nusial 17.12.04, 20:37 Dziewczyny mam pytanko: czy separatory Was bolały bardziej niz aparacik?? bo ja mam gumeczki od 2 dni i nie moge praktycznie nic jeść. Zęby bolą mnie okropnie:-( czy jak założę aparat to bedzie jeszzce gorzej??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moniska7 Re: co bardziej boli?? separatory czy aparat??? 17.12.04, 21:04 Myśle , że separatory raczej przeszkadzaja i trzeba do nich przywyknąć. To samo z aparatem. Ja przez pierwsze 3 dni myslałam , że oszaleję, i nie wytrzymam tygodnia a co dopiero 1,5 roku. Ale zęby bolały mnie tylko na początku około tygodnia potem przyzwyczaiłam się.Tak samo jak do separatorów. teraz odczuwam lekki ból po zmianie ligatur.Zęby mam juz ustawione więc też aparat mocno nie pracuje , a więc i ból jest mniejszy. Pozdrawiam Odpowiedz Link
piochosa Re: co bardziej boli?? separatory czy aparat??? 17.12.04, 23:58 Mi najwiekszy bol jak do tej pory sprawily wyciagi miedzyszczekowe. Odpowiedz Link
moniagutek Re: co bardziej boli?? separatory czy aparat??? 18.12.04, 11:42 Co to są wyciagi międzyszczękowe???? Ja mam aparat od tygodnia juz przywykłam i juz mnie nie boli,ale jak miałam separatory to była tragedia nic nie mogłam jesć,ale to trwało tylko tydzień,wie sie nie przejmuj z aparatem juz nie boli i mozna jesc praktycznie wszysko ,pozdrawoiam Odpowiedz Link
nusial Re: co bardziej boli?? separatory czy aparat??? 18.12.04, 12:52 no to dobrze, mam taka nadzieje, że bedzie juz mniej bolec, bo zakladam przed samymi Świetami praktycznie, wiec sie martwilam, że na Wigilie nic nie zjem:-) moze przez te separatory sie juz moje zabki przyzwyczaja i potem bedzie luzik:-) pozdrowionka Odpowiedz Link
alabama28 Re: co bardziej boli?? separatory czy aparat??? 19.12.04, 18:42 Kurcze, założyłam w sobotę rano i nic nie boli!!! Oczywiście nie jestem w stanie nic ugryźć ale to tylko niewygoda przez zamki. A jak separatory miałam to bolało. A może (tfu, tfu) jakoś źle mam założony ten aparat - mam na myśli zbyt małe napięcie??? Moja orto robi głównie w zamkach metalowych a ja mam porcelanowy. Odpowiedz Link
moniska7 Re: co bardziej boli?? separatory czy aparat??? 19.12.04, 18:55 Pierwszy raz po założeniu aparatu tez nie czułam dużego napiecia, kłopoty miałam tylko z gryzieniem. Na początek musisz przyzwyczaić sie do samego aparatu stąd tez ortodonta chce zaoszczędzic ci dodatkowego problemu. Odpowiedz Link
tuti a ja nie wiem co to separatory 19.02.05, 20:18 i nie wiem czy gumki iedzyszczekoto to to co mam teraz - ja mam miedzy dolna szostka a gorna czworka w ogole cos straznego i okropnego i nie podoba mi sie i wszystko boli i ja protestuje :)) Odpowiedz Link
ortodonta1 Re: co bardziej boli?? separatory czy aparat??? 21.12.04, 21:19 samo zakładanie gumki separacjne miedzy zebami powoduje dyskomfort u pacjenta ,jednak bolu nie powienni spowodowac jesli tak jest trzeba sprawdziec stan uzebienia czy te zeby miedzy ktorymi zakładane gumki nie sa przypadkiem do leczenia ? pozdrawiam Odpowiedz Link
ewa9934 Re: co bardziej boli?? separatory czy aparat??? 22.12.04, 11:50 Musze powiedziec ze jak zalozono mi separatory to przez tydzien jadlam zupe :) Do aparatu sie przyzwyczilam ale po kazdej wizycie 2 -3 dni zeby mnie. Ale bardzo polecam aparat bo to nie tylko o wyglad chodzi przeciez. Czlowiek sie do wszystkiego przyzwyczaja. Odpowiedz Link
nusial Re: co bardziej boli?? separatory czy aparat??? 22.12.04, 12:08 No ja mam od wczoraj, zaraz po założeniu nic mnie nie bolało, nie czulam nic, za to zaczęło się pod wieczór, a dzisiaj bolą mnie bardzo ząbki a zwłaszcza jak staram sie cos zjeść. Mam nadzieję, że to mi szybko minie, bo juz w piątek Wigilia i pyszne jedzonko...:-) pozdrowionka Odpowiedz Link
lewe_oko Re: co bardziej boli?? separatory czy aparat??? 08.02.05, 17:00 Mam separatory od rana - musze przyznać, ze nie jest to zbyt przyjemne :-( Co gorsza mam wrażenie, że jest coraz gorzej... Kiedy jadlam obiad bylo jeszcze ok, ale teraz boli mnie coraz bardziej. Nie jest to jakiś ból, ale raczej dyskomfort - mam nadzieje, ze aparat jest przyjemniejszy. Pozdrawiam aparatki* Odpowiedz Link
lewe_oko Re: co bardziej boli?? separatory czy aparat??? 09.02.05, 11:37 Boli mnie bardzo :-( W szczególności jeden z zębów... Jest znacznie gorzej - wczoraj normalnie jadłam, a dziś boli mnie cała szczęka przy gryzieniu. Proszę - opowiedźcie, czy z Wami też tak było? Co na to pomaga? Macie jakieś metody? Odpowiedz Link
lewe_oko Re: co bardziej boli?? separatory czy aparat??? 10.02.05, 19:54 Naprawdę nikogo spośród Was nie bolały zęby podczas noszenia separatorów? Ja czuję już 3 dzień bardzo silny ucisk, a w nocy często budze się z bólu, jem tylko papki. Czy taki stan będzie trwał cały tydzien, do założenia aparatu? Pomóżcie proszę, bo jestem trochę podłamana... Odpowiedz Link
domcia81 Re: co bardziej boli?? separatory czy aparat??? 10.02.05, 20:22 a na jaki aparacik sie w koncu zdecydowalas?? widac mialas mocno scisniete zeby miedzy 6 a po5, ze czujesz duzy dyskomfort... moze wez cos przeciwbolowego i do lozia! jesli mozesz sobie pozwolic... :-) Odpowiedz Link
lewe_oko Re: co bardziej boli?? separatory czy aparat??? 10.02.05, 23:44 W czwartek zakładają mi metalowy. Stwierdziłam, że to będzie lepsze rozwiązanie. A moje zęby mają sie nieco lepiej... Na noc biorę środek przeciwbólowy, żeby spać - ale w dzień pracuje i przeszkadza mi ten dyskomfort - bo tylko na nim potrafie sie skupić. Mam nadzieję, że nie bedzie trwało to cały tydzień, tylko powoli ustanie. No i że aparat będzie bolał choć ciut mniej. Odpowiedz Link
pep5 Re: co bardziej boli?? separatory czy aparat??? 08.03.05, 12:11 nusial napisała: > Dziewczyny mam pytanko: czy separatory Was bolały bardziej niz aparacik?? bo > ja mam gumeczki od 2 dni i nie moge praktycznie nic jeść. Zęby bolą mnie > okropnie:-( czy jak założę aparat to bedzie jeszzce gorzej??? Separatory!!!Nie mogłam spać!!! Odpowiedz Link
ania0710 Re: co bardziej boli?? separatory czy aparat??? 09.03.05, 13:31 separatory!!! ja byłam na zwoolnieniu lekarskim, tak sie czułam, garsciami jadłam leki przeciwbolowe... to jest najgorsze, szczerze mowie!!! ale potem tez nie jest tak fajowo,szczegolnie po wizytach :)) powodzenia Odpowiedz Link
olka_000 Re: co bardziej boli?? separatory czy aparat??? 22.03.05, 15:23 A ja was wogóle nie rozumiem.Ja mam separatory od tygodnia i tylko przez pierwsze 2 dni ciężko mi było gryźć ale nie nazwałabym tego jakims bólem!! W czwartek aparacik..jeżeli ma mnie bolec on tak jak te seperatory to bardzo mnie to cieszy :D:D Odpowiedz Link
malgosiaaaaa SEPARATORY 03.04.05, 22:29 separatory nosiłam 7 dni i szczezre wam powiem ze niespecjalnie ciarpiałam ... (żyje) teraz mam aparat i kompletnie mnie nieboli czuje napiecia ale bólu brak a zeby sie prostuja Odpowiedz Link
v.i.k.k.a separatory:(((( 03.04.05, 21:18 dla mne to tez był koszmar:(kilka dni nic nie jadłam:( samo noszenie aparatu nie boli,kilka dni po wizycie kontrolnej bola mnie zeby(nowe gumki,wiec troche "ciągną") Odpowiedz Link
kujonek15 Re: co bardziej boli?? separatory czy aparat??? 05.04.05, 17:36 Separatory nie bolą prawie w ogóle!! A aparat boli tylko przy gryzieniu ale to wszystko kwestia przyzwyczajenia;) Odpowiedz Link