Dodaj do ulubionych

Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dbać...

04.12.06, 18:10
Czyli czym i jak dbać o higienę podczas noszenia aparatu.
12.12 zakładam i chciałabym się dobrze przygotować, a przede wszystkim, nie
chciałabym mieć do leczenia 20 zębów po zakończeniu noszenia ;).
Wiem, że istnieją specjalne nici do aparatów, specjalne szczoteczki, irygatory
i w ogóle cuda :), tylko chciałabym zapytać, czego (również jakich firm) warto
używać i gdzie to można kupić (jakiś superpharm? drogeria? apteka? - jeśli
macie jakieś namiary na Wrocław, to również proszę :)).
Strasznie się stresuję, ale najbardziej cierpię z powodu olbrzymiego bólu przy
separatorach - noszę trzeci dzień i umieram już prawie :P.

Dzięki za podpowiedzi :)
Obserwuj wątek
    • beti_kk Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 04.12.06, 18:31
      jest wiele sposobow i "narzedzi" które słuzą do dbania o higiene w buzi.. masz
      racje są specjalne nici dentystyczne specjalnie do aparatów.. ale jesli
      bedziesz myć ząbki po kazdym posiłku i bedziesz dokładnie myć aparat to
      gwarantuje ze nie bedzie 20 zebów do leczenia.. sa tez takie specjalne
      szczoteczki (takie małe wyglądają jak takie szczoty do sedesu :D ) i je
      dostajesz od orto zaraz po założeniu aparatu lub kupujesz w aptece.. mysle to
      takie najwazniejsze sprawy :)
      • szmaja Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 04.12.06, 19:04
        Czyli w aptece normalnie takie rzeczy dostanę?
        Już wiem, że specjalną nić wypuściło Oral-B - super floss.
        Zastanawiam się nad irygoatorem - ale nie wiem, na co zwrócić uwagę przy
        zakupie, jak dokładnie go używać itd.
        Dodam tylko, że mam słabe zęby - tzn. rodzinnie tak :), więc chce o nie bardzo
        dbać. Teraz używam nici (takich kopików), pasty i płynu do płukania.
        • beti_kk Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 04.12.06, 19:59
          powinny takie rzeczy być w aptece.. tzn nie wiem jak z ta mała szczoteczką co
          ci o niej pisalam, bo ją to akurat dostałam od orto.. ale naprawde uwierz
          dbanie o zęby w aparacie odbywa się tak samo jakbyś go nie miała.. z wyjątkiem
          znów tej małej szczoty dzieki której mozesz usuwac pokaram z aparatu .
          Czyszczenie aparatu poprostu polega na dokładnym myciu go.. trzeba dokładnie
          umyc kazdy zamek itd więc jeśli bedziesz używac dobrej pasty, nici denty.,
          płynu do płukania i ewewntualnie tej szczotki o kórej nie wiem czemu ciągle
          mówie:)to spokojnie wystarczy, chyba ze jesteś wielka maniaczką mycia zebów ;)
          ale serio mówi ci ze to na 100% się sprawdzi. a jesli chodzi o irygatory.. to
          nigdy nie uzywałam więc tu ci akurat nie pomoge. a jesli chodzi o nici to ja
          narazie uzywam takiej zwykłej dla "normalnych" ludzi i ona jest z JORDANA ale
          planuje w najblizszym czasie zakupic tą własnie dla zadrutowanych :)
          • littlefrog Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 04.12.06, 20:48
            Z własnego doświadczenia wiem że najwięcej akcesoriów można kupic w Rossmanie ;)
            Są te sedesowe szoteczki, wykałaczki którymi powinno sie masować dziąsła
            pomiędzy zębami żeby zapobiegać ich przerostowi, i nici. Ja używam oral-b satin
            floss bo jest płaska i cienka, i co najważniejsze zrobiona z takiej jakby folii
            a nie włókienek i nie rozdziela sie na małe niteczki jak się zahaczy np. o zamek
            ;) Hmmm, i nie powinno się jeszcze używać past wybielających i elmexu, ponieważ
            zwiększają odkładanie się kamienia na zębach, co i tak podczas noszenia aparatu
            się nasila :/ Szczoteczka do zębów może być zwykła tylko trzeba ją często
            zmieniać, moja już po 3 tyg, wygląda jak po wojnie ;) No i chyba tyle :)
            • owieczka.k Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 04.12.06, 21:31
              Ja uzywam irygatora bo mam strasznie ciasno zęby jeszcze i nitki nie mieszczę a
              irygator super sobie radzi z dokładnym czyszczeniem zębów. Dla przykładu ja mam
              taki:
              www.allegro.pl/item145586651_szczotka_irygator_8500_najtaniej_12_koncowek
              _.html
              jest troszkę drogi ale sprawdza się świetnie.
              • pigulka1 Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 05.12.06, 08:36
                A moja dentystka, u której byłam ostatnio na przeglądzie powiedziała, żebym
                kupiła właśnie elmex żel, bo z aparatem trzeba wzmacniać zęby i profilaktycznie
                działać, żeby po zdjęciu nie było problemów. Więc nie wiem czemu nie polecacie
                elmexu
                • owieczka.k Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 05.12.06, 17:48
                  Ja używam elmex cały czas :)paste i płyn
                  • nat1985 Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 23.01.08, 14:03
                    czesc ;)
                    mi ortodontka powiedziala,zeby nie uzywala pasty Elmex! poniewaz sprzyja
                    odkladaniu sie kamienia i powoduje osad i to prawda!!po 3 miesiacach mialam
                    okropny osad jak nigdy w zyciu po tej pascie wlasnie,nie mialam pojecia co jest
                    tego przyczyna...
                    Zamki porcelanowe mi na zolto az zafarbowaly ;( i mialam czyszczone zeby i
                    aparat na nowo...teraz juz wiem..i uzywam innej pasty Blend a Med jest swietna i
                    mam biale zabki:))i aparacik:)) he he
                    Pozdro:)))
    • knublica Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 05.12.06, 22:07
      jak mozna czyscic zeby nicia majac na nich aprat??
      • littlefrog Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 05.12.06, 22:11
        normalnie. przewleka się nić między drutami :)
        • knublica Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 05.12.06, 22:22
          jak przewleka? przeciez w pewnym momencie nic "nie przejdzie" dalej bo jest drut
          • knublica Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 05.12.06, 22:26
            juz chyba skumalam jak, bede musiala dzis wyprobowac :D
            • szmaja Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 06.12.06, 10:45
              Zdaje się na oral-b super floss - tych specjalnych do aparatu jest "instrukcja" :)
              • littlefrog Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 06.12.06, 11:46
                a gdzie taką super floss można kupić? jest w aptekach? bo w żadnych sklepach jej
                nie widziałam..
                • pavvka Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 06.12.06, 12:48
                  Jest w aptekach - przynajmniej tych większych.
                  • owieczka.k Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 06.12.06, 16:17
                    Można spokojnie czyścić normalną nicią tylko trzeba ją przewlec od góry drucika
                    i już :) Wtedy drut nie przeszkadza i sie czyści jak bez aparatu :)
                    • pavvka Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 07.12.06, 12:06
                      Jeśli się ma stłoczone zęby, to zwykłą nić trudno przewlec. Ja bym nie dał rady.
                      • littlefrog Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 21.12.06, 14:45
                        jak się ma mocno stłoczone zęby to nic między nie nie włazi i nić staje się
                        zbędna ;)
    • babeta1 Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 21.12.06, 08:58
      Ja kupilam sobie irygator i juz nie wyobrazam sobie umycia zebow z aparatem (po
      jedzeniu) bez niego. Sa takie (dosc drogie niestety), najnowsze, ktore
      jednoczesnie masuja dziasla - wczesniej ktos napisal o koniecznosci masowania.
      Jak sie uzywa irygatora pod duzym cisnieniem to sedesowa szczoteczka (raczej
      wycior!) nie ma wg mnie juz takiego znaczenia, ale moze sie myle. Tez
      zastanawialam sie nad wybielajacymi pastami, uzywam od czasu do czasu a moja
      orto polecila mi taka paste Pearls & Dents (z malymi kuleczkami). Ja wszystko
      kupuje na allegro, tam jest bardzo duzy wybor i po nizszej cenie niz w sklepie.
      • abuk5 Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 21.01.07, 20:27
        3 dni temu założyłam aprat otro, chciałabym kupić irygator ale nie wiem jaki
        wybrać, patrzyłam na allegro jednak mam ciasno ułożone zęby więc irygator musi
        być dobry (odpowiednie ciśnienie), czy możesz mi jakiś polecić? i inne
        akcesoria potrzebne przy aparacie, podaj mi sprawdzone aukcje (lub sklepy)
        jeśli możesz. Mam jeszcze jedno pytanie, czy to prawda że po ściągnięciu zamków
        pozostają ciemne plamy na szkliwie?? i jak się je odkleja (zamki), to mnie
        bardzo zastanawia...
        • babeta1 Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 13.02.07, 11:08
          Nie mam pojecia co bedzie jak zdejme aparat, mam nadzieje, ze nie bedzie
          ciemnych plam. Ja nosze gorny luk od listopada zeszlego roku (i mam wrazenie,
          ze juz mie sie zeby wyprostowaly). Docelowo mam nosic ok. 1,5 roku. Ja sobie
          kupilam na allegro irygator ze szczoteczka SZCZOTECZKA+ IRYGATOR ORAL-B 8500
          CENTER 12 KONC (za ok. 380zl) u sprzedawcy "Cumuls" (nie wiem co teraz
          sprzedaje ale pewnie dalej ma tez takie zestawy). Ja jestem zadowolona i z
          zakupu i ze sprzedajacego (nawet wystawia faktury - jezeli jestes w stanie to
          sobie gdzies odliczyc?!). Pozdrawiam
    • domii1985 Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 20.02.07, 18:56
      Mam pytanie. Aparat mam od wczoraj, więc sie nie znam ;) Czy macie kłopoty z
      wypłukiwaniem pasty do zębów z zakamarków aparatu?? Używam pasty Elmex. Bardzo
      długo musze płukać później usta, a i tak zostają gdzieniegdzie reszty pasty i
      wygląda to jakbym źle umyła zęby :/ Wkurza mnie to, bo chce mieć czysty aparat a
      nie z 'białymi ozdobami'. Ale chyba takie resztki pasty nie szkodzą? Jak
      myślicie? Przecież to pasta a nie resztki jedzenia...
      • littlefrog Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 20.02.07, 20:46
        zmień pastę ;)
        uzywam blendamed i nic takiego sie nie dzieje, poza tym elmex zwiększa
        powstawanie kamienia nazębnego..
        • domii1985 Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 21.02.07, 13:32
          Elmex zielony polecił mi mój orto. Ze względu na dużą zawartość fluoru.
          • littlefrog Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 21.02.07, 14:35
            a moja mi właśnie odradzała :)
            • domii1985 Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 22.02.07, 14:58
              ehh i kogo tu słuchać? :(
              • szmaja Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 22.02.07, 21:05
                Elmex jest odradzany osobom, ktore maja sklonnosc do hiperfluoryzacji czy cos
                takiego - tak mi mowila orto. Normalnie jest jak najbardziej wskazany.
                • domii1985 Re: Niezbędnik aparatowicza -czyli czym i jak dba 23.02.07, 15:36
                  Dziękuję bardzo :)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka