asik-asik 16.05.11, 19:43 Szczepicie się? Wiem, ze w wypadku wyjazdu z Polski nie są one konieczne, ale zastanawiam się czy tego nie zrobic. I kiedy zaczac... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
papi251 Re: Szczepienia 17.05.11, 09:02 My wybieramy się do Indii w listopadzie a pierwsze szczepienia miały miejsce 4 maja. Szczepimy się na WZW A+B, dur brzuszny oraz błonicę z tężcem. Odpowiedz Link
piootr3 Re: Szczepienia 17.05.11, 13:38 Byłem, nie szczepiłem się. Raczej należy się zaopatrzyć w LAREMID, niż szczepić. Pozdrawiam - Piotr Odpowiedz Link
papi251 Re: Szczepienia 17.05.11, 14:19 no cóż jak ktoś lubi ryzyko niech się nie szczepi, dodam tylko że szczepienia są ważne kilka lat, więc raz się szczepiąc ma się problem z głowy na kilka wyjazdów. A Laremid przyda się już po fakcie wystąpienia biegunki Odpowiedz Link
asik-asik Re: Szczepienia 17.05.11, 15:34 oczywiście mam zamiar się zaszczepic, wątpie abym umiala odroznic biegunke od ktorejs z niemilych chorob... Odpowiedz Link
piootr3 Re: Szczepienia 17.05.11, 18:20 Jeżeli jedziesz samodzielnie, to zaręczam Ci, ze odróżnisz... A jeżeli chodzi o szczepienia, to jeżeli ktoś lubi się kłóć... Indie, to mocarstwo atomowe, tyle, że brudasy... Ale bez przesady, nie namawiam do szczepień i nie odradzam. To jest osobista sprawa. Natomiast nie spotkałem nikogo z podróżujących, kto by nie miał biegunki, natomiast większość, a dopytywaliśmy się, nie szczepiła się. No chyba, że jechali na południe - przeciw malarii... Pozdrawiam - Piotr Odpowiedz Link
dano-pol Re: Szczepienia 17.05.11, 21:36 Gorąco zachęcam Was do podpisania niniejszej petycji dotyczącej wolności decydowania w kwestii szczepień i ochrony dzieci przed negatywnymi odczynami poszczepiennymi (NOP) poprzez pozostawienie rodzicom wyboru szczepionki, szczepienia (lub rezygnacji z nich), stworzenie sprawnego systemu rejestracji NOP i egzekwowania od lekarzy wypełniania formularzy NOP, do czego są prawnie zobowiązani. PETYCJA WS.ZMUSZANIA RODZICÓW I DZIECI DO SZCZEPIEŃ I OCHRONY DZIECI PRZED ODCZYNAMI POSZCZEPIENNYMI www.petycje.pl/7000 Po więcej informacji na ten temat zapraszam na działające od kilku lat forum www.szczepienia.org.pl i niedawno powstałego Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Wiedzy o Szczepieniach „STOP NOP” (strona na razie w budowie - zapraszamy wkrótce) szczepieniapneumoihib.wordpress.com/ Odpowiedz Link
papi251 Re: Szczepienia 18.05.11, 08:11 Piotrze, przeciw malarii jak dotąd to nie ma szczepionki ..... Odpowiedz Link
asik-asik Re: Szczepienia 18.05.11, 23:19 jest cos takiego jak dwustopniowa szczepionkę, która daje częściową ochronę przed zakażeniem zarodźcem malarycznym, tak wyczytalam... Odpowiedz Link
papi251 Re: Szczepienia 19.05.11, 09:50 możesz podać źródło? bo ja jakoś nie umiem znaleźć... Odpowiedz Link
asik-asik Re: Szczepienia 19.05.11, 15:36 www.mrc.ac.uk/Newspublications/News/MRC004718 Odpowiedz Link
papi251 Re: Szczepienia 19.05.11, 15:46 W podanym artykule pisze tylko że trwają próby na zwierzętach i że jest nadzieja na szczepionkę dla ludzi. i choć artykuł jest z 2008 r. do dziś się nic nie zmieniało i nadal cytuję: "There is currently no effective vaccine against malaria" Odpowiedz Link
piootr3 Re: Szczepienia 19.05.11, 20:51 Fakt, że nie ma szczepionki, ale są leki antymalaryczne. Rzeczywiście niezbyt jestem w temacie, bo raczej nic nie używam. Co prawda, po Wenezueli, jakaś cholera łazi mi po całym ciele pod skórą, ale myślę, że jak wezmę antybiotyk, to się pozbędę. Pozdrawiam - Piotr Odpowiedz Link
chromatopelma Re: Szczepienia 11.07.14, 22:17 Informacje o szczepieniach i cenach leków można znaleźć na stronie: podrozeindonezja.blox.pl/html Odpowiedz Link
hubert445 Re: Szczepienia 25.07.14, 00:12 Nudzisz się na wakacjach ? Wygraj wycieczkę do Barcelony ! Opłacona podróż w dwie strony, pięciogwiazdkowy hotel oraz wszystkie atrakcje turystyczne ! Wejdź na: q3q.pl/wycieczkadobarcelony/ i weź udział w konkursie ! Odpowiedz Link