evvka1 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 29.11.07, 14:40 Ech.. ciezko uzyskać odpowiedź na to pytanie. Tez próbowałam się dowiedzieć na forum bez odzewu. Rysy moga się zmienić, tylko ciekawe jakich zmian mozna się spodziewać:| Odpowiedz Link
nelly1234 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 10.12.07, 17:59 Well...spoxik.dzienks. Odpowiedz Link
pavvka Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 30.11.07, 16:21 Nie martw się, rodzina i znajomi Cię rozpoznają w aparacie. Odpowiedz Link
nelly1234 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 01.12.07, 14:56 He he dobre :))))))))Masz racje poznali mnie:))))))))))))Wiem, że moje pytanie jest troche debilne, ale sama sobie jestem winna, bo jest bardzo nieprecyzyjne. Chodziło mi o to czy noszenie aparatu i korekcja ustawienia zębów zmienia rysy twarzy i czy ktoś zauważył coś takiego u siebie.pozdr. Odpowiedz Link
forget-m-e-not Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 07.12.07, 17:23 Owszem, zmienia, o ile przy naturalnym zagryzieniu żebów, łuki się ze sobą nie stykają. Wtedy jednym z zadań aparatu jest dostosowanie wysunięcia jednego z łuków do wysunięcia drugiego (u mnie niestety linię narzucał bardziej wysunięty, górny łuk, przez co nieznacznie wizualnie uwypukla to szczękę). Nie powinna to być jednak taka zmiana w wyglądzie żebyś zaczęła przypominać austalopiteka ;) Odpowiedz Link
yarzynka Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 07.12.07, 22:07 tak, rysy twarzy sie zmieniaja. Buzia robi sie bardziej harmonijna, u mnie uwydatnily sie kosci policzkowe, policzki ponizej kosci wyszczuplaly. Odpowiedz Link
nelly1234 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 07.12.07, 22:55 Hej. Czy mogłabyś opisać jaka wade zgryzu miałaś? Taki efekt jak u Ciebie bardzo by się przydał mojej buźce. Odpowiedz Link
yarzynka Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 10.12.07, 14:40 hmm, chyba tylozgryz...Gorna szczeka cofnieta i ogolnie zeby krzywe byly Odpowiedz Link
ocewelina Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 25.08.08, 20:30 też miałam tyłozgryz, i zmieniły mi się rysy twarzy podobnie jak Tobie - uwydatnily mi się kości policzkowe, wyszczuplałam na twarzy, usta też uległy małej metamorfozie (miałam krzywozgryz). Odpowiedz Link
sandra.93 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 29.08.08, 18:24 yarzynka napisała: > tak, rysy twarzy sie zmieniaja. Buzia robi sie bardziej harmonijna, u mnie > uwydatnily sie kosci policzkowe, policzki ponizej kosci wyszczuplaly. Aparat zacznę nosić za 13 dni (stały, na górę i dół), i mam nadzieję, że tak jak i w Twoim przypadku uwydatnią mi się kości policzkowe;) bardzo mi się to podoba. Jak sądzicie, czy przez aparat może mi się również cofnąć, mocno uwydatniona szczęka? (tak zwana, kwadratowa) Jak by ktoś nie wiedział o co chodzi, umieszczam zdjęcie;) img517.imageshack.us/img517/9637/obraz1ya4.jpg Pozdrawiam wszystkie przyszłe i obecne aparatki ;-] Odpowiedz Link
sisigma Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 18.12.07, 15:41 Jednym zmienia innym nie. To zależy od rodzaju wady jej stopnia nsilenia, wieku i sposobu leczenia. Tą samą wadę można przeważnie leczyć na kilka sposobów. Na forum Ortodoncja znajdziesz więcej na ten temat, tez opinii ortodonty. Odpowiedz Link
adusia159 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 07.01.08, 18:35 Oczywiśćie, że tak jeśli masz bardzo wykrzywioną wadę zgryzu to zupełnie cię zmieni ja miałam zgryz można tak powiedzieć jak koń obie jedynki na górze były od ciebie może z 2mm oddalone i chodziłam do różnych ortodontów i natrafiłam na tego jednego który założył mi aparat i potem o dziwo żaden chłopak za mną się nie oglądał a teraz noszę dopiero 1,5 roku aparat i od tego czasu miałam już ich trzech więc polecam:-) Odpowiedz Link
sisigma Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 08.01.08, 21:02 i chodziłam > do różnych ortodontów i natrafiłam na tego jednego który założył mi > aparat i potem o dziwo żaden chłopak za mną się nie oglądał a teraz > noszę dopiero 1,5 roku aparat i od tego czasu miałam już ich trzech > więc polecam:-) Czy wśród tych trzech szczęśliwców jest również ów ortodonta ;)))? Odpowiedz Link
adusia159 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 25.01.08, 15:41 sisigma niestety mnie leczy kobieta ortodonta a pozatym orttodonta ma praktyki do 30roku życia i o tyle starszym od siebie mężczyzną bym nie chodziła:| Odpowiedz Link
zadrutowany Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 26.08.08, 20:12 Czy dobrze zrozumiałem - orto założył aparat i żaden chłopak się nie oglądał? Czyli aparat odstraszył facetów? ;-) Odpowiedz Link
nat1985 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 23.01.08, 13:50 zależy kochana od wady wszystko,ja miałam malutką także jest tak jak było ale lepiej w sumie bo są proste ząbki:] pozdrawiam!! Odpowiedz Link
nelly1234 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 23.01.08, 21:29 U mnie w sumie wada też nie jest jakaś tam wielka ,ale widzę pewną zmianę na lepsze :)))))) Odpowiedz Link
ala215 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 16.02.08, 22:12 Ja mam tyłozgryz. Przy takiej wadzie podobno zmienia. Pytanie: czy na lepsze??? Odpowiedz Link
ferg_666 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 17.02.08, 19:42 przesuwa brodę do przodu (oczywiscie bez przesady) to chyba lepiej niz mieć cofniętą? Odpowiedz Link
koteczka170 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 19.02.08, 20:09 Może się zmienić. Dotyczy to najczęściej rejonów okolicy podnosowej, ust, i bruzdy brudkowo-wargowej. (takie informacje były na stronie o ortodoncji) Pozdrawiam Odpowiedz Link
sloneczko_najjasniejsze Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 28.02.08, 19:26 Zmienia. U mnie niestety- na gorsze. Kości żuchwy jakby sie rozszerzyły i szczerze mówiąc zrobiłam się perfidnie brzydka. Prócz tego zęby zrobiły mi się jak u konia i nic tylko straszyć na ulicach:p Odpowiedz Link
nelly1234 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 28.02.08, 22:16 W jakim sensie "jak u konia"? Szczerze mówiąc troche mnie wystraszyłaś. Jaką miałaś wade?pozrawiam nelly1234 Odpowiedz Link
sloneczko_najjasniejsze Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 28.02.08, 22:35 Ojej! Nie miałam takich intencji:) Miałam stłoczone zęby na dolnej szczęce. Oszczędzając zęby, orto postanowiła ich nie wyrywac, a lekko "rozchylić", żeby wszystkie ładnie się zmieściły (góra nie była w pierwszej wersji krzywa, ale chcąc prostowac dół, musiałam najpierw rozszerzyć górną szczękę, żeby dolna się w nią zmieściła). W efekcie mam wielkie zęby i koński usmiech. Zamiast się upiększyć, oszpeciłam sie. Myśle jednak, że jestem wyjątkiem- w 99% aparat daje piękny uśmiech. Mną się nie przejmuj. Ja zawsze miałam pecha:( Odpowiedz Link
nelly1234 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 01.03.08, 23:20 Na pewno nie jest tak źle. Może jeszcze można to jakoś naprawić. Serdeczności !!! Odpowiedz Link
esmeralda03 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 15.03.19, 17:59 Tak zmienia się cała twarz( kształt) u mnie na niekorzyść, ortodonta Łukasz Babczyński z Codziennej Stomatologii sugerował, że poprawi mi wygląd twarzy za ok. 15 tysięcy aparatem damona ( a ja przed leczeniem wyglądałam super tylko zęby miałam nieco krzywe) miałam wyglądać lepiej a wyglądałam po leczeniu u niego jak osoba niepełnosprawna umysłowo, po prawie 4 latach leczenia, ( tak kochane aparatemn damona) wydłużył mi dolne piętro twarzy o 3 cm a żuchwę wyciągnął o około 2cm. Koszmar! zwężył łuki, zaczęły się robić zmarszczki i bruzdy nosowo wargowe, dodam że nie mam już 20 lat. Szkoda czasu i pieniędzy. Więcej teraz wydam na lekarza medycyny estetycznej by rekonstruować pięknie wystające przed leczeniem kości policzkowe. Zabrał mi je zwężając twarz!!!! "lekarzy" nie brakuje w tym zawodzie z brakiem zmysłu estetycznego tylko kasa jest ważna... a nie twój ostateczny wygląd pacjencie. Uciekajcie od lekarzy ortodontów, którzy mają specjalizacje z medycyny estetycznej. Nierzadko zrobioną po kursach, trwających pewnie kilka godzin. Odpowiedz Link