Dodaj do ulubionych

Godziny karciane a niepełny etat

30.08.11, 17:04
W tym roku szkolnym mam niepełny etat dokładnie 16/18.
Czy może orientujecie się jak to jest w tym przypadku z godzinami karcianymi? Czy może ich ilość powinna być odpowiednio zmniejszona? Wiem że np. przy dwóch godzinach, gdyby liczyć 16/18, to zaledwie ok. 10 minut, ale w skali całego roku to wychodzi kilka godzin, a to już dla mnie ma znaczenie. Czy jest jakiś zapis dotyczący takiej sytuacji?
Z góry dziękuję za wyjaśnienia.
Obserwuj wątek
    • e-emma-e Re: Godziny karciane a niepełny etat 31.08.11, 00:31
      Jest przepis, że wymiar karcianych będzie proporcjonalnie zmniejszony.

Ale bez przesady, że minutami pracy. ;)
      • akia_k Re: Godziny karciane a niepełny etat 31.08.11, 13:38
        Ja rozumiem, że nie minutami pracy, ale jeśli liczę 16/18 łącznej ilości godzin, które mam w tym roku do przepracowania, to wychodzi mi w skali roku aż 8 godzin lekcyjnych mniej. Dla mnie to jest dużo, szczególnie że są to godziny darmowe.
      • akia_k Re: Godziny karciane a niepełny etat 31.08.11, 13:46
        gdzie konkretnie znajdę ten przepis, chcę mieć podkładkę w ręku, gdy będę rozmawiać z wyższą instancją ;)
        • e-emma-e Re: Godziny karciane a niepełny etat 31.08.11, 19:52
          Art. 42 ust. 3b KN.
          • akia_k Re: Godziny karciane a niepełny etat 31.08.11, 23:12
            ślicznie dziękuję, właśnie o to mi chodziło :)
            wydrukuję i tak uzbrojona podreptam gdzie trzeba ;), dam znać co wskórałam ;)
    • dorcia1234 Re: Godziny karciane a niepełny etat 31.08.11, 12:04
      w naszej szkole, w przypadku niepełnego etatu dyrekcja przelicza ilość godzin jakie powinny zostać wypracowane przez cały semestr
      • kotapsota Re: Godziny karciane a niepełny etat 31.08.11, 18:06
        liczba godzin na jakie zatrudniono nauczyciela w danym roku szkolnym x 36 tygodni roku szkolnego dzielone przez 18 (czyli etat), np.:

15 x 36 : 18 = 30 (nauczyciel zatrudniony na 15/18 ma w ciągu roku wykazać w ewidencji 30 godzin
        • akia_k Re: Godziny karciane a niepełny etat 31.08.11, 19:24
          zgadza się w moim przypadku też tak właśnie mi wychodzi
          tzn. przy dwóch godzinach w tygodniu 16/18 z 72 godz. to 64 godziny
          lub jak kto woli 16 x 72 : 18 = 64 czyli tak jak pisałam zyskuję 8 godzin
          tylko jak mam o tym przekonać dyrekcję, boję się że mnie wyśmieje, muszę mieć czarno na białym, że mam do tego prawo :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka