Dodaj do ulubionych

aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, szafi

24.07.06, 23:32
o co chodzi? pogubiłam się... przejrzałam forum i napotkałam na tyle nazw
aparatow: kosmetyczny, szafirowy, kryształowy, ceramiczny, inspire,
porcelanowy, kompozytowy, przezroczysty... wytłumaczcie mi co je łączy, a co
dzieli!!!
Obserwuj wątek
    • baba_jaga5 Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 25.07.06, 07:21
      Witaj:) Wyróżnia się tak:
      1) aparat tradycyjny- metalowe zamki+ligaturki+pierścienie

2) aparat w systemie Damon- mini zamki,są wersje z pierścieniami lub bez; brak
      gumek

3) aparat estetyczny- nie widoczny dlatego,że zamki nie są metalowe tylko
      wykonane albo z porcelany, albo z kryształu górskiego,albo z szafiru (inspire
      czy clarity- to nazwa tych zamków nie widocznych)

Łączy je jedno: wszystkie tak samo prostują zęby:)
      Różni je: wygląd i cena:) Te estetyczne są droższe

mam nadzieje,ze troche ci to wyjaśniło:) Pozdrawiam
      • marlenka20 Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 25.07.06, 12:00
        a aparat ceramiczny i kompozytowy????? co to takiego?? a w aparacie estetycznym
        tez sa wymieniane gumki??? na białe?? czy można sobie tez kolorowe założyć????
        który lepiej wygląda szafirowy, kryształowy, porcelanowy? który jest biały, a
        który przezroczysty??
        • baba_jaga5 Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 25.07.06, 13:11
          nie spotkałam się z określeniem "aparat kompozytowy":) W topiku o kompozycie
          ktoś pisał ,że to jakieś uzupełnienie jak do końca zęby sie nie zsunęły:) Może
          wyjaśni ci to ktoś kto miał to;)
          W aparacie estetycznym sa gumki:) najczęściej są przezroczyste, bo po to
          zakłada się taki aparat żeby było mniej widać:) Szafirowy, kryształowy,
          porcelanowy- wyglądają podobnie:) Jeżeli chcesz zobaczyć jak to wygląda na
          zębach to wejdź na wątek "Aparaty, aparatki pokażcie się". Tam inni forumowicze
          pokazują zdjęcia swoich ząbków i aparatów:) Wyjaśniają kto jaki ma:)
          • marlenka20 Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 25.07.06, 14:15
            ok. z tego co wiem z tych mniej widocznych najdroższy jest szfirowy. widziałam
            szafirowy i prezentuje się super. ale nie znalazłam tutaj zdjęcia aparatu
            porcelanowego, a ten ze względu na najnizsza cenę z aparatów kosmetycznych
            najbardziej mnie interesuje. a wiesz może ile mniej więcej on kosztuje? z góry
            dzięki! a chyba mozna na aparat kosmetyczny załozyc kolorowe gumeczki? :):):)
            żeby było weselej!!!
            • littlefrog Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 25.07.06, 15:28
              Oglądałam na żywo u mojej ortodontki aparat szafirowy i porcelanowy, i moim
              zdaniem poza ceną nie różnią się niczym;) podobno szafiowy mniej się przebarwia,
              ale prawda jest taka że przebarwiają sie w zasadzie tylko gumki które i tak co
              miesiąc się wymienia:) Dlatego zdecydowałam się na porcelanę. Aha, oba są
              przezroczyste.
              • littlefrog Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 25.07.06, 15:30
                Aha, aparat porcelanowy i kosmetyczny to nie to samo. Aparat kosmetyczny ma
                zamki plastikowe a nie ceramiczne i nawet ortodontka mi go odradziła;) Jest dużo
                tańszy od porcelanowego ale dużo z nim zachodu, przebarwia się, zamki są większe
                itd;)
                • baba_jaga5 Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 25.07.06, 15:42
                  Porcelanowy mogę pokazać jak założe;) 28 sierpnia;) porcelanowy (jeden łuk )u
                  mnie kosztuje- 3tyś. :)
                  Zgadza się,że zamki są wykonane z różnych materiałów. Różnie się je nazywa:)
                  Trzeba zapytac orto jakich zamków używa:)
                  • marlenka20 Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 25.07.06, 15:58
                    3 tys za jeden łuk??? to strasznie drogo. a gdzie się leczysz, jeśli mogę
                    zapytać??? bo ja myślałam, że to kosztuje tak w okolicach 2 tys...
                    • littlefrog Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 25.07.06, 16:01
                      Bardzo drogo. Ja za porcelanowy płacę 4 tys. za oba łuki. A 2 tys. za oba łuki
                      kosztuje u mnie metalowy.
                      • littlefrog Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 25.07.06, 16:02
                        Aha, a 4,5 tys. kosztuje najdroższy szafirowy, oba łuki.
                      • marlenka20 Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 25.07.06, 16:02
                        a littlefrog: moge wiedzieć gdzie są takie ceny?
                        • littlefrog Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 25.07.06, 16:06
                          Orthos ul. Meander 22 w Wawie. Za to comiesięczne wizyty są drogie bo aż 250zł;/
                          Ale i tak się zdecydowałam, bo leczyła się tam dwójka moich znajomych, więc
                          gabinet wypróbowany, a orto nie jest zwolenniczką wyrywania połowy zębów uff! ;)

"Złe kobiety są nie do zniesienia, dobre - nudne."
                          Oscar Wilde
                          • baba_jaga5 Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 25.07.06, 18:45
                            Ja za górę porcelanową i metalowy dół razem płacę 4 tyś;) jeden łuk metalowy
                            kosztuje 1,5 tyś. Wychodzi na to,że w zestawie taniej;) Za oba łuki porcelanowe
                            zapłaciłabym 5 tyś. Jednak u mnie dolnego wcale nie bedzie widać wiec daje
                            metal:) zawsze to taniej;) Z cenami jest różnie:) Koleżanka w Krakowie płaciła
                            za jeden metalowy łuk 2,5 tyś:) tak jak pisze littlefrog dobrze zorientować się
                            czy ktoś ze znajomych leczył się u orto:)
                            • littlefrog Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 25.07.06, 19:52
                              Wiesz, ja też sie w sumie zastanawiam nad góra-porcelana i dół-metal, u mnie
                              taki zestaw kosztuje 3 tys. więc byłabym 1000 do przodu, a dolnych zębow prawie
                              mi nie widać, śmieję sie górnymi;))
                              Mam jeszcze ok. miesiąca na zastanowienie:)
                              • baba_jaga5 Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 26.07.06, 08:43
                                Mi orto powiedziała, że na dół nie poleca porcelanowych zamków:
                                1) są delikatniejsze niż te metalowe
                                2) u mnie nie widać wcale dolnych zębów, za to górę wiadać aż za bardzo, a
                                śmiać się lubię wiec żeby już nie mieć takiej obrozy metalowej to zdecydowałam
                                się na tą porcelanę
                                3) mam dość małe zęby i powiedziała, że na dolne da mi jakieś mini zamki
                                metalowe;) przynajmniej poszaleje sobie tam z kolorowymi gumkami;)
                                Littlefrog a Ty kiedy zakładasz aparaty?:)
                                Pozdrawiam
                                • littlefrog Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 26.07.06, 09:00
                                  Jak oglądałam te aparaty u mojej orto (na takich śmiesznych sztucznych szczękach
                                  ;) )to zauważyłam właśnie że matalowe zamki są troszkę mniejsze niż porcelanowe:)
                                  Ja aparat złoże pewnie we wrześniu bo moja orto rozpoczęła właśnie sezon urlopowy;)
                                  • baba_jaga5 Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 26.07.06, 10:15
                                    No to będziemy miec w tym samym czasie zakładane:) Wiem,że porcelanowe sa
                                    troche większe niż metal. Mam nadzieje,ze nie będą mi z buzi wystawać hahaha;)
                                    Na dole podobno mam miec mini zamki:)Mi orto nic nie pokazywała:( W ogole chyba
                                    nie lubi jak ktoś zadaje zbyt szczegółowe pytania, a ja mam taki zawód,że lubie
                                    pytać;);) A najbardziej nurtuje mnie pytanie czy będę mieć pierścienie czy nie:
                                    ( Może Ty wiesz czy porcelanowe mają pierścienie? Jestem umówiona na zakładanie
                                    aparatu 28 sierpnia, nie mam wcześniej żadnej wizyty na zakładanie separatorów.
                                    • littlefrog Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 26.07.06, 10:58
                                      No niestety wszystkie aparaty które widzialam (metal, porcelana, szafir) mialy
                                      pierscienie.. ale mozna sie podobno przyzwyczaic;) Ja za tydzien mam ustalic
                                      dokladny plan leczenia,a na poczatku wrzesnia do dziela:)
                                      • baba_jaga5 Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 26.07.06, 11:19
                                        :( tylko jak ja wytrzymam 4 pierścienie w buzi:|
                                        • marlenka20 Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 26.07.06, 12:17
                                          a mogłabys wytłumaczyc mi co to jest ten pierścien, do czego sluży i w czym
                                          przeszkadza, skoro się o nie martwisz????
                                          • baba_jaga5 Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 26.07.06, 13:04
                                            Pierścień to taka obręcz zakładana na 6-stki:) pierścienie maja za zadanie
                                            trzymać całą konstrukcję:) Są idealnie dopasowane do zęba, ale jak czytałam na
                                            forum to jest najbardziej bolące:( Ja ponieważ będę miec i góre, i dół to będę
                                            mieć 4 pierścienie. Istnieją też aparaty bez pierścieni np. Damon
                                            • littlefrog Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 26.07.06, 14:10
                                              Skoro tyle ludzi to przeżyło to może i nam się uda ;)
                                              • baba_jaga5 Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 26.07.06, 14:44
                                                no ja mam nadzieje hahaha,wizja pięknych ząbków sprawia, że zapomina się o
                                                bólu;)
                                            • mela1 Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 27.07.06, 00:11
                                              I tam, bolesne to sa separatory. Pierscienie na poczatku przeszkadzja, tzn.
                                              te "srubki" ktore z nich wystaja, ale samego pierscienia na zebie nie czujesz.
                                              A porcelana z kolorowymi gumkami wyglada bardzo fajnie, polecam:)
                                              • baba_jaga5 Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 27.07.06, 08:23
                                                Z kolorowymi gumkami poszaleję na dole, bo tam będę mieć metalowy;) Na gorze
                                                chcę mieć mało widoczne;) Pozdrawiam:)
                                                • littlefrog Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 27.07.06, 15:28
                                                  Ja górę też chcę jak najmniej widoczną, na dół na początku wezmę też jakieś
                                                  neutralne żeby się przyzwyczaić a potem zobaczę.. ;) Turkusowe mi się podobają,
                                                  ale z drugiej strony nie wiem jak w pracy będzie z takim kolorowym uśmiechem;)
                                                  • baba_jaga5 Re: aparat kosmetyczny, ceramiczny, porcelanowy, 27.07.06, 16:45
                                                    No ciekawa jestem jak wyglądają kolorowe gumki przy porcelanowych zamkach. Ja
                                                    sobie poszaleje na dolnych;),chyba nie zgorszę tym moich uczniów;)
                                                    Turkusowe są ładne, czerwone, i takie każda w innym kolorze;)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka