Dodaj do ulubionych

czy ktos żuje gumę w aparacie?????

22.07.05, 12:38
bo ja ma straszna ochotę !!!!!
Obserwuj wątek
    • moniska7 Re: czy ktos żuje gumę w aparacie????? 22.07.05, 12:49
      Musisz być dzielny/a. Nie wiem czemu dokładnie nie mozna żuć gumy jak sie ma
      założony aparacik.Pewnie z 2 powodów: mozesz uszkodzić sobie aparat ,
      albo "przeszkodzić w ustawianiu zębów".Ale może ktoś Ci fachowo na to odpowie.
      Ja tylko sugeruję;-))) Pozdrawiam
      • caryca1 Re: czy ktos żuje gumę w aparacie????? 22.07.05, 13:48
        ja zuje, ale wlasnie nie tak ze caly czas tylko chwile, no i uwazam aby sie nie
        przyklejalo. Tak naprawde zucie gumy troche pomaga jak zeby bola.
        • agnie_szka9 Re: czy ktos żuje gumę w aparacie????? 22.07.05, 15:06
          ja. czasami. niezbyt często.
          • fjufju1 Re: czy ktos żuje gumę w aparacie????? 22.07.05, 15:23
            poważnie żujecie???? ale co to znaczy troszku i z uwagą?????
            dajcie jakis wskazowki jak żuć,poczym skacze do sklepu po gume hehe
            pozdrowionka
            • caryca1 Re: czy ktos żuje gumę w aparacie????? 22.07.05, 15:27
              zuje az mi sie smak skonczy, a zuje tak sama jak kiedys....raczej nie bylam
              nigdy duzym fanem gumy. Napewno musisz uwazac aby Ci sie nie przylepilo do
              wszystkiego bo bedziesz miala zabawe ;-)
              • malgos_76 Re: czy ktos żuje gumę w aparacie????? 22.07.05, 15:56
                No pewnie, że tak, tylko rzadko bo w ogóle rzadko żuję gumę.
                I nawet specjalnie nie uważam, kiedyś w ogóle zapomniałam o aparacie i
                przypomniałam sobie jak już ją miałam wyrzucić.
                • myszka_333 Re: czy ktos żuje gumę w aparacie????? 22.07.05, 16:19
                  nie, bo ortodontka zabroniła.
                • fjufju1 Re: czy ktos żuje gumę w aparacie????? 22.07.05, 16:22
                  o kurcze to jest was wiecej mnie orto oszczegala przed żuciem gumy że sie
                  przyklei albo odklei hmmm??? ale poważnie z ta guma powiadacie,czy jaja se
                  robicie??? bo jestem juz zdezorientowana (pół roku nie żułam, a wczesniej po
                  paczce dziennie taki mój mały nałóg)
                  pozdrawiam i prosze mi tu prawde napisac
                  • malgos_76 Re: czy ktos żuje gumę w aparacie????? 22.07.05, 19:00
                    Jak napisałam wyżej żułam gumę ale zdarzyło mi się to może ze 3,4 razy w ciągu
                    9 miesiecy noszenia aparatu i nic mi sie nigdzie nie przykleiło. Być może
                    podświadomie uważnie żułam ;-)
                    Ale paczkę dziennie to bym chyba nie ryzykowała ;-)
    • porrka Re: czy ktos żuje gumę w aparacie????? 22.07.05, 16:41
      Jest to jedyny produkt, ktorego nie zazywam podczas noszenia aparatu. Rowniez
      nie gryze przodem oprocz miekkich kanapek. Uwazam na aparat chocby ze wzgledu,
      ze dzieli mnie miedzy moim orto 1500km..

POzdrawiam
      • banioszka Re: czy ktos żuje gumę w aparacie????? 22.07.05, 19:26
        ja tez nie zuje, nie po to wydalam tyle kasy:)) i ortodontke tez mam dalekoo..
        i nie jem przodem nic, moze to nie jest az tak wymagane, ale gdyby cos odpadlo
        to nie chcialo by mi sie jechac pol Polski zeby sie naprawiac:D:)

• piochosa Re: czy ktos żuje gumę w aparacie????? 23.07.05, 00:50
          Ja czasami zuje gume ,ale robie to ostroznie tylnymi zebami i nie moze byc to
          guma z tych kleistych,bo by mi sie nie chcialo jej odlepiac z zamkow.
    • rab.ren Re: czy ktos żuje gumę w aparacie????? 23.07.05, 09:25
      Mnie też orto powiedziała, że gumy "nie". Dwa lata się męczyłam (a przed
      aparatem guma to była codzienność). Po dwóch latach stwierdziłam, że mam dość
      abstynencji. Pierwsza próba była niezbyt udana, bo guma dostała się między
      zamki. Trzeba ciut zmienić technikę i trzymać ją na powierzchniach żujących.
      Teraz jest OK, żuję gumę kiedy chcę i żałuję, że tak długo sobie odmawiałam.
      Owszem, zdaża się, że cośtam się przyklei, ale w końcu od czego są paluszki :o)
    • songor Re: czy ktos żuje gumę w aparacie????? 23.07.05, 13:59
      przyznaje sie bez bicia - żuję. Odmawiałam sobie przez miesiac az w końcu przez
      zapominalstwo wzielam gdy mnie czestowano ;P teraz zuje kiedy chce. przykleila
      mi sie 2 razy do zamkow z prozdu bo robilam balony :D jak sie nia czlowiek nie
      bawi to nie ma prawa sie przykleic :) polecam mambe :P bo nawet jak sie
      przyklei to szybko sie rozpuszcza i nie trzeba sie babrac z odklejaniem :)
      Orto mi mowila ze jak musze to moge bo nie uszkodzi do aparatu, ani nie ma
      wlywy na przesuwanie zebow (w koncu zujac ruszamy buzjka jak przy mowienieu
      wiec dzialaja sily co chyba jest lepsze? a moze sie myle) i oradza jedynie
      dlatego ze sie przykleja i ja mam problem z czyszczeniem i tu padl wywod nad
      generalna niepotrzebnoscia gum do zucia :)
      pozdro :D
    • domcia81 Re: czy ktos żuje gumę w aparacie????? 24.07.05, 17:17
      a ja zulam i palilam...

ogolnie aparat nic a nic nie zmienil w moim zyciu...

oprocz wyprostowania zebow i czestszego usmiechania sie
    • a-mi Re: czy ktos żuje gumę w aparacie????? 03.08.05, 18:24
      prawie codziennie:)
      sciagam za kilka dni i ząbki wreszcie mam jak marzenie:)
    • kujonek15 Oczywiście że tak!!!:P 04.08.05, 10:53
      Ja żuję gumę kiedy tylko mam ochotę i nic mi się nie przykleja:) nie widzę w
      ogóle problemu!;)
    • davidek87 Tak! 05.08.05, 17:32
      Nie widze żadnego powodu dla którego nie można było by żuć gumy... za 4 miesiace zdejmuje aparacik, a nosze go już ponad 1,5roku i od zawsze żułem gume.. oczywiście orto ostrzegała mnie że nie powinno sie żuć gumy..jeść batonów z karmelem..i takie tam.. lecz nigdy nie wystąpily u mnie problemy z przyklejaniem sie gumy do zamków..bo o to własnie w tym chodzi z tego co wiem..najważniejsza jest technika żucia..hehe..pozdr:)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka