Dodaj do ulubionych

Nowy prezent od naszych radnych

14.02.12, 13:18
Nasi radni zafundowali nam nową dziure w portfelu. Tak głośno informowali, że podatki np. od nieruchomości zostaną podniesione średnio o 3 - 4% /stopień inflacji/. Jak bardzo się zdziwiłam kiedy wczoraj po otrzymaniu pisma z wysokością podatku jest całkiem co innego naliczone niż deklarowali. Mam działkę o powierzchni 1000 metrów kwadratowych. W zeszłym roku placiłam za nia 250 zł. W tym roku przyszło 330 zł. Według mnie to nie jest podwyżka o 3-4% tylko o OKOŁO 30% !. Ile Ci na ktorych oddaliśmy swój głos beda nas jeszcze oszukiwać ?
Obserwuj wątek
    • azeta2 Re: Nowy prezent od naszych radnych 14.02.12, 19:04
      wynika z tego, że radni nie umieją liczyć... podniesiono z 0,25zł na 0,33zł za 1 m kw. działki co jest podwyżką o 32 procent. Skowron na sesji twierdził, że to 4 procent - pewnie żona nauczycielka mu nie przeliczyła, a sam nie umie...hehehehe
      • empe3.4 Re: Nowy prezent od naszych radnych 14.02.12, 20:19
        Ja też dostałem o kilkadziesiąt złotych więcej. To jest k...wa skandal! Żadnych kluczowych inwestycji przez ostatnie 4 lata, żadnych teraz, a podatki ciągle rosną i to znacząco. Tego nie było za rządów E. a inwestycje szły. Tak samo z wodą, weszli do KSWiK-u, woda kosztuje krocie, a nikt łopaty nie wbił. Teraz słyszę, że na drugi etap KSWiK-u nie ma pieniędzy unijnych i chyba nici z obiecywanej kanalizacji i innych cudów. To gdzie się podziewają nasze pieniądze za wodę?!?! Zastanawiam się, ile jeszcze trzeba, by ludzie zrozumieli, jak bardzo radni poprzedniej ekipy nam zaszkodzili, ile podjęli nietrafionych, pochopnych decyzji, przeciw ludziom. A ludzie dalej na nich głosują.
        • orz5 Re: Nowy prezent od naszych radnych 14.02.12, 21:10
          Ja również otrzymałem podwyżkę podatku to jest faktyczne 32%, radni teraz przesadzili im jest łatwiej gdyż pobierają nie małe diety równe pensją. A swoja drogą to radni poprzedniej kadencji nie podnoszą Ci podatku ani wody tylko Ci obecni na których głosowaliśmy, a opowiadja ze muszą to robić bo inflacja itd. ale to niestety nie jest 3-4% tylko 32%, ja w okregu nr 9 i moi rodzice w okregu nr 10 na tych juz nie zagłosujemy,wstyd
          • piechowiczanincija Re: Nowy prezent od naszych radnych 14.02.12, 22:21
            Ale kasa na Bikemaraton będzie.
            50 tys. pln zabrali ze Straży Miejskiej a na pilnowanie porządku dali na Straż Graniczną tylko połowę tej kwoty.
            Proponuję, żeby radni za te diety, które biorą za darmochę, w nocy niech zasuwają po Piechowicach i pilnują porządku
            • chodziarka1 Re: Nowy prezent od naszych radnych 15.02.12, 10:30
              Panie Skowron właśnie - niech Pan wytłumaczy jak to ten wzrost podatku o 4 procent Pan wyliczył? Czy głosował pan za czymś będąc w błędzie? Może reszta radnych głosujących za podwyżką ponad trzydziestoprocentowa tez była w błędzie? to może weźcie i przegłosujcie teraz obniżkę podatków a te pieniądze dla SG niech będą pokryciem na niższe dochody miasta i SG niech za swoje patroluje miasto bo oni nawet uwagi pijaczkowi nie zwrócą, tylko stoją przy Polcoloricie i przez lornetkę wypatrują kto jedzie bez pasów albo ma żarówkę spaloną.
              • placeiplacze Re: Nowy prezent od naszych radnych 15.02.12, 12:05
                Nie rozumiem dlaczego o te podwyżki posądzany jest tylko p.Skowron ? Przecież cała 15 radnych za tym głosowała - to po co czepiać sie tylko jednego radnego ?. Prezent mamy od wszystkich !
                • edi.ed Re: Nowy prezent od naszych radnych 15.02.12, 16:24
                  Masz racje placeiplacze że tych decydujących o naszych portfelach jest 15 szt. Ale zanim to trafilo na sesje to jeszcze BYLA KOMISJA , ktoś o tym decydowal .Sami wskazujecie ze zabrano ze Straży Miejskie , Straży Granicznej. Obcięto pule na remont urzedu ( URZAD WYGLADA STRASZNIE DACH CIEKNIE WYLAZA NIEMIECKIE NAPISY NA MURZE SALA KONFERENCYJNA PAMIETA KOMUNE PAN POTKANSKI DUMNIE TWIERDZI ZE ZA KADENCJI ZGB KUPIONO STOLY I KRZESLA MUSIELI BO GROZILO ZE BEDA SIEDZIEC JAK TURECKI RZAD W KUCKI NA PODLODZE ) Mam pytanie i prosze niech mi odpowiedza Panie Przewodniczaca Finansow lub Sportu i Turystyki i ta od SB Panowie Radni z Klubu Kolarskiego albo ktos z Panstwa o ile zmniejszono budzet w tym roku na imprezy sportowe typu Big Maraton i kluby w Piechowicach - Klub Kolarski Lechia czy inne wynalazki typu Klub Brydza a najleprze klub Anonimowego Alkocholika , zobaczcie jaka kase sobie tam wpompowano Tam stowarzyszenia i kluby obsadza ekipa bylej burmistrz a nawet i ona sama . ( wystarczylo 20 % zmniejszyc sobie na kluby czy stowarzyszenia aby dzis za grunt faktycznie podniesiono stawke o polowe mniejsza , bylo by pare kursow autobusow MPK wiecej ,doplata do wody na dzialkach.......... albo albo....... ) Czasami te pare groszy dla ludzi ktorzy wiaza ledwo koniec z koncem to jest byc albo nie byc .Prosze Panstwa zaluzmy Stowarzyszenie Kopanych w Dupe ( miasto daje kase na stowarzyszenia i kluby ) Jak maja nas kopac ! To nie za darmo, niech nam za to placa, !!!.Dostaja ludzie po kieszeniach za wode z Kswik za smieci ,teraz za grunt .Oklamuja nas wszyscy, Pan Premier i Sejm Pan Burmistrz i Rada Miasta ile to bedzie trwalo .Mysla ze im wszystko wolno !!!!!Obecni Radni bardziej szkodzicie miastu i mieszkancom , Burmistrz probuje wyjsc z tego balaganu jaki mu zostawili tamci zawodnicy , ratuje jak moze calom ta sytuacje broniac dupy ich i swojej krecac i klamiac szuka wyjscia probujac wziasc kredyt aby zatkac ta dziure i miec na doplaty do wody smieci mpk policji strazy . Ale niechce im dac zaden bank, dlaczego ?,bo miasto niema co dac pod zastaw ! to co moglismy dac dalismy KSWIK, ( siebie niech zastawia ). . ,Podatkow nie placa firmy, bo niema z czego jest krach ogolny na rynku . Na koniec roku nie bedzie na pensje dla pracownikow urzedu . A moze i dobrze , niech zobacza jak to jest . Jak ojciec zona matka zastanawiaja sie czy zaplacic wode smieci czynsz czy kupic mleko chleb albo zeszyt buty dziecku .Moze radni by zrezygnowali ze swoich diet jest ciezko . Ta funkcja miala byc charytatywna , takie udzielanie sie spoleczne dla mieszkancow Tak jak kiedys robilo ZOMO . Oczywiscie wynagrodzenie bylo brane pod uwage ale jako rekompensata za poniesione przerwy w pracy dojazd i wydatek na srodki pomocnicze typ. papier olowek symbolicznie ale chyba nie 800 zl i w gore ..Czas najwyzszy aby zadawac pytania po imieniu nazwisku i funkcji osobom zajmujacym stanowisko publiczne CHODZIARKA I AZETA brawo
    • alfavilla Re: Nowy prezent od naszych radnych 15.02.12, 19:33
      Edi , nic ująć , wiele można dodać . Prania tych brudów jeszcze nie koniec . Zacznie się wywlekanie różnych spraw związanych ze sportem i rachunkami , wydawaniem pieniędzy na cele niezwiązane z administracją a wszystko jest gdzieś głęboko pochowane .Co do Pana Skowrona to On jest z EEekipy która nie zostawiła budżetu po 12 latach tak zadłużonego jak Pani Burmistrz ze swoja grupą sportowców po jednej kadencji . Dziś my mieszkańcy właśnie płacimy za to .
    • orz5 Re: Nowy prezent od naszych radnych 16.02.12, 19:36
      Niech opublikują wyniki głosowania w informatorze piechowickim z podaniem imienia i nazwiska kto jak głosował
      • chodziarka1 Re: Nowy prezent od naszych radnych 16.02.12, 20:11
        można sprawdzić: otwierasz "biuletyn miasta Piechowice" i po lewej stronie w kolumnie klikasz "protokoly z sesji " i nastpnie protokol z 29 XI a tam
        Bogusław Skowron zaskoczony wypowiedzią Przewodniczącego powiedział „my szóstka
        będziemy oczywiście „za”, ale nie chcielibyśmy, Ŝebyście wieszali psy, przepraszam brzydko,
        na nas, Ŝe myśmy w Piechowicach podnieśli podatki, tłumaczymy, co roku podnosi się
        podatki średnio o stopień inflacji. Mamy tutaj w granicach 4% i tak się podnosi co roku (…)

tak więc to Skowron namawial. a dalej jest

Uchwała w sprawie ustalenia wysokości stawek oraz zwolnień w podatku od nieruchomości
        została przyjęta 6 głosami „za”, przy 9 głosach „wstrzymujących się” (w głosowaniu brało
        udział 15 radnych). wiec wiadomo kto byl za
        • piechowiczanincija Re: Nowy prezent od naszych radnych 17.02.12, 08:25
          Czyli wstrzymujący się od głosu zagłosowali realnie za przyjęciem tak wysokiego podatku
          ( gdyby zagłosowali przeciw uchwała by nie przeszła).
          Aby pogodzić zwolenników dwóch opcji proponuję odwołać całą radę i wybrać ludzi, którzy znają się na różnych dziedzinach a dieta nie będzie dla nich głównym dochodem.
          p.s.
          wbrew pozorom koszty wyborów to tylko kilka tysięcy złotych
          • gorszejutroo Re: Nowy prezent od naszych radnych 17.02.12, 13:06
            to może odwołać tych co byli za bo oni wyraźnie przyklasneli burmistrzowi ci co sie wstrzymali mieli jakies watpliwosci, skad ty weźmiesz tych co sie znaja na róźnych dziedzinach chyba nie masz na mysli komitetu o lepsze jutro co na sesji wyrazili swoj poglad o rzadach witka ale jak chcesz żeby w piechowicach było wesaoło to odwołujcie
            • azeta2 Re: Nowy prezent od naszych radnych 17.02.12, 14:12
              czekają nas następne niespodzianki i "prezenty" mam tylko nadzieję, że już nikt radnym nie wciśnie że to są podwyżki "o skalę inflacji" a ci, którzy ich nie popierają będą mieli odwagę aby być przeciw, bo z tego wynika, że 14-tu się może wstrzymać i jeden przepchnie uchwałę o kolejnych podwyżkach. Te wstrzymanie się to taktyka, a nie dbanie o mieszkańców Piechowic - radni którzy się wstrzymali liczyli na to, że cała niechęć za podwyżki spadnie na radnych popierających Rudolfa, że oni niby nie chcieli. A bardziej właśnie im zależy na tej niechęci niż na obronie mieszkańców przed nadmiernymi obciążeniami. Jak Rudolf będzie chciał coś zreformować aby zaoszczędzić to oni będą przeciw tak jak było przy propozycji przekształcenia ZUK, teraz się wstrzymali, a gdy dojdzie np. do decydowania o wyjściu z KSWiK - to powiedzą, że nie do końca ich przekonuje argumentacja burmistrza i wyjdą z obrad aby nie było kworum. Burmistrz zapowiedział wyjście z KSWiK na czerwiec jak spółka nie uzyska funduszy unijnych na inwestycje i jakoś nie widać aby to w spółce było priorytetem - przepychają się teraz kto ma być w zarządzie i zejdzie im do jesieni pewnie. Chyba potrzeba będzie więcej takich wyborców jak Kawka aby uzmysłowić radnym że ich powinnością jest głosowanie dla dobra mieszkańców, a nie dla swoich interesów.
              • zawsze-salomon Re: Nowy prezent od naszych radnych 17.02.12, 15:34
                Nie zachwyca mnie fakt że ośmiu radnych wstrzymało się w trakcie głosowania,dobre /wg nich/ posunięcie tamci be my cacy.Tak samo było na sesji dotyczącej podwyżki wody na początku 2011 roku na sesji dobrze wiedzieli że nawet jak nie będą głosować za podwyżką to KSWiK i tak się odwoła i mamy teraz rachunki do zapłacenia za tamtą podwyżkę,która i tak jest pomimo że wtedy odrzucili taryfę.Też byli cacy wtedy a Rudolf i reszta be bo byli za przyjęciem taryfy.

A teraz do gorszejutro;
                Siedem lat temu gęś chłop zjadł i jeszcze mu w dupie gęga.---------tak samo i z Tobą chyba ci komitet 'O Lepsze jutro" zalazł za skórę bo jakoś nie możesz o nim zapomnieć.
                • piechowiczanincija Re: Nowy prezent od naszych radnych 17.02.12, 17:46
                  "Zawsze-Salomon" za aluzję i dowcip duże piwo.
                  • azeta2 Re: Nowy prezent od naszych radnych 18.02.12, 11:41
                    No gęś to było zjeść nawet przyjemnie, ale teraz po zgb jest jeszcze żaba do skonsumowania;-)
                    • orz5 Re: Nowy prezent od naszych radnych 18.02.12, 12:47
                      Po E. żabę musiała zjeść ZGB, po ZGP, obecny Burmistrz, ale wystarczy już jeden na drugiego zwalać winy niech w końcu Burmistrz i radni wezmą się do pracy, niech burmistrz zrealizuje swoje największe obiecanki, niech radni wykonają to co obiecywali w swojej kampanii,przecież oprócz podwyżek tu nic anie się nie dzieje ani nie idzie w jakim ktokolwiek kierunku, bierzcie się do roboty
                      • piechowiczanincija Re: Nowy prezent od naszych radnych 19.02.12, 21:06
                        orz5 głupoty piszesz, jaką żabę musiała zgb zjeść po E. pozostawione fundusze na kanalizacje w Górzyńcu, pieniądze na dokończenie remontu ulic.
                        Życzę wszystkim następnym burmistrzom, żeby przejmowali miasto w takim stanie, w jakim pozostawił je E.
                • gorszejutroo Re: Nowy prezent od naszych radnych 18.02.12, 23:45
                  dziękuję za niezwykle mądrą przypowieść, komitet o lepsze jutro zapadł mi w pamięc z prostej przyczyny średnia uzyskanych głosów 8 na kandydata a liderka bez matury na terenie szklarskiej poręby ( stragany na szklarce) ubolewa że piechowice o niego nie zadbały- jeszcze ten filmik można znaleźć w necie, a poza tym spoko, w roku 2014 będę za
                  • zawsze-salomon Re: Nowy prezent od naszych radnych 19.02.12, 13:21
                    ok gorszejutroo 8 głosów na jednego kandydata nie upoważnia jeszcze wyrażać się na forum z lekceważeniem i te zaznaczanie bez matury.Wałęsa był elektrykiem i został Prezydentem Polski.

Pan Mazur zapytany przez dziennikarza co sądzi o przegranej ZGB powiedział że łaska wyborców na pstrym koniu jeździ - można się o tym przekonać nie tylko w lokalnej polityce.

A czy są przegrani ? ta ocena już do nich należy a nie do nas.Liczy się fakt że próbowali.
                  • edi.ed Re: Nowy prezent od naszych radnych 19.02.12, 18:58
                    gorszejutro ............obojetnie jaka by ci ktos przpowiesc nie napisal to zainterpretujesz ze pada deszcz . Mowisz ze w 2014 bedzie spoko .... hmm , oni fikolka wy szpagat .A my zalozymy komitet wyborczy NOW.......... Najlepiej Olac Was .
    • bez-was-lepsze-jutro Re: Nowy prezent od naszych radnych 19.02.12, 20:23
      Cała rada i sekretarz miasta z burmistrzem naczele idzcie w cholere nikt po was niezapłacze .
      • azeta2 Re: Nowy prezent od naszych radnych 20.02.12, 12:32
        Nie chodzi o płakanie po kimś, ani tęsknotę za kimś, po prostu obciążenie na mieszkańca za zgb poszło w górę i tak już jest windowane nadal więc Ejnik jako jedyny pozostaje w naszej pamięci jako dobry gospodarz (dla podatnika) a że ktoś inny uważa go za złego burmistrza to już na pewno nie z powodu złego zarządzania pieniędzmi podatników czy za nadmierne sięganie do naszych kieszeni. Wg mnie taki powinien być (pod tym względem) burmistrz i niech to nawet będzie Raczek, Podkański, Grabias czy Rębisz, ale niestety nie uwierzę że taki może być ktokolwiek z wymienionych dlatego Ejnik choćby startował jego syn będzie miał mój głos, bo prędzej będzie rządził on tak niż ktokolwiek z klubu zawiązanego p-ko Ejnikowi. A za rok następne podwyżki są pewne bo oszczędzanie jak widać nie jest mocna strona obecnie rządzących.
        • merfibrown Re: Nowy prezent od naszych radnych 21.02.12, 11:33
          Od zawsze byłem tego samego zdania, popieram, potrzeba nam osoby skoncentrowanej na mieście a nie na oponentach. Towarzystwom wzajemnej adoracji dziękujemy, dziękujemy! Z mojego punktu widzenia, zbyt wielu karierowiczów rzuciło się na różne posadki w UM/RM, chyba Kraszewski ten od trumien jest jedynym radnym, który koncentrował się na mieszkańcach a nie pierdołach - aczkolwiek minęło troche czasu od kiedy byłem na sesji....możliwe że i temu się coś zaczęło udzielać.
          • orz5 Re: Nowy prezent od naszych radnych 22.02.12, 18:23
            Przed chwilą wyjąłem ze skrzynki wyrównanie za wodę bagatela 415zł z informacją ze od 03 marca 2011 do 02 marca 2012 obowiązują nowe ceny wody i ścieków, były już podatki w górę o 30% co będzie dalej, niech radni przeznacza swoje diety na dopłaty do wody albo niech zrezygnują z mandatu jak spotkam swojego to mu wygarne te wszystkie postulaty które obiecywał, tego juz za dużo nie wiceburmistrza niech tą kaśe przeznaczą na dopłaty a nie przejadają, widziałem Rudolfa na zdjęciach w Jelonce u Senatora lepiej niech weźmie sie do roboty a tylko jeździ po rautach
            • piechowiczanincija Re: Nowy prezent od naszych radnych 22.02.12, 19:45
              Zapraszam we wtorek sesję RM i możesz to wszystko, co piszesz anonimowo wygarnąć radnym i burmistrzowi na sesji
              • burmistrz-z-pakoszowa Re: Nowy prezent od naszych radnych 22.02.12, 21:15
                Macie nie przychodzic na sesje i niedenerwować moich AS-ów znowu przyjdziecie z beszczelnym Kawką i bedziecie chcieli bić mojego Danielka . A jak chcecie zobaczyć co się tam dzieje telewizja Dami będzie to wyświetlać w kółko od rana do wieczora
            • kazik_stary Re: Nowy prezent od naszych radnych 23.02.12, 14:06
              Do orz5
              "Przed chwilą wyjąłem ze skrzynki wyrównanie za wodę bagatela 415zł z informacją ze od 03 marca 2011 do 02 marca 2012 obowiązują nowe ceny wody i ścieków"

Art. 24 ust. 5b ustawy z dnia 7.06.2001r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków /tekst jednolity Dz.U. Nr 238 poz. 1578 z 2010r./ mówi wyraźnie, że w przypadku sytuacji jaka zaistniała w Piechowicach taryfa wchodzi w życie od lipca 2011r.
              Spółka KSWiK stosuje własną interpretację przepisów prawa i chce wymusić od odbiorców opłaty za świadczone usługi według nowej taryfy począwszy od miesiąca marca a nie od lipca tj. od uprawomocnienia się wyroku WSA z dnia 8.06.2011r.
              Burmistrz oraz nasza Rada udają, że o tym nie wiedzą.
              • huhuha4 Re: Nowy prezent od naszych radnych 24.02.12, 11:11
                Az się proszą o porządny wstrząs...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka