photon 24.08.07, 11:36 czy napotkaliscie gdzies zakakazy fotografowania lub filmowania w indiach polnocnych lub nepalu??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lil_witch Re: fotografowanie i filmowanie (zakazy) 25.08.07, 13:15 ponoć nie można na dworcach (są znaki zakazu), ale nie sprawdzałam Odpowiedz Link
kornel-1 Re: fotografowanie i filmowanie (zakazy) 14.09.07, 19:46 lil_witch napisała: > ponoć nie można na dworcach (są znaki zakazu), ale nie sprawdzałam na dworcach robiłem zdjęcia, oczywiście nie ostentacyjnie. Zdjęć nie można robić w wielu miejscach, przede wszystkim w niektórych świątyniach i sanktuariach itp (Amber, Taj Mahal, Złota Świątynia w Varanasi/Amritsar, niektóre ghaty w Varansi/Pushkar, świątynia bahajska w Delhi) oraz w niektórych muzeach ( Victoria Memorial) w niektórych możesz wykupić opcję foto. Generalnie pstrykać można, zwłaszcza bez lampy błyskowej Kornel kornel-1.webpark.pl Odpowiedz Link
photon Re: fotografowanie i filmowanie (zakazy) 18.09.07, 17:06 dzieki ale zaglebie sie w temat... piszesz ze nie mozna pstrykac w Taj Mahal i innych swiatyniach ..mam nadzieje ze chodzi o pomieszczenia świątynne a nie dziedzińce... (???) Odpowiedz Link
mleko_z_miodem Re: fotografowanie i filmowanie (zakazy) 19.09.07, 08:43 na dziedzincu oczywiscie mozna, zakaz obowiazuje od momentu przekroczenia wejscia do samego pomieszczenia z trumnami. przed wejsciem radze jednak nie zaopatrywac sie w jakiekolwiek jedzienie gdyz zostanie ono wam zarekwirowane przez straznika ktory bardzo dokladnie sprawdza torebki i plecaki. papierosy tez nalezy wyrzucic! sam musislem zjesc przed wejsciem 3 batoniki ktore byly w moim plecaku.... woda oczywiscie moze wejsc z nami:) Odpowiedz Link
chihiro2 Re: fotografowanie i filmowanie (zakazy) 19.09.07, 12:21 Ale przeciez jest tam przechowalnia, gdzie mozna na czas zwiedzania zostawic wszelkie jedzenie, gumy do zucia, trojpody do aparatu i inne rzeczy, ktorych na teren Taj Mahalu wniesc nie wolno. Nie trzeba nic wyrzucac ani zjadac! Odpowiedz Link
mleko_z_miodem Re: fotografowanie i filmowanie (zakazy) 21.09.07, 00:30 wiec niezwykle mily ochroniarz nas o tym nie poinformowal, badz zlikwidowali przechowalnie. informacje swieze bo w agrze bylem 2 tyg temu. pozdrawiam Odpowiedz Link
aska2000 Re: fotografowanie i filmowanie (zakazy) 21.09.07, 12:15 ..w lipcu również konfiskowano wszelakie produkty spożywcze (utraciłam w ten sposób całą paczkę 'Wrigley's', hehe), o żadnej przechowalni nikt nie wspomniał ;( A na marginesie - doczytał ktoś info z biletu o 'przydziałowej' wodzie mineralnej? Polecam wybierającym się dopiero - skorzystajcie ze swych praw ;P Odpowiedz Link
chihiro2 Re: fotografowanie i filmowanie (zakazy) 21.09.07, 13:41 Oczywiscie, ja dostalam wode, ktora moglam zabrac do Taj Mahal. Dawano bez upominania sie. Przechowalnia znajduje sie niemal naprzeciwko kasy biletowej, nie sposob ja przegapic (bylam w styczniu). Wszystko mozna schowac, jak znajda w plecaku cos, czego na teren Taj Mahal zabrac nie wolno, odsylaja do przechowalni. Mnie pozwolono wziac gume do zucia - ladnie sie usmiechnelam i podzialalo :) Odpowiedz Link
aska2000 Re: fotografowanie i filmowanie (zakazy) 21.09.07, 16:43 Hehehe, Chihiro :) Najwyraźniej zasady dot. wnoszenia (bądź nie ;) 'spożywki' ewoluują - w lipcu, jak już wspomniałam, wszystkie niepożądane przedmioty z plecaków lądowały na specjalnej tacce, co się z nimi działo potem nie mam pojęcia. Niewykluczone,że strażnicy znaleźli nowy sposób na 'dorobienie' ;P ..a uśmiech nie raz ratował mi 'skórę' (lub portfel, w przypadku panów z drogówki ;), niemniej wówczas nie zdał się na nic - cóż, przebolałam jakoś :) Aha - butelek (przynajmniej tamta 'zmiana', na którą trafiłam) nie dawała, także lepiej być czujnym, na wszelki wypadek ;) Odpowiedz Link
photon Re: fotografowanie i filmowanie (zakazy) 21.09.07, 22:03 hehe jad juz za 10 dni i zabieram koszulke z napisem "DAJCIE MI MOJA PRZYDZIAŁOWĄ WODĘ" :-) Odpowiedz Link
aska2000 Re: fotografowanie i filmowanie (zakazy) 21.09.07, 22:19 photon napisał: > hehe jad juz za 10 dni i zabieram koszulke z napisem "DAJCIE MI MOJA > PRZYDZIAŁOWĄ WODĘ" > > :-) > Koniecznie!! Udanej podróży - może będziesz miał więcej szczęścia niż ja i 'załapiesz się' na wodę w sadzawkach przed Taj Mahal'em :)) Dla porównania: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,66835349,67870951.html Szerokiej drogi i wielu wrażeń :) Odpowiedz Link
chihiro2 Re: fotografowanie i filmowanie (zakazy) 22.09.07, 10:07 Ojej, jak duzo uroku traci Taj Mahal bez sadzawek! Odpowiedz Link
photon Re: fotografowanie i filmowanie (zakazy) 24.09.07, 09:49 o ja pierdykam... ale mailas pecha... tfu tfu mamnadzieje ze nie trafie na czyszczenie .. bo bym sie w kurzył niesamowicie... w jakim terminie bylas? Odpowiedz Link
ampolion Re: fotografowanie i filmowanie (zakazy) 31.10.07, 22:49 www.google.com/search?hl=en&q=India+photography+and+the+law&btnG=Google+Search Odpowiedz Link