Dodaj do ulubionych

Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizycie..

25.03.05, 12:42
Mam juz 8 miesiecy dolny aparat, a w kwietniu montuje góre. Ortodontka
mówiła, że trzeba usunąć dwie "4". I teraz jestem wyglupiony, bo nie umowila
mnie z dentysta jak ostatnio ( rwalem dwie "5" na dole w tygodniowych
odstepach), a powiedziala ze zapisuje mnie cala godzine do drutowania. Czy
mozna w jednym dniu wyrwac 2 zeby i od razu kleic aparat??? jestem troche tym
przerazony:/ Czy nie mozna tego rozlozyc w czasie??? Czy ktos tak mial??

Obserwuj wątek
    • kaptan Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 26.03.05, 18:06
      Mysle, ze to niemozliwe.

Po wyrwaniu 2 zebow przez godzine bedziesz przeciez siedzial z zacisnieta
      szczeka, i tamponikami w miejscu wyrwanych zebow, zeby zatamowac krwawienie.
      Ja wyrwalam 2 4-ki w ostatnia srode, i do dzis mam 2 zywe ranki, co prawda goja
      sie dosc dobrze. W przyszla srode ( tydzien po wyrwaniu) orto zaklada mi
      separatory, a w nastepna srode luk na gorna szczeke.

K.
      • ortos Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 27.03.05, 19:21
        To pewne ze wtedy zakladam aparat. Bo mam przyniesc kase na niego. Czy zatem
        jest mozliwe wyrwanie zebow juz po zalozeniu aparatu? Kaptan jak wygladasz w
        lustrze bez tych zebow? strasznie sie boje ze to mnie do reszty oszpeci:/
        • porrka Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 30.03.05, 15:13
          Witaj.
          Wyrywanie zebow i nakladanie aparatu w jednym dniu jest jak najbardziej mozliwe
          ale MUSI BYC jakis odstep czasu. Ja bylam w podobnej sytuacji tyle tylko ze
          nakladanie aparatu odbylo sie po 6ciu godzinach od rwania (dwie 4-ki wyrywane
          okolo poludnia, o 18tej zakladanie aparatu).

Nakladanie aparatu tuz po wyrwaniu zebow wydaje sie nieco "ekstremalne", bo nie
          wiem jak rozszerzysz usta przy opuchliznie po znieczuleniu no i jak beda
          tamowane swieze dziury... Mi sie krew saczyla nawet o tej 18tej, wiec jakos tego
          nie widze.
          A z drugiej strony.. sprobuj sie wcisnac w jakis termin u znajomego dentysty i
          powiedz jaka jest sprawa - ja tak zrobilam - najdluzej trwa oczekiwanie na
          znieczulene, samo rwanie to krotka pilka.

Pozdrawiam i zycze powodzenia :)
          • ortodonta Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 30.03.05, 16:46
            prościej jest najpierw załozyć aparat, potem wyrwać i do domu.
      • oowca Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 20.04.05, 16:06
        Napisz coś więcej o rwaniu czwórek proszę :), bo mnie to czeka też.
    • andrzejek23 Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 31.03.05, 07:18
      A moze orto uznala, ze po 8 miesiacach noszenia dolu szczeki sa tak dopasowane,
      ze nie trzeba na gorze nic wyrywac? Tylko "zapomniala" o tym poinformowac? Czy
      ktos o tym pomyslal?
      Ja nosze na razie tylko gore i na wakacje bedzie zakladany dol, a orto do dzis
      nie jest pewien czy dokolwiek trzeba bedzie u dolu rwac, bo to zalezy od tego
      jak sie zabki poukladaja.

PS. A szanowny ortodonta to chyba tylko ma taka ksywe, bo balbym sie pojsc do
      niego na wizyte czytajac jego wypowiedzi:)))))))))))))
      • ortos Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 31.03.05, 08:09
        Niestety. Ortodontka zapowiedziala, ze trzeba wyrwac "4" sztuk 2:-/ A ja juz
        mialem rwane dolne "5" tez sztuk 2 i mam dola bo juz nie chce..
      • porrka Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 31.03.05, 09:39
        > PS. A szanowny ortodonta to chyba tylko ma taka ksywe, bo balbym sie pojsc do
        > niego na wizyte czytajac jego wypowiedzi:)))))))))))))

A myslalam, ze jestem sama :))

Pozdrawiam
        • ortodonta Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 31.03.05, 09:44
          następna mi się naraża:)

dlatego tłumaczę, aby nie trzeba było czekać w nieskończoność, aż przestanie
          krwawić i przejdzie ból, to najpierw przykleja się zamki i cementuje
          pierścienie potem rwie. nie poszedł bym to takiego,który robi odwrotnie, bo
          przyklejanie zamków na łuki po ekstrakcji to naprawdę niemiła sprawa.
          • heca5 Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 31.03.05, 11:13
            Czyli mozna wyrwac dwie czworki po tym jak sie nalozy aparat? Przeciez mozna
            uszkodzic taki aparat przy wyrywaniu... A prosze powiedziec czy mozna najpierw
            nalozyc staly aparat na gorne zeby (bez zadnego wyrywanie) i po odpowiednim
            prostowaniu dopiero wyrwac dwie gorne ósemki? Bo ja jestem po wyrwaniu dwoch
            dolnych osemek, wiec dol mam przygotowany do prostowania, ale pozostaje jeszcze
            szczeka gorna, a ja sie teraz boje wyrywac osemek (po tym jak przeszlam
            wyrywanie dolnych...). I zwlekam od pol roku z nalozeniem aparatu bo ortodonta
            mi powiedzial ze mam wyrwac najpierw te gorne osemki... kurcze... ja mam juz 21
            lat i denerwuje mnie to ze trace tyle czasu...
          • porrka Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 01.04.05, 02:17
            >bo przyklejanie zamków na łuki po ekstrakcji...

Witam panie "doktorze". Zupelnie nic nie rozumiem z tego stwierdzenia..
            Dla mnie to jakis belkot (mowiac nieco uszczypliwie)..
            Z tego co mi wiadomo to zamki sa przyklejane do zebow a luki sa jedynie
            przyczepiane. Nie wiem po co Pan takie rzeczy opowiada i wprowadza ludzi w blad :(
            Specjalista, ktory nie wie o czym mowi - nie jest specjalista.
            Pozdrawiam
            • ortodonta Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 01.04.05, 10:13
              wydaje mi się, ze starczy spytac o wyjaśnienie darując sobie uszczypliwości.
              ale do rzeczy, w języku polskim i nie tylko, często jeden wyraz ma wiele
              znaczeń. TAK I tu chodzi nie o druciane łuki ortodontyczne, tylko o łuki
              zębowe. MOżna usunąć zęby z łuków zębowych, na których wczesniej przyklejono
              zamki (i jet to rozwiązanie bardziej komfortowe dla pacjenta), można zrobić
              odwrotnie, ale wtdy trzeba odczekać aby ustąpiło krwawienie. Ta opcja jest
              mniej komfortowa. Najlepiej oczywiście odczekać kilka dni po ekstrakcji i potem
              założyć aparat, ale nie zawsze czas na to pozwala.
              • porrka Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 01.04.05, 15:38
                > wydaje mi się, ze starczy spytac o wyjaśnienie darując sobie uszczypliwości.

To ile ci biedni ludzie maja sie dopytywac zeby uzyskac odpowiedz? Przeciez
                moznabylo od razu..

A tak w ogole to nadal to dla mnie sensu nie ma:

>przyklejanie zamków na łuki po ekstrakcji...

Jakiekolwiek by to nie byly luki, czy ort. czy jakies tam zebowe to przeciez
                zamki przykleja sie do ZEBOW... no ale to nie ja sie znam.. :)

Pan jest specjalista ale raczej dla samego siebie a nie dla ludzi, ktorzy
                potrzebuja pomocy i naprawde nie znaja sie na tym..
                Jesli juz tak bardzo lubi Pan rzucac dwuznacznymi haslami to przynajmniej byloby
                milo gdyby w skromnym nawiasie "()" okreslil sie Pan dokladniej - nie zaszkodzi
                a pomoc moze... :)
                No i wreszcie zaczal Pan pisac zdania z pierwszej duzej litery :)

PS. Nadal jest Pan dla mnie jedna wielka zagadka..

Pozdrawiam
                • ortodonta Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 01.04.05, 17:31
                  jesteś niemiła, wręcz niegrzeczna. wracając do pytania postawionego na
                  początku : " Czy
                  mozna w jednym dniu wyrwac 2 zeby i od razu kleic aparat??? jestem troche tym
                  przerazony...", to moja odpowiedź byla jednoznaczna, że tak , dodatkowo
                  sugerowałem, żeby robić to w odwrotnej kolejności, cyt.: "prościej jest
                  najpierw załozyć aparat, potem wyrwać i do domu." RESZTA TO SEMANTYKA, nie
                  można sensownie poruszać się w konkretnej dziedzinie, tym bardziej medycznej,
                  posługując się językiem dnia codziennego. NIESTETY konieczny jest pewnie zasób
                  fachowych terminów, by nie doszło do nieporozumień. po to mamy forum, żeby
                  wyjaśnić sobie problemy ze zrozumieniem znaczeń słów, których się nierozumie.
                  proponuję z tego korzystać, bez emocji.
                  • ortos Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 02.04.05, 08:56
                    Rozmyslilem sie. Nie dam sie oszpecic i rwac dwoch gornych czwurek. I tak zle
                    juz wyglada dolny luk (szpary po wyrwanych "5" ciagle sa bardzo duze, po 8
                    miesiacach leczenia), a co dopiero dodatkowy gorny i jeszcze widzoczne
                    szczerby.. Ortodontka byla nie w porzadku, gdyz na poczatku leczenia mowila ze
                    czas pokaze, ktore zeby trzeba bedzie na gorze rwac. powiedziala ze beda to 5
                    lbu 4, a nasz "ortodonta" mowi, ze takie rzeczy wiadomo juz przy planowaniu
                    leczenia. Wyglada na to, ze zostalem wprowadzony w blad. Jestem podlamany,
                    utracilem zaufanie do lekarki. Rezygnuje z dalszego leczenia. Mam juz dosc!
                    • heca5 Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 04.04.05, 22:17
                      po 8 miesiacach przesuwania zebow nadal przerwy po piatkach sa widoczne???
                      kurde, to co ja mam teraz zrobic? Jak powinno byc? po jakim czasie zeby powinny
                      zakryc szpary. A poza tym czy mozliwe zeby poleczeniu stloczenia zebow zostaly
                      SZPARY??? to bedzie pech jak sie u mnie tak stanie... no i co tu robic?? who the
                      hell knows??
                  • porrka Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 04.04.05, 17:45
                    Nie jestem niemila ani tez niegrzeczna. W ktorym to niby miejscu tak Pan to
                    odebral?
                    Pytalam tylko o sens w zdaniu:
                    > "przyklejanie zamków na łuki po ekstrakcji..."
                    ktore to, wg panskiego "fachowego okreslenia" nadal DLA MNIE nie ma sensu i
                    NADAL mi go Pan nie wytlumaczyl.
                    Moze tak wlasnie po "waszemu" sie cos okresla ale dlaczego od 3ch postow mi Pan
                    tego nie wyjasnil tego nie wiem..
                    Dlatego proponuje zakonczyc te konwersacje bo jak dla mnie nie ma juz zupelnie
                    sensu. Na nieszczescie nie mam swojego orto pod reka zeby dowiedziec sie o co
                    Panu chodzilo. Ale za niedlugo sie dowiem :)

Pozdrawiam i zycze udanego dnia.
                    • ortos Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 05.04.05, 14:28
                      Co poradzi nasz ortodonta, w sytuacji kiedy chce zrezygnowac w trakcie z
                      leczenia? Nadal mam dziury po pierwszych ekstrakcjach w dolnej szczece, a
                      gornej nie chce ruszac bo by sie to wiazalo z kolejnymi oszpecajacymi rwaniami
                      czwórek. Nie mam juz zaufania do lekarki. Jakie mam teraz wyjscie doktorze? Co
                      by Pan zrobil na moim miejscu?
                      • porrka Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 05.04.05, 22:44
                        Witaj ortos.
                        Mozesz uslyszec: "nie widze, nie radze" czy cos podobnego :). W sumie nie ma sie
                        co dziwic - nie opisales w jakim stanie byly Twoje zeby przed leczeniem - nie
                        mozesz domagac sie od zebow reakcji jak u niektorych forumowiczow (czyli po ok
                        miesiacu znaczna poprawa itp. - dla Twojego info zaliczam sie do tej grupy - a
                        dziurki po 2,5 miesiaca sa znacznie mniejsze) - kazdy ma inna wade i kazde zeby
                        inaczej reaguja..
                        Wg mnie skoro juz zaczales leczenie i naprawde gorny luk potrzebuje leczenia to
                        jak najbardziej powinienes sie tego podjac.
                        Nie da sie ukryc, ze jestes w dziwnej sytuacji nie zauwazajac ZADNYCH (?) zmian
                        zwiazanych ze sklepieniem dziur po zabkach juz po 8 miesiacach :-/
                        Ale moze zeby w dolnym luku tak sie powoli przesuwaja? A moze miales duza wade
                        (=krzywizne), na ktora trzebalo poswiecic wlasnie tyle czasu, bo z tego co wiem
                        najpierw prostuje sie zeby a pozniej przesuwa w luku. Powinienes porozmawiac ze
                        swoja orto i zapytac co i jak. W najgorszym wypadku - poradz sie innego/innej
                        orto (na zywo) i jesli bedzie Ci odpowiadal/a - zakoncz leczenie u niego/niej.
                        Jednak to nie ja jestem specjalista i moge sie mylic :) Miejmy nadzieje, ze moze
                        jednak orto forumowy bedzie tak dobry i cos napisze ku pokrzepieniu serc :))

Glowa do gory - nie przerywaj czegos co zaczales - bedzie dobrze!
                        Pozdrawiam i zycze powodzenia w leczeniu!
                        • ortos Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 06.04.05, 20:37
                          Leczenie gornego luku wymaga rwania zdrowych dwóch czwórek, a to jest ostatnia
                          rzecz na ktora mam ochote. Nie chce juz sie bawic w dalsze leczenie. Mam
                          zalamke i brak zaufania do lekarza i malo checi by chodzic po innych.. Chce
                          wiedziec co zrobic po zdjeciu aparatu z dziurami po wyrwanych juz dolnych
                          piatkach?
                          • ortos Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 20.04.05, 17:20
                            Za chwilę wychodze zdjąć ten wstrętny aparat:) Ale siem cieszem;-)
                            • ortos Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 06.05.05, 12:32
                              Po bojach z ortodontką, próbie przekupstwa z jej strony;-) i własnych wahaniach
                              umówiłem sie ostatecznie na zdjecie aparatu przed czasem. Nie będę kontynuował
                              leczenia. To mój ostatni łikend z drutami:-) naprawdę się cieszę:-)
    • ortos Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 09.05.05, 14:12
      Stało się! Nie mam juz aparatu na zębach:-) Ten roździał w moim zyciu
      ostatecznie zakończył się po 9 miesiącach tego nieporozumienia. Jestem
      szczęśliwy, że się uwolniłem od tego żelastwa, wbrew tym wszystkim pomstowaniom
      w stosunku do mojej osoby. Jestem z siebie dumny:-D
      • heca5 Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 11.05.05, 13:03
        Ortos, prosze napisz jaki jest teraz dokladny stan Twoich zebow. Tzn co jest nie
        tak, jakie zostaly dziury (ile mm?) I czy ten caly okres leczenia cos Ci dal?
        Ile masz lat jesli mozna spytac?
        • ortos Re: Rwanie dwoch zebow i drutowanie na jeden wizy 11.05.05, 19:58
          W dolnej szczęce mam zeby ustawione w łuku i to w zasadzie tyle. Luki po
          ekstrakcjach sa tak ustawione, ze moge wstawiac implant, albo robic mosty.
          niczym wiecej nie chce mi sie gadac, bo po co? Pozdrawiam:-)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka