lekcji idziesz z uczniami do muzeum albo na konkurs, to za te lekcje ci nie płacą?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka