Dodaj do ulubionych

Po co nam punkty dostępowe do Internetu?

27.10.19, 16:11
Jeżeli chodzi o dostęp do Internetu to w Łomiankach jak wiadomo bieda. Internet mobilny działa tylko w niektórych częściach. Dlatego dziwi mnie decyzja urzędników o zainstalowaniu 11(?) punktow dostępnych. Bardzo chciałbym wiedzieć na jakiej podstawie podjęto taka decyzję?
Obserwuj wątek
    • mamdomek Re: Po co nam punkty dostępowe do Internetu? 27.10.19, 17:10
      Bo taki jest TREND :)
      Przecież bez dostępu do fejsa, instagrama czy twittera w dowolnym miejscu i czasie idzie się zes..ć z bólu!

O dostęp do infrastruktury informatycznej trzeba było pytać developera przed zakupem lokum. Nie pomyślało się o tym? Tak samo jak o wodzie, kanalizacji, zagrożeniu zalewowym, drodze dojazdowej? No tak...
      • anonymous6 Re: Po co nam punkty dostępowe do Internetu? 27.10.19, 20:10
        Jakiego developera mialem pytac skoro sam stawialem dom? Zastanawia mnie po co pani burmistrz robi punkty zamist sciagnac jednego z operatorow komorkowych aby polozyli swiatlowod.
        • mamdomek Re: Po co nam punkty dostępowe do Internetu? 28.10.19, 01:47
          Nie jestem burmistrzem ale Ci odpowiem na podstawie wiedzy skądinąd.
          Kładzenie światłowodu czy innego kabla przy takich cenach internetu i przy takim zagęszczeniu ludności jest nieopłacalne.
          Trzeba uzyskać służebności, zainstalować sprzęt (który się okresowo psuje), czasami nie ma którędy poprowadzić żeby było bezpiecznie. Nawet telekomunikacja która ma dostęp do studzienek i służebności w segregatorach, się do tego nie kwapi. Lepiej w tym samym momencie wcisnąć ludziom parę kilo smartfonów "za złotówkę" i oskubać ich na umowie okresowej.
          W Warszawie w blokowiskach to jest, bo jeden blok to dziesiątki abonamentów.
          Światłowód w Łomiankach będzie kiedyś zapewne, ale w pierwszej kolejności w blokach i wzdłuż Warszawskiej.
          Z resztą trudno powiedzieć jak się sytuacja rozwinie, bo jeśli np dynamicznie rozwinie się siec 5G itp, to światłowodowi nie pomoże na pewno.
          • trewal Re: Po co nam punkty dostępowe do Internetu? 29.10.19, 07:57
            Widać, że w temacie światłowodu w Łomiankach nie jesteś na bieżąco. Prawdą jest, że jedna z głównych firm świadczących światłowód w Łomiankach, do tematu kładzenia nowych linii podchodzi jak pies do jeża i trwa to już od kilku lat. Pojawiła się jednak konkurencyjna firma, która kilka miesięcy temu poprowadziła światłowód moja ulicą czyli w Dziek. Bajkowym, a każdy wie, że tu wrony zawracają pod względem jakichkolwiek inwestycji. Wystarczyło 5 chętnych klientów zainteresowanych podłączeniem się do światłowodu, większej ilości nie wymagali. Do światłowodu przyłączy się z czasem więcej osób, które obecnie mają jeszcze podpisane umowy na internet radiowy.
            • mamdomek Re: Po co nam punkty dostępowe do Internetu? 29.10.19, 16:00
              Wiem że są miejsca, gdzie wiszę puszki ze światłowodem (chyba) na słupach. Np przy Rolniczej. Ale to przypomina prowizorkę inwestycyjną a nie rozwiązanie kompleksowe. Choć w bajkowym z jego ulicami chyba to jedyne co może się zdarzyć. Tam pewnie i kanalizacja pójdzie po słupach ;)
              A jakie macie parametry łącza? Do odległego serwera testowego a nie do szafy operatora w centrum Łomianek? I jakie są warunki finansowe?
              • trewal Re: Po co nam punkty dostępowe do Internetu? 30.10.19, 12:11
                O kanalizacji to tu można sobie tylko pomarzyć :(. Co do parametrów i finansów, musiałbym zapytać sąsiadów, ale nie słyszałem żeby narzekali. Osobiście jestem jeszcze uwiązany na kilka miesięcy umową na radiówkę, ale szczerze powiem, mi ona wystarcza, a jest to tylko marne 14 Mb/s. Najlepiej sprawdzić to na ich stronie: proip.pl/
                • anonymous6 Re: Po co nam punkty dostępowe do Internetu? 30.10.19, 17:24
                  Dane na stronie to jedno a prawdziwe opinie sąsiadów to drugie.
                • mamdomek Re: Po co nam punkty dostępowe do Internetu? 30.10.19, 22:04
                  Za oficjalnym cennikiem (który NIE POKRYWA SIĘ z informacjami na stronie głównej):
                  -najtańszy abonament 50/10 Mbps - 59zł/mies
                  -Opłata za wykonanie Zakończenia Sieci w budynku jednorodzinnym 500zł
                  -Opłata abonamentowa za dostęp do Sieci telekomunikacyjnej Operatora – transmisja danych 500zł
                  -Opłata abonamentowa za używanie Sprzętu Operatora 200zł
                  -Aktywacja usług dostępu do sieci internet 100zł
                  -Konsultacje techniczne, podłączanie i konfiguracja urządzeń końcowych Abonenta ( za każdą rozpoczętą godzinę pracy serwisanta) 50zł
                  -Opłata za odbiór Sprzętu Operatora w Lokalu Abonenta i na zlecenie Abonenta (płatna w dniu odbioru Terminala) 150zł
                  -Taryfikacja szczegółowa lub wydruk duplikatu Faktury VAT – opłata za każde zlecenie usługi 15zł
                  Jak się zsumuje, to trochę wychodzi :)

A ciekawe jest to:
                  -Kara umowna za bezumowne korzystanie z Usług(i) 5.000zł
                  -Kara umowna za udostępnianie usług poza lokal 5.000zł
                  Jak można bezumownie korzystać z usługi? Ma ktoś pomysł?
                  Rozumiem, że jeśli np podłączę pod to wifi i odbiorę sygnał u sąsiada w ogrodzie, to złamałem umowę i podlegam karze?
                  Nie znalazłem na stronie żadnych gwarancji a jedynie zapewnienie że transfer ma być taki a taki. I nadal nie wiem jakie sama firma ma wejście do sieci.
                  • anonymous6 Re: Po co nam punkty dostępowe do Internetu? 30.10.19, 22:52
                    Czy biznes po polsku....wyciągnąć od klienta ile się da i nie dać "ile się da".
            • anonymous6 Re: Po co nam punkty dostępowe do Internetu? 30.10.19, 17:25
              Ja nie jestem na bieżąco...a ty podajsze adres proip....opinie o nich w Internecie są fatalne.
              • trewal Re: Po co nam punkty dostępowe do Internetu? 04.11.19, 09:55
                Podałem tylko alternatywę, bo do niedawna nie było żadnej, przynajmniej w moim rejonie. Nie jestem pracownikiem tej firmy, nie korzystam z ich usług, więc o co te pretensje i żale ? Zadzwońcie sobie do tej firmy, przyjedzie jej przedstawiciel, podpiszcie odpowiednią umowę i wtedy zweryfikujcie, czy to co jest na papierze pokrywa się z rzeczywistością. W chwili obecnej nie znam firmy, która w umowie gwarantowałaby stałą prędkość łącza. W tym kraju nie ma nawet przepisów, które chroniłyby użytkowników internetu przed nadużyciami firm oferujących dostęp do sieci, więc o czym w ogóle ta dyskusja ? 
    • pendive Re: Po co nam punkty dostępowe do Internetu? 09.11.19, 15:28
      Nie wiem czego oczekujesz po obecnej burmistrz i urzednikach? Ale cokolwiek to jest to powinienes zejchac z oczekiwan o ok. 100%:-(
      • mamdomek Re: Po co nam punkty dostępowe do Internetu? 05.12.19, 02:09
        Nooo tak! Rządom świątobliwego "niezależnego" trudno będzie komukolwiek dorównać.
        :))))

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka