Dodaj do ulubionych

Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!!

03.10.06, 10:31
Łomiankom gratulujemy burmistrza:((((
www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_061003/warszawa_a_4.html
to jest najlepsze:
"Ostatnio przeinwestowaliśmy z oczyszczalnią ścieków i musieliśmy ograniczyć
wydatki na gospodarkę wodno-ściekową - mówi rzeczniczka gminy Wiesława
Niegodzisz."

Pani Niegodisz pani się już nie ośmiesza, jak ostatnio za rządów Belki 8 lat
temu?!!!
Obserwuj wątek
    • papirus22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 10:36
      Miało byc że "Pani Niegodzisz pani się już nie ośmiesza, jak tą oczyszczlanię
      budowano ostatnio za rządów Belki 8 lat temu?!!!
      Zachęcam do przeczytania OSTATNIE MIEJSCE NA MAZOWSZU w dostępie do wodociągów,
      przed nami nawet Klembów, Zabrodzie i inne gminy!!!
    • krzysiom1 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 10:38
      Pięknie!
      Czy oni wszystkich nas mają za idiotów?
      • labes Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 10:49
        Nie chce mi sie wierzyć, że mieszkam w takim zaścianku. Trzeba koniecznie
        naszym mieszkańcom dać do czytania dwie ulotki. Ta dzisiejsza z Rz i poprzednia
        kiedy boski sokół reklamował gminę. Same kłamstwa były wcześniej, czy sie mylę?
    • kowalik22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 10:54
      OK, jest żle. Łomianki na szarym końcu. Nalezy teraz zakrzyknąć: Sokół musi
      odejść!!!
      Mam jednak kilka pytań do osób, kandydujących z "Potrzeba zmian". Jestem
      oczywiście posiadaczką ulotki wyborczej i właśnie jej zawartość budzi moje
      obawy, co do obietnic przedwyborczych tam zawartych (celowo nie używam
      określenia "programu", bo program to to nie jest).
      Jestem nieco zorientowana w finansach samorzadu, zapoznałam sie więc z
      dostępnymi na stronach Bip-u Łomianek ze sprawozdaniami budżetowymi za 2005 i
      2006 r. i faktycznie, sytuacja finansowa Gminy jest niepokojąca.
      Pytanie więc (pierwsze): jakie działania waszym zdaniem należy podjąć, by ją
      poprawić (zmniejszyc deficyt, i to szybko)?
      Pytanie drugie: obiecujecie budowę sali gimnastycznej w Sadowej i Dziekanowie
      Polskim (pkt27 ulotki). Z jakich środków zamierzacie to zrobić? Własnych - moim
      zdaniem - na te inwestycje w budżecie nie ma i nie będzie.
      Czy zła sytuacja finansowa gminy pozwoli na takie inwestycje?
      Od razu uprzedzę ewentualne uwagi w tym zakresie: nie jestem po niczyjej
      stronie: ani burmistrza, ani żadnego innego kandydata czy listy.
      Chcę po prostu jasnych deklaracji co do planowanych w przyszłości działań
      ludzi, którzy będą działać na rzecz poprawy życia w Łomiankach.
      • krzysiom1 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 10:57
        Tu masz coś więcej
        www.potrzebazmian.pl/program.html
        • esscort Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 11:04
          Kowalik chyba pisała, że ma ten program i właśnie na jego podstawie zgłasza
          wątpliwości.
          • krzysiom1 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 11:10
            Zapraszamy Roberta i Kowalik na spotkania z kandydatami które będą organizowane
            już wkrótce.
            Forum nie jest miejscem do pisania elaboratów i zadawania ciągle tych samych
            pytań w różnych wątkach
      • papirus22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 11:03
        Kowalik22, obawiam się, że chyba średnio orientujesz się w finansach samorządu,
        skoro piszesz:
        "sytuacja finansowa Gminy jest niepokojąca".
        Proponuję, zapoznac się dokładniej z dokemntami o ile burmistrz na to pozwoki,
        bo na razie nie respektuje nawet wyroku sądu-nakazujacego pokazanie dokumentów
        randemu Pszczółkowskiemu. Niestety wydaje się niezbędne najpierw dotarcie do
        faktycznych dokumetów i faktycznego zadłużenia, aby okrealać jakiekowiek plany.
        Bez dogłębnej analizy obecnej sytauacji nie ma sznas na cokolwiek, a jak się
        okaże że załużenie wynosi nie 50-60 mln zł a 100 mln zł.
        • dodan Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 11:44
          acha, czyli reasumując: informacje na ulotce o salach gimnastycznych to w
          rzeczy samej tylko li tylko kiełbasa wyborcza??!!! Bo tak naprawde sytuacji
          finansowej gminny nikt przecież nie zna, więc trudno powiedź czy znajdą sie na
          to pieniądze, no to brawo brawo....jak sobie przypominam to sokół coś podobnym
          stylu obiecywał......
          • esscort Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 11:55
            Skoro nikt nie zna, co jest prawdą, bo obawiam się, że i burmistrz sie w tym
            pogubił, to tym samym nikt nie jest w stanie określić jakiegos szczegółowego
            harmonogramu żadnych inwestycji. I to dla czlowieka, ktory nie jest
            tendencyjny, powinno byc zrozumiałe. Bo to jest uczciwe stawianie sprawy.
            Poczekaj na program sokolowskiego, tam pewnie znajdziesz jak zwykle bardzo
            konretne obietnice.
            • dodan Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 12:22
              Raczej nie jestem tendencyjny i nie chce się czepiać, ale w obecnej sytuacji
              finansowej takie obietnice o salch gimnastycznych brzmią prawie tak somo dobrze
              jakie bajki sokoła;-))
    • esscort Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 11:01
      Pan burmistrzowi jadącemu na taczce powinno sie czytać na głos ten fragment
      artykułu: "Jednak wiadomo już, że Łomianki nie dostaną dotacji, choć tam
      zaledwie jeden na 300 mieszkańców korzysta z miejskiej wody. Pieniędzy nie
      będzie, bo władze gminy nawet nie złożyły wniosku o dotacje z województwa".

Średnia na Mazowszu jest katastrofalna i wynosi 1 mieszkaniec na 5 . Natomiast
      w Łomiankach jest 1 do 300! A burmistrz zajety palikowaniem przebiegu
      autostrady nawet nie złożył wniosku. Gratulacje! Przecież budowniczowie
      autostrad sami sobie dadzą radę z wyznaczeniem trasy
      • robert_58 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 11:07
        Re: ot takie pytanie do kandydujących
        labes 03.10.06, 10:57 + odpowiedz

I pojawia się wątek zastępczy. Gdy w Rzecz.. mówia troche prawdy to obrońcy
        sokoła o "dupie Maryny"

Ok Labes,
        dla Ciebie mogę być zwolennikiem obecnego burmistrza, założycielem jego Komitetu
        wyborczego, marsjaninem itd.

Fatalnie wygląda sytuacja Łomianek zarówno pod względem posiadanej
        infrastruktury jak i ilości złożonych wniosków. Winni takiemu stanu są władze
        miasta.

Lamentować nie będę z tego powodu.
        Wolę zadawać pytania jak wybrnąć z takiego fatalnego stanu. Dla Ciebie to "dupie
        Maryny".
        Twoja opinia. Nie muszę jej podzielać.
        • lomiankowicz Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 11:21
          O co Ci chodzi?
          Nie zaśmiecaj fajnego wątku.

Wracając do tematu.
          Burmistrz odpowie, że nie złozył wniosku bo teraz za kanalizację i wodociągi
          odpowiada spółka a nie gmina.
          Zakładacie się?
          • mwsylwia Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 11:24
            Burmistrz twierdzi (na spotkaniach z mieszkańcami), ze złożył wniosek jeszcze w
            2004 roku!!
          • ptasznik11 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 11:31
            Wykraczesz, wyrzucą biedaków, choć ostatnio chyba udzielili im absolutorium.
        • ptasznik11 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 11:28
          Część uczestników forum podejrzewanych o związki finansowe z gminą (co samo w
          sobie nie musi być zarzutem) do ewidentnych !!! dowodów nieudolności sokoła
          podchodzi na zasadzie: zrobić dym w innym miejscu ( a to już jest zarzut).
          Gdzie jest frags , obserwator , bajm i inni. Czy znowu napiszą,że Pszczółka to
          baloniki wiesza ?
          Tak jak zawsze twierdziłem jedynym powabem Sokoła jest NOŁ. Ja mówię NOŁ
          skołowym.
          • lolaxyz Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 12:00
            Teraz czepię się Ciebie Ptaszniku :))
            Masz rację zaraz zwolennicy sokoła wywleką te baloniki albo co gosza wytoczą
            najcięższą altyrelię i przypomną, że kiedyś Pszczółkowski był w Wernisażu :))
            A tak serio to stawiam na wzmożonyą promocję nadwiślańskiej obwodnicy - tej
            która w pierwszej kolejności odpadła w GDDKiA jako najgorszy wariant :)).
            • ptasznik11 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 12:05
              Biegli w piśmie twierdzą, że ostatni staną się pierwszymi. Nie wiem tylko czy
              to dotyczy też tras ?
      • pencroff Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 12:01
        esscort napisał:

> Pan burmistrzowi jadącemu na taczce powinno sie czytać na głos ten fragment
        > artykułu:
        "Jednak wiadomo już, że Łomianki nie dostaną dotacji, choć tam
        > zaledwie jeden na 300 mieszkańców korzysta z miejskiej wody. Pieniędzy nie
        > będzie, bo władze gminy nawet nie złożyły wniosku o dotacje z województwa".
        >

Nieee, to akurat Pan Burmistrz powinien czytać SAM. Ewentualnie na dwa głosy
        razem z viceburmistrzem.
        • esscort Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 12:18
          Ok, niech sobie sam czyta. Problem w tym, że jest to wszystko czarny humor. Ale
          co zostało w dramatycznej sytuacji. Pamietam niedawny wywiad, jaki burmistrz
          sam z sobą przeprowadził i w postaci płatnego (z kasy miasta) ogłoszenia sam w
          tej samej "Rzeczpospolitej" opublikował. Przedstawia siebie tam jako zbawcę
          Łomianek, wybitnego samorządowca. Jest wiele osób, które są zainteresowane tym
          wizerunkiem burmistrza z ogłoszenia. Zauważ, że zawsze, gdy pokaże się jakaś
          niekorzystna dla sokołowskiego o b i e k t y w n a informacja (jak np. ta
          dzisiejsza o łomiankowskich wodociągach), to zaraz na forum pojawiają się różne
          pytania odwracajace uwagę od problemu, niejaki Robert drąży nagle sprawę
          przebiegu pociągu z Młocin do łomianek, pojawiają się nowe nicki
          zainteresowane problemami na zupełnie inne tematy itp.
          • robert_58 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 12:35
            Ess,
            zdemaskowałeś mnie.

Zapomniałeś zapewne dodać, że wątek dot. pytań do kandydujących otworzyłem
            wczoraj, tuż przed północą. I był on następstwem jak i kopią mojego postu
            Re: Planowany drugi wylot na Gdańsk - ul. Kolejow
            robert_58 02.10.06, 23:29

Zapewne wiedziałem już wczoraj o artykule w Rz i rozpocząłem dywersję na forum.
            Dywersją w postaci zadawania pytań kandydatom.

Ciekawe
            • esscort Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 13:56
              robert_58 napisał:

> Ess,
              > zdemaskowałeś mnie.
              >
              Rob, daj spokój, przecież ludzie widzą i myślą. Tym bardziej, że przeginasz,
              robisz to coraz bardziej nachalnie. Dobrze wiesz, czym się zajmujesz, że
              podrzucasz tematy, o ktorych nikt z toba nie chce rozmawiać, do innych wątków,
              prowokujesz itp. Niczego nie potrzebowalem demaskować. Wszyscy to wiedzą.
              • robert_58 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 16:28
                nachalnie (być może, że tak to można odebrać) pytam o tramwaj, drogi,
                hipermarket w wątku, który sam otworzyłem.

Nachclnie to chyba chcesz mnie wsadzić w ten wątek z moimi pytaniami, których
                chyba tu nie zadałem?
          • pencroff Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 13:18
            esscort napisał:
            ...na forum pojawiają się różne
            > pytania odwracajace uwagę od problemu,

Zabiegi takie nie są dla mnie zaskakujące. Kampania wyborcza ma swoje prawa
            i one do niej należą, powiedziałbym - "wchodzą w jej koszt". A odwracanie uwagi
            to klasyczny chwyt, którego - szczerze mówiąc - nie można mieć za złe. Ważne,
            aby się w nim zorientować. Warunkiem dyskusji jest bodaj minimalna sensowność
            wypowiedzi. No i poza tym bardzo często wątki na forum są i tak porozpraszane
            tematycznie.
            Na marginesie: nie wierzę w możliwość pociągu czy jakiegoś szynobusu na
            Kolejowej, natomiast sądzę, że Łomianki istotnie wymagają poprawy warunków
            komunikacji z Warszawą i wewnątrz miasta też! Dlatego bardzo bym przyklasnął
            i z wielkim uznaniem przyjął, gdyby jakieś siły np. pośród nowych radnych
            zechciały na poważnie potraktować sprawę połączenia np. tramwajem.
    • papirus22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 11:36
      Jeszcze raz wrzucę, bo pewne osoby próbują odwrócić uwagę od tego artykułu
      (ciekawe po co?)
      www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_061003/warszawa_a_4.html
      • kowalik22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 12:26
        ciekawe, po co dyskutować o czymś, co jest oczywiste?
        Fakty jakie są (jeżeli są prawdziwe, a zakładam, że są) każdy widzi. Więc skoro
        zgadzam sie, że jest zle, to powtarzanie ciągle tego samego niczemu nie służy.
        Jeżeli uważasz, że ktoś (jak rozumiem w tym i ja) usułuje odwrócić uwagę od
        sprawy artykułu, to masz do tego prawo. Ja uważam inaczej. Nie brałam dotąd
        udziału w waszych dyskusjach, choć czytuję forum od jakiegoś czasu.
        Włąśnie ze względu na fakt, że podzielam opinię, że coś należy zrobić, bo jest
        żle, postanowiłam skierować waszą uwagę na fakt, że wasz "program" jest
        niespójny. Wierzyłam, że jednak wiecie, co chcecie osiągnąć, co zmienić.
        Usłyszałam znowu ogólniki i nic więcej.
        A nieznajomości finansów samorządu mi proszę nie wyrzucać (nie wiesz przecież,
        kim jestem), napisałam przecież, że zapoznałam się ze sprawozdaniami
        budżetowymi. Zainspirowała mnie do tego inna ulotka (czarna klepsydra).
        Jeżeli uważasz, że sprawozdania nie są własciwym żródłem informacji o
        finansach, to chyba nie znasz się na finansach.
        A swoją drogą, jeżeli nikt nie ma dostępu do jedynych wiarygodnych dokumentów
        ksiegowych (jak piszesz) to mam jeszcze jedno pytanie: kto i na jakiej
        podstawie wyliczył, że gmina ma 52 miliony długu (do spłaty przez następne 18
        lat)? Te dane zawarte zostały w ulotce pn. Mój dorobek, która chyba nie jest
        autorstwa burmistrza?
        • kmsanczia Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 12:33
          kowalik22 napisała:
          > postanowiłam skierować waszą uwagę na fakt, że wasz "program" jest
          > niespójny. Wierzyłam, że jednak wiecie, co chcecie osiągnąć, co zmienić.
          > Usłyszałam znowu ogólniki i nic więcej.

Kowalik22 a jak powinny wyglądać szczególiki? Tzn. jak ten program powinien być
          napisany i co w nim zawarte żeby cie zadowolić? Poważnie pytam, bo wydaje mi
          się, że programu wielkości książki nikt by nie przeczytał.
          • lolaxyz Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 12:37
            Wogóle do kogo to pytanie o "wasz" program?
            Ja nie mam żadnego i Kmsanczia chyba też o ile wiem, chociaż kto ją tam wie,
            skoro wtajemniczeni twierdzą, że ma kandydować ... :))
            • kmsanczia Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 12:47
              Ty lepiej Lolka wreszcie zajrzyj do tej ulotki, co prawda ja siebie nie
              znalazłam, ale kto wie czy ciebie tam nie ma. ;-)
              • lolaxyz Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 13:04
                O kurde, jestem !!!
                Ale to chyba jakiś fotomontaż, łapanka czy co bo nie przypominam sobie.
                Ps.
                Ja to ten z wąsami.
                • kmsanczia Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 13:05
                  Dobra dobra, są taśmy prawdy, nie wymigasz się. ;) A z wąsami ci do twarzy,
                  chociaż niemodne już. ;)
          • kowalik22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 12:43
            Też poważnie odpowiadam, że widzę w waszym programie pewne nielogiczności, więc
            o nie zapytałam. Brakuje mi w tym programie informacji, co zamierzacie zrobić,
            bu zmniejszyć deficyt. A jest to najważniejszy problem (w mojej ocenie)
            Łomianek.
            Przy takim stanie gminnej kasy, bez podjęcia zdecydowanych działań ich naprawy -
            nowa władza nie będzie miała z czego realizować inwestycyjnych planów, o
            których mowa w ulotce.
            Czy macie na to pomysł? Podpowiem wam, że pewne rozwiązania tego problemu
            podsuwa analiza danych zawartych w sprawozdaniach finansowych gminy.
            Pozdrawiam
            • kmsanczia Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 12:55
              Ja programu nie pisałam, więc się nie poczuwam że jest "nasz". ;) Ale pewnie
              autorzy (o ile zależy im na głosach mieszkańców) powinni uwzględnić twoje uwagi.
              Napisz do nich.
        • papirus22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 12:40
          Nie wiem kto zrobił ulotkę, zapytaj autora.
          Kredyty sa pozaciagane do 2024, mówił o tym sam burmistrz!
          Zadłużenie jest ukrywane, mimo to fakty są niezaprzeczalne-

Na koniec roku 2005 było:
          19,3 mln
          plus 13 mln wzięte w latach 2004 i 2005,
          kredyt w NFOŚ 14mln
          odsetki od kredytów tych prefenrencyjnych wyniosą ok.6mln

razem 52 mln

do tego nalezy doliczyć zobowiązania za Komitet społ. wod-kan pewnie tez ze 2-3
          mln oraz leżące 200 wniosków za zajęte drogi-nie wiadomo jaki będzie finał.
          Oczywiście można wszystko negowac i udawac, że nie ma problemu, tak naprawde
          wszystko wyjdzie z dokumentów tak skrzętnie ukrywanych przez burmistrza!
          • wasila102 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 12:46
            Niezauważyłam że już jest.
            • mazowianka Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 13:25
              kowalik22 pisze o (czarnej klapsydrze) że to pewnie nie burmistrz
              ją wydawał, a ja byłam przekonana że to właśnie On, bo kto inny
              może pisać o dorobku P. burmistrza jak nie On, ja bym się nie
              poważyła przypisywać sobie coś czego nie zrobiłam i pisać że to mój
              dorobek.
              • kowalik22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 13:49
                o to pewnie właśnie autorowi (autorom) tej ulotki chodziło.
                Takiej formy agitacji wyborczej nie akceptuję, ale zostawmy tę sprawę.
                Czegoś, co się już zdarzyło, nie da sie odwrócić. (Choc nie wiem, czy ta forma
                nie zraziła częsci mieszkańców do komitetu "PZ") Ważne jest to, co należy
                zrobić w przyszłości dla naszej społeczności. Co chcą rzeczywiście zrobić
                kandydaci na radnych i burmistrza. Także to, na ile sie orientują w realnych
                możliwościach, uwarunkowanych choćby właśnie finansami a nie tylko wypowiadają
                o potrzebach. Listę pobożnych życzeń łatwo ułożyć.
                I to jest dla mnie najistotniejsze.
                • esscort Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 13:50
                  kowalik22 napisała: Choc nie wiem, czy ta forma
                  > nie zraziła częsci mieszkańców do komitetu "PZ")

A dlaczego sugerujesz, że chodzi o ten komitet?
                  • kowalik22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 13:53
                    Z analizy porównawczej zawartości tej ulotki z zawartością ulotki wyborczej
                    tego komitetu.
                    • esscort Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 14:12
                      kowalik22 napisała:

> Z analizy porównawczej zawartości tej ulotki z zawartością ulotki wyborczej
                      > tego komitetu.

Aha
                      • kowalik22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 14:16
                        Czy "aha" oznacza "rozumiem"?
                        • esscort Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 14:18
                          kowalik22 napisała:

> Czy "aha" oznacza "rozumiem"?

Bardziej: "przeczytałem" ;)
                          • kowalik22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 14:23
                            To może przekonasz mnie że "klepsydra" nie jest autorstwa PZ?
                            • lomiankowicz Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 14:25
                              O?
                              Skąd taki pomysł?
                              • lolaxyz Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 14:28
                                Czy można w necie zobaczyć skan tej klepsydry? Jakoś nie rzuciła mi sie w oczy
                                na sokolim pikniku :(
                            • mwsylwia Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 14:28
                              Po pierwsze - jaka klepsydra?
                              Po drugie - dlaczego wciągasz w to akurat ten Komitet?

Twoja analiza doskonale pokazuje, ze prawdopodobnie nie warto się ujawniać,
                              pokazywać swojego programu lub pomysłu na działanie, bo zostanie się oskarzonym
                              o coś co ktoś gdzieś pokazał i totalnie skrytykowanym.
                              Obym się myliła.
                              • kowalik22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 14:32
                                Myślałam, że sprawę wyborów (w kontekście potrzeby zmian) taktuje się tu
                                poważnie. Ktoś tu pisał, zdaje sie wcześniej, o tematach zastępczych?
                                • mwsylwia Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 14:39
                                  Zdecydowanie poważnie. I bardzo cieszę się, ze choć Ty nie ironizujesz :)
                                  Twoje pytania sa bardzo ważne - skąd wziąć kasę na to, zeby np. szkoła w
                                  Sadowej miała salę gimnastyczną...
                                  Na pewno nie da się tego zrobić w 2007 roku, tzn. nie da się zrobić tego co
                                  jest w ulotce. Trzeba na początku okreslić priorytety (pisałam to już
                                  Mickotkowi) w oparciu o analizę warunków brzegowych, czyli sytuacji zastanej.
                                  Czyli trzeba zobaczyć co jest w papierach, czy nie można gdzies zrobić
                                  oszczędnosci. I po zapoznaniu się z sytuacją, po okresleniu priorytetów, zrobić
                                  plan pracy na 4 lata (taki "krótkoterminowy" Wieloletni Plan Inwestycyjny). I
                                  trzymać się tego, a jednocześnie np. racjonalnie pomysleć nad wykorzystaniem
                                  ICDS-u. To nie bedzie ani łatwe ani szybkie.
                                  • mwsylwia Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 14:40
                                    mwsylwia napisała:
                                    > Na pewno nie da się tego zrobić w 2007 roku, tzn. nie da się zrobić tego co
                                    > jest w ulotce.

Chodziło mi oczywiście o to, ze nie da się zrobić WSZYSTKIEGIO co jest w
                                    ulotce. :)))
              • jaco2001 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 13:52
                że się tak nieskromnie wtrącę:0
                myślę, że po trochę wszyscy mają rację - ci co domagają się konkretów bo
                zwodzeni byli generalnymi omamami burmistrza podczas poprzedniej kadencji
                (chociaż ten pęd do konkretów jest dość zwodniczy - patrz przykład z realizacją
                3mln mieszkań) i ci co piszą program, bo nie mogą czegoś realnego obiecać bo np.
                nie mają wglądu do kwitów a są odpowiedzialni (jak mi się wydaje) za słowo pisane.
                poza tym są w łomiankach różne grupy interesów: niektórzy mają kanalizację
                (często drogo za nią zapłacili) więc tym tematem się nie intersują i chcą
                deptaku. inni wręcz przeciwnie. jeszcze inni (a przyznam, że jest dość duża
                liczba) uważają (o zgrozo !!!) że kanalizy i wodociągów w łomiankach nigdy nie
                będzie. i tak się już nauczyli żyć. a jak jeszcze posłuchają o tym, ile obecny
                burmistrz każe sobie za przyłączenie płacić to mówią: dziękuję, ja wysiadam.
                a burmistrz na to: no to ja przykręcam rurę...
                i koło się zamyka.

odnosząc się do tzw. meridium wątku popieram propozycję esscorta o głośnej
                lekturze artykułu wywożonemu burmistrzowi:0
                a tak btw. dobrze by było rozprowadzić kopię tego artykułu wśród mieszkańców
                gminy. może robert, jak i tak rozwozi lokalną prasę, mógłby społecznie pomóc:) -
                piszę o tym zupełnie serio.
                • papirus22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 13:55
                  Robek
                  podejmiesz się rozwiezienia przy okazji dystrybucji jakiś materiałów-oczywiście
                  społecznie:)
                  Obiecuję, ze nigdy już nie napiszę, że dystrybuujesz GŁ:)
                  • esscort Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 14:09
                    Robert, Robert! Idź na całość!
                    • kmsanczia Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 14:11
                      esscort napisał:
                      > Robert, Robert! Idź na całość!

Jakiś teleturniej?
                  • robert_58 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 16:24
                    papirus22 napisał:

> Robek
                    > podejmiesz się rozwiezienia przy okazji dystrybucji jakiś materiałów-oczywiście
                    >
                    > społecznie:)
                    > Obiecuję, ze nigdy już nie napiszę, że dystrybuujesz GŁ:)

nooo...
                    jeżeli tak masz zamiar robić (nie pisać) tooo... nie wieeemm..;)
        • esscort Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 13:42
          kowalik22 napisała: A swoją drogą, jeżeli nikt nie ma dostępu do jedynych
          wiarygodnych dokumentów
          > ksiegowych (jak piszesz) to mam jeszcze jedno pytanie: kto i na jakiej
          > podstawie wyliczył, że gmina ma 52 miliony długu...

Do tylu przyznaje się burmistrz, więc dlatego pewnie o tylu mowi opozycja. Jak
          jest naprawdę - cholera wie
          • mwsylwia Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 14:00
            Część dokumentów można z urzędu wyłuskać. Publikowane są sprawozania, budżet.
            Już po tych dok. (jak sama napisałaś) można zorientować się w sytuacji (choć
            trzeba cierpliwości wielkiej, bo budżet uchwalony w listopadzie już w styczniu
            jest zmieniany i tak co miesiac). Natomiast rzeczywistej sytuacji gminy nikt
            nie zna - nikt poza Burmistrzem, skarbniczką i wiceburmistrzem. A Ci nie za
            bardzo chcą tą wiedzą się dzielić. Dlatego trudno mówić o konkretach.
            • ptasznik11 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 14:25
              W kwestii długu- to przypominam, że Mitex pozwał gminę o ok.4,1 mln złotych
              (słownie : cztery duże bańki) Jak proces przegramy, to trzeba będzie Mitexowi
              oddać ICDS, a przynajmniej pół basenu ;(. Będzie to oznaczalo zamknięty obieg
              finansowy. Nawet Cezary T. by tego nie wykmyślił.
              • kowalik22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 14:29
                OK, kwestię istnienia długu już omówiliśmy. Jest, i to duży (tego nie
                kwestionuję ani ja, ani nikt inny). Może być nawet większy, jak widzę.
                Więc wracamy do punktu wyjścia: co z tym należy zrobić?
                Skąd wziąć środki finansowe na realizację obiecanych w ulotce inwestycji?
                • lomiankowicz Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 14:38
                  Kowalik. Z całym szacunkiem..moja mała uwaga.
                  Nie kandyduję ale spóbuję odpowiedzieć.
                  To przecież banalna odpowiedż i zna ją każdy.
                  Oszczędzać, oszczędzać, oszzczędzać..
                  Gmina może jeszcze zdobywać różne fundusze o które obecne władze wogóle lub
                  tylko pozornie zabiegaję.
                  W przypadku naszej gminy koniecznie trzeba zwiększyć ściągalność wszelkich
                  opłat i podatków.
                  • kowalik22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 14:46
                    I tu sie zgadzam. Chciałabym wiedzieć jednak - na czym oszczędzać? Czy ktoś
                    zrobił analizę finansową? Wiem - usłyszę, ze bez dostępu do dokumentów nie
                    wiadomo na czym można będzie zaoszczedzić. Pytanie jest natomiast w zwiazku z
                    tym takie: oszczędzać trzeba będzie, by spłacać na bieżąco, zaciagniete już
                    zobowiazania, a i tak - jak sądzę - będzie to b. trudne. Zatem skąd obietnica
                    budowy sal gimnastycznych?
                    Zrozumcie, nie czepiam sie - chciałam tylko wskazać, że zrealizowanie tego typu
                    obietnic przedwyborczych nie jest raczej możliwe w najbliższych kilku latach.
                    • kmsanczia Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 14:55
                      O ile mi wiadomo na budowę sali gimnastycznej można postarać się o fundusze z
                      Unii. Oczywiście trzeba mieć wkład własny, ale chyba lepsze coś niż nic. Z
                      ICDSem można było zrobić tak samo, a nie udawać bogatą gminę.
                    • lomiankowicz Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 14:56
                      Niedemonizowałbym budowy tych sal.
                      Przy naszym budżecie to nie jest specjalny wydatek.
                      Przestańmy mysleć kategoriami ICDSU gdzie wybudowano najdroższą szkołę i salę w
                      naszej galaktyce.
                      Są gminy gdzie salę gimnastyczną buduje się za niewielkie pieniądze.
                      Np.
                      www.goldap.pl/index.html?id=przetargi&idp=3694&PHPSESSID=dbb7a8cfc259eace1d4eb3068917e530
                      Niecale 260 tys EUR.
                      Podejżewam że zdobyli jeszzce dofinansowanie z któregoś unijnego funduszu.
                      Co obecnej naszej ekipie rządzącej jest nieznaną opcją finansowania
                      • kmsanczia Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 14:58
                        lomiankowicz napisał:
                        > Są gminy gdzie salę gimnastyczną buduje się za niewielkie pieniądze.
                        > Niecale 260 tys EUR.

Czyli jakaś banieczka ;). Jak wygramy z Mitexem to będzie na 4 sale gimnastyczne! ;)
                • papirus22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 14:40
                  Kowalik
                  piszesz jak nasz Robek, przyjaźnicie sie?:)
                  Program komiettu jest tu:
                  www.potrzebazmian.pl/program.html
                  Ja natomiast jestem ciekaw programu Sokoła, czy przepiszą ten sprzed 4 lat czy
                  cos zakatualizują. Nie wiem tylko co mieliby zaktualizować:)
                  • kmsanczia Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 14:42
                    papirus22 napisał:
                    > Ja natomiast jestem ciekaw programu Sokoła, czy przepiszą ten sprzed 4 lat czy
                    > cos zakatualizują. Nie wiem tylko co mieliby zaktualizować:)

No co ty, naprawdę NIC nie zrealizowali??
                    • lomiankowicz Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 14:43
                      Boję się że nic!
                      • papirus22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 14:46
                        po co ma zmieniac program, skoro wszystko dalej aktualne. Program sie
                        sprawdził, wyborcy nabrali, a jak jest skuteczny to wystarczy powtórzyć:)
                        • kowalik22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:04
                          I jeszcze jedno. Nie podoba mi sie, że tych, którzy mają inne zdanie, niż Ty,
                          próbujesz ośmieszyć bądź zdyskredytować. Nie przyjaźnie się z Robertem. , co
                          Natomiast mogę wypowiadać sie na tym forum. To, że zadaje pytania, zdaje sie
                          cię denerwuje. Jak to rokuje dla miezkańców, kiedy już zostaniesz radnym?
                          • papirus22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:07
                            Nic mnie nie denerwuje, ja się grzecznie zapytałem.
                          • lomiankowicz Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:13
                            Kowlik 22 ja Ci odpowiadam.
                            Więc co?
                  • kowalik22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:00
                    Papirus, przecież właśnie o zawartości tego programu, doktórego mnie odsyłąsz,
                    cały czas mówię. Jest to ten sam program, co na ulotce.
                    A programem Sokoła oczu mi nie mydl. Ustaliliśmy już, jak sadzę, że ekipa
                    rządząca popełniła wiele błędów. Nie oznacza to jednak, że w ciemno kupuję
                    program PZ, skoro są w nim obietnice bez pokrycia.
                    • lomiankowicz Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:03
                      kowalik22 napisała:

> Papirus, przecież właśnie o zawartości tego programu, doktórego mnie
                      odsyłąsz,
                      > cały czas mówię. Jest to ten sam program, co na ulotce.
                      > A programem Sokoła oczu mi nie mydl. Ustaliliśmy już, jak sadzę, że ekipa
                      > rządząca popełniła wiele błędów. Nie oznacza to jednak, że w ciemno kupuję
                      > program PZ, skoro są w nim obietnice bez pokrycia.
                      Dlaczego od razu bez pokrycia?
                      Przeczytaj jeszce raz mój post o sali w Gołdapii.
                      • papirus22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:11
                        Kowalik
                        nie ma przymusu, jeżeli nie podoba Ci się program PZ, to pokaż jakiś inny. Na
                        razie nie ma czekam z niecierpliwością.
                        • kowalik22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:16
                          papirus22 napisał:

> Kowalik
                          > nie ma przymusu, jeżeli nie podoba Ci się program PZ, to pokaż jakiś inny. Na
                          > razie nie ma czekam z niecierpliwością.

Nie rozumiesz, czy udajesz?
                          • kmsanczia Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:20
                            Kowalik przecież już kilka osób ci odpowiedziało skąd wziąć fundusze. Napisz
                            wreszcie jaki ty masz pomysł, bo cały dzień się zejdzie na zgadywaniu co masz na
                            myśli. ;)
                            • mwsylwia Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:22
                              Jessssu dajcie dziewczynie spokój.
                              Was naprawde trzeba się bać :)))
                              • kmsanczia Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:24
                                No bo już się nie mogę doczekać aż ktoś zgadnie to co zgadła Kowalik. ;)

>Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!!
                                kowalik22 03.10.06, 12:43 + odpowiedz
                                Czy macie na to pomysł? Podpowiem wam, że pewne rozwiązania tego problemu
                                podsuwa analiza danych zawartych w sprawozdaniach finansowych gminy.
                                • wasila102 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:26
                                  Kowalik zamula, pyta, zamula...
                            • lolaxyz Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:26
                              A może najpierw niech zaproponuje co zrobić, żeby nie dopuścić do władzy sokoła
                              i jego "kompetentnych" ludzi. Bo to jest pierwszy i podstawowy warunek, który
                              musi zostać spełniony aby myśleć co dalej. Te szczegółowe rozważania co potem
                              to troche dzielenie skóry na niedźwiedziu. Podobno 4 lata temu też luydziom się
                              nie podobał a jednak go wybrali.
                              Mamy dzisiaj mocny artykuł w Rzepie o niegospodarności sokoła a Kowalik "w tym
                              temacie" zarzuca jednemu z komitetów, ze za mało szcegółowo powiadomił go o
                              swoich planach inwestycyjnych.
                              • ptasznik11 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:38
                                Trzeba powolać GKS- Gminną Komisję Śledczą pod kierunkiem radnego Sikorskiego.
                                Istnieją bowiem uzasadnione podejrzenia, że to radni opozycyjni siusiją w
                                mleko budżetu gminnego i dlatego nic Sokołowi nie wychodzi.
                              • kowalik22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:39
                                Niewiele, jak widze zrozumiano z moich postów. To nie ja miałam powiedzieć skąd
                                wziąć środki na przedwyborcze obietnice, oczekiwałam tego od kandydatów na
                                radnych. I uważam, że mam do tego prawo i że to mi się należy.
                                To nie ja także staję do wyborów, które mają właśnie usunąć Sokoła. Więc nie
                                moją rolą jest tak pokierować kampanią wyborczą, by je wygrać.
                                Nie zarzucam nikomu, że za mało szczegółowo powiadomił mnie o swoich planach
                                inwestycyjnych.Pytałam, skąd na to weżmiecie środki.
                                A nie podoba mi sie stwierdzenie, że najpierw należy nie dopuścić do władzy
                                Sokoła, a potem sie zobaczy.
                                Powtarzam jeszcze raz - atrykuł w rzepie nie jest przecież żadnym niusem,
                                przeczytałam o sprawie infrastruktury wod-kan. w ulotce wyborczej PZ(pkt 2). Po
                                co to na nowo rostrząsać?
                                Dyskusje w temacie zmian powinny być konstruktywne
                                • lomiankowicz Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:42
                                  Odpowiedziałem Ci przecież....
                                • papirus22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:42
                                  Kowalik22
                                  Mam poważną propozycję. Jezeli rzeczywiście interesuje Ciebie sytuacja
                                  finansowa i masz ciekawe pomysły, proponuję spotkanie. Porozmawiam, chętnie
                                  posłucham zarówno propozycji jak konstruktywnej krytyki.
                                  Prosze o kontakt na priv,
                                  z góry dziekuję.
                                  • kowalik22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:48
                                    W porządku, chętnie podyskutuję. Napisz do mnie.
                                    • papirus22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:50
                                      Nie chodzi mi o pisanie, a spotkanie.
                                      • lolaxyz Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:52
                                        Ciekawie się zapowiada :))
                                        Może to długo wyczekiwana studentaka :))) Stawiam, że nieśmiała, nie będzie
                                        chciała sie spotkac :((
                                        • kowalik22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:56
                                          Nie wiem o co chodzi z tą "długo wyczekiwaną studentką", więc zakładam, że nie
                                          chciałaś mnie obrazić.
                                          Propozycję podtrzymuję, choć ton niektórych wypowiedzi daje dużo do myślenia.
                                          • papirus22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 16:08
                                            Kowalik
                                            mimo to chętnie się spotkam...podyskutujemy.
                                        • daisy32 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 16:00
                                          Kowalika może nie obraziłaś, ale żonę Papirusa na pewno.
                                          Czasami warto się zastanowić co się pisze.
                                          pozdrawiam
                                          • lolaxyz Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 16:06
                                            Może Papirus wyjaśni swojej żonie co znaczy taki znaczek - ":))"
                                            powinna zrozumiec i wybaczyć a jeśli ktoś nie ma za grosz poczucia humoru to
                                            nic na to już nie poradzę.
                                            • daisy32 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 16:10
                                              sądzę, że ma poczucia humoru i wesołości aż nadto, ale
                                              pewne komentarze nie przystoją kobiecie w twoim wieku.
                                              Keep smiling!:))
                                              • lolaxyz Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 16:20
                                                Własnie listonosz przyniósł emeryturę więc humor mi dopisuje :))
                                                w przeciwieństwie do żony Papirusa nie uważam żeby aby żarty były zarezerwowane
                                                dla ludzi młodych ale jeżeli tak jest to żona Papirusa musi tę swoją wesołość
                                                szybko kultywować bo za kilka lat też będzie w tak samo zaawansowanym wieku jak
                                                ja i się skonczy :((
                                                • daisy32 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 17:14
                                                  Żarty są także odzwierciedleniem poziomu i kultury człowieka.
                                                  Czasami mogą kogoś dotknąć i to nie jest kwestia poczucia humoru.Kierując je w
                                                  stosunku do kogoś pomyśl czy nie uderzasz tym w kogoś innego. Tym bardziej, że
                                                  ten ktoś ma żonę i dwójkę udanych dzieci, a żona czyli ja poczułam się w tym
                                                  momencie dotknięta. Sądzę nawet, że na moim miejscu poczułabyś to samo. Nie
                                                  jestem w tym momencie złośliwa i daleko mi do ironii. Poczucie humoru mam jak
                                                  nikt inny na świecie, zapewniam Cię.
                                                  Tak na marginesie: lat się ma tyle na ile się człowiek czuje, nie
                                                  przypuszczałabym, że czujesz się już taka stara :)) Ja nigdy nie dojdę do tak
                                                  sędziwego wieku :))
                                                  Pozdrawiam
                                                  • lolaxyz Frags pomocy !!!! 04.10.06, 08:47
                                                    Daisy nie da się ukryć że poczucie humoru masz jak nikt inny co pokazałaś
                                                    chocby pare postów wyżej.
                                                    Zdecyduj się jednak czy czy poczucie humoru nie przystoi osobom w pwnym wieku
                                                    czy przeciwnie ma się tyle lat na ile się czuje bo ja już nic nie rozumiem z
                                                    Twoich wypowiedzi.
                                                    Zastrzegasz się, że nie jesteś złościwa, słusznie czujesz, że możesz być o to
                                                    posądzona bo już kiedyś wędrowałas za mną ze złosliwymi komentarzami, myślałam,
                                                    że Ci przeszło, czyżbyś miała w stosunku do mnie jakies kompleksy?
                                                    Poczułas się niby urażona moim żartem, że oczekiwaliśmy tu na pojawienie się
                                                    studentki i ciągniesz swoje aluzje w stosunku do mnie podczas gdy Twój mąz
                                                    proponuje domniemanej studence spotkanie ale na Tobie to nie robi wrażenia. Daj
                                                    już spokój, ja naprawde Ci nie zagrażam.
                                                    Może jakiś seans psychoanalityczny dla podratowania samooceny?
                                                    Frags podobno jest dobrym psychologiem, może poradzi cos na Twoje problemy.
                                                    Frags help !!!
                                                  • daisy32 Re: Frags pomocy !!!! 04.10.06, 09:02
                                                    Zastanów się nad tym, co piszesz.
                                                    Twój komentarz jest poniżej pewnego poziomu.
                                                    Bardzo "zmalałaś" w moich oczach
                                                    pozdrawiam i nie mam nic więcej do dodania
                                                  • papirus22 Re: Frags pomocy !!!! 04.10.06, 09:11
                                                    wyluzujecie co...
                                                  • lolaxyz Frags odwołany 04.10.06, 09:20
                                                    No dobra
                                • lolaxyz Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:47
                                  kowalik22 napisała:

> Nie zarzucam nikomu, że za mało szczegółowo powiadomił mnie o swoich planach
                                  > inwestycyjnych.Pytałam, skąd na to weżmiecie środki.

Przywołujesz fragment mojej wypowiedzi więc chyba to pytanie o środki to do
                                  mnie. Więc ja zapytam o to samo - a Ty skąd zamierzasz wziąć środki? Bo skoro
                                  ja mam zapewniać środki na reformy Łomianek to dlaczego nie Ty?
                                  • kowalik22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:51
                                    lolaxyz
                                    Chyba sie pogubiłam: czy ty też kandydujesz? Bo oczekiwałam wyjąsnień od
                                    kandydatów.
                                    • mwsylwia Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:55
                                      Kowalik - mozesz napisać w jakim osiedlu mieszkasz?
                                      To ważne bo np. ja np. chętnie spotkam się z ludźmi, którzy mieszkają w
                                      Dabrowie Lesnej, zmęczeni są dotychczasową władzą i chcą pogadać o tym co
                                      zrobić zeby było lepiej.
                                    • lolaxyz Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:56
                                      skoro przywołujesz fragment mojej wypowiedzi a Twój komentarz do tego
                                      brzmi "skąd weźniecie na to pieniądze" to ja po uruchomieniu szarych komórek
                                      wydedukowałam, że pytanie to odnosi się do bliżej nie określonych "nas" ale
                                      głównie jednak do mnie.
                                      • kowalik22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 15:58
                                        Kandydujesz?
                                        • lolaxyz Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 16:07
                                          oczywiście, na burmistrza, tylko musze escorta i kmsanczie jakoś wyeliminowac
                                          bo wpychają mi się przed orkiestre :))
                                          • mwsylwia Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 16:08
                                            lolaxyz napisała:
                                            > oczywiście, na burmistrza, tylko musze escorta i kmsanczie jakoś wyeliminowac
                                            > bo wpychają mi się przed orkiestre :))

Kowaliku, to są żarty :) Jakoś trzeba rozładować sytuację :))
                                            To co, napiszesz z jakiego osiedla jesteś - moze uda się zrobić jakieś
                                            spotkanie.
                                        • beta63 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 16:09
                                          A Mnie interesuja pytania Kowalik i chetnie
                                          przeczytam konkretne odpowiedzi ,
                        • frags Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 16:21
                          Papirus22, nie chcę się wtrącać, ale przy takim stylu Twoim - jesli przeniesiesz
                          go do realnych kontaktów z wyborcami i takim jak stylistyka forumowego
                          "muzgowca", to niebawem pozostaną Ci głosy esscorta i krzysioma.
                          • krzysiom1 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 16:26
                            Jak na to wpadłeś?
                            Tyle razy prosiłem różnych forumowuczów z Tobą włącznie o powstrzymanie się w
                            wypisywaniu bzdur.
                            W przeciwieństwie do Ciebie ja wiem na kogo będę głosował.
                            Tak więc daj sobie na wstrzymanie a wszyscy będziemy zdrowsi..
                            • frags Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 16:38
                              Jeśli do mnie pijesz, krzysiom, to ja też wiem, na kogo zagłosuję. Na
                              Sokołowskiego. W tej pszczelej beczce miodzia są łyżki dziegciu - papirus,
                              "muzgowiec". Nie zmarnuję na nich głosu.

• zaplotka Skandal! 03.10.06, 14:38
      Przeczytałam wątek i artykuł. Nie wdając się w drobiazgowe rozważania, uważam,
      że sprawa łomiankowskich wodociągów to skandal. Ja już nie potrzebuję żadnych
      innych argumentów, by uznać, że obecna ekipa burmistrzów nie kwalifikuje się do
      zarządzania miastem. Tekst w rzepie pokazał, jak wielkie jest zacofanie
      Łomianek, jakie są efekty nieudolnego zarządzania. Przecież jakieś 5 lat temu
      Łomianki w dziedzinie infrastruktury nie odstawały szczególnie od innych
      miejscowości na Mazowszu. Prze ostatnie lata wszyscy poszli do przodu - my
      stoimy w miejscu. Po przytoczonych przez Rzepę wskaźnikach widać, że w
      dzisiejszych czasach kilka zmarnowanych lat tworzy przepaść cywilizacyjną
      trudną do pokonania. W Łomiankach 1 mieszkaniec na 300 ma dostęp do wodociągu!
      Dla mnie to wystarczy. Kto chce, niech dyskutuje sobie o szczegółach, o tym, za
      co postawi się salę gimnastyczną w Dziekanowie itp. Ja wiem, że po pierwsze nie
      mam zamiaru oddawać głosu na nikogo, kto wspierał obecne władze łomianek, a po
      drugie - podany gdzieś na forum wykaz komitetów wyborczych daje w zasadzie
      tylko jedną alternatywę: komitet Potrzeba Zmian. Przecież chyba nikt poważny
      nie bedzie głosować na LPR. Łomianki Razem - to wybór Sokołowskiego (na
      dyrektora skansenu), a pozostałe komitety to jakieś lokalne grupki lub
      pojedyncze osoby, które pewnie bedą startować na radnych w swoich okręgach.
      Czyli teraz pozostaje jedynie wierzyć, że komitet PZ jest w stanie coś dobrego
      zrobić. Kochani, wy dyskutujcie dalej, ja mówię: do zobaczenia na wyborach.
      • papirus22 Re: Skandal! 03.10.06, 14:42
        Jak odwócić uwagę od artykułu. Wystarczy zmienić login i zadawac pytania, łatwe
        nie:)
      • adasha5 Re: to nawet Zakroczym jest lepszy 40 /100 mieszk. 03.10.06, 15:37
        przeinwestowane łomianki. To na co poszły te pieniadze,
        • krzysiom1 Re: to nawet Zakroczym jest lepszy 40 /100 mieszk 03.10.06, 15:38
          Na oczyszczalnię ścieków którą wybudował Belka.
      • margolcia1984 Re: Skandal! 03.10.06, 16:20
        Jedyną szansą na pokonanie burmistrza jest zjednoczenie sił wokół jednego
        komitetu. Pójdźmy wszyscy na kompromis i poprzyjmy jeden komitet, inaczej znów
        głosy się rozłożą, i nic z tego nie wyjdzie.

Ja proponuję KWW Potrzeba Zmian.

Chyba tylko oni mają na tyle siły przebicia, żeby wygrać.

Racja - nie wszystko musi nam w ich programie odpowiadać.
        Ale jeśli nie oni, to kto?

Nikt inny nie będzie w stanie zgromadzić większej liczby głosów, niż obecna
        grupa trzymająca władzę.
    • vampi_r Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 17:08
      Przepraszam że spytam.
      Jeśli 1 mieszkaniec łomianek na 300 ma dostęp do wody z wodociągu, to ilu ma
      dostęp do internetu? Byc może jest to wyższy wskaźnik...
      Łomianki dokonają może skoku cywilizacyjnego. Po wodę będzie się chodzić do
      studni,a w celach .... do wygódki, ale za to multimedialnie będziecie w
      czołówce.

Wiem, że wam nie do śmiechu.
      Jednak napiszę to.
      Z zacytowanego artykułu widzę, że Łomianki zaczynają przypominać wioskę
      trzeciego świata. Byłem kiedyś w Etiopii i tam własnie w wiosze krytej trzciną,
      w której krowy śpią razem z ludźmi, zobaczyłem rozświetlony neon reklamujący
      Coca-Colę. Wszedłem do środka, a tam muzyka z najnowszych list przebojów i
      zimne napoje w tym wspaniałe piwo oraz klimatyzacja. Miły chłód choć na
      zewnątrz temperatura ponad 40 stopni. Okazało się, że wiocha została
      zelyktryfikowana.
      Nikt nie pomyślał, by zbudowac tym ludziom lepsze domy i obory dla krów.
      Podprowadzono im prąd i podarowano klimatyzatory oraz lodówki.

Ot taki mały OT :))))
    • kowalik22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 17:08
      Mam kolejne pytanie (proszę o wybaczenie)
      czy autor artykułu, z którego początek wywodzi się niniejsza dyskusja ma coś
      wspólnego z Łomiankami (mieszkaniec jaki czy co)?
      Znalazłam otóż przed chwilą coś, co pewnie wszyscy dyskutancji na forum wiedzą.
      W kwietniu 2006 r. napisał z inną dziennikarką artykuł pn. "interes na wodzie
      pisany". Sokół wystosował do naczelnego Rzepy list z prośbą o sprostowanie
      zawartych w nim nierzetelnych informacji. Było tego 17 punktów!
      Nawet, gdyby uznać, że S. bronił własnego stołka, to i tak widać, że
      dziennikarze ci popełnili błędy, jakie nie powinny im się były wydarzyć
      (zawarli subiektywne opinie).
      Po przeczytaniu sprostowania Sokoła naszła mnie jeszcze jedna refleksja: jak to
      jest z przytoczonymi w artykule danymi dotyczącymi dostępu do wodociągu - jeden
      na trzystu mieszkańców ma wodę. Świadczyłoby to o tym, że jest mało wodociągów.
      A z dementi Sokoła wynika, że choć obok domu przechodzi wodociąg, mieszkańcy
      nie podłączają się (z powodu wysokich kosztów, jak pisze: "Nie jest prawdą,
      iż “mieszkaniec Łomianek
      zapłacił za podłączenie do sieci, której nie
      może doczekać się do tej pory”. Wpłaty mieszkańców
      na rzecz Społecznego Komitetu Wod.-
      kan. nie były opłatami za podłączenie do sieci,
      lecz uprawniały do uzyskania zgody na to, aby
      mieszkańcy samodzielnie (na swój koszt) się
      do niej podłączyli. Między innymi ta kłopotliwa
      regulacja, odziedziczona po poprzednikach
      spowodowała, że wiele posesji nie przyłączyło
      się do wodociągu mimo poprowadzenia sieci
      w ich ulicy".
      To jak to jest? Co ekipa Sokoła odziedziczyła po poprzednikach i dlaczego nie
      da sie z tym nic zrobić?
      • verte4 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 17:27
        Przypomniał mi sie stary kawał.
        Wraca mąż do domu nad ranem, pijany i sponiewierany.
        Zona w drzwiach pyta - gdzieś ty był!!???
        - w teatrze,
        - z teatru wracasz w takim stanie??? o tej porze?
        - byłem w teatrze i będę sie tej wersji trzymał - wymamrotał mąż.
        • kmsanczia Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 17:42
          Mam lepsze:
          Wraca pijany mąż do domu, wściekła żona otwiera drzwi i pyta:
          - Gdzie byłeś łajzo?!!!
          - Na... czynie...
          - Na jakim znowu czynie??!
          - Na... czynie podaj, będę rzygał...
      • mwsylwia Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 17:46
        kowalik22 napisała:
        > Mam kolejne pytanie (proszę o wybaczenie)
        > czy autor artykułu, z którego początek wywodzi się niniejsza dyskusja ma coś
        > wspólnego z Łomiankami (mieszkaniec jaki czy co)?

Na to to jest tylko jedno wytłumaczenia - U K Ł A D ://
        • iod Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 17:51
          z Łomiankami to może nie, ale chyba z Dziekanowem którymś...tak mi się jakoś
          zdaje... 80/20 ;)
          przepraszam, że się wtrącam. Przecież ja z wąskiej grupy jestem :)))Już
          znikam ...w kierunku moich codziennych obowiązków.
      • esscort Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 22:15
        kowalik22 napisała: Znalazłam otóż przed chwilą coś, co pewnie wszyscy
        dyskutancji na forum wiedzą itd.

A gdzie to coś znalazlaś i te odpowiedź sokoła?
        Chcesz też - jeśli dobrze zrozumialem - powiedzieć, ze z tym wodociagiem w
        lomiankach jest tak, że rura sobie idzie ulicami, tylko nikt się nie chce
        podłaczać? No, gratulacje.
        >
        • robert_58 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 22:21
          z rurą, które biegnie obok posesji a podłączenia brak nie jest przykładem z
          kosmosu. Znam takie przypadki. Również z kanalizą.

Pytanie - ile takich posesji istnieje?
          Pewnie wod-kan posiada takie dane.
          • esscort Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 22:26
            > Pytanie - ile takich posesji istnieje?
            > Pewnie wod-kan posiada takie dane

No, ja myśle, że powinniśmy ustalic, że w zasadzie Lomianki
            są "zwodociagowane", lecz zacofani ludzie sie nie chca podłączać. I że w
            zasadzie potencjalnie w tym rankingu z Rzepy należy nam się 1 miejsce.
            • krzysiom1 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 22:28
              Czyli kolejny sukces?
              Gazłom będzie miał o czym pisać...
            • glupik1 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 22:33
              Podłączenie się niektórych ludzi do istniejącego wodociągu to faktyczny problem.
              Podobno obecny burmistrz go rozwiązuje i jak dotychczas nie rozwiązał. On woli
              większe i prostsze rozwiązania. Podam jeden przykład:
              Większość mieszkańców Łomianek nie rozumie, o co chodzi z tymi trasami. Dlaczego
              trasa Mszczonowska jest gorsza od trasy nad Wisłą? Nie umieją zrozumieć jak
              można komuś porzucać kukułcze jako w postaci takiej trasy, burzyć domy, zakłócać
              spokój tym, których domy ocaleją. Prawda jest brutalna i prosta. Mieszkający
              najbliżej projektowanej trasy Mszczonowskiej i Legionowskiej są tym
              zainteresowani materialnie. Obecnie ich działki i ewentualnie domy, które na
              nich stoją mają niewielką wartość. Kto z Warszawy wyprowadzi się do Łomianek by
              ponownie mieszkać w Warszawskich warunkach? Ile zyskają na zmianie przebiegu
              trasy? Natychmiast, w dniu podpisu, że trasa pobiegnie wzdłuż Wisły wartość ich
              nieruchomości wzrośnie kilkakrotnie. Czy mogą, więc ich przekonać jakiekolwiek
              rzeczowe argumenty? Nie, bo chodzi o realne pieniądze, których waga jest zawsze
              dużo większa niż cokolwiek innego. Ta grupa to ludzie, którzy poprą zawsze tego,
              kto zabierze im trasę z ich okolic. Bo to jest dla nich interes życia.
              Rzadko piszę i przepraszam że się powtarzam, ale ostatni mnie zdenerwował.
              • drabbu Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 03.10.06, 23:20
                glupik1 napisał:
                > Mieszkający
                > najbliżej projektowanej trasy Mszczonowskiej i Legionowskiej są tym
                > zainteresowani materialnie. Obecnie ich działki i ewentualnie domy, które na
                > nich stoją mają niewielką wartość. Kto z Warszawy wyprowadzi się do Łomianek
                by ponownie mieszkać w Warszawskich warunkach? Ile zyskają na zmianie przebiegu
                trasy? Natychmiast, w dniu podpisu, że trasa pobiegnie wzdłuż Wisły wartość ich
                > nieruchomości wzrośnie kilkakrotnie. Czy mogą, więc ich przekonać jakiekolwiek
                > rzeczowe argumenty? Nie, bo chodzi o realne pieniądze, których waga jest
                zawsze
                > dużo większa niż cokolwiek innego. Ta grupa to ludzie, którzy poprą zawsze
                tego,
                > kto zabierze im trasę z ich okolic.

Jednak jest i druga strona. Chodzi o to, że nad Wisłą też nie ma bezludzia,
                lecz są i działki i domy do zniszczenia gdyby trasa tak pobiegła, i mieszkańcy,
                którzy będą równie mocno, z tych samych względów, zainteresowani materialnie.
                Oczywiście, nic w tym złego nie ma (bo "kijem tego, co nie pilnuje swego").
                Interes jednych jest
                w sprzeczności z interesem drugich. Niestety, Łomianki tak czy owak "stoją na
                drodze" Warszawie. Burmistrz, choćby zjadł własną brodę,
                tego konfliktu nie rozwiąże, nie jest w stanie z wielu powodów, przede
                wszystkim - nie od niego zależy decyzja. Natomiast będzie ten konflikt podsycał
                i wykorzystywał dla własnej promocji.
                Ach, wróćmy lepiej do wodociągów.
            • robert_58 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 04.10.06, 00:09
              esscort napisał:

> > Pytanie - ile takich posesji istnieje?
              > > Pewnie wod-kan posiada takie dane
              >
              > No, ja myśle, że powinniśmy ustalic, że w zasadzie Lomianki
              > są "zwodociagowane", lecz zacofani ludzie sie nie chca podłączać. I że w
              > zasadzie potencjalnie w tym rankingu z Rzepy należy nam się 1 miejsce.

wracając do wodociągów ...

coś Ess ostatnio często uciekasz w drwinę (może mam tylko takie wrażenie -
              wyprowadź mnie z błędu jeśli się mylę)

Czyżby dla Ciebie nie było "środka"?
              Czyżby wg Ciebie istnienie rury = podłączeniu?

Akurat osoby, które znam nie uważam za zacofane. Po prostu im się to nie opłaca.
              Być może darmowe podłączenie (gmina rezygnuje z opłat przyłączeniowych) byłoby
              dla nich jakimś argumentem. Pytanie o koszt wody i/lub kanalizy w stosunku do
              kosztów szambiarki, np 3 razy w roku lub rzadziej. Ich kalkulacja ich obawy.
              Plus obawy przed "nowym".

ps. wiem, że dokładnie tak jak ja napisałem, Ty się nie wyraziłeś. Bez czepiania
              się słówek
              • kmsanczia Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 04.10.06, 00:13
                robert_58 napisał:
                > Pytanie o koszt wody i/lub kanalizy w stosunku do
                > kosztów szambiarki, np 3 razy w roku lub rzadziej.

Pytanie do posiadaczy szamba, czy faktycznie opróżniacie 3x w roku albo
                rzadziej? Jakoś mi się w to nie chce wierzyć, mam działkę rekreacyjną, bywamy
                tam w weekendy latem i wychodzi znacznie cześciej. Chyba że ktoś się nie
                kąpie... albo ma nieszczelne szambo. ;)
                • iod Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 04.10.06, 00:16
                  raz na 3 tygodnie raczej
                  • iod Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 04.10.06, 00:17
                    i dałabym każde pieniądze, żeby mieć kanalizację. Nienormalna jestem chyba...
                • esscort Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 04.10.06, 00:25
                  Roberta znajomi - jeżeli wybieraja szambo "3 razy w roku lub rzadziej" - to
                  znaczy, że mają dziurawe szamba, więc pija własne g... Nie są to może osoby
                  zacofane, ale na pewno niezbyt uczciwe w stosunku do swoich sąsiadow, ktorzy
                  też pewnie pija ich g...

Robert, a w co ja mam uciekać, jak nie w drwinę? Ale to powyzej to nie drwina.
                  Myśle, że powinieneś pogadać z tymi znajomymi w sprawie szamba.
                  • robert_58 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 04.10.06, 00:33
                    wiecie,
                    hm ..
                    jak też mam takie podejrzenia..
                    coś mało ...
                    ale to tylko dwójka starszych osób dla przykładu pierwszego z brzegu. Z niskimi
                    dochodami (renty/emerytury). Z drugiej strony też dziwne jest dla niektórych jak
                    można wyżyć za np. 800-900 zł emerytury miesięcznie, a w tym opłaty, wyżywienie,
                    ubranie i nawet jakieś skromny prezent dla bliskich. A żyją! Czasem wbrew logice
                    a zgodnie z "wyliczeniami".

Oprócz szczerych/nieszczerych opróżniaczy szamba 3xrok znam też takich co
                    opróźniają 2-3xm-c. I też się nie podłączyli.
                    I teorię szlag trafia o dziurawym szambie, innej kombinatoryce (ciekawe, że o
                    pojemności nikt nie wspomniał).

To co, są tacy co się niue podłączyli do wodociągu lub kanalizacji pomimo rury
                    pod płotem czy nie ma?
                    A jeżeli są to jest to liczba znacząca czy nie?
                    • esscort Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 04.10.06, 00:46
                      Nie tłumacz ich Robert. Uważasz, że jeżeli ktos jest biedny, to ma prawo sikac
                      do studni sąsiada? Tez uznajesz taką filozofię? Jezeli nie, to jednak z nimi
                      porozmawiaj. Jaką teorię szlag trafia? Kręcisz i tyle. A z tą pojemnoscia nie
                      wyskakuj. Chyba nie chcesz tu przekonywac, że masz znajomych, ktorzy mają takie
                      duuuuuże szambo szczelne, że moga wybierać je "3 razy w roku lub razdziej"?
                      • robert_58 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 04.10.06, 00:55
                        masz trochę racji,
                        znam i być może tłumaczę

co nie oznacza, że takich czy innych niepodłączonych do rury brak
                        • esscort Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 04.10.06, 01:01
                          Pewnie, że są niepodlaczeni. Jak myslisz, na ile podany przez rzepe wskaźnik 1
                          podlaczony na 300 osob, by się zmienił, gdyby policzyć tych twoich znajomych?
                          Oraz - czy w rankingu weszlibyśmy przynajmniej na przedostatnie miejscu na
                          mazowszu, gdyby tych niepodłaczonych uwzglednić? Podpowiadam, że w innych
                          miejscowosciach na Mazowszu też moga byc osoby, ktore z rożnych przyczyn
                          wolalbyby wybrać "trwanie w szambie".
                          Nawiasem mowiąc nie rozumiem takiej postawy. Jak można z własnej woli nie mieć
                          kanalizacji?!
                          • robert_58 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 04.10.06, 01:07
                            ano można - takich znam z różnych powodów.
                            Te powyżej podane jako skrajne

I nie mam na myśli statystyki.
                            Generalnie dlaczego się nie podłączyli?
                            Czyli o kasę biega.
                            O koszt podłączenia? Lenistowo do rozkopów? Sentyment do posiadanej instalacji?
                            Kombinatorykę w opróżnianiu szamba?

Uważam, że problem istnieje. Dlaczego?
                            • robert_58 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 04.10.06, 01:12
                              aha,
                              zeszliśmy do kanalizacji

czy w przypadku Łomianek wodociąg i kanalizacja zawsze idzie w parze? Chyba nie
                              - a o tym głównie artykuł.

Na forum dużo jest o marnej jakości wody (odczucia nie mniej ważne niż badania
                              laboratoryjne). A w upalne wakacje i o problemach z ciśnieniem.

Dlaczego ktoś, kto przykładowo posiada studnię (niemało chyba takich) będzie
                              ponosił koszty przyłączenia, koszty prowadzenia instalacji wewnętrznej w działce
                              (to powinno się traktować chyba oddzielnie), koszy jakiś zabiegów z
                              przełączaniem rur?

To i żyje z własnym ujęciem. Przy rurze pod płotem
                          • kmsanczia Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 04.10.06, 01:07
                            Nie wiem na jakiej zasadzie to działa, ale słyszałam że emeryci płacą połowę za
                            przyłącznie. Nie wiem czy to zależy też od czasu "zasiedzenia" w danym rejonie.
                            Podobno jest to niezły sposób, żeby się taniej podłączyć "na dziadka". ;)

Ja nawet rozważałam zrobienie przydomowej oczyszczalni (cena jak za szambo) ale
                            na razie zakładam wariant optymistyczny, że jednak Soki nie wygra i kto inny
                            podgoni z tą rurą.
                            • robert_58 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 04.10.06, 01:14
                              "na dziadka"?

a tego nie słyszałem.
                              Dzięki KM
                      • ilexx Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 04.10.06, 00:57
                        Jezeli ktoś zainwestował w studnię, filtry, czterokomorowe szambo, płot itd. to
                        ja mu sie nawet nie dziwię. Jak ja sie podłaczałam to przed domem miałam niezły
                        sajgon. Sasiadka zamiast tego woli mnie co niedziela zalewac szambem i płacic
                        mandaty u notorycznie wzywanej Strazy Miejskiej. A mnie co pozostaje - szlauch
                        i zmywam to g... z ulicy, żeby ludziom nie śmierdziło gdy ida na mszę.
                        • ilexx Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 04.10.06, 01:23
                          To wszystko jest kwestia organizacji. Wiele gmin w Polsce bez trudu ten problem
                          pokonało. Mozna kontrolowac szamba, mozna zwiekszać wysokość mandatów, można
                          stosować zachety finansowe w postaci bezzwrotnych pozyczek. A zacząć trzeba od
                          uświadamiania. W Łomiankach w tej sprawie nie robi sie absolutnie nic.
                          • papirus22 Re: Łomianki ostatnie miejsce na Mazowszu !!!! 04.10.06, 09:13