Dodaj do ulubionych

Ceramiczny a metalowy aparat.

12.02.05, 18:01
Mam 16 lat i na wakacje chciałabym sobie założyć aparacik. Tylko jaka różnica
jest pomiędzy tym ceramicznym a metalowym??? Bo z tego co wiem to różnią się
ceną i ten ceramiczny ładniej wygląda. Czy to prawda??? Kto ma ceramiczny
proszę niech napisze czy to rzuca sie tak bardzo w oczy jak ten druciany i
jakie są jego koszty.

Aha i jeszcze jedno pytanie do rówieśników: Czy w szkole sie z was śmiali że
macie aparat na zębach?? Jaka była reakcja?
Obserwuj wątek
    • malgos_76 Re: Ceramiczny a metalowy aparat. 12.02.05, 18:20
      Metalowy, ceramiczny czy kryształowy?
      Było takich wątków trochę, poczytaj
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22832&w=17337809&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22832&w=16027605&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22832&w=15446040&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22832&w=17583008&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22832&w=19478031&v=2&s=0
    • maga1977 Re: Ceramiczny a metalowy aparat. 12.02.05, 18:24
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22832&w=17337809&a=17337809
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22832&w=17206482&a=17206482
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22832&w=19478031&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22832&w=19582498&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22832&w=18674203&v=2&s=0
    • limonka_as Re: Ceramiczny a metalowy aparat. 12.02.05, 19:05
      z tego co wyczytałam w podanych przez Was tematach wynika, że temu kto nosi
      ceramiczny zmienia się zarys ust i szczęki ze względu że ceram. zamki są duże!!!
      I jeszcze że usta są wydatniejsze?!

Do "ceramicznych" prosze napiszcie jak to u was było ?
      strasznie sie tym aparatem stresuje...jak to będzie...
      • lewe_oko Re: Ceramiczny a metalowy aparat. 12.02.05, 19:15
        Moja wypowiedz jest zapewne w wątkach cytowanych przez dziewczyny, ale powtórzę
        - mi się aparaty ceramiczne mniej podobają, bo ich jedyną zaleta jest to, że są
        mniej widoczne. Poza tym mają wady (dla mnie - nie chcę nikogo urazić swoją
        opinią) - IMO zamki są duże, a przez to zmienia sie wyraz twarzy, ma sie bardzo
        wystającą sferę ust i wokół nich. Wiele osób nie wie, że to aparat (z daleka),
        wiec myślą że to próchnica albo jakieś dziwne narośle. Po trzecie - wygląda to
        wg. mnie mniej higienicznie. Dlatego już wtorku będę świecić metalem ;-)))

Poza tym metalowy aparat to klasyka - jak levisy 501 :-D

I jeszcze jedno - wśród wielu moich koleżanek aparatek, tylko jedna założyła
        ceramiczny. No i kiedy opowiadałam znajomym, że zakładam aparat; wszyscy
        reagowali podobnie: "spoko, tylko nie zakładaj takiego jak X (ceramicznego) -
        strasznie ja to oszpeciło". Ja tego tak nie odbieram, dla mnie X jest śliczna
        jak była, ale tak mówią inni (i to głownie faceci!!!)

Na koniec - dla mnie wszystkie aparatki wyglądają ok, więc prosze niech nikt nie
        odbiera tego jako krytyki! :-))))
        • nusial Re: Ceramiczny a metalowy aparat. 12.02.05, 21:31
          Ja mam ceramiczny od dwoch miesiecy i jestem bardzo zadowolona, teraz napewno
          nie zdecydowalabym sie na metalowy. Ja mam zamki Claity i moze na poczatku
          wydawalo mi sie ze mam pelniejsze usta, ale to tylko kwestia przyzwyczajenia. I
          od znajmoych slysze opinie, ze moj aparacik ceramiczny jest bardzo ladny, ze
          wogole go nie widac i wcale nie wyglada jak jakas narosl na zebach jak
          niektorzy mowia - chyba ze ktos ma plastikowy, ktory sie barwi. W tym aparacie
          czuje sie pewniej, estetyczniej, bardziej komfortowo. Ale ile osob tyle
          gustow...:)
          • iza_crazy Re: Ceramiczny a metalowy aparat. 12.02.05, 23:52
            ja wogole na oczy nie widziałam ceramicznego (ma ktos link z foto?)natomiast
            sama mam kryształkowy czyli tez przeźroczysty nie powiększa on wogole ust i
            praktycznie go nie widać:) mam jak ty 16 lat i nikt mi złego słowa na aparat
            nie powiedział w klasie sie wszystkim podobał spotkałam sie z samymi
            pozytywnymi opiniami typu ,,ale ładnyyyy:)'', ,, albo też bym chciała..:))'' na
            poczatku miałam porblem z całowaiem ale to kwestia przyzwyczajenia jest super
            nie moge sie doczekac prościusich ząbciów:D
            • maga1977 Zdjęcia 13.02.05, 07:32
              www.orto-perfekt.pl/or1g.gif - kryształowy
              www.orto-perfekt.pl/or3gg.gif - metalowy mini zamki
              www.dentalux.com.pl/other_pages/zabiegi/images/metal.gif - i tu metal
              www.dentalux.com.pl/other_pages/zabiegi/images/staly.jpg - a tu ceramiczny
              • lewe_oko Re: Zdjęcia 13.02.05, 10:30
                No własnie - kryształowy ładniejszy od ceramicznego. Ale i droższy.
                • dagyyy ApArrRacik 22.03.05, 20:24
                  Hey..no wiec 13.04 zakladam aparacik i po tym co tu pzreczytalam z jednej
                  strony sie ciesze z drugiej nie
                  1)Normalnie niewiem, ktory aparat kupic no wstac mnie na kazdy ale chcialabym
                  sobie urozmaicac to zmieniajac gumki(poprawa humorku) wiec chyba wybiore
                  metalowy
                  2)Dowiedzialam sie jakie sa aparaty i poprosze o metalowy z malymi zamkami.

Trzymajcie kciuki i naprawde polecam metalowyy..APARATY ZNOWU W MODZIE...Aparat
                  i tak bedzie widac...majac kolorowe gumki wzbudzasz zainteresowanie a moajac
                  krysztalowy ujawniasz to ze w pewnym stopniu sie tego wstydzisz!! POzdrawiamm
                  i sciskam wszystkich
                  • ortodonta Re: ApArrRacik 23.03.05, 10:05
                    kryształowy z kolorowymi gumkami wygląda szałowo!!
                    • lewe_oko Re: ApArrRacik 23.03.05, 10:37
                      A ja mam juz miesiac metalowy z zamkami mini i jestem bardzo bardzo zadowolona!
                      Taki aparat jest zabawny i wszyscy mi prawią komplementy.

A przede wszystkim już widze róznicę w wyglądzie moich zębów :-)
                  • songor Re: ApArrRacik 25.03.05, 16:40
                    ja miałam miec krysztalowy, ale poniewaz omylkowo ktos w karcie zapisał
                    nalozyli mi metalowy ;( i do soboty sie z nim musze pomeczyc, mam nadzije ze
                    krysztaklowy wyglada lepiej bo do tego sie nie moge przyzwyczaic, jedyne
                    pocieszenie ze mam duze zeby i zamki wygladaja stosunkowo mało ale i tak kazde
                    spojrzenie w lustro to tylko jek ze AZ 2 lata z metalem brr nie dalabym rady
                    chyba..
                    • olka_000 Re: ApArrRacik 25.03.05, 17:44
                      A ja tam polecam aparat ceramiczny z zamkami Clarity.Rzeczywiście są trochę
                      grubsze od tych standardowych,ale coś za coś :D Aparacik jest śliczny i
                      praktycznie niewidoczny, naprawdę!Jeżeli ktoś ceni sobie ładny i estetyczny
                      wygląd to myślę ze to jest dla niego najlepsze rozwiązanie.Polecam
                      • wodzu3 Re: ApArrRacik 25.03.05, 20:51
                        ja już jestem wyleczony,zresztą bardzo ładnie.Górny aparat miałem ceramiczny-
                        fatalny,a dolny metalowy,z którego byłem bardzo zadowolony:czysty,małe zamki i-
                        z tego co zauważyłem ,znacznie szybciej i efektywniej przesuwał zęby.Pseudo-
                        kosmetyczny aparat ceramiczny po ok.6 miesiącach leczenia już nie był taki
                        piękny jak na początku a wręcz wyglądał jak przyklejony żółty ser.Musisz
                        wiedzieć o tym ,że do przezroczystych zamków trzeba przywiązać drut również
                        przezroczystymi gumeczkami.A gumeczka jak to gumeczka po herbacie, kawie i
                        różnych kolorowych napojach szybko zmienia kolor.Zapewniam jako ex-
                        zadrutowany,że takie przebarwione gumeczki są dużo bardziej krępujące niż
                        schludny aparat metalowy.Jestem za metalem:>!!!!
                        • olka_000 Re: ApArrRacik 25.03.05, 22:21
                          No gumeczki sie przebarwiają..owszem..ale zamki nie :P Ligatury zmienia się co
                          miesiąc także jestem dobrej myśli.Póki co bardzo się cieszę z mojego
                          aparaciku :P
                          • abc007 Re: ApArrRacik 26.03.05, 11:51
                            ja mam na dole metalowy, na gorze kosmetyczny. Tak, gumki sie przebarwiaja ale
                            lekarz poiwdzial, ze i tak bedzie ja na kazdej wizycie wymienial, wiec sie nie
                            martwie. Do wygladu metalowego jakos sie trudniej przyzwyczaic (ale to dopiero
                            kilka dni noszenia - cale szczescie juz moge jesc).
                            aga
    • mcbeal_ally Re: Ceramiczny a metalowy aparat. 18.04.05, 20:39
      Ja póki co mam ceramiczny na górnym łuku. Noszę go od miesiąca. Może wodzu zbyt
      dosadnie określił jego wygląd "do żółtego sera przylepionego do zębów", ale
      rzeczywiście zauważyłam, że się trochę przebarwiają na obwódkach. Niestety
      wypiło się jedną czy drugą kawkę:/ Czy jest jakiś sposób, żeby to usunąć?
      • nusial Re: Ceramiczny a metalowy aparat. 18.04.05, 22:00
        Chyba tylko poczekac do nastepnej wizyty, kiedy zostana wymienione na
        nowiutkie :)Ja zawsze po wizycie staram sie ograniczyc picie kawy, zeby
        gumeczki byly jak najdluzej biale, ale potem jest mi juz wszystko jedno i jem
        wszystko i sie nie przejmuje:)
        pozdrowionka
        • mcbeal_ally Re: Ceramiczny a metalowy aparat. 19.04.05, 20:28
          :( ale ja pisałam o zamkach :( czy nie ma dla mnie ratunku? ;)
          • nusial Re: Ceramiczny a metalowy aparat. 19.04.05, 21:59
            No to zamki w aparacie ceramicznym Ci sie barwia??? nie wiem jakim cudem! to
            moze Ty jednak nie masz ceramicznego aparaciku? bo wiem ze plastikowe czy
            jakies takie sie barwia...
            • mcbeal_ally Re: Ceramiczny a metalowy aparat. 20.04.05, 20:43
              :))) No i wszystko się wyjaśniło! Sorry za elementy grozy;) Wybaczcie
              poczatkującej:) Dziś byłam u orto. Element, który mi się przebarwił to gumeczki
              zakładane indywidualnie wokół każdego z zamków (dziś wymienione na podobno nie
              barwiące się białe druciki). Wcześniej nie miałam założonej gumki "idącej"
              poziomo wzdłuż łuku, stąd to nieporozumienie. Dzięki za wyjaśnienia nusial.
              Teraz wszystko będzie OK.
    • asteraki Re: Ceramiczny a metalowy aparat. 19.04.05, 23:26
      hej! co prawda jeszcze nei jestem zadrutowana ale juz sie zdecydowalam i
      niedlugo to zrobie.co prawda mam 20 lat i zaluje ze wczesniej tata sie nie
      zdecydował na wyrwanie mi dwoch mleczakow ktore zostały. tak czy siak chce Ci
      powiedziec ze masz sie nei przejmowac innymi. Ty po zdjeciu apratu bedziesz
      miala piękne proste i białe ząbki, a oni nie.wtedy bedą Ci zazdorscic a Ty no
      cóż....dobrze wiesz...;) pozdrawiam
      • limonka_as Re: Ceramiczny a metalowy aparat. 26.04.05, 13:14
        dzieki asteraki :)
        w sumie to masz racje.
        Bardzo boje sie reakcjii znajomych tym bardziej że od września pójdę do liceum,
        nowe otoczenie i wogóle...troszke stresuąca sprawa :)
        A tak poza tym to już niedługo zostane aparatką :)))))
        • lara-oxy Re: Ceramiczny a metalowy aparat. 05.05.05, 18:03
          Słuchajcie!!
          Dziś założyłam aparat na łuk górny i dolny. Załuję, że tak późno bo mam 22lata, ale lepiej późno niż wcale;)) Wyrwałam aż 4 zęby!! Teraz mam 6 górnych i 6 dolnych zabkow w ceramicznym a reszta w metalowym. Mam do was kilka pytań:
          1. Dlaczego i po co zaklada sie te gumki separujące bo ja takich nie mialam zakladanych? Czy to źle?
          2. Zauważyłam, że na każdej trójce ten ceramiczny zamek ma takie wypustki. Po co one są?? Tylko mi przeszkadzają!
          3. Nie potrafie zgryźć normalnie zgryzu do końca bo górne zęby opierają mi się na zamkach dolnych:(( Jakos jem, ale ile to potrwa??
          Odpowiedzcie proszę! Podzielam opinie wszystkich, że ceramiczny aparacik jest większy i uwypukla usta. No ale przeciez duże usta są ponetne!! Pozdrawiam wszystkich zadrutowanych!
          • ewka.mnk Re: Ceramiczny a metalowy aparat. 06.05.05, 11:08
            Te gumki zakłada sie wówczas, gdy miedzy zębami nie ma wystarczająco duzo
            miejsca, aby zamontowac pierścienie (ja własnie mecze sie z takimi gumkami :) ).
            Te wypustki, októrych piszesz, to pewnie są haczyki do wyciągów
            międzyszczekowych (ale moge sie mylić). Co do problemów z zacisnięciem zębów, to
            powinnaś porozmawiac ze swoim orto, właściwie to on powinien udzielić Ci
            odpowiedzi na wszystkie pytania. Ja swojego (własciwie swojej) nie oszczędzam i
            pytam o wsztsko co mi do głowy przyjdzie. :)
            Podobnie, jak Ty, troche zaluje, ze tak późno zdecydowałam sie na aparat (24 lata).
            Montaz juz w przyszłym tygodniu. :D
            Mam pytanko, ile mniej więcej czasu trwa montowanie jednego łuku i czy jest to
            bardzo męczące?
            Pozdrawiam!
            • malluszek Re: Ceramiczny a metalowy aparat. 06.05.05, 12:26
              u mnie zakładanie łuku zajęło ok.40 min. Da się przeżyć:))
              • ewka.mnk Re: Ceramiczny a metalowy aparat. 07.05.05, 12:59
                To szybciutko! Z tego co słyszałam i czytałam tu, na forum, to trwa to zwykle
                ok. 1,5 godziny. Może to zależy też od stopnia skoplikowania wady? No nic,
                wkrótce sama się przekonam. :)
                • malluszek Re: Ceramiczny a metalowy aparat. 09.05.05, 11:46
                  mnie tez zaskoczylo ze tak szybko...może mój orto ma zwinne rączki i dlatego :)
                  a Ty kiedy zakładasz? Daj znać jak się czujesz z nowym cackiem na ząbkach!!:)
                  • ewka.mnk Re: Ceramiczny a metalowy aparat. 09.05.05, 23:35
                    Zakładam w ten czwartek i na pewno powiadomię o tym całe forum. :)
          • kaska227 Re: Ceramiczny a metalowy aparat. 07.05.05, 13:11
            Gumki separujące, jak sama nazwa wskazuje są po to, by zrobić większe przerwy
            między zębami. :D Ja osobiście miałam te gumki bo moje ząbki były bardzo
            ściśnęte. Ale może twoja szczęka taka nie była, więc nie ma się co martwić. :D
            Co do wypustek to służą one do zaczepiania gume (jeszcze innych). Taka wypustka
            powinna być też na 6 . :D Gumki mają za zadanie ustawić odpowiednio szczękę.
            Ja mam aparat metalowy, ale jest oki. Mam 13 latwięc trochę mniej boli niż
            mojego 22 letniego brata. LD Całuski!
          • heca5 Re: Ceramiczny a metalowy aparat. 11.05.05, 12:54
            Lara-oxy a jakie 4 zeby wyrywalas? W jakich odstepach czasu czy na raz? I ile
            czasu po wyrwaniu mialas zakladany aparat?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka