Dodaj do ulubionych

ruch w czasie przebudowy

11.12.11, 12:37
Może warto by było przestać ujadać na siebie i zastanowić się, co zrobić, by jednak w czasie przebudowy nie doszło do jakiejś tragedii. Bo jednak wszyscy będziemy musieli tu zyć.
Szedłem wczoraj ul Warszawską w Burakowie, widziałem ten wyjazd na Kolejową, którędy całe Łomianki mają wyjeżdżać. A jednocześnie tą samą warszawską będą jeździły samochody w druga stronę. Będą tu tez autobusy, ciężarówki. Tą samą drogą odbywał się będzie ruch pieszych (na pewnym odcinku bez chodnika). Zapraszam wszystkich, zeby wykorzystali słoneczną niedzielę i zobaczyli jak toi wygląda i wyobrazili sobie konsekwencje przy przeniesieniu na ten odcinek CAŁEGO ruchu z i do Łomianek. Jeżeli tam nie dojdzie do jakiejś tragedii, to będzie znaczyło, że nad Łomiankami (a zwłaszcza nad osobami odpowiedzialnymi za organizację ruchu) czuwa Bóg.
Z drugiej strony ul. Kolejowej też nie jest lepiej. Na wysokości ul Dolnej objazd skrzyżowania został zrobiony na prowizorycznym nasypie. I jest wyżej niż ul. Dolna. Nie ma żadnych zabezpieczeń. Jesli ich nie będzie, to łatwo sobie wyobrazić przy pierwszym mrozie samochody lądujące na ul Dolnej. Poza tym warto by było sprawdzić czy po przejechaniu kilkudziesięciu tirów ta mijanka przy Dolnej ma szansę przetrwać, czy któregoś dnia na ul. Dolnej nie znajdziemy leżącego TIR-a. Gdy ostatnio padał (niezbyt ulewny) deszcz to jej krawędź była rozmyta
Oba miejsca na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo niebezpiecznie. Naprawdę - w imię bezpieczeństwa, by nie doszło do dramatu - warto by ktoś fachowym okiem na to spojrzał.
Obserwuj wątek
    • roberto196333 Re: ruch w czasie przebudowy 11.12.11, 12:52
      Osoby odpowiedzialne za organizacje ruchu? Czy to nie czasem GDDiK? Faktem jest że rano i po południu będzie ciężko.
      Czy właściciel drogi może ograniczyć ruch pojazdów ciężarowych w godzinach szczytu?
      mam nadzieję że GDDiK ograniczy ruch , a nasi Powiatowi Radni przyczynią się do tego w sposób zdecydowany!!!!!!!!!!!!!!!
      • phalena Re: ruch w czasie przebudowy 11.12.11, 13:10
        Esscort ma rację przecież.
        A ja mam nadzieję, że wytłumaczysz wreszcie, w jaki sposób i na jakiej podstawie mają się do tego przyczynić radni powiatowi?
        Kierujesz sprawę pod zły adres, to może tylko spowolnić sprawę, mnożenie wykrzykników nic nie da :(
      • esscort Re: ruch w czasie przebudowy 11.12.11, 13:13
        Roberto, ochłoń, daj spokój z tym politykowaniem. Pewnie że formalnie wykonawca i GDKiA, ale chodzi o nasze bezpieczeństwo. Nie wierz w to, że ktoś o nie zadba, jeśli sami nie zadbamy. Piszesz jak jakiś urzędnik, że w razie czego to się zwali winę na GDKiA, ale przecież nie chodzi o to by w razie czego zwalić na kogoś winę, lecz o to by byc mądrym przed szkodą, by nie doszło do konieczności szukania winnych. Wszyscy radni , ale jednak głównie gminni (a przecież masz jedną z nich w domu) i nasz urząd powinni sie zainteresować bezpieczeństwem mieszkańców.
      • esscort Re: ruch w czasie przebudowy 11.12.11, 13:16
        I naprawdę polecam wszystkim zrobienie sobie wycieczki najpierw na ul. Dolną przy skrzzowaniu Brukowa/Kolejowa, a potem na Warszawską w Burakowie i wyobrażenie sobie tych miejsc w godzinie szczytu po zamknięciu na tym odcinku ul. Kolejowej
        • roberto196333 Re: ruch w czasie przebudowy 11.12.11, 13:36
          esscort napisał:

> I naprawdę polecam wszystkim zrobienie sobie wycieczki najpierw na ul. Dolną pr
          > zy skrzzowaniu Brukowa/Kolejowa, a potem na Warszawską w Burakowie i wyobrażeni
          > e sobie tych miejsc w godzinie szczytu po zamknięciu na tym odcinku ul. Kolejow
          > ej

Słuchaj , jeżeli myślisz że będę latał helikopterem co dzień rano to się mylisz.
          Jeżeli będzie przebudowa, a będzie. Trzeba pomyśleć o ograniczeniach w ruchu pojazdów ciężarowych. Jakie upolitycznianie ?
          kto jest w końcu właścicielem drogi i zarządcą?
          Kto może pomóc -masz jakąś koncepcję?- to się nią podziel.
          PS
          dzięki bogu u mnie w domu nikt taki nie siedzi. Nie znoszę takich głupawych przytyków ess. I proszę byś mi niczego takiego nie insynuował.
          • phalena Re: ruch w czasie przebudowy 11.12.11, 13:58
            196333, jest nam wszystko jedno, czym będziesz latał. Możesz nawet hulajnogą ze śmigiełkiem.

My też (przynajmniej wielu z nas) mamy dość aż nadto twoich głupawych postów, najczęściej całkiem nie na temat i bez związku z czymkolwiek. Mowa jest o sprawie, która odbije się na całym ruchu przez wiele miesięcy. Chcesz odwracać wszystko na przytyki personalne, ale w tym momencie, w tej sprawie - zrezygnuj z wykazywania się durnotą. Nie masz nic do zaproponowania.

Wszyscy chcemy jeździć w okresie budowy bez narażania siebie i innych na zagrożenia, wyjeżdżać i przyjeżdżać. Pozalokalnego ruchu również się nie zatrzyma. Dlatego - powinni współdziałać także wszyscy, radni gminni, radni powiatowi, urzędnicy i burmistrzowie, zwykli mieszkańcy i z góry zastanowić się jak zareagować, gdyby opracowana koncepcja okazała się niewystarczająca.
          • esscort Re: ruch w czasie przebudowy 11.12.11, 14:21
            roberto196333 napisał:

> Słuchaj , jeżeli myślisz że będę latał helikopterem co dzień rano
            > to się mylisz.

No właśnie o to chodzi, że nie będziemy latać helikopterami, więc trzeba zadbac o to, by warunki jeżdżenia były w miare możliwości bezpieczne

> Jeżeli będzie przebudowa, a będzie. Trzeba pomyśleć o ograniczeniach
            > w ruchu pojazdów ciężarowych.

Ja nie wiem, czy takie ograniczenie na drodze krajowej w takim miejscu jest mozliwe, zresztą jak miałyby funkcjonoiwac okoliczne firmy. Raczej mi chodziło o wymuszenie na urzędach, które takie decyzje podejmują, elementarnych warunków bezpieczeństwa - odpowidxnia szerokość drogi, chodnik, mozliwość dojazdu do posesji. Ja rozumiem, że Auchan chce zrobić to jak najtaniej (tez bym tak próbował), ale naprawdę przy takich kosztach zroboienie kawałka chodnika, czy poszerzenie warszawskiej w burakowie to nie jest wielki wydatek. A przecież łatwo sobie wyobrazić, że w razie jakiegos wypadku (puk, puk) lub całkowitego paraliżu drogowego ludzie się tak wk...wią, że zaczną się blokowania ulic, jakieś protesty, a wtedy koszty bęcą jeszcze wieksze. Przy odenie ruchu nie bierzemy tez pod uwagę ciężkiego sprzetu, ciężarówek związanych z przrbudową skrzyzowania oraz z rówoległą budową auchana

> kto jest w końcu właścicielem drogi i zarządcą?
            > Kto może pomóc -masz jakąś koncepcję?- to się nią podziel.

Przeiceż sam powiedziałeś kto. Moja koncepcja jest taka, żeby urząd miejski wypunktował kilka warunków koniecznych, naprawdę elementarnych, które muszą byc spełnione i przekazał to do inwestora i GDDKiA. Nie chodzi o jakieś księżycowe roszczenia ale o elementarne sprawy bezpieczeństwa i umożliwienie ludziom funkcjonoiwania (także pieszym)

> proszę byś mi niczego takiego nie insynuował
            ;)
            • roberto196333 Re: ruch w czasie przebudowy 11.12.11, 14:44
              Ess ,rozmawiamy nie od dziś , więc zrezygnuj z tego idiotycznego nicka ,,phalena,,.
              Nie wiem czy wiesz, ale do 10 rano są ograniczenia wjazdu do Warszawy pojazdów ciężarowych poza tymi z identyfikatorem C-16.
              Część z nich czeka sobie do 10 rano na kiełbasianej górce. Ale do granicy czyli do Bielan mogą jeździć bez ograniczeń . Jeżeli jeździsz w poniedziałek to chyba widzisz.
              Takie ograniczenie w jakiejś części by pomogło. Jakąś część stanowi również życzliwość względem siebie użytkowników drogi. No ale to jeszcze za mało, więc co ty proponujesz?.
              /Odp dla phaleny.- na razie gdybamy więc bez sprośnych tekstów ,proszę. /
              • esscort Re: ruch w czasie przebudowy 11.12.11, 14:55
                roberto196333 napisał:

> Ess ,rozmawiamy nie od dziś , więc zrezygnuj z tego idiotycznego nicka
                > ,,phalena,,.
                ???????????? Ale o co chodzi?

> więc co ty proponujesz?.
                No przecież napisałem, co proponuję - wypunktowanie jakiego s minimum bezpieczeństwa oraz funkcjonalności i próbowanie wyegzekwowania tego
            • tede-3 Re: ruch w czasie przebudowy 11.12.11, 20:16
              ess masz rację. Z tego co wyczytałem wcześniej, Komisja Techniczna Rady Miejskiej na posiedzeniu w listopadzie szczegółowo określiła sprawy bezpieczeństwa od wjazdu na teren Łomianek przy ul. Parkowej do Wiślanej/ chyba Wiślanej. ZgłaszANO wnioski, które miały być przekazane do inwestora przed rozpoczęciem budowy. Z KT wiem że są nagrania i można wszystko sprawdzić. Za bezpieczeństwo w tym przypadku, moim zdaniem, odpowiada burmistrz i jego pracownicy. Natomiast on i się tym nie przejmują, a mieszkańcy? Cóż- zobaczymy.
              • neptun6666 Re: ruch w czasie przebudowy 11.12.11, 20:22
                tede-3 napisał:

> ess masz rację. Z tego co wyczytałem wcześniej, Komisja Techniczna Rady Miejski
                > ej na posiedzeniu w listopadzie szczegółowo określiła sprawy bezpieczeństwa o
                > d wjazdu na teren Łomianek przy ul. Parkowej do Wiślanej/ chyba Wiślanej. Zgłas
                > zANO wnioski, które miały być przekazane do inwestora przed rozpoczęciem budowy
                > . Z KT wiem że są nagrania i można wszystko sprawdzić. Za bezpieczeństwo w tym
                > przypadku, moim zdaniem, odpowiada burmistrz i jego pracownicy. Natomiast on i
                > się tym nie przejmują, a mieszkańcy? Cóż- zobaczymy.

>>>> Burmistrz odpowiada też za ocielenie się jedynej jałówki w gminie.
                Za gradobicie z zeszłego roku i za niechcianą ciąże Luizy Z nieznanej nikomu.
                Tego to nawet by Wiesiek nie wymyŚlił.

PS.
                Za bezpieczeństwo odpowiada zarządca i właściciel drogi.
                W tym wypadku władze mogą co najwyżej apelować do wykonawcy.
                • siemasz.1 Re: ruch w czasie przebudowy 11.12.11, 20:49
                  neptun6666 napisał:>Burmistrz odpowiada też za niechcianą ciąże Luizy Z

No, no, uważaj. Nie posądzaj burmistrza o takie rzeczy. Jak możesz???
                • tede-3 Re: ruch w czasie przebudowy 12.12.11, 07:49
                  To o co nam chodzi? Czy o to co jest napisane w Kodeksie, czy przejmujemy się mieszkańcami i Naszym Miastem. Jeżeli elektrownia wchodzi na teren miasta, to chyba uzgadnia warunki wykonywanych robót. Podobnie inwestycje powiatowe na terenie gminy, A tu zabronione?
                • esscort Re: ruch w czasie przebudowy 12.12.11, 10:36
                  neptun6666 napisał:

Za bezpieczeństwo odpowiada zarządca i właściciel drogi.
                  > W tym wypadku władze mogą co najwyżej apelować do wykonawcy.

No właśnie o to chodzi, żeby stanowczo wyartykułować swoje stanowisko i argumenty. Bo wiadomo, że inwestor chce, zeby było jak najataniej a właściciel drogi, żeby jak najmniej ingerować w ruch tranzytowy. Jeśli sami o siebie nie zadbamy, to na pewno nikt z zewnątrz nie zadba. I w tym wypadku trzeba zostawic w kącie te kretyńskie "ambicje" polityczne, bo naprawdę tu chodzi o ważną sprawę
    • tabit Re: ruch w czasie przebudowy 11.12.11, 16:08
      > Może warto by było przestać ujadać na siebie

zaczniesz oczywiście od siebie
      • phalena Re: ruch w czasie przebudowy 11.12.11, 16:25
        Tabit, brawka za zrozumienie sprawy.
        • neptun6666 Re: ruch w płci -phalena? 11.12.11, 16:32
          a ty kim jesteś:
          -chłopem?
          -babą?
          czy transem?
    • loszop Re: ruch w czasie przebudowy 12.12.11, 10:03
      Od kiedy ma być przeniesiony ruch i na jak długo?
      • esscort Re: ruch w czasie przebudowy 12.12.11, 10:21
        Pierwszy etap (jeszcze w tym miesiącu) będxzie polegał na puszczeniu ruchu warszawa gdańsk tymi objazdami obok skrzyżowania. Ale w marcu/kwietniu będzie gorzej, bo zamkną całkiem skrzyżowanie brukowa/kolejowa, więc wjazd i wyjazd z łomianek będzie przez buraków, wjazd i wyjazd z Dąbrowy - wiślaną Połaczenie Łomianki-Dabrowa - Wislaną.
        • rafalwi Re: ruch w czasie przebudowy 13.12.11, 14:17
          a tak najlepiej to tu:
          www.lomianki.pl/lomianki2/index.php?dc=841
          • anti-machiavel Re: ruch w czasie przebudowy 13.12.11, 16:46
            w takim razie esscorcie podaj nam alternatywne drogi objazdu.
            • esscort Re: ruch w czasie przebudowy 13.12.11, 18:03
              ale skąd dokąd. No i alternatywne wobec czego? Wobec projektu organizacji przedstawionego przez wykonawcę?

Na pewno urząd powinien zażądać m.in.
              - zrobienia chodnika na Warszawskiej w Burakowie (tam gdzie chodnika nie ma)
              - poszerzenia Warszawskiej w Burakowie (od 11 listopada, bo trudno sobie wyobrazić, żeby minęły się tam 2 autobusy)
              - zrobienia nawierzchni na ul Stary Tor i Estrady
              - Zrobienia świateł (tymczasowych) na szkrzyżowaniu Partyzantów/Treny
              - połączenia Dąbrowy i łomianek ul Wiosenną
              - zapewnienia w drugim etapie przejścia pieszym na wysokości Brukowej
              więcej słusznych uwag jest na stronie urzędu, podanej wyżej, gdzieś miały byc uwagi komisji technicznej Rady Miasta, ale nie chce mis ię szukac
              • jeser Re: ruch w czasie przebudowy 13.12.11, 19:47
                esscort napisał:
                >
                > Na pewno urząd powinien zażądać m.in.
                >
                Jak piszą na www.lomianki.pl/lomianki2/index.php?dc=841
                cytuję "Burmistrz, na wniosek samych mieszkańców, zaproponował wjazd do Warszawy na wysokości ul. Pancerz". Zaproponował i wykonali urągający zdrowemu rozsądkowi skręt pod kątem prostym z ul. Warszawskiej w kierunku ul. Kolejowej i dalej skręt pod kolejnym kątem prostym w lewo na Kolejową w kierunku Warszawy. Przepustowość tego rozwiązania będzie zaiste unikalna. Pożiwiom uwidim. Co do stanowiska komisji technicznej jest w wielu punkach zbieżne z przedstawionymi wyżej przez esscorta.
                Wnioski KT w poniższym linku
                forum.gazeta.pl/forum/w,229,131416888,131443700,Re_Kto_klamie_o_wnioskach_komisji_technicznej_.html
                • czesiu71 Re: ruch w czasie przebudowy 14.12.11, 09:32
                  Dwa pytanka:
                  Czy będzie wyjazd do Warszawy na przedłużeniu Warszawskiej w Burakowie.
                  Jeśli nie jak będzie jeździć eŁka w kier. Wawy, jeśli Wiślaną - Kolejową to stanie w mega-korku, omijając wiele newralgicznych przystanków wzdłuż Warszawskiej (szkoła, polmo).
                  • esscort Re: ruch w czasie przebudowy 14.12.11, 09:40
                    Bedzie. Juz nawet ten wyjazd jest chyba zrobiony - bedzie się wyjeżdżać na kolejową przed przejściem dla pieszych w Burakowie (pewnie chodziło o oszczędności, żeby te jedne światła wykorzystać).
                    Nawiasem mówiąc, gdy patrzę na ten wąski wyjazd pod kątem prostym, to zastanawiam się, jak tam autobusy będą skręcac, gdy jednocześnie ruch z przeciwka będzie. No ale pewnie jestem przewrażliwiony. Tak czy owak cieszę się, że nie będę musiał w godzinach szczytu do warszawy jeździć
                    • czesiu71 Re: ruch w czasie przebudowy 14.12.11, 09:51
                      Dzięki za szybką odpowiedź - jakoś tego nie dojrzałem, zapewne dlatego, że ostatnio jeżdżę przez Wólkę, a wracam standardowo, ale już po ciemku.
    • zara99 Re: ruch w czasie przebudowy -> od jutra cyrk? :) 18.12.11, 10:48
      Teoretycznie jutro zostanie zamkniete skrzyzowanie Kolejowa / Brukowa.
      Teoretycznie, cyt.:"Ruch wzdłuż drogi krajowej odbywać się będzie tak jak do tej pory, dwoma pasami ruchu bez większych utrudnień na otoczce planowanej budowy estakady. (...)".
      Teoretycznie bez utrudnien, bo z dwoch pasow ruchu dostepny jest jeden , na drugim do tej pory stoi skrzynka elektr. (badz innego przeznaczenia, trwale przymocowana do gruntu) i slup sygnalizacji swietlnej.
      Praktycznie wiec nic nie wiadomo :(
      Proponuje zgadywanke, przy nastepujacych zalozeniach:
      1. godziny popoludniowe, kiedy wyjezdzajacych z warszawy w kierunku gdanska jest jakby wiecej niz o poranku,
      2.nowa organizacja ruchu na poziomie brukowa/kolejowa i pozostale nowe wyjazdy z warszawskiej juz na burakowie,
      3. skrzynka i slup stoja jak dzisiaj
      Jak daleko wstecz pojawi sie korek na wyjezdzie z warszawy z powodow powyzszych ?

Ja obstawiam, ze korek bedzie sie zaczynal na wislostradzie przy gwiazdzistej i powrot z warszawy zajmie godzine wiecej niz jeszcze w ostatni piatek;
      ale, ze nie mam patentu na wrozenie z fusow, chetnie sie dowiem jakie macie zdanie.. :)
      • neptun6666 Re: ruch w czasie przebudowy -> 18.12.11, 13:18
        chętnie założę się o kiełbasę wyborczą, że nie będzie takiej apokalipsy.
        Wstanę jutro na wszelki wypadek o 10minut wcześniej, ale nie o godzinę.
      • behemot.1 Re: ruch w czasie przebudowy -> od jutra cyrk 18.12.11, 13:23
        Moim zdaniem okres świąteczno-noworoczny będzie nas kosztował więcej zdrowia niż zwykle. Po pierwszym szoku na pewno jakoś się to unormuje, ale początki będą bardzo ciężkie. Do tego pogoda- wystarczy, że pada deszcz, albo że przyjdzie zima, i korki już są większe o 50 %. Poniedziałkowe poranki biją już w tej chwili rekordy.

Według mnie, jest tam za wąsko. Do tego wysoki stopień świątecznego poddenerwowania i dzwony gotowe. Miejmy tylko nadzieję, że nie będzie kataklizmu, a odpowiednie władze będą na bieżąco reagować na sytuację.

Pozdrawiam gospodynie domowe, które utrzymują mężczyźni, i emerytów, rencistów oraz tych wszystkich, którzy do Warszawy jeździć codziennie nie muszą. W takich chwilach wam zazdroszczę.

Mam propozycję - zróbmy badania i niech każdy wpisuje, ile po otwarciu nowej trasy zajmuje mu przejazd z Łomianek do miejsca docelowego w Wwie.

Pozdrawiam tych, co właśnie piorą firanki i czyszczą kryształy. Grunt to motywacja.
        • boryska Re: ruch w czasie przebudowy -> od jutra cyrk 18.12.11, 14:55
          Te objazdy są bardzo wąskie, nie wyobrażam sobie jechać nimi równolegle z tirem.
          • esscort Re: ruch w czasie przebudowy -> od jutra cyrk 18.12.11, 18:18
            ale przecież na jednym pasie stoi skrzynka elektryczna, przynajmniej rano była. A od strony dąbrowy sygnalizator świetlny. Czyli zamiast 2 pasów b edzie 1
            • drabbu Re: ruch w czasie przebudowy -> od jutra cyrk 18.12.11, 18:31

Od strony Łomianek też zostały te urządzenia. Dokładnie pośrodku nowego pasa.
              • roberto196333 Re: ruch w czasie przebudowy -> od jutra cyrk 18.12.11, 18:38
                drabbu napisał:

>
                >
                > Od strony Łomianek też zostały te urządzenia. Dokładnie pośrodku nowego pasa.
                >>nie przejmuj się, rowerem to łatwo objedziesz.
                • esscort Re: ruch w czasie przebudowy -> od jutra cyrk 18.12.11, 18:51
                  gorzej będzie autem. Czyli ravczej tego jutro nie otworza jeszcze
                  • krzysiom1 Re: ruch w czasie przebudowy -> od jutra cyrk 18.12.11, 21:12
                    Chyba nie otworzą bo nie ma co otwierać.
                    "Na papierze" zaproponowane rozwiązania nie wyglądają źle. Może z wyjątkiem idiotycznej zamiany kolejności wjazd/wyjazd. Logicznie- jadąc od Wawy powinienem napotkać najpierw zjazd do Ł. a dopiero potem światła z wyjazdem z Łomianek w kierunku Wawy.Logicznie, prosto i bez zbędnych zatorów. Tymczasem- najpierw postoję na światłach przepuszczając wyjeżdżających z Ł- a dopiero potem dostanę szansę wjazdu na Warszawską.
                    Wykonane objazdy wyglądają kuriozalnie, ktoś oszczędza na każdym centymetrze asfaltu budując objazdy o minimalnej przewidzianej szerokości.
                    • esscort Re: ruch w czasie przebudowy -> od jutra cyrk 18.12.11, 22:18
                      Tez mi się wydaje niemożliwe, by GDKIA zgodziła się po jednym pasie w każdą stronę zostawić
                • drabbu Re: ruch w czasie przebudowy -> od jutra cyrk 18.12.11, 19:10

Nie tylko łatwo, ale i niekosztownie. Na rowerze nie płacę: opłaty drogowej, opłaty paliwowej, VATu i akcyzy za paliwo. Dzięki temu, nie muszę tak jak ty, zastanawiać się jak wziąć udział w niewykonalnej akcji protestacyjnej "tankowania za złotówkę". Ale zdaję sobie sprawę, że jest wielu innych użytkowników dróg - tych zmotoryzowanych, którzy za to wszystko jednak płacą, oprócz samego paliwa.

Tak więc, wolałem uprzedzić, że mogą natrafić na niemiłą niespodziankę w postaci masywnego sygnalizatora i szafki pośrodku nowo wybudowanego, "objazdowego" pasa ruchu. Po co im więcej kosztów.
                  • jorybka1 Re: ruch w czasie przebudowy -> od jutra cyrk 19.12.11, 08:49
                    Wyjechałam dzisiaj 10 minut wczesniej niż zwykle. W pracy byłam wczesniej niż zwykle:)Przejazd bez zmian, chyba dlatego ,że w nowo ustawiony ( zawieszony ) sygnalizator na wysokości ul. Pancerz ktoś już wjechał lub zawadził ten wiszący. W każdym bądź razie smętne jego szczątki leżały na poboczu.
                    • esscort Re: ruch w czasie przebudowy -> od jutra cyrk 19.12.11, 10:41
                      No, wiadomoi było, że dopoki inie usuną przeszkód na tych objazdach, to nie otworzą. Co ma wisieć nie utonie. Przyjedzie jakas ekipa i to zrobie, ale pewnie z 2 dni potrwa.
                      • neptun6666 Re: ruch w czasie przebudowy -> od jutra cyrk 20.12.11, 18:51
                        esscort napisał:

> No, wiadomoi było, że dopoki inie usuną przeszkód na tych objazdach, to nie otw
                        > orzą. Co ma wisieć nie utonie. Przyjedzie jakas ekipa i to zrobie, ale pewnie z
                        > 2 dni potrwa.

No i dobrze cyrku nie było. Czekamy na nadchodzące dni. Jakieś uwagi, ess?
                        • esscort Re: ruch w czasie przebudowy -> od jutra cyrk 20.12.11, 19:14
                          Nie jechałem jeszcze w kierunku tego miasta na południu. I nastawiam się raczej na nie jeżdzenie, a jeśli już to raczej nie w godzinach szczytu
                          Mam jedną uwagę - moim zdaniem w pierwszym etapie miała być przejezdna brukowa (skręt w lewo) z kolejowej w brukową), a tymczasem już zamknęli :(
    • gray_ghost Re: ruch w czasie przebudowy 19.12.11, 12:34
      Najłatwiej będzie założyć jakąś drużynę flisaków. Przyjemne z pożytecznym. Spławimy dębinę do Warszawy, a sami wodą szybciej dotrzemy.
      • 321art Re: ruch w czasie przebudowy 22.12.11, 23:43
        gray_ghost napisał:

> Najłatwiej będzie założyć jakąś drużynę flisaków. Przyjemne z pożytecznym. Spła
        > wimy dębinę do Warszawy, a sami wodą szybciej dotrzemy.
        Jeżeli idzie o spławianie czegokolwiek Wisłą z Łomianek to tylko z prądem w kierunku gdańska , znowu trafiłeś, ty już wiesz czym i gdzie.
    • roberto196333 Re: ruch w czasie przebudowy 22.12.11, 07:18
      esscort napisał:

> Może warto by było przestać ujadać na siebie i zastanowić się, co zrobić, by je
      > dnak w czasie przebudowy nie doszło do jakiejś tragedii. Bo jednak wszyscy będz
      > iemy musieli tu zyć.
      > Szedłem wczoraj ul Warszawską w Burakowie, widziałem ten wyjazd na Kolejową, kt
      > órędy całe Łomianki mają wyjeżdżać. A jednocześnie tą samą warszawską będą jeź
      > dziły samochody w druga stronę. Będą tu tez autobusy, ciężarówki.
      > i do Łomianek. Jeżeli tam nie dojdzie do jakiejś tragedii, to będzie znaczyło,
      > że nad Łomiankami (a zwłaszcza nad osobami odpowiedzialnymi za organizację ru
      > chu) czuwa Bóg.
      > Z drugiej strony ul. Kolejowej też nie jest lepiej. Na wysokości ul Dolnej obja
      > zd skrzyżowania został zrobiony na prowizorycznym nasypie. I jest wyżej niż ul.
      > Dolna.
      > TIR-a. Gdy ostatnio padał (niezbyt ulewny) deszcz to jej krawędź była rozmyta
      > Oba miejsca na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo niebezpiecznie. Naprawdę - w
      > imię bezpieczeństwa, by nie doszło do dramatu - warto by ktoś fachowym okiem n
      > a to spojrzał.

Essssssss????????????? Zdrowych i wesołych świąt.
      • esscort Re: ruch w czasie przebudowy 22.12.11, 10:00
        Dzięki z życzenia. I nawzajem
        Dobrze, że podbiłeś ten wątek. W pełni podtrzymuje moje uwagi. Uważam, ze są one aktualne. Naprawdę nie lekceważmy spraw bezpieczeństwa. Obecnie jest mały ruch, ale przecież jest stan przejściowy, dobrze o tym wiemy
        • anti-machiavel Re: ruch w czasie przebudowy 22.12.11, 19:58
          No ,niestety tendencje w ruchu na Kolejowej się odwróciły.
          Niezwykle łatwo jest wyjechać z Łomianek rano. Natomiast powrót do przypomina godziny poranne sprzed tygodnia.
          Kto jest za to odpowiedzialny?
          Kogo za to zbesztać?
          • esscort Re: ruch w czasie przebudowy 22.12.11, 20:59
            Moim zdaniem obecny ruch jest specyficzny (okres przedświąteczny, mnie ludzi jeżdzi rano) i to, co się dzieje nie jest miarodajne dla tego, co będzie w "normalnym" czasie. korki poranne wrócą (niestety) miejmy nadzieję że ze względu na ferie dopiero w lutym
            • jorybka1 Re: ruch w czasie przebudowy 22.12.11, 21:37
              Moje doświadczenia z trzech dni. Pierwszego dnia wracałam z Warszawy trasą za przystankiem autobusowym w Burakowie.Jaka była moja radość gdy okazało się ,że zrobili tę drogę z pierwszeństwem przejazdu. Niestety trzeba uważać , bo jakis matołek jadący od strony Łomianek do Burakowa nie zauważył,ze jest na podporządkowanej. Na szczęście przewidując taki scenariusz zwolniłam. Następnego dnia spróbowałam pojechać dalej i skręcić przed stacją beznynową . Jadący przede mną kolejny osioł, skręciłl w kierunku Łomianek na światłach , tych nowych w kierunku Warszawy ( czyli pojechał pod prąd). Ten drugi wjazd w kierunku Łomianek jest ze STOPem i trochę to trwało,zanim udało mi się włączyć do ruchu. Dzisiaj znów pojechałam za przystankeim, ale juz ktoś zerwal znak pierwszeństwa przejazdu.
              • tgserwis Re: ruch w czasie przebudowy 22.12.11, 23:18
                jorybka1 napisała:

> Moje doświadczenia z trzech dni. Pierwszego dnia wracałam z Warszawy trasą za p
                > rzystankiem autobusowym w Burakowie.Jaka była moja radość gdy okazało się ,że z
                > robili tę drogę z pierwszeństwem przejazdu. Niestety trzeba uważać , bo jakis m
                > atołek jadący od strony Łomianek do Burakowa nie zauważył,ze jest na podporządk
                > owanej. Na szczęście przewidując taki scenariusz zwolniłam. Następnego dnia spr
                > óbowałam pojechać dalej i skręcić przed stacją beznynową . Jadący przede mną k
                > olejny osioł, skręciłl w kierunku Łomianek na światłach , tych nowych w kierunk
                > u Warszawy ( czyli pojechał pod prąd). Ten drugi wjazd w kierunku Łomianek jest
                > ze STOPem i trochę to trwało,zanim udało mi się włączyć do ruchu. Dzisiaj znó
                > w pojechałam za przystankeim, ale juz ktoś zerwal znak pierwszeństwa przejazdu.
                >
                I co z tego że jakiś osioł usunął znak? Wszyskie inne osły obowiązuje jeszcze oznakowanie poziome umieszczone na jezdni ( dla niekumatych- żółte linie wymalowane na asfalcie).
                Dziś taka jedna oślica w Mercedesie, spasiony babsztyl bez oczu i mózgu, wyskoczyła do mnie z paszczą że niby jej drogę zajechałem. Pokazałem wielorybowi pasy, wytłumaczyłem że jazda mercem nie zwalnia od przestrzegania przepisów ruchu drogowego, myślenia i patrzenia na oznakowanie. Z trudem, ale zrozumiała, nawet przeprosiła. Niemniej to miejsce ma duże szanse dawania zarobku firmom holowniczym. Radzę uważać.
                • rafalwi Re: ruch w czasie przebudowy 23.12.11, 10:28
                  Chyba jeden fakt umknął naszej uwadze - problemy jakie są z powrotem wynikają z tego że jest czynny jeden pas ruchu zamiast dwóch !! A zgodnie z pozwoleniem wykonawca musi zapewnić ruch na dwóch pasach (w obie strony) podczas cały czas trwania budowy. W związku z tym, BUDOWA JEST NIELEGALNA!!
                  Czyli - należy złożyć zawiadomienie na Policji ?
                  • mezar73 Re: ruch w czasie przebudowy 23.12.11, 10:32
                    Tak - należy czem prędzej złożyć zawiadomienie na Policji, że BUDOWA JEST NIELEGALNA. I jednakowo prędko rozpocząć przygotowania do budowy trasy na palach....
                • jorybka1 Re: ruch w czasie przebudowy 23.12.11, 13:00
                  tgserwis napisał:

>> I co z tego że jakiś osioł usunął znak? Wszyskie inne osły obowiązuje jeszcze o
                  > znakowanie poziome umieszczone na jezdni ( dla niekumatych- żółte linie wymalow
                  > ane na asfalcie).
                  > Dziś taka jedna oślica w Mercedesie, spasiony babsztyl bez oczu i mózgu, wyskoc
                  > zyła do mnie z paszczą że niby jej drogę zajechałem. Pokazałem wielorybowi pasy
                  > , wytłumaczyłem że jazda mercem nie zwalnia od przestrzegania przepisów ruchu d
                  > rogowego, myślenia i patrzenia na oznakowanie. Z trudem, ale zrozumiała, nawet
                  > przeprosiła. Niemniej to miejsce ma duże szanse dawania zarobku firmom holownic
                  > zym. Radzę uważać.
                  >
                  Wiem, ze jeszcze obowiązują znaki poziome na jezdni, nawet zauważyłam znak na drodze podporzadkowanej, który jeszcze się ostał przed wandalami. Napisałam te informacje po to , aby ostrzec przed takimi , którzy nie zwracają uwagi na zmiany w organizacji ruchu
                  ( patrz:twój przykład)
                  • tgserwis Re: ruch w czasie przebudowy 23.12.11, 14:33
                    Jorybka, dobrze wiem , że Ty wiesz. Ale ludzie, jak to zwykle bywa jeżdzą na pamięć, nie patrzą co się dzieje dookoła. Zwłaszcza w okresie przedświątecznym kiedy to połowę społeczeństwa ogarnia jakiś amok, chcą wykupić wszystko co jest w sklepach żeby później połowę z tego wyrzucić albo psa skarmiać. Na takich trzeba uważać i po to właśnie był mój post.
                    Wesołych Świąt.
                    • lomianki2011 Re: ruch w czasie przebudowy 29.12.11, 20:10
                      Jakoś koniec świata nie nastąpił:-)
                      • lomianki_live Re: ruch w czasie przebudowy 29.12.11, 22:44
                        Nie nastąpił, bo taka jest wiedza "specjalistów od wszystkiego" z tego forum. W gazetkach piszą artykuły z "głowy" to i tu też.
                        • neptun6666 Re: ruch w czasie przebudowy 29.12.11, 22:54
                          lomianki_live napisał:

> Nie nastąpił, bo taka jest wiedza "specjalistów od wszystkiego" z tego forum. W
                          > gazetkach piszą artykuły z "głowy" to i tu też.

>>>>>>>>o przepraszam, dodaj, za wyjątkiem jesera. Jedyny sprawiedliwy wśród
                          /nie wymówię nazwy biblijnego miasta, bo się bigotki poobrażają/

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka