Dodaj do ulubionych

Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ?

29.12.05, 19:47
W tym roku, na podstawie projektu budżetu miasto na nowości do biblioteki
wydało około 1000zł. W IP pisano, że dzięki staraniom władzy uzyskano dotację
z ministerstwa około 3000zł. Dotacja dotarła do prawie wszystkich małych
gmin. Jeżeli miasto w tym roku nie wydało (minimum) kwoty podobnej do dotacji
z ministerstwa to zamyka sobie drogę do podobnej dotacji w przyszłym roku
(nie otrzyma ani złotówki).
Biblioteka otrzymała również komputery. Sprzęt otrzymały w ramach programu
IKONKA wszystkie biblioteki w Polsce (niezależnie od zaangażowania władz).
Obserwuj wątek
    • inferno_m Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 29.12.05, 20:03
      O to bardzo dobrze się stało.
      Ale czy wiadomo ile komputerów może otrzymać gmina?
      Czy jest to związane z ilością mieszkańców danej gminy?
      • ngo1 Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 29.12.05, 20:12
        Tyle co pozostałe miejscowości o takiej samej ilości mieszkańców - 3 komplety.
        • ngo1 Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 29.12.05, 20:16
          A czy biblioteka jest potrzebna ?
          • inferno_m Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 29.12.05, 20:26
            A na jakiej zasadzie takei komputery moga być udostępniane mieszkańcom? Czy
            istnieje taka możliwość w bibliotece? Jakiś pokój osobny?
            Łącze internetowe?
            • pawka11 Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 30.12.05, 11:29
              Wystarczy wykonać jeden telefon do POK i juz wszystko będzie wiadome.
              075-7617201
              • loonapark Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 30.12.05, 12:12
                A Ty tobyś tylko szedł po najmniejszej linii oporu.
                • pawka11 Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 30.12.05, 12:24
                  Podpowiadam tylko Wojtkowi ,że dużo spraw można się dowiedzieć wykonując prosta
                  czynność jaką jest telefonowanie- w przeciwnym razie zaraz forum będzie się
                  grzało od domysłów ,oskarżeń - a na koniec wyjdzie ,że wszystkiemu jest winna
                  Ekipa (a przecież chodzi tylko o informację)
                  • loonapark Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 30.12.05, 13:10
                    Nie będzie się grzało - ale się grzeje :))))
                    A poza tym Wojtuś nie byłby wtedy autorem co piątego postu.
                    • inferno_m Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 30.12.05, 18:09
                      Chwileczkę, od udostępniania tego typu informacji jest Informator Piechowicki.
                      Chyba, że informacji o możliwości skorzystania z komputera podłączonego do sieci
                      może okazać się zabójcza.
                      Oczywiście dla władzy.
                      W Internecie nie ma jedynie słusznej prawdy.
                      Nie przypominam sobie abyśmy byli na Ty, życzę sobie zachować pewien dystans.
                      Czy pan pracuje w POK-u?
                      • loonapark Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 03.01.06, 07:49
                        Nie Wojtuś. Pan nie pracuje w POK-u.
                        • kolite Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 03.01.06, 10:50
                          pawka-rzecznik prasowy kierownika POK
                          loonapark-rzecznik prasowy pawki

po rozszyfrowaniu swoich danych ziuta- ta sprytna pani kręci w dalszym ciągu
                          forum ale zmienia loginy i rzuca tematy o których ma blade pojęcie to nie jest
                          z piechowic tylko z...

a pawka ma w poku jakas umowke nie ściemniaj loonapark
                          • loonapark Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 03.01.06, 11:07
                            Czas mi jechać na wypoczynek do wód, bo nic z tego bełkotu nie rozumiem.

A tak na marginesie, to Wojtuś zadając pytanie o pracę w POK podpiął się
                            pod MÓJ post, więc to JA mu odpowiedziałem.
                            • ryszardochucki Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 03.01.06, 12:22
                              Wojtusiuje sobie w najlepsze, pokurcz jeden.
                              Chcesz dezawuować działania innych nieudanymi próbami ośmieszenia, a jesteś
                              cieniutki jak oponki w Twoim samochodziku.
                              Ciekawi mnie jedna rzecz czy Ekpia gdyby prowadziła forum usuwała by niewygodne
                              posty i blokowała nicki?
                              Jestem przekonany, że tak. Ale sam pomysł ze Ekipa miałą by forum już jest
                              absurdalny.
                              Loonapark jak tam Sylwester minął, może jakieś przygody były.
                              Dziennikarzom też się przygody zdarzają.
                              Nie mówiąc już o wybitnych przedstawicielach bibliotekoznawstwa, którzy bez
                              poparcia Ekpiy nic by nie mieli.
                              To taki rodzaj kariery w stylu Andrzeja Leppera i jego Samoobrony.
                              • loonapark Drogi Rysiaczku 03.01.06, 12:31
                                Dziękuję za troskę, ale przygód niestety nie miałem.
                                Zgadzam się z Tobą, że dziennikarzom się zdarzają
                                tak jak i innym ludziom.
                                Obejrzałem oponki - dla mnie nie sa cieniutkie.
                                • ryszardochucki Re: Drogi Rysiaczku 03.01.06, 12:34
                                  Oj, oj oj.
                                  Uderz stół w nożyce się odezwą.
                                  Pozdrawiam Słowo.
                                  • krzysztof.jarzyna Re: Drogi Rysiaczku 03.01.06, 17:49
                                    O Pawka11, taki elokwentny rzecznik POK.
                                    No, no robimy postępy.
                                    A temat nie jest wyczerpany.
                                    Jakiej firmy są okna w POK?
                  • kolite Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 31.12.05, 00:39
                    a pawka11 to czyjś rzecznik prasowy?To już w imieniu POK nie może się
                    wypowiedzieć kierownik POK tylko troskliwy mężulek?Śmieszne to1
          • unipop1 Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 30.12.05, 18:38
            Biblioteka miejska jest jak najbardziej potrzebna. Wszyscy wiemy, że w
            ksiegarniach pieknych książek jest bardzo dużo, ale ich ceny czasem
            odstraszają.Przeciętny mieszkaniec nie może pozwolić sobie na zakup zbyt wielu
            ksiązek w ciągu roku, o ile w ogóle je kupuje. Biblioteka powinna wspomagać i
            rozwijać czytelnictwo wśród mieszkańców- ale jak ma to robić przy tak niskim
            budżecie?
            • krzysztof.jarzyna Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 30.12.05, 21:56
              Jak wiemy burmistrz bardzo lubi czytać tak jak i jego współtowarzysze.
              • inferno_m Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 30.12.05, 21:58
                Niewiele ksiażek kupią za takie pieniądze:)
                • pawka11 Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 02.01.06, 11:22
                  I miałem rację ,wyszło że ekipa jest wszystkiemu winna.
                  Przepraszam za poufałośc ,to wcale nie było złosliwie tylko odpowiedziałem na
                  pytanie które mógłby zadać Wojtuś a Wojciech powinien będac dorosłym
                  człowiekiem wiedzieć ,że wiele rzeczy można się dowiedzieć bardzo prosto nie
                  komplikując i nie próbując prowokować do wypowiedzi następnych
                  forumowiczów ,którzy w wielu przypadkach mają conajmniej blade pojęcie ale
                  uznają za swój obowiązek zabrać głos.
                  • 123xyz1 Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 02.01.06, 12:08
                    A nie powinno być tak przypadkiem ,że to z informacją do ludzi powinno sie
                    wychodzić ,a nie ludzie musza chodzic po instytucjach i pytać?
                    Dlaczego wszystko co normalne codzienne i nie daj Boże trudne jest przez Ekipe
                    ukrywane a społeczeństwo informowane jest tylko o SUKCESACH?
                  • inferno_m Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 02.01.06, 12:45
                    Więc nie zaprzecza pan że Ekpia istnieje. Ale teraz to nie wina Ekipy wiec można
                    zabrać glos i piętnować prawo każdego mieszkańca do wypowiedzi niezależnie od
                    tego czy wie czy nie wie.
                    Wie pan ja już raz dzwoniłem do Urzędu Miasta w sprawie BIP-u, panika taka była
                    ze 4 czy 5 przełączano mnie zanim odebrał ktoś odważny (kompetentny?). A Itak
                    sprawę zgoniono na osoby których w danym dniu nie było.
                    Jaki wiec sens może mieć podobny zabieg.
                    Nie inaczej jest z nową salą gimnastyczną. Ile pism trzeba było wysłać aby
                    ustalić kto jest za nią odpowiedzialny, i tak w sumie dalej niewiadomo.
                    Nie odpowiedział pan też co robi w godzinach pracy w POKu. Pracuje?
                    • pawka11 Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 02.01.06, 14:35
                      Czy ja cokolwiek pisałem ,że jestem w POK-u.Godziny pracy to wartość umowna i
                      nie zawsze ludzie pracuja w godzinach ,które Pan nazywa godzinami pracy.
                      Co do Pańskiego stwierdzenia ,że potwierdzam istnienie ekipy ,to jest Pan w
                      błędzie, ja tylko posłuzyłem się nazewnictwem ,którym posługuje się Pan i
                      wszyscy pozostali uczestnicy tego forum z założenia nieprzychylnie nastawieni
                      do wszystkiego co wiąże się z władzami miasta.W dalszym ciągu uważam,że o wielu
                      sprawach poruszanych na tym forum można się było dowiedzieć jednym zapytaniem .
                  • inferno_m Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 02.01.06, 15:15
                    pawka11 napisał:

> I miałem rację ,wyszło że ekipa jest wszystkiemu winna.

Propnuję użyć następnym razem "...".

Oczywiście że godziny otwarcia POKu są ustalone a Pańskie są stricte pańską
                    sprawą tak jak i innych osób. Ale do czasu gdy taka osoba niezatrudniona staje
                    się stałym bywalcem POK ale nie ze względu na Kółka Zainteresowania czy
                    członkostwa w Związku Sybiraków czy AA.
                    Rozumiem więc, że można już oficjalnie korzystać z komputerów i Internetu w
                    Bibliotece w Piechowicach tak jak Pan prawdopodobnie to w chwili pisania swojego
                    postu robił..
                    Jestem przekonany że nie ukarze się Pański post w godzinach kiedy Biblioteka
                    jest zamknięta.
                    • inferno_m Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 02.01.06, 15:26
                      Proponuję zmieścić stosowną informację na oficjalnej stronie Piechowic.
                      • kolite Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 02.01.06, 15:42
                        Czy gdyby żona pawki nie została mianowana poza konursem dyrektorem POK tez
                        byłby on takim obrońcom Ekipy?Wątpię.Obrona korzysci osobistych-jest o co
                        walczyć! Zaczekamy az sie pani dyrektor podpadnie - pan pawka zmieni front i
                        to !
                    • pawka11 Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 02.01.06, 19:33
                      Niespodzianka.Niestety nie korzystam z komputerów w bibliotece.A tak na
                      marginesie uwazam temat za wyczerpany.
                      • ngo1 Re: Jaka przyszłość czeka BIBLIOTEKĘ ? 02.01.06, 20:05
                        Może i wymiana zdań jest zakończona, ale temat przyszłości Biblioteki - nie.
                        Dzisiaj w Faktach zapowiadano znaczny wzrost dofinansowania działań
                        kulturalnych we Wrocławiu przy znacznym udziale środków unijnych. Może dla
                        wielu osób książka jest "rekwizytem" kojarzonym jedynie ze szkołą, ale jest
                        jeszcze spora grupa osób widząca w książce coś ponad politykę lokalną. Dla
                        wielu osób słowo drukowane stanowi terapię na te ciężkie czasy. Ilu
                        decydujących o finansowaniu biblioteki korzysta z jej usług ?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka