Dodaj do ulubionych

Zanzibar - był ktoś?

21.06.13, 14:20
Zastanawiam się nad podróżą na Zanzibar.

Czy ktoś z Was tam był? Warto? Co polecacie?

Zastanawiam się również nad hotelem. Do zainteresowania się tym kierunkiem nakłonił mnie szczerze powiedziawszy program Makłowicza sprzed paru miesięcy, kręcili go w fajnym hotelu, tylko nie mogę się sobie przypomnieć nazwy.
Obserwuj wątek
    • costo Re: Zanzibar - był ktoś? 27.06.13, 08:50
      pewnie że warto! Zanzibar jest szczególnym miejscem! ja polecam południowo wschodnią część wyspy- okolice Paje i Jambiani, piękne plaże, szeroka oferta sportów wodnych, pyszne jedzenie
      • kamilap32 Re: Zanzibar - był ktoś? 09.10.13, 20:24
        Bardzo piękne miejsce, co ciekawe znajduje się tam polski hotel www.gardenpalms.pl/ który oferuje wycieczki w to miejsce, można też skorzystać z opcji nurkowania w oceanie, udać się na safari itd.
      • giglio4 Re: Zanzibar - był ktoś? 09.10.14, 07:29
        @costo - wybieram się do Jambiani w styczniu, napisz cos więcej - na co się przygotować finansowo, gdzie dobrze zjeść itp
        • jicek_69 Re: Zanzibar - był ktoś? 13.10.14, 18:28
          A jak wygląda kwestia szczepień. Jedne biura twierdzą, że są wymagane (żółta febra), a inne, że nie. Czy faktycznie występuje duże zagrożenie epidemiologiczne ?
          Pozdrawiam
          Jot.De
          • giglio4 Re: Zanzibar - był ktoś? 13.10.14, 20:41
            W przyszlym tygodniu mam wizyte u lekarza medycyny podrozy, powinien wiedziec. Poki co wyczytalam ze wzw A jest obowiazkowe
            • julka_79 Re: Zanzibar - był ktoś? 09.11.14, 21:44
              giglio4, i co Ci lekarz powiedział o tych szczepieniach?
              Ja też się chcę wybrać na Zanzibar-możliwe w lutym i chodzę koło tematu...
              Czytałam,ze obowiązkowa żółta febra,ale w sumie to ogólnie dotyczy Tanzanii,może na wyspie nie ma już tkaiego zagrożenia??
              A co z malarią?Warto brać tabletki,czy można sobie odpuścić??
              • giglio4 Re: Zanzibar - był ktoś? 10.11.14, 09:40
                julka_79
                Lekarz potwierdzil ze trzeba sie zaszczepic przeciwko zoltej febrze, zasugerowal tez wscieklizne. Ja juz rok wczesniej bylam szczepiona na wzw A, wzw B, dur brzuszny, polio itp wiec nie bylo potrzeby doszczepiania. Oczywiscie przepisal recepte na chemioprofilaktyke malarii. Oprocz tego leki ktore sugerowal zabrac ze soba: sanprobi, loperamid, smecta, allertec, octenisept spray, hydrocortison krem plus mugga. Pytalam znajomych ktorzy bylo rok temu, powtwierdziali ze na zolta febre sie szczepili i tez mowili ze na malarie brali leki - wiec my sie tez na to zdecudujemy ale zastanawiam sie wciaz nad szczepionka na wscieklizne.
    • sunny.1 Re: Zanzibar - był ktoś? 21.02.17, 16:48
      Byliśmy na Zanzibarze w listopadzie 2016 - wynajętym samochodem objechaliśmy wyspę (9 dni). W filmiku zdjęcia i opisy gdzie zostały zrobione, więc można się zdecydować ;)
      Makłowicz kręcił film pod Domem Cudów- wieczorem każdego dnia jest tam targowisko jedzenia- ryby i owoce morza we wszystkich postaciach, gotowe do jedzenia. Stojąc tyłem do wody, przodem do Domu Cudów- na prawo jest mnóstwo hoteli różnej kategorii i mini biur podróży, które zorganizują Wam każdą wycieczkę. Targować cenę do 30-50% początkowej!
      A jeśli ktoś zainteresowany safari w Tanzanii to szukajcie tutaj postu "Safari w Tanzanii, który park wybrać?" Z linkami do filmików z 4 parków.
      Bawcie się cudnie i odpoczywajcie!
      AliceL
      www.youtube.com/watch?v=28B9jEP1kYM&index=1&list=PLd7aYJETZCcxgx5c6VLzvscHhCsXjqQeG
    • berlinalka Re: Zanzibar - był ktoś? 26.02.17, 08:17
      byli moi rodzice i koleżanka - zdjęcia z ich podróży na blogu - rodzice zachwyceni byli z Itaką, wiem że podobało im się stone town i farma przypraw więcej na intopassion tu kilka linków intopassion.pl/intocities-stone-townzanzibar/, intopassion.pl/photo-story-zanzibar/
    • 67kret Re: Zanzibar - był ktoś? 26.02.18, 14:52
      Wylatujemy z żona i córką 2 lipca do hotelu Paradiese Beach Resort.
      Czy ktoś leci w tym samym kierunku?
      • 67kret Re: Zanzibar - był ktoś? 13.12.18, 15:55
        Zanzibar - zastanawiam się z czym kojarzę to miejsce. Turkusowa woda, jasne plaże, las deszczowy w parku narodowym Jozani Chawaka Bay? Z czym jeszcze? Na pewno z drzwiami. Tak z drzwiami. Zanzibar – to też stare urokliwe, tajemnicze miejscami miasto. Jego uliczki z reguły wąskie o lśniących wyszlifowanych przez ludzi brukach są tajemnicze, fascynujące i zaskakujące. Idąc taką uliczką wchodzi się nagle na większy lub mniejszy plac, gdzie pojawiają się urokliwe budynki. Jedne odnowione inne z nadgryzione zębem czasu starzejące się majestatycznie. Drzwi, drzwi, dlaczego drzwi? Obojętnie jaki to dom to od razu widać, że do tego elementu architektury mieszkańcy przywiązywali i nadal przywiązują wiele uwagi. Piękne drewniane drzwi o niesamowitych rzeźbionych motywach roślinnych, zwierzęcych zachęcają do zatrzymania się, przyjrzenia się im, dotknięcia starannie wygładzonego drewna i przekroczenia ich progu. Tworzą niesamowitą spójność z budynkiem, którego wizytówkę stanowią. I żyją z tym budynkiem. Starzeją się z nim, mają ubytki, pokrywają się „patyną” starości lub lśnią po odzyskaniu drugiego życia. Tak miasto Zanzibar to fascynujące miejsce. Będąc tam koniecznie, zaznaczam koniecznie trzeba wybrać się Prison Island i zobaczyć majestatyczne wielkie żółwie lądowe. Naprawdę warto. Budynki dawnego więzienia- targu niewolników tez są fascynujące i jeżeli na moment usiądziemy w ciszy pośród murów to usłyszymy odgłosy przeszłości w postaci dzwonienia łańcuchów przyprawiających o gęsią skórkę. Jeżeli jesteśmy ciekawi wyspy naprawdę znajdziemy coś ciekawego, fascynującego. Mógłbym o tym jeszcze dużo napisać.
        Paradise Beach Resort co do hotelu to wyraźnie widać jego dwie części – starą na prawo od bramy i nową na lewo. Starsza część skąpana jest w zieleni, gdy w nowej w niebo wzbijają się jedynie majestatyczne palmy. Ale wszędzie jest klimat. Mieszkaliśmy w nowej części mając basen o 4 m od drzwi. W czasie przypływu ulegało się złudzeniu, że tuż za krawędzią basenu zaczyna się morze. Hotel to wspaniałe miejsce na wypady po okolicy. Po lewej stronie hotelu wioska, a tam przystań z wieloma łodziami. Ludzie bardzo mili, uśmiechnięci z cierpliwością znoszący moje pytania w mieszaninie języka migowego z mówionym  . Każdy znajdzie swoje ulubione miejsce do odpoczynku w tym hotelu. Wspaniale bawiliśmy się na plaży przy muzyce na żywo. Trzy osobowy zespół potrafił grać i śpiewać – po polsku jeszcze nie próbowali ale się pewnie nauczą. Jedzenie jak to jedzenie w Afryce, kabanosów i białej nie uświadczysz  Ale zawsze trzymamy się tego, że na wyjazdach jemy głównie kuchnię regionalną i przepadamy za rybami i owocami morza. A te były pyszne.
        Zanzibar przywitał nas ulewnym deszczem. Może dlatego przez pierwsze dwie doby śmierdziało z kanalizacji w nowej części hotelu. Jak padało to solary słabo działały i woda do kąpieli nie była zbyt ciepła. Jak deszcze przestały padać ta uciążliwość zniknęła. Niestety nie dotarły kartki pocztowe wrzucone do hotelowej skrzynki. Kilka razy przez krótki czas nie było energii w okolicy.
        Ps. Internet działał bardzo dobrze.
        • mamatwin Re: Zanzibar - był ktoś? 21.05.19, 15:07
          czy szczepiliście się wcześniej?
        • aniasa1 Re: Zanzibar - był ktoś? 17.08.19, 19:13
          w jakim wieku corka?podobalojej sie?
    • intopassion.com Re: Zanzibar - był ktoś? 28.02.18, 12:38
      Ja osobiście nie byłam ale na blogu publikujemy też teksty młodych podróżników - właśnie dziś opublikowaliśmy 2 część o Zanzibarze - może jakieś informacje okażą się pomocne: intopassion.pl/zanzibar-tanio-do-raju-1/ intopassion.pl/zanzibar-tanie-wakacje-w-raju-2/ pozdrawiam
    • magda.saw78 Re: Zanzibar - był ktoś? 10.09.19, 13:40
      Znzibar jest piekny! bylismy tam w podrozy poslubnej, z ktorego mamy wspanialy film zmontowany przez movie yourself. kraj rozklada na lopatki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka