maw51 19.04.05, 20:03 Ja się zastanawiam jak pokolenie Radia Maryja i samo radio z ojcem Rydzykiem na czele zaakceptuje Papieża Niemca Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzyniu1971 Re: Nowy Papież, co myślicie? 19.04.05, 21:56 Nadchodzą chyba trudne czasy.Skoro Papieżem jest niemiec o zaawansowanym wieku chyba 78 lat i podobno w czasach wojny drugiej światowej był w "hitlerjugend" nie wiem czy dobrze napisałem ale tak dzisiaj usłyszałem w radio.Poczekajmy.Ale myślę że dla NAS POLAKÓW to nie za dobrze się stało.A w radio "trójka"ok.12 godziny mówili że to jest przedostatni papież potem będzie afroamerykanin czyli(czarnego koloru skóry)a potem koniec świata, zobaczymy. Odpowiedz Link
gosiaklis Re: Nowy Papież, co myślicie? 19.04.05, 23:22 Według mni rozegrano to politycznie. Ma około 70, więc pociągnie jakieś 10 lat, nie za długo, nie za krótko, a na tyle, zeby jego pontyfikat był łagodną kontynuacją poczynań Jana Pawła II i dał im czas na zastanowienie sie jak powinien wyglądać współczesny kosciół, Watykan, papiestwo...Czy wrócić do starych tradycji włoskich papieży, czy iść za polityka ludzką prowadzoną przez Ojca Świętego... a ze wybrano Racingera, nie jest dla mnie wielkim zaskoczeniem. Odpowiedz Link
magdarka Re: Nowy Papież, co myślicie? 20.04.05, 09:36 podpisuje sie pod Gosią, nowy papież był bliskim współpracownikiem Jana Pawła II i musieli go wybrac by było tak jak dotychczas by nie doszło do załamania kościoła takie jest moje zdanie Odpowiedz Link
malopolskowianka Re: Nowy Papież, co myślicie? 20.04.05, 10:41 zgadzam sie z gosia, tyle ze Ratzingerowi daje ok. 5 lat, chlop jest z 1927r. a jego wybor to przedluzenie polityki Jana Pawła II, zmiany moga przyjść najwczesniej z nastepnym papiezem, ale mialam takie dziwne wrazenie ze to nie papież, że tak nie wygląda papiez, papież wygląda jak Karol Wojtyla a on jest inny.... coż jestem pokoleniem które wychowało sie tylko "na" Janie Pawle II i kazdy inny papież to abstrakcja, ale serce mam otwarte; kiedy Benedykt XVI (i to dziwne imię!) wyszedl na balkon byl taki cieply i usmiechniety, Daj Mu Boże. Odpowiedz Link
mirpor1 Re: Nowy Papież, co myślicie? 20.04.05, 12:49 Szczerze powiedziawszy, spodziewałem się innego gospodarza Rzymu.. No cóż, mamy nowego papieża i to jest najważniejsze. Miałem dziwne uczucia po wczorajszej decyzji, ale dziś powoli oswajam się z tą myślą.. Po tym wyborze widać że Kościół nie chciał zmian i wybrał jak wybrał.. Zastanawia mnie tylko imię które sobie wybrał?! Liczyłem np. na Karola I lub JP III. Moim zdaniem, skoro zdecydował się na imię patrona Europy, to znak że bedzie zwracał większą uwagę na losy chrześcijaństwa na tym kontynencie.. Odpowiedz Link
maw51 Re: Nowy Papież, co myślicie? 20.04.05, 21:50 Mam podobne odczucia. Patrzę na Papieża Benedykta XVI w białych szatach i czuje się jakby ktoś się przebrał za naszego Papieża. Hymn… naszego Papieża jedynego, jakiego znałam i zawsze towarzyszyła mu jakaś nieziemskość. A ten jest taki zwykły taki kardynał przebrany za Papieża, ale nie Papież, bo Papieżem dlamnie jest Karol Wojtyła każdy inny to przebieraniec. Może się z czasem przyzwyczaję. Odpowiedz Link
serek600 Re: Nowy Papież, co myślicie? 20.04.05, 16:47 maw51 napisała: > Ja się zastanawiam jak pokolenie Radia Maryja i samo radio z ojcem Rydzykiem > na czele zaakceptuje Papieża Niemca Wyznawcy Radia Maryja akceptuja tylko Ojca Dyrektora. Jest im zupelnie obojetne kto jest papiezem. Odpowiedz Link
maw51 Re: Nowy Papież, co myślicie? 20.04.05, 16:54 Ciekawa dyskusja na ten temat toczy się również na forum społeczeństwo. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=22957044&v=2&s=0 Odpowiedz Link
mirpor1 Re: Nowy Papież, co myślicie? 20.04.05, 20:34 szkoda ze na naszym nic się nie dzieje... Odpowiedz Link