Dodaj do ulubionych

Nowy Papież, co myślicie?

19.04.05, 20:03
Ja się zastanawiam jak pokolenie Radia Maryja i samo radio z ojcem Rydzykiem
na czele zaakceptuje Papieża Niemca
Obserwuj wątek
    • krzyniu1971 Re: Nowy Papież, co myślicie? 19.04.05, 21:56
      Nadchodzą chyba trudne czasy.Skoro Papieżem jest niemiec o zaawansowanym wieku
      chyba 78 lat i podobno w czasach wojny drugiej światowej był w "hitlerjugend"
      nie wiem czy dobrze napisałem ale tak dzisiaj usłyszałem w radio.Poczekajmy.Ale
      myślę że dla NAS POLAKÓW to nie za dobrze się stało.A w radio "trójka"ok.12
      godziny mówili że to jest przedostatni papież potem będzie afroamerykanin
      czyli(czarnego koloru skóry)a potem koniec świata, zobaczymy.
      • gosiaklis Re: Nowy Papież, co myślicie? 19.04.05, 23:22
        Według mni rozegrano to politycznie. Ma około 70, więc pociągnie jakieś 10 lat,
        nie za długo, nie za krótko, a na tyle, zeby jego pontyfikat był łagodną
        kontynuacją poczynań Jana Pawła II i dał im czas na zastanowienie sie jak
        powinien wyglądać współczesny kosciół, Watykan, papiestwo...Czy wrócić do
        starych tradycji włoskich papieży, czy iść za polityka ludzką prowadzoną przez
        Ojca Świętego... a ze wybrano Racingera, nie jest dla mnie wielkim
        zaskoczeniem.
        • magdarka Re: Nowy Papież, co myślicie? 20.04.05, 09:36
          podpisuje sie pod Gosią, nowy papież był bliskim współpracownikiem Jana Pawła
          II i musieli go wybrac by było tak jak dotychczas by nie doszło do załamania
          kościoła takie jest moje zdanie
          • malopolskowianka Re: Nowy Papież, co myślicie? 20.04.05, 10:41
            zgadzam sie z gosia, tyle ze Ratzingerowi daje ok. 5 lat, chlop jest z 1927r. a
            jego wybor to przedluzenie polityki Jana Pawła II, zmiany moga przyjść
            najwczesniej z nastepnym papiezem, ale mialam takie dziwne wrazenie ze to nie
            papież, że tak nie wygląda papiez, papież wygląda jak Karol Wojtyla a on jest
            inny.... coż jestem pokoleniem które wychowało sie tylko "na" Janie Pawle II i
            kazdy inny papież to abstrakcja, ale serce mam otwarte; kiedy Benedykt XVI (i
            to dziwne imię!) wyszedl na balkon byl taki cieply i usmiechniety, Daj Mu Boże.
            • mirpor1 Re: Nowy Papież, co myślicie? 20.04.05, 12:49
              Szczerze powiedziawszy, spodziewałem się innego gospodarza Rzymu.. No cóż, mamy nowego papieża i to jest najważniejsze. Miałem dziwne uczucia po wczorajszej decyzji, ale dziś powoli oswajam się z tą myślą.. Po tym wyborze widać że Kościół nie chciał zmian i wybrał jak wybrał.. Zastanawia mnie tylko imię które sobie wybrał?! Liczyłem np. na Karola I lub JP III. Moim zdaniem, skoro zdecydował się na imię patrona Europy, to znak że bedzie zwracał większą uwagę na losy chrześcijaństwa na tym kontynencie..
            • maw51 Re: Nowy Papież, co myślicie? 20.04.05, 21:50
              Mam podobne odczucia. Patrzę na Papieża Benedykta XVI w białych szatach i czuje
              się jakby ktoś się przebrał za naszego Papieża. Hymn… naszego Papieża
              jedynego, jakiego znałam i zawsze towarzyszyła mu jakaś nieziemskość. A ten
              jest taki zwykły taki kardynał przebrany za Papieża, ale nie Papież, bo
              Papieżem dlamnie jest Karol Wojtyła każdy inny to przebieraniec. Może się z
              czasem przyzwyczaję.
    • serek600 Re: Nowy Papież, co myślicie? 20.04.05, 16:47
      maw51 napisała:
      > Ja się zastanawiam jak pokolenie Radia Maryja i samo radio z ojcem Rydzykiem
      > na czele zaakceptuje Papieża Niemca

Wyznawcy Radia Maryja akceptuja tylko Ojca Dyrektora. Jest im zupelnie obojetne
      kto jest papiezem.
    • maw51 Re: Nowy Papież, co myślicie? 20.04.05, 16:54
      Ciekawa dyskusja na ten temat toczy się również na forum społeczeństwo.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=22957044&v=2&s=0
      • mirpor1 Re: Nowy Papież, co myślicie? 20.04.05, 20:34
        szkoda ze na naszym nic się nie dzieje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka