Dodaj do ulubionych

Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy?

23.11.07, 23:18
Obserwuj wątek
    • evvka1 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 29.11.07, 14:40
      Ech.. ciezko uzyskać odpowiedź na to pytanie. Tez próbowałam się
      dowiedzieć na forum bez odzewu.
      Rysy moga się zmienić, tylko ciekawe jakich zmian mozna się
      spodziewać:|
      • nelly1234 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 10.12.07, 17:59
        Well...spoxik.dzienks.
    • pavvka Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 30.11.07, 16:21
      Nie martw się, rodzina i znajomi Cię rozpoznają w aparacie.
      • nelly1234 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 01.12.07, 14:56
        He he dobre :))))))))Masz racje poznali mnie:))))))))))))Wiem, że
        moje pytanie jest troche debilne, ale sama sobie jestem winna, bo
        jest bardzo nieprecyzyjne. Chodziło mi o to czy noszenie aparatu i
        korekcja ustawienia zębów zmienia rysy twarzy i czy ktoś zauważył
        coś takiego u siebie.pozdr.
        • forget-m-e-not Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 07.12.07, 17:23
          Owszem, zmienia, o ile przy naturalnym zagryzieniu żebów, łuki się ze sobą nie
          stykają. Wtedy jednym z zadań aparatu jest dostosowanie wysunięcia jednego z
          łuków do wysunięcia drugiego (u mnie niestety linię narzucał bardziej wysunięty,
          górny łuk, przez co nieznacznie wizualnie uwypukla to szczękę).
          Nie powinna to być jednak taka zmiana w wyglądzie żebyś zaczęła przypominać
          austalopiteka ;)
    • yarzynka Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 07.12.07, 22:07
      tak, rysy twarzy sie zmieniaja. Buzia robi sie bardziej harmonijna, u mnie
      uwydatnily sie kosci policzkowe, policzki ponizej kosci wyszczuplaly.
      • nelly1234 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 07.12.07, 22:55
        Hej. Czy mogłabyś opisać jaka wade zgryzu miałaś? Taki efekt jak u
        Ciebie bardzo by się przydał mojej buźce.
        • yarzynka Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 10.12.07, 14:40
          hmm, chyba tylozgryz...Gorna szczeka cofnieta i ogolnie zeby krzywe byly
          • ocewelina Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 25.08.08, 20:30
            też miałam tyłozgryz, i zmieniły mi się rysy twarzy podobnie jak Tobie - uwydatnily mi się kości policzkowe, wyszczuplałam na twarzy, usta też uległy małej metamorfozie (miałam krzywozgryz).
      • sandra.93 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 29.08.08, 18:24
        yarzynka napisała:

> tak, rysy twarzy sie zmieniaja. Buzia robi sie bardziej harmonijna, u mnie
        > uwydatnily sie kosci policzkowe, policzki ponizej kosci wyszczuplaly.

Aparat zacznę nosić za 13 dni (stały, na górę i dół), i mam nadzieję, że tak jak i w Twoim przypadku uwydatnią mi się kości policzkowe;) bardzo mi się to podoba.
        Jak sądzicie, czy przez aparat może mi się również cofnąć, mocno uwydatniona szczęka? (tak zwana, kwadratowa) Jak by ktoś nie wiedział o co chodzi, umieszczam zdjęcie;) img517.imageshack.us/img517/9637/obraz1ya4.jpg
        Pozdrawiam wszystkie przyszłe i obecne aparatki ;-]
    • sisigma Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 18.12.07, 15:41
      Jednym zmienia innym nie. To zależy od rodzaju wady jej stopnia nsilenia, wieku
      i sposobu leczenia. Tą samą wadę można przeważnie leczyć na kilka sposobów. Na
      forum Ortodoncja znajdziesz więcej na ten temat, tez opinii ortodonty.
    • adusia159 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 07.01.08, 18:35
      Oczywiśćie, że tak jeśli masz bardzo wykrzywioną wadę zgryzu to
      zupełnie cię zmieni ja miałam zgryz można tak powiedzieć jak koń
      obie jedynki na górze były od ciebie może z 2mm oddalone i chodziłam
      do różnych ortodontów i natrafiłam na tego jednego który założył mi
      aparat i potem o dziwo żaden chłopak za mną się nie oglądał a teraz
      noszę dopiero 1,5 roku aparat i od tego czasu miałam już ich trzech
      więc polecam:-)
      • sisigma Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 08.01.08, 21:02
        i chodziłam
        > do różnych ortodontów i natrafiłam na tego jednego który założył mi
        > aparat i potem o dziwo żaden chłopak za mną się nie oglądał a teraz
        > noszę dopiero 1,5 roku aparat i od tego czasu miałam już ich trzech
        > więc polecam:-)

Czy wśród tych trzech szczęśliwców jest również ów ortodonta ;)))?
        • adusia159 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 25.01.08, 15:41
          sisigma niestety mnie leczy kobieta ortodonta a pozatym orttodonta
          ma praktyki do 30roku życia i o tyle starszym od siebie mężczyzną
          bym nie chodziła:|
      • zadrutowany Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 26.08.08, 20:12
        Czy dobrze zrozumiałem - orto założył aparat i żaden chłopak się nie oglądał?
        Czyli aparat odstraszył facetów? ;-)
    • nat1985 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 23.01.08, 13:50
      zależy kochana od wady wszystko,ja miałam malutką także jest tak jak było ale
      lepiej w sumie bo są proste ząbki:]
      pozdrawiam!!
      • nelly1234 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 23.01.08, 21:29
        U mnie w sumie wada też nie jest jakaś tam wielka ,ale widzę pewną
        zmianę na lepsze :))))))
    • ala215 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 16.02.08, 22:12
      Ja mam tyłozgryz. Przy takiej wadzie podobno zmienia. Pytanie: czy
      na lepsze???
      • ferg_666 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 17.02.08, 19:42
        przesuwa brodę do przodu (oczywiscie bez przesady) to chyba lepiej niz mieć
        cofniętą?
    • koteczka170 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 19.02.08, 20:09
      Może się zmienić. Dotyczy to najczęściej rejonów okolicy podnosowej, ust, i bruzdy brudkowo-wargowej. (takie informacje były na stronie o ortodoncji)

Pozdrawiam
      • sloneczko_najjasniejsze Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 28.02.08, 19:26
        Zmienia. U mnie niestety- na gorsze. Kości żuchwy jakby sie rozszerzyły i szczerze mówiąc zrobiłam się perfidnie brzydka. Prócz tego zęby zrobiły mi się jak u konia i nic tylko straszyć na ulicach:p
        • nelly1234 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 28.02.08, 22:16
          W jakim sensie "jak u konia"? Szczerze mówiąc troche mnie
          wystraszyłaś. Jaką miałaś wade?pozrawiam nelly1234
          • sloneczko_najjasniejsze Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 28.02.08, 22:35
            Ojej! Nie miałam takich intencji:) Miałam stłoczone zęby na dolnej szczęce. Oszczędzając zęby, orto postanowiła ich nie wyrywac, a lekko "rozchylić", żeby wszystkie ładnie się zmieściły (góra nie była w pierwszej wersji krzywa, ale chcąc prostowac dół, musiałam najpierw rozszerzyć górną szczękę, żeby dolna się w nią zmieściła). W efekcie mam wielkie zęby i koński usmiech. Zamiast się upiększyć, oszpeciłam sie. Myśle jednak, że jestem wyjątkiem- w 99% aparat daje piękny uśmiech. Mną się nie przejmuj. Ja zawsze miałam pecha:(
            • nelly1234 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 01.03.08, 23:20
              Na pewno nie jest tak źle. Może jeszcze można to jakoś naprawić.
              Serdeczności !!!
    • esmeralda03 Re: Czy aparat ortodontyczny zmienia rysy twarzy? 15.03.19, 17:59
      Tak zmienia się cała twarz( kształt) u mnie na niekorzyść, ortodonta Łukasz Babczyński z Codziennej Stomatologii sugerował, że poprawi mi wygląd twarzy za ok. 15 tysięcy aparatem damona ( a ja przed leczeniem wyglądałam super tylko zęby miałam nieco krzywe) miałam wyglądać lepiej a wyglądałam po leczeniu u niego jak osoba niepełnosprawna umysłowo, po prawie 4 latach leczenia, ( tak kochane aparatemn damona) wydłużył mi dolne piętro twarzy o 3 cm a żuchwę wyciągnął o około 2cm. Koszmar! zwężył łuki, zaczęły się robić zmarszczki i bruzdy nosowo wargowe, dodam że nie mam już 20 lat. Szkoda czasu i pieniędzy. Więcej teraz wydam na lekarza medycyny estetycznej by rekonstruować pięknie wystające przed leczeniem kości policzkowe. Zabrał mi je zwężając twarz!!!! "lekarzy" nie brakuje w tym zawodzie z brakiem zmysłu estetycznego tylko kasa jest ważna... a nie twój ostateczny wygląd pacjencie. Uciekajcie od lekarzy ortodontów, którzy mają specjalizacje z medycyny estetycznej. Nierzadko zrobioną po kursach, trwających pewnie kilka godzin.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka