Dodaj do ulubionych

...aparaty retencyjne a ból zębów

20.09.05, 16:28
aparat stały zdjęłam tydzień temu/po 2 latach noszenia/,
ząbki są super, w tej chwili / tzn .dzisiaj/ założyli mi aparat retencyjny
na górną szczękę i on mi troszkę daje w kość/ dolnej nie czuję/.Strasznie
seplenię - ale myślę, że to kwestia przyzwyczajenia i czasu.Zaczynam mieć też
obolałe zęby - może ktoś z ap.retencyjnym podzieli się doświadczeniem, jak
długo trwa przyzwyczajanie się,.....
Podsumowałam koszty aparatu stałego + całego leczenia
+aparaty retencyjne i wyszło ok.4.500 zł. No ale warto było...

Obserwuj wątek
    • loona7 Re: ...aparaty retencyjne a ból zębów 21.09.05, 08:21
      HEj. Ja tez niedawno zdjełam aparat i nosze retencyjny (na noc tylko). I
      chciałabym sie dowiedzieć czy ktos tez odczuwał ból zębów( podobny jak po
      aktywowaniu aparatu stałego)?NIe wiem czy to norma czy powinnam skontaktowac
      sie z orto ?Myslałam , że aparat retencyjny ma tylko utrwalić ustawienie zębów,
      a nie działać na nie( a może jeszcze zmieniac ich ustawienie)????
      • kryrog Re: ...aparaty retencyjne a ból zębów 21.09.05, 18:09
        trochę mnie pocieszyłaś, bo myślałam że tylko ja mam problemy z retencją, mnie
        też bolą zęby jak po dokręcaniu aparatu stałego. Może tak ma być.Ja muszę nosić
        3 miesiące dzień i noc, a później tylko noc.Najgorsze że przez tą płytkę nie
        czuję smaku....
        • mango-123 Re: ...aparaty retencyjne a ból zębów 21.09.05, 18:22
          Kryrog, z tą płytką da się jeść? Gryźć też? Na dole też to nosisz? Odpowiedz, proszę, mnie też czeka płytka (nawet dwie). Nie wiem, dlaczego nie druty. Wybierałaś sobie aparat retencyjny czy orto zadecydował? Pozdrawiam i nadal zazdroszczę Ci oddrutowania!
          • lana82 Re: ...aparaty retencyjne a ból zębów 21.09.05, 20:38
            a czy ten drucik co sie przykleja od wewnetrznej strony zębow na stale na jakis
            tam czas moze tez byc na gorny łuk czy tylko sie taka retencje stosuje w łuku
            dolnym? ktoś wie
    • lajlah Re: ...aparaty retencyjne a ból zębów 22.09.05, 16:14
      Pocieszę Was, noszę aparat retencyjny ruchomy cała dobę i na początku owszem
      trochę sepleniłam, ale teraz po 3 tygodniach nie słychać różnicy.
      przyzwyczaiłam sie juz do mojego aparaciku i zdejmuję go tylko do jedzenia i
      mycia.
      • kryrog Re: ...aparaty retencyjne a ból zębów 22.09.05, 21:16
        ...ja nie wybierałam retencji, zdecydował za mnie orto, gdyby można było
        założyć taki drucik od wewnętrznej strony na górną szczękę tak jak na dolną ,
        to byłoby super, bo naprawdę ten drucik w niczym nie przeszkadza, ale ta
        cholerna płytka na górnej szczęce jest okropna, bolą mnie już 3 dzień zęby,
        jeść się w tym da, ale to raczej żucie a nie gryzienie, no i to uczucie jakbym
        miała sztuczną szczękę ..... no ale wyjścia nie ma, mus to mus...
        • mango-123 Re: ...aparaty retencyjne a ból zębów 23.09.05, 13:36
          A odruchów wymiotnych nie masz? Ja sie tego najbardziej boję. :(((
          • kryrog Re: ...aparaty retencyjne a ból zębów 23.09.05, 17:52
            ...pewnie że mam odruchy wymiotne przy każdym przełykaniu śliny, ale gdzieś na
            forum wyczytałam , że pomaga ssanie tic tak-ów lub landrynek, spróbowałam i
            faktycznie jest lepiej...
            W ciągu dnia robię sobie krótkie przerwy / zdejmuję tą cholerną płytkę/ - i mam
            swoje minutki szczęśliwości ...
            • mango-123 Re: ...aparaty retencyjne a ból zębów 23.09.05, 21:12
              Łomatko, to ja już wolę aparat niż to cholerstwo! Która płytka jest bardziej upierdliwa - górna czy dolna? :(((((((
              • kryrog Re: ...aparaty retencyjne a ból zębów 24.09.05, 09:42
                ...górna oczywiście, jest to kawałek plastikowego podniebienia z drucikiem
                który zachodzi na zewnętrzną stronę zębów i ten plastik jest wstrętny /chyba
                tak się czują ludzie ze sztuczną szczęką/.
                Drucik na dolnych zębach mocowany na stałe od wewnątrz - jest okey, nic go nie
                czuję, a mocno trzyma zęby....
                • mango-123 Re: ...aparaty retencyjne a ból zębów 24.09.05, 18:05
                  Kawałek plastikowego podniebienia... No to ja to wszystko zwymiotuję razem z zębami, bo moje własne podniebienie nie toleruje żadnych gadżetów. A na dole też mam toto nosić. Ratunku! :((((
    • irenta Re: ...aparaty retencyjne a ból zębów 01.10.05, 21:28
      Mam ten sam problem, tzn. wczoraj miałam zdjęty aparat stały z góry i od
      wczoraj mam nosić aparat retencyjny (przez 2 tyg, non stop). Już po kilku
      godzinach zaczęły boleć mnie od niego zęby. Mam wrażenie, że ten aparat znowu
      je przesuwa. Największy ból czuję w okolicy prawej dwójki - jakby była pchana
      do tyłu, a co dziwniejsze po lewej stronie drucik nawet nie styka się z zębami.
      Nie wiem czy tak powinno być... hmm.. Poza tym fakt - sepleni się okropnie i
      ten plastik przy podniebieniu.. blee + nieciekawe odruchy wymiotne...
      • kryrog Re: ...aparaty retencyjne a ból zębów 01.10.05, 21:33
        do irenty : pocieszę cię , minęło 10 dni a już jest lepiej,powoli się
        przyzwyczajam , ból zębów minął po tygodniu, teraz już nie mam odruchów
        wymiotnych , z tym , że do jedzenia ściągam aparat. Tobie też napewno
        przejdzie, pierwszy tydzień jest najgorszy...pozdrawiam..
        • irenta Re: ...aparaty retencyjne a ból zębów 01.10.05, 21:46
          do kryrog: czyli to draństwo jest gorsze nawet od aparatu stałego :/ Nie
          spodziewałam się takich atrakcji, szczególnie, że podczas 1,5 roku wizyt
          lekarka zawsze o wszystkim ostrzegała, tzn: "może boleć", "może drapać", "może
          być nieprzyjemne", "mogą być problemy z..." itp.;) A tu nic! Żadnego: "może
          mieć pani wrażenie że się pani zęby będą chciały w bólach przesuwać w stronę
          gardła, ale to przejdzie po tygodniu" (!!!) ;) Pozdrawiam:)
          • kryrog Re: ...aparaty retencyjne a ból zębów 02.10.05, 19:08
            ...mnie też się wydaje, że ten aparacik retencyjny jest gorszy od stałego, ma
            tylko tę zaletę, że można go w każdej chwili zdjąć i nieco odsapnąć, ja sobie
            robię parę takich chwil dziennie, a tak poważnie, to we czwartek mam wizytę u
            orto, będę z nim rozmawiać na temat zmiany tego aparatu na jakiś inny.On mi
            kiedyś coś wspominał, że ma inne wersje tego aparatu, może wymyśli coś mniej
            dokuczliwego, najgorszy jest ten kawałek plastiku....pozdrawiam/jak coś się
            dowiem we czwartek o zamianie tego aparatu na inny -to napiszę..
            • irenta Re: ...aparaty retencyjne a ból zębów 03.10.05, 20:40
              Daj znać koniecznie. Ja pamiętam, jak kiedyś dawno moja ortodontka wspominała,
              że dostanę na górne zęby taką przezroczystą nakładkę, więc nie wiem w sumie
              dlaczego mam to coś z drucikiem... Nie spodziewałam się że na ostatniej wizycie
              już mi zdejmie aparat, więc z tego wrażenia w ogóle nie pomyślałam co dostaję i
              dlaczego akurat to... :) (ból minął, odruchy wymiotne rzadsze, seplenienie bez
              zmian) Czekam na wieści, pozdrawiam:)
              • blekota25 Re: ...aparaty retencyjne a ból zębów 16.10.05, 21:51
                na dolny łuk zakłada się drut przyklejony do zębów od wewnątrz , nie można tak
                zrobić z łukiem górnym ?
              • agnie_szka9 Re: ...aparaty retencyjne a ból zębów 17.10.05, 11:33
                ktoś gdzieś tu pisał, że ta nakładka przezroczysta jest do d...

zastanawiałam się co wybrać, ale jednak zostanę przy drucie:-)
                • banioszka Re: ...aparaty retencyjne a ból zębów 17.11.05, 23:57
                  nie no , za tydzien mam zakladany retencyjny .. po tym co przeczytalm to juz
                  sie bojee:|| :/ znowu przez tydzien bede nieprzytomna:(
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka