Dodaj do ulubionych

Jakie zamki?

15.01.05, 10:41
Wiem, że ten temat był poruszany 100 razy, ale to naprawdę jest poważny
problem. Na razie jestem dopiero zapisana na konsultacje, więc czekam na
opinię mojej orto, ale od poprzedniej słyszałam (było to parę lat temu - mogło
coś sie zmienić), że ceramiczne są słabsze. Tj. gorzej "pchają" zęby i sa
bardziej podatne na uszkodzenia. U mnie noszenie aparatu ma trwać około 2-2,5
roku, więc każdy dodatkowy miesiac to dużo. Z kolei pan ortodonta
wypowiadający na tutejszym forum twierdzi, że wszystko zalezy od ortodonty, a
nie zamków i zapewne ma rację. Co mówią Wasi orto?

Słyszałam także, że ceramiczne zamki są większe i przez to osoba nosząca taki
aparat ma bardziej "buzię w ciup" niż taka, która nosi metalowy...
Potwierdzacie to?

Generalnie byłam w zasadzie przekonana do metalowego - bo jest tańszy, sa
mniejsze zamki (może te mini?), mniej zawodny - ale moje przyjaciółki napadły
na mnie, że zwariowałam i że nie mogę sobie założyć żelastwa i że koniecznie
ceramiczny... Na kryształowy mnie nie stać. Nie wiem, co robić - mnie także
zależy na wyglądzie. Chociaż mój mąż jest za metalowym ;-)
Obserwuj wątek
    • nusial Re: Jakie zamki? 15.01.05, 13:17
      Cześć,
      Ja mam wlaśnie aparacik ceramiczny. Noszę go od 3 tygodni i jestem bardzo
      zadowolona. Czasami nawet zapominam, że go mam :-) rzeczywiście zamki są
      troszkę większe - tak powiedział orto jak mi zakładał, ale naprawde nie duzo.
      Ja na samym poczatku miałam buzię w "ciup", ale to chyba tylko kwestia
      przyzyczjaenia, bo wkońcu ma się ciało obce w buzi:) i teraz już tak nie mam, a
      przynajmniej ja tak mysle. Jesli chodzi o kosmetykę, to jest naprawde mało
      widoczny, niektorzy znajomi z uczelni do tej pory nie wiedzą, że noszę aparat,
      bo musieliy naprawdę jakos wyjątkowo patrzeć na moje zęby, żeby go zobaczyć,
      albo ja musiałabym jakoś specjalnie go pokazywać:).
      Jeśli będziesz sie już decydować na aparat ceramiczny to radzilabym Ci załozyc
      najlepsze zamki - Clarity 3M. Z tego co mi mój Pan ortodonta tłumaczył, to są
      najbardziej trwałe spośrod ceramicznych, ponadto w miejscu gdzie idzie drucik
      mają metal, więc drucik nie bedzie powodował peknięc. Sa one niestety nieco
      droższe, bo ja zapłacilam za swoj aparat 1900 zł. a gdzie indziej są za 2500
      zł., ale teraz napewno nie zdecydowałabym sie na metalowy. Chyba ze chodzi Ci o
      pieniadze, no to już musisz sie zastanowic.
      aha, ja będę nosic moj aparacik ok. roku i Pan orto nic nie mowił, ze skoro mam
      ceramiczny to bede nosic dłuzej, wiec naprawde to jzu zalezy od lekarza.
      Pozdrowienia
    • maga1977 Re: Jakie zamki? 15.01.05, 13:45
      ja też myślałam o ceramicznym ze względów estetycznych, ale po rozmowach z
      zadrutowanymi i orto doszłam do wniosku, że jednak metalowy. przekonały mnie 4
      argumenty:
      1. i tak widać - aparat to aparat - nie ma dla mnie znaczenia czy ktoś zauwazy z
      odegłosci 3 m czy dopiero z odległości 1,5 m. i tak zauważy.
      2. kasa - taniej nie zawsze oznacza gorzej - potwierdzili to ortodonci. ale
      zawsze lepiej wydac mniej ;-)
      3. moja orto - sama ma metalowy aparat :-) i wygląda super.
      4. opinia facetów - są zachwyceni metalowymi klamerkami u kobiet. ;-)

ja swój metal zakładam we wtorek i już nie mogę się doczekać...
      i wcale nie zamierzam ukrywac swojego aparatu!
      • lewe_oko Re: Jakie zamki? 15.01.05, 15:26
        Dzięki dziewczyny za odpowiedzi :-)

Ciągle sie waham, ale zwazywszy, że mam nosić aparat tak długo przychylam sie
        powoli do ceramicznego. W klinice, gdzie zaczynam leczenie powiedziano mi, że
        ceny łuku wynoszą od 1700 do 2000zł, z czego wnoszę, że różnica między
        metalowym a ceramicznym wynosi 300zł - czyli musiałabym wydać więcej o 600 zł.
        Dlatego może góra ceramiczna a dół metalowy? Mam taki układ szczęki, że w ogóle
        nie widać u mnie dolnych zębów, za to górne mam bardzo rzucające się w oczy ;-)
        Stąd też myśl o ceramicznym... Ach - sama już nie wiem.
        • maga1977 Re: Jakie zamki? 15.01.05, 15:59
          u mnie róznica wyniosła 1000 zł z dwóch łuków (przy cenach 1200 metalowy 1700
          ceramiczny) to 10 wizyt. a jak juz wyzej napisałam. ceramiczny i tak widać a
          metalowy jest fajny. ja tam zamierzam się lansowac swoim metalem :-) a nie go
          ukrywać. przemyśl wszystko dokładnie.
          • aparatka26 Re: Jakie zamki? 15.01.05, 16:20
            Ja również uważam, że nie ma sensu wydawać pieniędzy na ceramiczny. Aparat jaki
            by nie był i tak jest widoczny.To tylko kwestia przyzwyczajenia. A zaoszczędzone
            pieniądze można wydać na znacznie przyjemniejsze rzeczy. Więc polecam metalowy,
            sama taki założyłam i nie żałuję.Pozdrawiam:)
        • nusial Re: Jakie zamki? 15.01.05, 16:22
          No to tak chyba byloby nalepiej: góra ceramiczna a dół metalowy. Ja jesli już
          bym decydowala sie na metalowy, to musiałabym być na 100% pewna że go chce, bo
          potem mogłabym jednak zalowac ze zalozylam metalowy a nie ceramiczny. Metalowy
          jest tańszy i jesli nie przeszkadzaloby Ci to ze jest tak widoczny, to wybierz
          ten, ale jesli te 300 zł.rożnicy to dla Ciebie nie jest tak duzy problem, to
          dla swojego lepszego samopoczucia wybierz ceramiczny:)
          pozdrowionka
          • lewe_oko Re: Jakie zamki? 15.01.05, 17:25
            To jest właśnie mój problem - obawiam sie, że zdecyduje sie na metalowy a potem
            będę żałować... A tego już nie zdejmę. 600 zł to spora różnica, więc może
            faktycznie góra ceramiczna, dól metalowy. Gorzej jeśli w wyniku leczenia dolna
            szczęka stanie sie bardziej widoczna niż teraz...
            • maga1977 Re: Jakie zamki? 15.01.05, 18:50
              dwa różne łuki? to dopiero będzie przykuwało uwagę!
              ...ale masz rację - samopoczucie jest najważniejsze. jeśli metal tak cię
              przeraza to założ dwa ceramiczne... albo przedstaw za i przeciw mężowi niech ci
              doradzi ;-))) w końcu w metalowym czy w ceramicznym -po pewnym czasie będziemy
              miały dość tego noszenia i to jabliżsi będą słuchali naszych jęków ;-))) bez
              względu na aparat trzeba nam myślec o efekcie (śliczne proste zęby!)
              pozdrawiam
              • lewe_oko Re: Jakie zamki? 16.01.05, 00:49
                Chyba masz rację Maga, dwa różne łuki to słaby pomysł... Chyba jednak wolałabym
                ceramiczny ;-) Już sama nie mogę ze sobą wytrzymać - co godzinę zmieniam
                zdanie... Poradzę się mojej orto - i zobaczę jakie ona ma zamki, bo słyszałam,
                że też nosi aparat.

Jedno jest pewne - moje dwie koleżanki załozyły ostatnio aparat. Ta, która ma
                metalowy - spoko zauważyłam od razu, ale wygląda bardzo ok, ma fajne różowe
                gumki. Natomiast druga ma ceramiczny i parę razy widziałam ją z daleka i
                zastanawiałam sie co stalo sie z jej zębami. Aparat nie przyszedł mi do głowy.
                No i bardzo zmienił sie jej wyraz twarzy - ma teraz bardzo wydatne usta. Ale
                moze to przypadek. Trochę mnie to zniechęca, ale tak świecić metalem? Ech! Chyba
                będę żałować, niezależnie jakie założę ;-)))
                • maga1977 Re: Jakie zamki? 16.01.05, 06:11
                  ...bo ceramiczny na wieksze zamki i u niektórych tak dobrze nie przylega, a
                  zamki mini są naprawde małe. ja też radzę pogadac z orto. usciski
                  • malusia19 Re: Jakie zamki? 16.01.05, 11:54
                    Ja też niedługo będe miała aparcik :) wybrałam metalowy, poradziłam się swojej orto i powiedziała, że mam nie łatwą wadę, dlatego lepsze będą metalowe i powiedziała, że przy ceramicznych ma się wydatniejsze usta, a nie kazdemu to pasuje, poza tym cena też miała rolę ( ceram kosztuje 2000 zł jeden łuk, a metal 1500 zł), powiedziała również że dwa mieszane łuki są też nie za bardzo, bo wtedy jeden łuk jest wydatniejszy a drugi mniej i to śmiesznie wygląda.

A ja stwierdzam, że tak czy tak widać aparacik ceramiczny, no i ja to chwilkę się zastanawiałam i wybrałam metalowy, a co tam, dam sobie ładne kolorowe gumeczki tez bedzie ładnie :)

pozdrawiam Cię i życzę trafnych decyzji :)
                    • iga311 Re: Jakie zamki? 16.01.05, 18:39
                      Moj znajomek to osoba publiczna. W wieku 32 lat nie wszedzie wypada swiecić
                      drutami. Zdecydował sie na aparat mieszany. Gora porcelanowa, dół mini zamki
                      metalowe. Z pewnoscia wyglada lepiej niz ja w mini aparacie metalowym. Bez
                      watpienia mniej to przykowa uwage, a co najwazniejsze efekty leczenia przy
                      jednym i drugim luku sa widoczne. Roznica w kosztach pomiedzy lukami byla
                      niewielka-300zl na luku. sama zazdroszcze teraz tej porcelanowej gory.
    • domciag Re: Jakie zamki? 16.01.05, 22:00
      600 zl.... to jest troche... jak nie mozesz sobie pozwolic - to wez metalowy,
      tak jak pisaly inne osoby: tak czy siak widac... czy to bedzie metalowy czy
      ceramiczny... to ze prostujesz zeby nie powinnno cie zawstydzac - wrecz
      przeciwnie! :-)

ja juz jestem na koncowce (24 lutego sciagam), nosilam 2 lata aparat metalowy -
      i nie odczulam zadnej przykrosci z tego powodu. wrecz raz jednej pani podalam
      namiary na ortodonte ( chciala chyba dla dzieci) a po jakims czasie wrecz
      zapomnialam o jego istnieniu, czasem osoby mi nowopoznane przypominaly, ale to
      bylo serdeczne stwierdzenie zawsze. dol nosze rok tylko.. i tez jakos malo
      widoczny mam.

a rozowe gumeczki sa ekstra!!! ze ich od poczatku nie wyczailam (po zalozeniu
      gory dostawalam w metalowym kolorze)
      i tylko ich mi bedzie brakowac... ;-)

600 zl mozesz zostawic na koncie i bedziesz miala na aparaty retencyjne po
      sciagnieciu, albo... wykorzystac je jak zlapiesz dola aparacikowego ( a mysle,
      ze cie to nie ominie, jak zaczna sie zeby przesuwac i pobolewac).

zycze ci pomyslnej decyzji i zadowolenia z niej - jakkaolwiek ona bedzie.
      i glowa do gory :-)))
      • lewe_oko Re: Jakie zamki? 16.01.05, 22:30
        Na jakie zdecyduje się zamki jeszcze nie wiem. Ale na 70% będą to zamki metalowe
        a) z powodów finansowych
        b) ceramiczny = duże zamki
        c) i tak widać i tak ;-)

Niezależnie od decyzji chciałam Wam podziękować za pełne serdeczności odpowiedzi
        :-) Miło spotkać przyjazne dusze w Internecie.
        • maga1977 Re: Jakie zamki? 17.01.05, 06:14
          a proszę bardzo. ja zakładam metal już jutro... i jestem tak nakręcona że nie
          mogę spać ;-))) zdam relację jak poszło, tym bardziej ża zaraz po założeniu mam
          spotkanie w pracy gdzie zobaczą mnie wszyscy... heh!
          • lewe_oko Re: Jakie zamki? 17.01.05, 09:56
            Czekamy czekamy :-) Ja pewnie założę pod koniec lutego, bo mam przed soba
            wyciski, zdjęcia, wyleczenie dwóch zębów i dopiero założenie aparatu...
          • lewe_oko Re: Jakie zamki? 19.01.05, 00:10
            No i jak, Maga? Już zadrutowana?
            • maga1977 :-) 19.01.05, 12:55
              mam. mam!
              metalowy! wszystkim się podoba (zebrałam kilka komplementów) i mi też... (po
              pierwszym szoku ;-)) chociaz mam problemy z jedzeniem... (ostatnio wsuwam
              kaszkę dla niemowląt od 5 miesiąca życia o smaku bananowym :-p)
              z czyszceniem nie mam problemu, trochę mnie tylko bolą zeby przy dotykaniu, ale
              mam nadzieję że szybko sie przyzwyczaję. moi studenci od razu przywykli.
              • lewe_oko Re: :-) 19.01.05, 13:03
                Fajnie. Ja przemyslałam wszytsko dokładnie, poradziłam się przyjaciółek ;-) i
                decyduje się na metalowy. Chyba, że ortodontka mi to odradzi, w co wątpię.
                Przeważyło obejrzenie z bliska mojej koleżanki z ceramicznym aparacie - te
                zamki są tak duże, że wypychają jej dolną część twarzy a przez to zmieniają
                cały jej wyraz. Wygląda słabo...

Poza tym, wiele osób, które mało orientują się w leczeniu ortodontycznym
                mówiły, że kiedy widzą ludzi w metalowym - to to spoko, wiadomo leczą sobie
                zęby. A ci w ceramicznym - z daleka nie wiadomo co to jest? Podwójne zęby?
                Zepsute? Jakieś nakładki? - cytuję opinię znajomych. No i ta "wypchana" buzia :-
                ( Mam nadzieję, że nikt z "ceramiczniaków" się na mnie nie obraził -
                najważniejsze, żeby każdy był zadowolony. Ja mam nadzieję będę - w metalowym.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka