Dodaj do ulubionych

O co chodzi z tą Kartą Rodziny?

13.02.13, 17:22
Reprezentuje tzw"4plus" i czytam w Łomiankach Info i nie wiem czy będą płacić jakiś podatek czy nie? Kto rozpętał całe te zaniepokojenie? Komu zależy a komu nie zależy na utrzymaniu Karty Rodziny? Jak mam się rozliczać w PIT?
Zgłupiałam. Pomóżcie.

URL: www.lomianki.info/document.php?did=2884

Obserwuj wątek
    • 4plus Re: O co chodzi z tą Kartą Rodziny? 13.02.13, 17:23
      4plus napisała:

> Reprezentuje tzw"4plus" i czytam w Łomiankach Info i nie wiem czy będą płacić j
      > akiś podatek czy nie? Kto rozpętał całe te zaniepokojenie? Komu zależy a komu n
      > ie zależy na utrzymaniu Karty Rodziny? Jak mam się rozliczać w PIT?
      > Zgłupiałam. Pomóżcie.
      >
      > URL: www.lomianki.info/document.php?did=2884
      >

Czy są tu rodziny "3plus" lub "4plus"?
    • lomiankiinfo Re: O co chodzi z tą Kartą Rodziny? 13.02.13, 17:48
      www.lomianki.pl/lomianki2/index.php?dc=1876
      tu macie odpowiedź - w partyjnych portalikach raczej nic nie znajdziecie
      • 4plus Re: O co chodzi z tą Kartą Rodziny? 13.02.13, 18:07
        Bardzo proszę nie zaśmiecać wątku. Oczekuje odpowiedzi dotyczącej rozliczenia się PITem.

A na marginesie. to w Łomiankach Info mam szerszą informację to znaczy z różnych źródeł: z gazety Rzeczpospolita, z Urzędu Łomiankowskiego i Pana Burmistrza Tomasza Dąbrowskiego oraz w komentarzach od Pana Wiceburmistrza Piotra Rusieckiego.
        Na stronie Urzędowej informacja jest okrojona.
        Oczywisty nasuwa się wniosek , że to informacja na stronie Urzędowej jest niepełna aby nie powiedzieć nierzetelna czy upolityczniona.
        Wybór jest prosty. Wybierał Info.
        Niestety pisząc w ten sposób jak powyższym poście udowadniacie kolejny raz, że boicie się tak rzetelnego źródła jakim jest Łomiankowskie Info. Pracuje w mediach i podpowiem , że z niezależnymi mediami należy współpracować a nie walczyć. Ponadto podpisywanie się nickiem sugerującym że pisze to ktoś z Info jest niemoralne i świadczy o bardzo wysokim poziomie chamstwa.

• ulfednir Re: O co chodzi z tą Kartą Rodziny? 13.02.13, 19:21
          W wielkim skrócie i na mój rozum:

Karta Rodziny obowiązuje w około 50 gminach. U nas znalazł się jakiś "lekko" nadgorliwy urzędnik, który chciał się dowiedzieć, czy zniżki, które mają rodziny, kwalifikują się do pojęcia dochodu w świetle ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Innymi słowy - gdyby nie nadgorliwość pracownika gminy, dymu by nie było. Zarówno u nas, jak i w innych gminach, które już pewnie piszą listy gratulacyjne do Łomianek.

Ad rem

Nasza ustawa podatkowa jest tak kapitalnie sformułowana, że pod pojęciem "dochodu" obejmuje wymieniony katalog różnych źródeł dochodu + sformułowanie "inne źródła". Oczywiście, po przeczytaniu pisma z Łomianek, urzędnik Izby Skarbowej nasze zniżki wrzucił do tego worka z "innymi".

Dlaczego zniżki z Karty Rodziny to dochód? Bo skoro rodzina nie wydała, to znaczy że to co jej zostało de facto gmina tejże rodzinie podarowała. Czyli rodzina uzyskała "dochód" który należy opodatkować.

Co to oznacza dla rodzin?

Otóż w takiej sytuacji, gmina teoretycznie (bo jak praktycznie to zrobić?) powinna zliczyć i podsumować każdorazowe i pojedyncze skorzystanie ze zniżki przez konkretną rodzinę. Następnie, obliczyć ile rodzina zaoszczędziła łącznie na tychże zniżkach. Takie podliczenie wpisać w odpowiedni formularz i wysłać informację podatkową do US i do rodziny. A rodzic takie zestawienie powinien wpisać w rozliczenie podatkowe, obliczyć składkę podatku i przekazać fiskusowi.

Co ważne: do powyższego nie wlicza się darmowy przejazd KMŁ oraz nie wlicza się świadczeń uzyskane przed pismem z US, które jest zamieszczone na stronie urzędu. Czyli za zeszły rok nie ma dymu, ale na ten - jest. No chyba, że WSA (do którego gmina ma się odwołać) zmieni interpretacje z Izby Skarbowej
          • brycezion Re: Wyjaśnienie MF 13.02.13, 19:40
            W dniu dzisiejszym rzeczniczka prasowa Min.Finansów Wiesława Dróżdż poinformowała, że osoby korzystające z ulg czy zniżek na podstawie uchwał rad gminnych - nie muszą płacić podatku dochodowego.
            • ulfednir Re: Wyjaśnienie MF 13.02.13, 19:50
              Rzeczywiście, jest taki komunikat: TUTAJ.

Niestety, póki co, bardziej wiążąca jest dla nas interpretacja organu (Izby Skarbowej) niż słowa pani rzecznik.

Pisząc post wyżej, nie znałem tej wypowiedzi.
              • 4plus Re: Wyjaśnienie MF 13.02.13, 20:27
                ulfednir napisał:

> Niestety, póki co, bardziej wiążąca jest dla nas interpretacja organu (Izby Ska
                > rbowej) niż słowa pani rzecznik.
                >
                > Pisząc post wyżej, nie znałem tej wypowiedzi.

Dziękuje za informacje. Komunikat Ministerstwa już czytałam na Łomiankowskim Info.
                Bardzo dziękuje za uspokajające słowa.

• 4plus To będzie podatek czy nie? 14.02.13, 16:02
            ulfednir napisał:
            > Co ważne: do powyższego nie wlicza się darmowy przejazd KMŁ oraz nie wlicza się
            > świadczeń uzyskane przed pismem z US, które jest zamieszczone na stronie urzęd
            > u. Czyli za zeszły rok nie ma dymu, ale na ten - jest. No chyba, że WSA (do któ
            > rego gmina ma się odwołać) zmieni interpretacje z Izby Skarbowej

Czy teraz aby nie płacić podatku Urzędnicy muszą wystąpić do Sądu aby ten "cofnął" to co stwierdziła Izba Skarbowa.
            Czyli jednak to sami Urzędnicy z Łomianek narobili sobie zbędnej roboty, wszystkim bezpośrednio zainteresowanym niepotrzebnego stresu.

Dobrze aby to się wyjaśniło szybko. Jak mam płacić jakiś podatek to dziękuję. Skutecznie mnie to zniechęca do korzystania z Karty Rodziny.

Kto to wszystko wymyślił i w jakim celu?
            Pytałam na Łomiankowskim Info Pana Rusieckiego ale nie raczył odpowiedzieć. Szkoda.
            • lomek2 Re: To będzie podatek czy nie? 14.02.13, 16:16
              Po pierwsze podatek od darowizny jest dużo mniejszy od darowizny. Po drugie darowizn nieimiennych, czyli np biletów wstępu na okaziciela czy jednorazowych biletów komunikacji, nikt Ci nie udowodni ani nie wykaże, więc nie ma sensu ich deklarować. Po trzecie i ostateczne, sprawa jest już dawno wyjaśniona i nie trzeba deklarować żadnej podstawy opodatkowania, co można wyczytać na stronie:
              www.lomianki.pl/lomianki2/index.php?dc=1880
              • 4plus Re: To będzie podatek czy nie? 14.02.13, 16:53
                Wyjaśnienie Ministerstwa Finansów już znam. Jednak co jest ważniejsze słowa Pani Rzecznik z Ministerstwa czy oficjalna interpretacja Izby Skarbowej?
                • lomek2 Re: To będzie podatek czy nie? 14.02.13, 17:05
                  W Polsce? Oczywiście to, co mówi rzecznik :)
              • neptun666 Sprawa dla Łomianek nie jest wyjaśniona 14.02.13, 17:21
                lomek2 napisał:

> Po pierwsze podatek od darowizny jest dużo mniejszy od darowizny. Po drugie dar
                > owizn nieimiennych, czyli np biletów wstępu na okaziciela czy jednorazowych bil
                > etów komunikacji, nikt Ci nie udowodni ani nie wykaże, więc nie ma sensu ich de
                > klarować. Po trzecie i ostateczne, sprawa jest już dawno wyjaśniona i nie trzeb
                > a deklarować żadnej podstawy opodatkowania, co można wyczytać na stronie:
                > www.lomianki.pl/lomianki2/index.php?dc=1880

No niestety lomek jesteś w błędzie sprawa dla Łomianek nie jest wyjaśniona, w tej chwili decyzja Izby Skarbowej jest dla Łomianek wiążąca, bo to Łomianki wystąpiły z pytaniem i dostały odpowiedż i dopóki nie będzie drugiej decyzji anulującej trzeba to wykonać. Czyli teraz pytanie jak urząd wyliczy wartość tych zniżek i jaki PiT otrzymają rodziny 3+ i 4+
                Ktoś mądry powiedział że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Rodziny 3+ i 4+ teraz powinny pójść z osobistym podziękowaniem do urzędu.
                • lomek2 Re: Sprawa dla Łomianek nie jest wyjaśniona 14.02.13, 17:31
                  Prywaciarze już dawno się rozliczyli a etatowcy mają jeszcze sporo czasu na to, więc decyzja zapewne będzie na czas.
                  Izba Skarbowa jest od interpretowania przepisów niejasnych, na życzenia podatnika, i jest organem podrzędnym MF. Wytyczne interpretacji prawa przez MF są nadrzędne i decyzje Izby Skarbowej nie mogą ich negować.
                  Nie ma co mieć do nikogo głupich pretensji, bo taka interpretacja mogłaby się równie dobrze pojawić za 4 lata, i wszyscy by musieli oddać podatki z odsetkami. bardzo dobrze, że teraz jest niejasność i teraz zostanie wyjaśniona.
                  • brycezion Re: Wyjaśnienie MF 14.02.13, 17:38
                    Lomku2, nie dyskutuj z Neptunem666, bo jest to wyjątkowy osioł, a nie chodzi tu o podatek dochodowy, a o dokopanie v-burmistrzowi Rusieckiemu. Nie mogą przeżyć porażki w referendum.
                    • 321art Re: Wyjaśnienie MF 14.02.13, 17:46
                      brycezion napisał:

> Lomku2, nie dyskutuj z Neptunem666, bo jest to wyjątkowy osioł, a nie chodzi tu
                      > o podatek dochodowy, a o dokopanie v-burmistrzowi Rusieckiemu. Nie mogą przeży
                      > ć porażki w referendum.
                      Zgadza się że jest to szukanie dziury w całym i to co jest dla jednych oczywiste,dla innych zawsze będzie sztucznym problemem,wywoływanym dla zadymy.
        • 90procent Re: O co chodzi z tą Kartą Rodziny? 13.02.13, 20:10
          [i]Wow! jakież piękne i natchnone słowa płyną z twego postu.
          ,,Niezależne media,, kuń by się uśmiał. Niezależne gdy przy stole siedzi synowa
          Sylwia w roli cenzora. Znasz li ten kraj? Tak samo niezależne i nie związane z obcym kapitałem jak Wyborcza i TVN? hahahahahahaaa

Piękne słowa godne ,,wolnego człowieka,, ,,Niezależne medium,, , ale to chyba nie chodzi o Łomianki info?
          • siemasz.1 Re: O co chodzi z tą Kartą Rodziny? 13.02.13, 20:18
            Bredzisz, wieloprocentowy, kompletnie bredzisz. Wątek jest poważny, a sprawa istotna dla wielu rodzin. Nawet twój "gospodarny" przyrzeka zaangażować się w wyjaśnienie. Jak już nie masz nic sensownego do napisania, to mu chociaż nie przeszkadzaj swoimi majaczeniami.
            • 11chwilka Re: O co chodzi z tą Kartą Rodziny? 14.02.13, 20:08
              Karat burmistrza objęła, objęła. A że innych wielodzietny i biednych nie, to trudno. Wszstkiemu zapewne winien PRON
            • ulfednir Re: O co chodzi z tą Kartą Rodziny? 14.02.13, 20:13
              Witam
              @4plus:
              "Czy teraz aby nie płacić podatku Urzędnicy muszą wystąpić do Sądu aby ten "cofnął" to co stwierdziła Izba Skarbowa. "

Tak to prawda. Dzisiaj na Komisji Technicznej zawnioskowałem o to, aby pomimo optymistycznego komunikatu prasowego Ministerstwa Finansów nie porzucać drogi sądowej w naprawieniu tego, co się stało. Komisja mój wniosek poparła.

• brycezion Re: Nie ma co naprawiać 15.02.13, 01:00
                Jeżeli istniało podejrzenie, że Karta 3+/4+ może skutkować podatkiem dochodowym, to bardzo dobrze iż UM wystąpił o wyjaśnienie. Gorzej byłoby cicho siedzieć, bo wtedy US mógłby po czasie nagle oprzytomnieć, a odkręcać byłoby znacznie trudniej,
                Więc nie może tu być mowa o jakimś "naprawianiu tego, co się stało", a raczej o dokończeniu tego co zaczął UM wyjaśniać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka