mertan82 12.12.06, 13:55 MAM PYTANIE JAK DŁUGO TŻEBA NOSIĆ PŁYTKE RETENCYJNĄ PO LECZENIU APARATEM? I CZY NIE RYSUJE SIĘ SZKLIWO OD ZDEJMOWANIA I WKŁADANIA TEJ PŁYTKI? ODPISZCIE. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
littlefrog Re: JAK DŁUGO OŁYTKA RETENCYJNA? 13.12.06, 21:16 Jak można zarysować coś twardszego czymś bardziej miękkim? Płytka jest plastikowa, więc prędzej to ona się porysuje od Twoich zębów ;)) Odpowiedz Link
anik89 Re: JAK DŁUGO OŁYTKA RETENCYJNA? 14.12.06, 16:59 Jak to?? Tylko pół roku?? To chyba troche za krótko. Ja mam drucik a nie płytkę (ale retainer to retainer) i noszę go juz 4 lata... Odpowiedz Link
mertan82 Re: JAK DŁUGO OŁYTKA RETENCYJNA? 14.12.06, 18:08 NO WŁAŚNIE JEDNA OSOBA MA PÓŁ ROKU INNA 2 LATA A JESZCZE INNA CAŁE ŻYCIE! JESTEM TYM ZAŁAMANY! A CO DO PORYSOWANIA SZKLIWA TO PLASTIKOA JEST TYLKO PŁYTKA NA PODNIEBIENIE NATOMIAST JEST TEŻ DRUT METAL. NA PRZEDNIE ZĘBY MAM RACJĘ? Odpowiedz Link
littlefrog Re: JAK DŁUGO OŁYTKA RETENCYJNA? 14.12.06, 18:28 drucik zakłada się na stałe, płytke nosi się od pół roku wzwyż.. i nic się nie porysuje ;) Odpowiedz Link
milka323 Re: JAK DŁUGO OŁYTKA RETENCYJNA? 14.12.06, 19:53 mertan, nie krzycz ;). Dobrze cię słychać. Płytka to conajmniej pol roku a drucik to czasem całe zycie. Moja orto prognozuje, ze drucikiem mnie uszczesliwi na jakies 5-10 lat ;P Odpowiedz Link
littlefrog Re: JAK DŁUGO OŁYTKA RETENCYJNA? 14.12.06, 19:55 drucik po tyvh 5-10 latach po prostu sam może odpaść, a jak nie odpadnie to sie go nosi i w niczym nie przeszkadza ;) i dzięki niemu ząbki stoja tak jak powinny stać. ja na poczatku będę miała płytkę na górze i drucik na dole, a potem oba druciki. Odpowiedz Link
mertan82 Re: JAK DŁUGO OŁYTKA RETENCYJNA? 14.12.06, 21:37 no właśnie może na całe życie bez nadzieja sama przyznasz mi racje?! pod takim drucikiem może coś się psuć. a po drugie tyle kasy się wkłada w aparat a po 2 latach jeszcze drut może na całe życie? Odpowiedz Link
5_monika Re: JAK DŁUGO OŁYTKA RETENCYJNA? 14.12.06, 22:20 no właśnie ja pytałam orto, powiedziała że ząb zawsze chce wrócić na swoją pozycję, szcególnie jak już były po fazie wzrostu, więc z ta płytką może być recydywa. Odpowiedz Link
koziorozec1979 Re: JAK DŁUGO OŁYTKA RETENCYJNA? 15.12.06, 00:32 No wlasnie retencja(kazda)jest po to,zeby utrzymac efekt leczenia.Nie po to wydaje sie tyle kasy,zeby nawet po kilku tygodniach miec takie zeby,jak przed leczeniem.Bez utrzymania powroca na dawne miejsce jak bumerang. Odpowiedz Link
anik89 Re: JAK DŁUGO PŁYTKA RETENCYJNA? 15.12.06, 17:45 Wydaję mi się ze z retencją dożywotnią to już przesada... Tak jest chyba tylko u nielicznych osób, ale trzeba go nosić ładnych pare lat...u osób młodszych jest to chyba az szczęka przestanie rosnąć albo/i wyjdą wszystkie ósemki, które tez mogą poprzesuwać resztę zębów. A jeśli chodzi o próchnicę to faktycznie się moze tworzyć pod drucikiem, bo nie jest się w stanie super dokładnie wszystkiego doczyścić. Mi oststnio się zrobiła próchnica w dwójce i orto po prostu odciął mi drucik od dwóji i mam krótszy... Odpowiedz Link
sayuri89 Re: JAK DŁUGO PŁYTKA RETENCYJNA? 15.12.06, 19:03 to chyba przesada mi moja orto zapowiedziala ze bede miala aparat retencyjny na dwa lata (do uzgodnienia drut ablo wyjmowany, wole wyjmowany) nie wydaje mi sie aby moglo to byc na cale zycie bez przesady Odpowiedz Link
martalek Re: JAK DŁUGO PŁYTKA RETENCYJNA? 27.12.06, 10:16 Mi orto powiedziala ze nosi sie z jakies 2 lata:/ Odpowiedz Link
littlefrog Re: JAK DŁUGO PŁYTKA RETENCYJNA? 27.12.06, 11:58 A ja wychodzę z założenia że lepiej ponosić 2 lata i mieć proste zęby do końca życia niż nosić 2 miesiące (takie pomysły też orto miewają!) i po dwóch latach znów każdy ząb w inną stronę. Odpowiedz Link
malgos_76 Re: JAK DŁUGO PŁYTKA RETENCYJNA? 16.12.06, 08:41 anik89 napisała: A jeśli chodzi o próchnicę to faktycznie się > moze tworzyć pod drucikiem, bo nie jest się w stanie super dokładnie > wszystkiego doczyścić. Mi oststnio się zrobiła próchnica w dwójce i orto po > prostu odciął mi drucik od dwóji i mam krótszy... Moja orto powiedziała, że kiedyś do gabinetu dentystów, z którymi współpracuje przyszła dziewczyna (nosząca taki drucik) z taką próchnicą, że jak moja orto to zobaczyła to odetchnęła z ulgą że nikomu nie założyła drucika. Przecież przy druciku nie można czyścić zębów nicią dentystyczną. Odpowiedz Link
koziorozec1979 Re: JAK DŁUGO PŁYTKA RETENCYJNA? 16.12.06, 18:10 Nicią czyścić nie można,ale szczoteczką do przestrzeni międzyzębowych tak. Odpowiedz Link
pavvka Re: JAK DŁUGO OŁYTKA RETENCYJNA? 27.12.06, 16:01 Eee, całe życie to chyba nie - tylko dopóki będzie się miało własne zęby :-) Odpowiedz Link