Dodaj do ulubionych

Nowosci w awansie n-li-ponoc okropne-kto ma linka?

• if_ona Re: Nowosci w awansie n-li-ponoc okropne-kto ma l 06.10.07, 15:42
      serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51805,4548983.html
      • jk3377 dzieki:)))))) 07.10.07, 08:33

• kaha1 Re: dzieki:)))))) 07.10.07, 10:02
          maksymalnie mało konkretne
          • domiko2 Re: dzieki:)))))) 07.10.07, 15:19
            dokładnie -zbyt malo konkretow.ale może zmiany na lepsze idą?
            ja robię ostatni rok na mianowanie,ale generalnie powiem wam ,ze mam to w
            d....za przeproszeniem.mam indywidualne nauczanie,jestem poza szkołą(nauczanie
            odbywa się w domach uczniów),w szkole mam 2 h.tylko i wyłącznie nastawiam się na
            prezentację moich dokonań z uczniami ,natomiast nie popajacuje sobie z imprezami
            szkolnymi,itp bo ich ze względu na 2 godzinny pobyt w tygodniu w szkole
            zwyczajnie nie organizuje)))))
            • steppenwolff1 Re: dzieki:)))))) 08.10.07, 13:30
              Nie wiem, mi się nie bardzo podoba, że dużo bardziej będzie liczyła
              się opinia dyrektora - chyba każdy z nas miał już do czynienia z
              przeróżnymi sytuacjami bardzo odbiegającymi od obiektywizmu
              dyrekcji...

Pozdrawiam
              Anka
        • dronka3 Re: dzieki:)))))) 08.10.07, 17:24
          a ja się cieszę, nie będę musiała zbierać tych durnych papierków, żeby
          udokumentować swoją pracę i jej efekty :)
          • aniulekq opinia dyrekccji 08.10.07, 18:16
            Mi też nie podoba się to, że w największym stopniu będzie liczyc się
            opinia dyrekcji. Awans zawodowy będzie uzależniony teraz od komitywy
            z dyrekcją.
            • dorota_marek_wawa Re: opinia dyrekccji 10.10.07, 06:31
              Dokładnie, ja chce robic dyplomowanego, i juz słysze plotki, żeźle jest to widziane przez samorząd, bo oczywiście tzreba płacic większą pensje i nie wiem czy warto ryzykować ...
              Pozdrawiam
              Dorota

• jk3377 Re: opinia dyrekccji 11.10.07, 18:56
                no ja juz sie w grudniu 2006 wydyplomowalam ale te nowe zmiany sa
                okropne.dyrektorzy beda teraz robili co chca z n-lami skoro od niech
                zalezy wiekszosc ich awansu...juz lepsze teczki i osiagniecia-zawsze
                mozna sie jakos wybronic.
              • agikom Re: opinia dyrekccji 11.10.07, 20:45
                dorota_marek_wawa napisała:

> Dokładnie, ja chce robic dyplomowanego, i juz słysze plotki, żeźle jest to widz
                > iane przez samorząd, bo oczywiście tzreba płacic większą pensje i nie wiem czy
                > warto ryzykować ...
                > Pozdrawiam
                > Dorota
                >
                ????
                nie rozumiem, przeciez to nie samorząd płaci Ci pensję, ani tez nie dyrektor...
                • dorota_marek_wawa Re: opinia dyrekccji 11.10.07, 23:53
                  W tym tygodniu dyrektorka powiedziala mi wprost:
                  Ze dla samorzadu jest to dodatkowe obciazenie ,że źle na to patrzą,
                  że moge robic, bo ona nie ma nic przeciwko temu, ale jak zrobię dyplomowanego to moge mieć problem z etatem, pomimo tego ze mam umowe na stałe.
                  Nie znam się na tym, jak to wygląda w rzeczywistości, ale chyba dyrektorka wie, co mówi??

• steppenwolff1 Re: opinia dyrekccji 12.10.07, 12:41
                  Jak to nie samorząd płaci? Szkoły utrzymuje organ prowadzący, tzn.
                  Urząd Miasta lub Starostwo Powiatowe.
                  Też już słyszałam o takich praktykach. Słyszałam też, że są
                  wytyczne, żeby zatrudniach studentów ostatnich lat i stażystów, bo
                  oni są tani. Paranoja, nieprawdaż?
                  Organ prowadzący dostaje pewną pulę środków na szkolnictwo. I ma
                  obowiązek utrzymać z tego x szkół znajdujących się w jego
                  właściwości. Stąd u nas np. klasy w szkołach średnich nie mogą mieć
                  mniej niż 35 osób. Poniżej tej liczby bardzo ciężko założyć oddział.

Pozdrawiam
                  Anka
    • ariana1 Re: Nowosci w awansie n-li-ponoc okropne-kto ma l 12.10.07, 22:12
      Teczki i papierologia to najgłupsza paranoja na świecie. Z tego
      właśnie powodu nie robię dyplomowanego, odpuszczam sobie. Nie mam
      czasu ani cierpliwości siedzieć po nocach przed kompem i pisać góry
      papierów, których i tak nikt nie czyta. Nie rozumiem dlaczego
      nauczyciele robią wszystko co im się każe. Mam nadzieję, że w końcu
      ktos wpadnie na pomysł i zlikwiduje te bzdurne awanse z teczkami. Wg
      mnie kolejne stopnie awansu powinny być proporcjonalne do
      wykształcenia (podyplomówki, kursy itp) oraz do stażu pracy. Np.
      dyplomowany dla nauczycieli z min. 15 lat stażu.
      • domiko2 Re: Nowosci w awansie n-li-ponoc okropne-kto ma l 12.10.07, 22:56
        wreszcie ktoś myśli jak ja!!! może się spełnią nasze marzenia i właśnie tak
        zaliczymy kolejne stopnie awansu!!!
        • dorota_marek_wawa Re: Nowosci w awansie n-li-ponoc okropne-kto ma l 13.10.07, 13:51
          Ja uwazam, że cala karta nauczyciela to niepotrzebny anachronizm.
          Jestem pewna , ze zarabialabym dzis duzo wiecej , gdyby nie ona. To przez nia nauczyciel w aglomeracji warszawskiej i na zapadlej wsi w bialostockim zarabiaja tyle samo, choc realnie ten drugi zarabia 2 razy wiecej. Gdyby nie te calkiem wymyslone stopnie awansu, ktore nic nie daja w pracy poza zmiana grupy uszeregowania placowego place bylyby urealnione i mozna byloby je w kazdej szkole negocjowac , tak jak ma to miejsce np. w szpitalach.
          Jestem, jako nauczycielka za natychmiastowym jej zniesieniem !!
          • ariana1 Re: Nowosci w awansie n-li-ponoc okropne-kto ma l 13.10.07, 14:36
            Owszem, pomysł jest godny rozpatrzenia. Ale pod warunkiem, że inne
            grupy zawodowe też będą miały zero przywilejów. Kolejarze - żadnych
            darmowych biletów PKP, górnicy - żadnych wcześniejszych emerytur i
            deputatu węgla, posłowie - żadnych darmowych przejazdów środkami
            lokomocji, ministrowie - bez limuzyn i szofera, służbowych komórek,
            dotacji na kancelarie itp. ukradzione nam pieniądze.
            Poza tym podoba mi się system zatrudniania np. w Kanadzie. Tam żadna
            chyba grupa zawodowa (w tym nauczyciele) nie jest zatrudniana na
            czas nieokreślony. Chyba nie ma czegoś takiego jak umowa na czas
            nieokreslony. Pracownik jest zatrudniany na kontrakt i jak się
            sprawdzi, to mu przedłużą. Gdyby u nas nauczyciel miał min. 4000 zł
            pensji i kontrakt, to byłoby to bardzo mobilizujące do pracy. Z
            mozliwością awansu (bezteczkowego). Bo jak mnie wywalą, to stracę
            nie tylko pracę ale i dobrą pensję. I skończyłyby się narzekania na
            marne płace i przywileje. Ja jestem ZA.
            • jk3377 Re: Nowosci w awansie n-li-ponoc okropne-kto ma l 13.10.07, 17:24
              mowisz powyzej 15 lat tylko? ja sie nie zgadzam. u nas sa n-lki
              ktore maja juz ponad 20 lat pracy i w rzeczywistosci nic nie robia,
              nic!!!! i takie NIC mialoby miec szanse na awans,a ja ktora robilam
              za 3 i tylko 7 lat stazu nie mialabym jej? na szczescie zrobilam i
              juz mam dyplomowanie.teczke ocenili super bez zadnych pierdul tylko
              same fakty,esensja.
              • ariana1 Re: Nowosci w awansie n-li-ponoc okropne-kto ma l 13.10.07, 22:13
                A ja znam nauczycieli, którzy po zrobieniu dyplomowanego NIC nie
                robią. W czasie stażu było ich wszędzie pełno, ciągle ich nazwiska
                na różnych imprezach. A po zakończeniu NIC, zero. I wcale im się nie
                dziwię. Przyznaj się z ręką na sercu czy ty teraz jesteś tak samo
                aktywna jak w czasie stażu? I powiem ci szczerze, gratuluję ci
                zakończenia awansu i jednocześnie współczuję. Poświęciłaś mnóstwo
                czasu na coś kompletnie bezsensownego - na zbieranie pierdół
                właśnie. Nie obraź się. Oglądałam sporo teczek swoich koleżanek i
                znajomych i ich dokumentacja była strasznie obszerna. Wiele
                przedsięwzięć było wyssanych z palca, niektóre drobniutkie rzeczy
                były opisane tak, że urastały do rangi olbrzymich. Wynikało z tych
                teczek, że gdyby nie one (te osoby), to placówka zginęłaby bez nich.
                One są jej kamieniem węgielnym. W rzeczywistości te osoby NIC nie
                robią albo robią niewiele. A opisać sobie na papierze można
                dosłownie wszystko. Dlatego te teczki to dla mnie pic na wodę,
                kanciarstwo i bzdety. Awanse dostają głównie osoby, które mało robią
                a dużo gadają. A kreatywny nauczyciel woli poświęcić swój czas na
                prawdziwą pracę a nie na głupią papierologię.
                • jk3377 Re: Nowosci w awansie n-li-ponoc okropne-kto ma l 14.10.07, 10:01
                  no tak sie sklada,ze rozmowe na dyplom. mialam w 6 m-cu z Julka i
                  tydzien potem juz musialam isc na L4-do dzis jeszcze siedze w domu i
                  wracam na 2 sem.ale jak na razie z tego co wiem do dyrka czeka na
                  mnie,bo to co ja zaczelam stoi w miejscu np. Szkola promuja zdrowie-
                  moj program,gazetka szkolna itd.nie robilam pierdul dla papierka.i
                  tak jak mowilam,nie sadze ze tak mlodej w sumie osobie i z tak malym
                  stazem daliby awans gdyby nie to co w rzeczywistosci na serio
                  robilam...dyrka mnie nie mogla za bardzo bronic bo mamy nowa i znala
                  mnie zaledwie 2 m-ce.
                • if_ona obszerna dokumentacja? 14.10.07, 10:55
                  ariana1 napisała:

> i jednocześnie współczuję. Poświęciłaś mnóstwo
                  > czasu na coś kompletnie bezsensownego - na zbieranie pierdół
                  > właśnie. Nie obraź się. Oglądałam sporo teczek swoich koleżanek i
                  > znajomych i ich dokumentacja była strasznie obszerna.

Czytam ten wątek i nie rozumiem dlaczego ciągle wspomina się o tysiącach
                  zaświadczeń, zdjęciach dołączanych do dokumentacji i obszernych teczkach.
                  Przypominam, ze rozporządzenie o awansie zmieniło się w 2004 i teczki mają być
                  "chude". Moja teczka zawierała jedynie sprawozdania i analizy zrealizowanych
                  zadań, analizy przypadków. Awans dostałam w lipcu ub. roku.
                  • jk3377 dokladnie tak..... 14.10.07, 11:50

• ariana1 Re: obszerna dokumentacja? 14.10.07, 14:50
                    Te, które ja oglądałam były to spasione grube segregatory, jeden a
                    często dwa. Ja też tego nie rozumiem.
                    • aniulekq Re: obszerna dokumentacja? 14.10.07, 15:17
                      Bo znowu liczy się ilośc a nie jakośc
                      • ariana1 Re: obszerna dokumentacja? 14.10.07, 17:18
                        Ilość tak, a dodatkowo liczy się często forma zamiast treści. U mnie
                        szanownym komisjom nie chce się już zwyczajnie czytać tych teczek.
                        Zresztą jak się zapoznać szczegółowo z dwoma spasionymi
                        segregatorami w ciągu pół godziny? I dlatego panie ekspertki
                        zwracają uwagę na formę: estetykę wykonania, czcionkę, kolorowe
                        tusze, wymyślne symbole, obrazeczki itp. A nie każdy ma ochotę i
                        umiejętności bawić się na konputerze. Więc chwalone są teczki
                        kolorowe i cudaczne a zwykłe, lecz estetyczne i czyste są pomijane.
                        A przecież właściciel tej drugiej też wkłada ogrom pracy w jej
                        wykonanie. Paranoja!
                        • ariana1 Re: obszerna dokumentacja? 14.10.07, 17:18
                          koMputerze - a nie koNputerze :)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka