Dodaj do ulubionych

aeroflot czy alitalia?

06.02.07, 16:18
Witam,

Czym lepiej lecieć do Delhi? Mam dwie rezerwacje. Roznica 500,- zł na korzyść
aeroflotu.
Możecie podzielić się doświadczeniami: obsługa, komfort lotu, jedzenie,
przesiadki (Moskwa i Mediolan, bezpieczeństwo?

Pozdrawiam
Wimax

ps. Lot do Delhi

Obserwuj wątek
    • kamalasundari Re: aeroflot czy alitalia? 06.02.07, 20:12
      Ja leciałam do Delhi Aeroflotem 4 miesiące temu i prawdę mówiąc bez
      zastanawiania się poleciałabym jeszcze raz. Nie wiem dlaczego dużo osób mówi,
      że rosyjskie linie są kiepskie. Latałam już kilkoma i te nie różnią się niczym
      znaczącym od innych. Samoloty się nie rozpadają, ten z Wawy do Moskwy może
      trochę mały, ale to jak wszystkie na trasach "dolotowych", Z Moskwy do Delhi
      duży wygodny samolot, koce do przykrycia, jedzenie niezłe, nie było się nawet
      na siłę do czego przyczepić.
      Co do przesiadki to ja czekałam 2 godziny w Moskwie, pochodziłam po strefie
      bezcłowej (drożej niż u nas w zwykłym sklepie więc zakupów nie polecam), potem
      trochę siedziałam i czytałam gazety i jakoś zleciało. Z przesiadką nie ma
      problemu, wszędzie strzałki gdzie masz iść na tranzyt.
      500 zł to dosyć duża różnica więc jak dla mnie możesz spokojnie lecieć
      Aeroflotem na moją odpowiedzialność. ;-) Plus dodatkowy - lecisz od razu do
      przodu czyli krócej, do Moskwy 2 godziny z Moskwy do Delhi 6 godzin.
      • sanyu Re: aeroflot czy alitalia? 06.02.07, 20:53
        zdecydowanie Alitalia :)jeśli wybierasz między tymi dwiema liniami, ale np.
        Turkich Airlines mają także ciakwe oferty, cenowo tak jak aeroflot. Rozumie się
        samo przez się że alitalia to linie bezpieczniejsze, obsługa jest przeurocza,
        jedzenie całkiem, całkiem, masz w samolocie filmy i trasę lotu ze wszystkimi
        danymi.
        • kamalasundari Re: aeroflot czy alitalia? 06.02.07, 21:25
          Za 5 stów można sobie odpuścić "filmy i trasę lotu ze wszystkimi danymi". ;-) A
          to, że inne linie lotnicze są bezpieczniejsze niż Aeroflot nie "rozumie się
          samo przez się", bo i niby na jakiej podstawie??
          • sanyu Re: aeroflot czy alitalia? 06.02.07, 22:29
            na podstawie opinii innych korzystających zwykle, jeśli nie zawsze, jednorazowo
            z aeroflotu :-) mojej koleżanki tata zastanawiał się przez cały lot do Delhi
            czy samolot się nie rozleci, mnie to przekonało, ale decyzja należy do każdego
            indywidualnie, a pięć stów to nie tak wiele za BEZPIECZEŃSTWO, nikt nie płaci
            za film i trasę lotu chyba?
            • pavvka Re: aeroflot czy alitalia? 07.02.07, 12:11
              Zastanawiał się, bo coś złego się działo, czy dlatego, że ma ogólnie złą opinię
              o Rosji, czy też dlatego, że zawsze w samolotach o takich rzeczach myśli? Bo
              mnie trochę dziwi, że z jednej strony wszyscy kombinują jak zaoszczędzić 3zł na
              noclegu i 50gr na restauracji, a z drugiej nie żal im 500zł tylko po to żeby
              polecieć bardziej trędi linią lotniczą.
        • libby Re: aeroflot czy alitalia? 07.02.07, 14:40
          Akurat mam przeciwne doswiadczenie - lecialam w obie strony pod koniec roku:
          sluchawki nie dzialaly w polowie samolotu, trasy nie pokazywano w ogole,
          jedzenie beznadziejne, a w locie powrotnym , gdy wreszcie chcialam zjesc cos
          niewegetarianskiego okazalo sie, ze posilki prawie nie roznia sie od siebie,
          personel wcale nie uprzejmy.
          • libby Re: aeroflot czy alitalia? 07.02.07, 14:42
            to dotyczy Alitalii
      • wimax_71 Re: aeroflot czy alitalia? 06.02.07, 22:33
        Wielkie dzięki za informacje.
        Na 500,- zł zalezy jak patrzeć; jest dużo i mało:)
        Minusy Aeroflotu:
        -bezpieczeństwo (chodzi o samoloty),
        -nieznane mi lotnisko w Moskwie,
        -obawa o problemy na odprawie-nie wiem dlaczego, ale myślę, że Rosjanom zawsze
        może się coś niespodobać,
        -konieczność wyrabiania dodatkowej wizy
        Plusy
        -500,- zł "do przodu"
        - 2 godziny krótszy lot

Minusy Alitalii
        -500,- "do tyłu":)
        -raz już mi "przejrzeli" bagaż w drodze na Sycylię i paru rzeczy brakowało
        - o 2 godziny dłuższy lot

Plusy
        -sprawdzone lotnisko
        -generalnie sprawdzone linie, oprócz tej jednej wpadki z kradzieżą (na kilka
        lotów), wszystko zawsze było ok
        -fajne samoloty:)

No i jeszcze przylot na miejsce:
        Aeroflotem będę o 3.30
        Alitalią o 23.15

Pozdrawiam
        Wimax
        • szulka Re: aeroflot czy alitalia? 07.02.07, 07:32
          wimax_71 napisał:

> Minusy Aeroflotu:
          > -bezpieczeństwo (chodzi o samoloty),

Do Delhi latają nowoczesne Ił96. Do obsługi też nie mam zastrzeżeń. Minusem dla
          niektórych może być brak alkoholu.

> -nieznane mi lotnisko w Moskwie,

lotnisko nieduże (w porównaniu z Frankfurtem) - poradzisz sobie :-)

> -obawa o problemy na odprawie-nie wiem dlaczego, ale myślę, że Rosjanom zawsze
          > może się coś niespodobać,
          > -konieczność wyrabiania dodatkowej wizy

Wiza tranzytowa, o ile nie masz zamiaru opuścić lotniska nie jest konieczna.
        • ahkoscian Re: aeroflot czy alitalia? 07.02.07, 08:57
          wimax_71
          piszesz ze lecąc Aeroflotem "-konieczność wyrabiania dodatkowej wizy"??????????
          tzn.?? jakies dodatkowej wizy??
          lece za tydzien Aeroflotem i jestem ciekawa o co chodzi...
          Agnieszka
          • wimax_71 Re: aeroflot czy alitalia? 07.02.07, 10:07
            Agnieszka,

Sprawdź dokładnie jak to jest. Do Rosji dla Polaków wizy sa obowiązkowe, ale
            nie wiem jak jest z tranzytem. W USA (jeżeli lecisz np. przez Maimi do Am Płd)
            wiza jest konieczna, bez wzgledu na to czy opuszczasz lotnisko czy nie, więc w
            Moskwie może byc podobnie (albo nie:)

Pozdrawiam

ps. gdzie lecisz?
            • kamalasundari Re: aeroflot czy alitalia? 07.02.07, 15:38
              Do Rosji na tranzyt nie trzeba wizy. Jeśli nie opuszczasz lotniska to na 100%
              wiza nie jest potrzebna.
        • sanyu Re: aeroflot czy alitalia? 07.02.07, 14:22
          ja i moi znajomi (liczna grupa) mamy same dobre doświadczenia z obsługą
          naziemną:) nic z bagażu nie zginęło ani razu.
          • sanyu Re: aeroflot czy alitalia? 07.02.07, 14:23
            oczywiście mówię o Alitalii
            • rabinson Re: aeroflot czy alitalia? 07.02.07, 19:58
              Hey,
              Może miałem pecha w ten piękny pogodny dzień a raczej noc, gdy 25 stycznia
              wracałem z Bombaju przez Mediolan do Krakowa, oczywiście Alitalią (pierwszy raz
              tymi liniami) bo potwierdziły się opowieści moich znajomych o klasie Alitali a
              raczej jej braku. Po Indiach latałem Air India i Kingfisherem, i mogę powiedzieć
              że Alitalia mogła by się wiele od tych indyjskich linii nauczyć.
              • sanyu Re: aeroflot czy alitalia? 07.02.07, 20:38
                a co masz na myśli? bo ja też leciałam Air Deccan i było oki ale nie
                powiedziałabym żeby aż tak jakoś się różnili na +
                • rabinson Re: aeroflot czy alitalia? 07.02.07, 22:19
                  nie chciałem wychwalać indyjskich operatorów, że są tak bardzo na+, tylko
                  generalnie lot Alitalią to porażka tych linii.
                  By nie być gołosłowny parę przykładów, pisałeś powyżej "obsługa jest przeurocza".
                  Chyba leciałem innym samolotem bo w tym samolocie była jedna stewardesa a reszta
                  to panowie pracujący chyba za karę, samo ich spojrzenie mówiło - nie zawracaj mi
                  głowy, chociaż i tak nic od nich nie chciałem. Napisałeś też: "jedzenie całkiem,
                  całkiem, masz w samolocie filmy i trasę lotu ze wszystkimi danymi". I znowu
                  chyba nie ten samolot bo obżartuchem nie jestem ale poprosiłem przeuroczego
                  stewarda o dodatkową mini bułkę bo głodny byłem. A co do wyświetlania filmów i
                  trasy to na pokładzie tego aeroplanu najbliższy działający monitor był w klasie
                  wyższej niż kupiony przeze mnie bilet.
                  Prawdopodobnie miałem pecha albo jestem zmanierowany no ale na to już lekarstwa
                  nie ma.
                  pozdrawiam
                  • sanyu Re: aeroflot czy alitalia? 08.02.07, 11:44
                    no cóż,, miałeś w takim razie odmienne doświadczenia nie tylko ode mnie ale od
                    wszystkich moich znajomych, którzy w różnych terminach latali tymi liniami do
                    Indii właśnie. Ja nie namawiam, pewnie że są lepsze linie, ale mnie mój lot
                    bardzo przypadł do gustu i do niczego nie mogę się przyczepić.
                    • danutka661 Re: aeroflot czy alitalia? 02.03.07, 13:23
                      wróciłam właśnie z iNdii.leciałam w tamtą stronę Aerosvitem i byłam mi,le
                      zaskoczona/obsługa samolot jedzenie/niestety w drodze powrotnej podstawili za
                      mały samolot i 200 osób zostało na lodzie/ozczywiście dali hotel z wyżywieniem
                      na dwa dni/Wracałam Aeroflotem i to była kompletna porażka,nigdy więcej!Obsługa-
                      głęnboka komuna,jedzenie- 1 posiłek na 6 godzin lotu.O alitalii nie wiem nic.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka