Dodaj do ulubionych

Kolor domów mieszkalnych w Afryce

01.03.18, 18:37
Czy będąc w Afryce zwracaliście uwagę na kolor elewacji zewnętrznej budynków.
Nie wiem ile jest w tym prawdy, podobno budynki mieszkalne malowane są na niebiesko, ponieważ kolor niebieski odstrasza owady/muchy.
Będę wdzięczna za zamieszczenie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • kornel-1 Re: Kolor domów mieszkalnych w Afryce 07.03.18, 13:56
      1. Nie zauważyłem, by w Afryce dominującym kolorem domów był niebieski.
      2. Nie znam żadnych prac naukowych potwierdzających, by kolor niebieski odstraszał owady.

Kornel
      • faraon.drugi Insects afraid of blue:) 09.03.18, 10:10
        Będę się habilitował na temat: www.hunker.com/12526739/colors-that-repel-insects
        • jadwiga_r Re: Insects afraid of blue:) 09.03.18, 15:16
          Jestem w bardzo zaawansowanym wieku i nie wszystko potrafię wykonać w komputerze.Bardzo proszę o napisanie w skrócie o co chodzi w tym artykule. Widzę owady, ale co jest napisane na ich temat to już nie potrafię przetłumaczyć.
          Będę ogromnie wdzięczna.
          • faraon.drugi Kolor niebieski i owady 09.03.18, 16:30

W dużym skrócie artykuł potwierdza Twoja teorię, że owady MOGĄ unikać koloru niebieskiego (blue). Niektórzy właściciele domów malują swoje werandy na niebiesko uważając, ze kolor niebieski zniechęca osy do zakładania gniazd. Badania w Chinach na temat preferencji kolorystycznej owadów nie potwierdziły jednoznacznie, że osy unikają koloru niebieskiego
            ale dopuściły, że kolor niebieski nie jest ich ulubionym kolorem.
            Być może to przekonanie nie jest powszechnie znane w Afryce ponieważ domy malowane są na różne kolory w tym żółte i czerwone. Jadwigo, chcesz kupić dom w Afryce?
        • kornel-1 Re: Insects afraid of blue:) 09.03.18, 17:27
          faraon.drugi napisał(a):

> Będę się habilitował na temat: www.hunker.com/12526739/colors-that-repel-insects

Aby się habilitować, nie mówiąc o doktoryzowaniu, trzeba mieć naukowe podejście do rzeczywistości. W tym wypadku - podać odnośnik literaturowy do publikacji NAUKOWEJ. To, co linkujesz to jakiś entomologiczny blog :( Ktoś - coś w Chinach. I ogólnie - nie bardzo?

Tu jest konkret:
          Behavioral and Physiological Response of Musca domestica to Colored Visual Targets
          Tu omówienie:
          Entomologists Discover Blue is the Favorite Color of House Flies: "Researchers at the University of Florida discovered that the color blue works best for fly control. They created a blue device with black stripes called the Florida Fly-Baiter, which is now being sold at pest control distributors. Many fly control devices on the market are yellow, which the researchers say actually repels flies. The entomologists say yellow is the only repellent color, so it is a bad color choice for a fly trap. The researchers say flies are three times more attracted to the color blue than to yellow."

Tu mój komentarz: owady najbardziej uprzykrzające życie domownikom, czyli muchy domowe najbardziej LUBIĄ kolor niebieski.

Kornel
          • kornel-1 Re: Insects afraid of blue:) 09.03.18, 17:32
            I jeszcze dołożę drugą publikację z American Journal of BioScience:
            Effects of color, pattern, and sound on the movement of houseflies

Z abstraktu: "red striped pattern was the best as fly repellent, and the pattern of white circles on a BLUE background the best attraction."

Czekam na publikację zaprzeczającą temu :)

Kornel
          • faraon.drugi Flies like color brown 09.03.18, 17:46
            kornel-1 napisał:

> Aby się habilitować, nie mówiąc o doktoryzowaniu, trzeba mieć naukowe podejście...<

Ok, przekonałeś mnie. Nie będę się na razie "chabilitował". Sądzę jednak, ze muchy najbardziej lubią kolor brązowy (brown). Podzielasz moją opinię?
            • kornel-1 Re: Flies like color brown 10.03.18, 11:49
              faraon.drugi napisał(a):

> Sądzę jednak, ze muchy najbardziej lubią kolor brązowy (brown). Podzielasz moją opinię?

Sądzę, że masz prawo do dowolnej opinii.

k.
              • faraon.drugi Re: Flies like color brown 10.03.18, 17:10
                Dziękuję. To miło z twojej strony. Gdybyś miał jakąkolwiek opinię to z wzajemnością ją poprę:)
                • jadwiga_r Re: Flies like color brown 11.03.18, 10:25
                  Nie zamierzam kupować domu w Afryce.
                  Mieszkam w bloku spółdzielczym. W tym roku będzie odnawiana elewacja budynku. Kolor ma pozostać ten sam, co poprzednio. Blok umalowany jest na jasny brąz /brudny pomarańcz/. Wokół okien ciemniejszy pomarańcz, czy brąz. Po 15 latach od ostatniego malowania bloku, kolory zmatowiały.
                  Wyszłam z inicjatywą do prezesa spółdzielni mieszkaniowej, aby umalować mój blok na niebiesko. Prezes nie oponował. ale kierownik administracji osiedla wyraził sprzeciw, bo zmiana koloru spowoduje większe koszty.
                  Niedaleko mojego bloku jest blok umalowany na kolor niebieski, w różnych odcieniach. Przechodząc obok tego bloku zapytałam dwie kobiety, czy nie mają problemu z owadami, a szczególnie natrętne muchy .Odpowiedziały, że nie mają takiego problemu w przeciwieństwie do mojego bloku. Nieraz zdarzało się, że drobne muszki w dziesiątkach sztuk obsiadały szyby moich okien.
                  Gdy miałam uchylone okno i w tym czasie zarabiałam ciasto drożdżowe, natychmiast zjawiały się osy.
                  Kiedyś w telewizji na Discavery był program na temat owadów i kolorów. Wspominali o niebieskich kolorze , że tego koloru unikają owady, ponieważ mają złudzenie tafli oceanu/wody.
                  Dlatego zbieram informację na temat koloru ścian, gdzie tych owadów jest multum, szczególnie w gorącym klimacie. Obiło mi się o uszy,ktoś wspominał, że w Afryce /może nie w miastach/ mają domy malowane na niebiesko.
                  Rozważając na temat ciepłych kolorów odzieży /żółty, pomarańczowy/ kuzynka skarżyła mi się, że dziecko było ubrane w taki kolor, to obsiadło je mnóstwo meszek, że musiała wrócić do domu i zmienić kolor bluzki, bo nie nadążała opędzać go z tych meszek.
                  Dom mojej córki /na obrzeżach miasta/ po ociepleniu umalowali na jasny brąz/piaskowy. Dopóki kolor elewacji się nie przybrudził, po ścianach wędrowało mnóstwo robaków i owadów.
                  Najgorszy jest problem, bo dach mają z dachówki w kolorze zbliżonym do ciemnej wiśni, a w nim okna dachowe, które są upstrzone w ptasie odchody. Nie wiem, czy te ptaki uwzięły się na ten dom, bo rozmawiałam z kuzynką, tez mieszka na obrzeżach miasta i nie ma problemu z "zasranymi szybami".
                  Szanowni Państwo, podpowiedzcie też jakiego koloru unikają ptaki a szczególnie gołębie miejskie , które wysiadują na parapetach i brudzą.
                  • faraon.drugi Kolory elewacji 11.03.18, 11:43
                    jadwiga_r napisała:

> Nie zamierzam kupować domu w Afryce.<

Jadwigo,

to dobrze. Pomysł z kupowaniem domu w Afryce to ryzykowne przedsięwzięcie:) Chciałem odradzić. Co do koloru elewacji budynku to kolor niebieski wydaje się zimny i melancholijny.
                    W mojej okolicy jeden jest tak wymalowany i większości mieszkańcom się nie podoba.
                    Być może owady również obsiadają kolor niebieski ale są mniej widoczne niż na jaśniejszym tle. Sądzę, że więcej zdecydowanych opinii na interesujący Ciebie temat znajdziesz na forum Dom i Ogród.

Twoje problemy z gołębiami mogą rozwiązać sklepy typu Castorama sprzedając kolce na ptaki
                    www.kolcenagolebie.pl/ a na owady doskonale sprawdzają się moskitiery okienne
                    www.as-rolety.pl/moskitiery/?gclid=EAIaIQobChMI-bDA64nk2QIVq7vtCh19ZQxLEAAYAiAAEgKXVvD_BwE.
                    Jeżeli założysz je w oknie kuchennym to osy i inne owady będą się bezsilnie oblizywały siedząc na zewnętrznej stronie okna gdy zagniatasz aromatyczne ciasto:) Jakie ciasto robisz najczęściej?

Pozdrawiam - faraon II
                    • jadwiga_r Re: Kolory elewacji 11.03.18, 13:26
                      Na co dzień placek drożdżowy, bo najmniej pracochłonny i nie taki tuczący. Inne w następującej kolejności:
                      - sernik,
                      - jabłecznik na kruchym cieście z pianą albo zamiast jabłek daję wiśnie, pozbawione soku.
                      - biszkopt, trochę nasączony, przełożony kremem z budyniu,mąki pszennej, masła roślinnego i wymieszany z wiórkami kokosowymi. Jest to smaczne ciasto, ale bardzo kaloryczne.

Również pozdrawiam
                      Jadwiga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka