jaga.s 01.11.05, 21:05 Witam, proszę o rade czy na tygodniowy wyjazd do RPA w grudniu potrzebuje jakichkolwik szczepień, jakie leki powinnam ze sobą zabrać, i czy konieczna jest moskitiera? z góry dziękuje:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emka26 Re: szczepienia do RPA 02.11.05, 09:48 Witaj nie potrzebujesz zadnych szczepien, (geograficznie-klimat umiarkowany, co prawda cieplejszy niz u nas, ale jednak:) leki? hmm.. niczego tu raczej nie brakuje, jesli musisz brac stale jakies leki, radze Ci zabrac je ze soba, bo czesto brakuje europejskich lekow specjalistycznych, nie ma tez tabletek hormonalnych takich jak janinne i yasminne :) poza tym raczej wszystko jest, tylko znacznie drozsze, mozesz wiec ewentualnie zabrac aspiryne, bo latwo teraz-latwo o grype ze wzgledu na duze dzienne wahania temreratur :) Moskitiera zdecydowanie niepotrzena(to nie srodowa Afryka:) pozdrawiam i zycze wielu wrazen.:) Odpowiedz Link
jaga.s Re: szczepienia do RPA 02.11.05, 11:01 dzięki za informacje, wrażenia na pewno będą bo wybieramy sie specyjalnie na bungee, a jeszcze może znasz jakieś tanie linie lotnicze do cape town, ja narazie znalazłam najtaniej z londynu British Airways, a do londynu z krakowa Sky Europe. Czy jakieś inne linie możesz nam polecić? pozdrawiam:) Odpowiedz Link
emka26 transport do SA 02.11.05, 14:56 Niestety nie znam dokladnie cen, ja generalnie nie kupuje sie w Polsce biletow na takie trasy, bo sa b. drogie. Sprobuj moze przez niemieckich przewodnikow (zapytaj w biurze podrozy ktore posredniczy w sprzedazy biletow, np.o bilet z niemieckiego lotniska?). Sa o wiele tansze, czasem nawet o 50%.Lecialam tez swego czasu Swiss-em i bylam zadowolona (szybkia przesiadka, dobry serwis). BA z tego co pamietam nie ma specjalnie dborych cen, zwlaszcza za(nad)bagaz(jesli by sie trafil). Mozesz tez sprobowac przez posrednikow stad, ja zamawialam bilet o 50% tanszy niz w Polsce wlasnie w RPA (bilet otwarty na rok). Takze zapytaj w biurze posrednictwa biletow, zajrzyj do kilku, (na europejskie lotniska mozesz doleciec ze grosze), lub daj znac, wysle Ci na skrzynke nm. do tutejszego posrednika. Odpowiedz Link
jaga.s Re: transport do SA 03.11.05, 12:10 Super Dzięki z rady, jasne bardzo proszę o te namiary, mój meil: jaga.s@gazeta.pl Odpowiedz Link
ann.k Re: transport do SA 19.11.05, 20:40 Jestem zaskoczona. Moje doświadczenia są dokładnie odwrotne. Bilety w SAA kosztują od 6000 ZAR. Ja latam SWISSem lub Lufthansą, bo przyjęłam zasadę, że do 3500 PLN mogę na bilet wydać. Z tego co wiem najtańszy jest grecki Olypmic, ale trzeba się nakombinować z dotarciem do Aten i hiszpańska Iberia, ale też nie ma szybkiej przesiadki. Ja sobie cenię wygodę, mniej koszty, dlatego wybieram SWISSa. Odpowiedz Link
camel_3d bungee? 07.11.05, 09:45 wierz mi robi wrazenie:) jezeli jedziesz na blue kran bridge:) fajne jest to ze tam spychaja, a nie czekaja az ktos sie sam zdecyduje:)))) Odpowiedz Link
princesita Re: szczepienia do RPA 24.11.05, 21:21 Przede wszystkim witam wszytkich serdecznie, jestem pierwszy raz na tym forum,tzn.już je kiedyś czytałam, jednak nigdy pisałam.Teraz się poprawiam. W Afryce byłam 4 razy (2x Namibia, Tanzania, RPA). Co do Twoich pytań, Jago,za bilet do Johannesburga płaciłam w czerwcu ok.600 euro (nie wiem, czy tak niska cena nie była związana ze zniżką młodzieżową), leciałam Swissem.Mój facet leciał Iberia, i cena mniej więcej ta sama (bezposrednio z Madrytu do Johannesb.).Aha, bilet był kupiony krótko przed odlotem, jakieś 10 dni, więc posprawdzaj jeszcze, może uda Ci się upolować jakąś promocję. Co do leków, to ja brałam tabletki przeciwmalaryczne, Malarone (podobno łagodniejsze niż Lariam)i w sumie nie żałuję, bo chociaż to była zima, widziałam sporo komarów (ale głównie koło rzeki Limpopo na granicy z Zimbabwe).Poza tym mama lekarka zaopatrzyła mnie w całą apteczkę "just in case" i co najbardziej mi się przydało to antybiotyk (ten, który przyjmuje się tylko przez 3 dni, nie pamiętam nazwy),bo przez te różnice temperatur dostałam zapalenia tchawicy. Pozdrawiam, życzę udanego wyjazdu i koniecznie podziel się wrażeniami. Odpowiedz Link
emka26 Re: szczepienia do RPA 25.11.05, 18:39 princesita napisała: za bilet do Johannesburga płaciłam w czerwcu ok.600 > euro (nie wiem, czy tak niska cena nie była związana ze zniżką młodzieżową), > leciałam Swissem. w czerwcu jest taniej bo poza sezonem (zima). Odpowiedz Link
camel_3d Re: szczepienia do RPA 26.11.05, 18:43 no ja wybieram sie w styczniu:) tez juz cena spadaja bo sie lato konczy:) Odpowiedz Link
emka26 Re: szczepienia do RPA 26.11.05, 22:01 camel_3d napisał: > no ja wybieram sie w styczniu:) tez juz cena spadaja bo sie lato konczy:) > pierwsze slysze zeby sie lato w RPA w styczniu konczylo..camel, zlituj sie...:) Odpowiedz Link