Dodaj do ulubionych

Otwarcie Ceramicy Marconi

29.05.06, 14:53
czy ktoś wie jak bedzie wygladać otwarcie słynnej ,,CM,, i czy bedą jakieś
protesty, blokody itp,itd. bo słyszałem jakies plotki ze stowarzyszenie p-ce
szykuje sie do akcji , hehehe
Obserwuj wątek
    • stow.p Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 29.05.06, 23:34
      pierwszy raz słyszę
      może to radni się obudzili i blokadę szykują hehehe
      • logik11 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 02.06.06, 01:41
        Nie bardzo rozumiem to "hehehe". Czyżbyście się tak strasznie cieszyli z tego
        otwarcia :-? .
        A tak naprawdę, to rzeczywiście Ekolodzy z SP szykują małą pikietę tego
        "dziwnego" otwarcia, zapraszam tych od "hehehe" również.
        • stow.p Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 02.06.06, 12:20
          moje "hehehe" było podsumowaniem wypowiedzi tutejszego a nie uciechą z otwarcia
          CM.Za zaproszenie dziękuję,choć należe do SP o pikiecie nic nie wiem!
          • logik11 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 03.06.06, 01:15
            Pikietę organizuje Grupa Ekologiczna SP. Dowiedzieliśmy się niedawno o
            planowanym otearciu nowego zakładu. Jest to bardzo dziwne otwarcje, gdyż nie
            dokonano żadnego poważnego odbioru budowy, Na rozpoczęcie produkcj, którym już
            chwali się pani Marconi (chyba od markowania), zakład nie posiada zezwolenia
            zintegrowanego. A więc co jest grane?? Postanowiliśmy naszą grupką zielonych
            zakłócić przebieg tego horrendalnego picu i dać wyraz naszemu oburzeniu na
            sposób wprowadzenia tej inwestycji do Piechowic.
            Zbieramy się na ul. Sienkiewicza 7, Osiedle Młodych, a oficjalnie ruszamy spod
            Urzędu o godz 13.00. CHODŹCIE Z NAMI !!!
            • irys20 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 03.06.06, 21:32
              To było najbardziej żałosne przedstawienie jakie kiedykolwiek widziałam. Po
              prostu wstyd!!! P. logik jest pan odważny ponieważ ma Pan pracę, tak zresztą
              jak i reszta "strajkujących" a bezrobotnych macie gdzieś!
              • funcarving Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 04.06.06, 08:46
                Nie dokońca został zrozumiany sprzeciw przez irysa20. Nikt z nas nie jest przeciwny rozwojowi i powstawaniu nowych zakładów. Jesteśmy jak najbardziej "za". Chcieliśmy wyrazić swój sprzeciw preciwko lokalizacji tego zakładu i braku jakiejkolwiek konsulacji społecznych z pobliskimi mieszkańcami w tej sprawie. Jak pokazała zorganizowana społecznymi siłam debata okazuje sie,że od początku było jak najmniej informacji w tej sprawie bo wiekszosc miszkńców mogłaby być przeciwna. Mozna byłoby sie zastanowic czy zgadzamy sie np na 400 miejsc pracy zmiejszając znacznie bezrobocie kosztem ezystencji, czy nie zgadzmy sie egzystując w pięknej okolicy. Tego wyboru nam ne dano. Co do miejsc pracy ,to zatrudnienie mieszkańców Piechowic bedzie stanowiło docelowo około 30 osób. A ilu zatruto egzystencje? Niektórzy zainwestowali cały dorobek życia w budowe domków. A co njwazniejsze nikt z władz nie wspomniał o powstaniu zakładów, gdyz tereny sa przeznaczone pod budowe domków. Cieszy fakt, że znalazłeś irysie prace , ale msisz zrozumiec tez i nas. W końcu mamy demokracje i prawo do wyrażania swojej opini, co gwarantuje nam kostytucja RP. Pozdrawiam.
              • irys1.5 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 04.06.06, 10:30
                irys 20 miała na myśli może te nocne fajerwerki i głośną muzykę po 22.00 w
                sąsiedztwie cmentarza -to bardzo europejskie zaakcentowanie otwarcia CM!
              • alif5 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 04.06.06, 10:53
                Irys20.Proszę wskaż osoby z Piechowic,które znalazły bądż znajdą zatrudnienie w
                C.M.Myślę,że wystarczy Ci palców u obu rąk aby ich policzyć.Jest nam bardzo żal
                bezrobotnych,ale ta inwestycja nie rozwiąże z pewnością problemu bezrobocia w
                Piechowicach (znając politykę kadrową P.Marconi).A właśnie to było jednym z
                głównych argumentów za budową fabryki.W tej kwestii również zostaliśmy wszyscy
                oszukani.
                Na debacie dotyczącej budowy zapewniano nas również o tym,że fabryka nie będzie
                w żaden sposób zanieczyszczać środowiska i nie będzie uciążliwa pod względem
                hałasu,wszystko ma się mieścić w normach.Pytanie czy w normach,które tak jak w
                przypadku planu zagospodarowania przestrzennego,wysokości dominant itd.stworzyła
                dla siebie P.Marconi?Normy te można odnależć we wniosku firmy C.M.o pozwolenie
                zintegrowane na rozpoczęcie produkcji.Mnie osobiście trochę to wszystko
                przeraża,a przede wszystkim brak monitoringu w zakresie wydzielania pyłów i
                substancji szkodliwych oraz zanieczyszczeń wód .Wniosek ten ma ponad 100 stron i
                jest dosyć zawiły. Dla normalnego obywatela( równiez dla mnie )nie do końca
                zrozumiały,ale uświadamia mi jedno - otwiera bardzo szeroko furtki na szkodliwą
                działalność fabryki i na dalszy rozwój w niekontrolowanym kierunku.
                Dlatego te protesty.I szkoda ,że tak mała część społeczeństwa jest o tym
                uświadomiona.Trudno się temu jednak dziwić skoro dbają o to
                burmistrz,przewodniczący rady,radni,a również (co mnie najbardziej zszokowało
                nasi Księża.Poprzedni poświęcił tak wielką budowę w bezpośrednim sąsiedztwie
                cmentarza zdając sobie z pewnością sprawę z tego co robi... .Obecni dają się też
                podejmować na darmowych dla nich "wyżerkach" i nie przeszkadza im to,że od roku
                w bezpośredniej bliskości cmentarza dzień i noc zakłócany jest spokój
                zmarłych,że odwiedzający groby bliskich nie mają gdzie zaparkować swoich aut.Nie
                przeszkadza im również impreza otwarcia w cyrkowej obsadzie i formie zakończona
                po 22.00 pokazem sztucznych ogni.Przeszkadzały im jednak gwizdki grupki
                demonstrujących,bo jak to ujął Ks.Andrzej zwracając uwagę tam zebranym "ludzie
                chcą się modlić w spokoju za swoich zmarłych".Cóż za obłuda!!!
                Irys 20 czy masz jeszcze coś do powiedzenia?
                • menello1 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 04.06.06, 11:55
                  Dlatego nadal nie chodzę do kościoła w Piechowicach, a ks. Andrzej młody jest i
                  może jeszcze wyjdzie na ludzi. Co do „nowego” Proboszcza to już został „kupiony”
                  przez „elitę” tej ziemi.
                  Wiem, że księża czytają forum może nawiążemy polemikę? Czy lepiej udawać że jest
                  wszystko super, ponieważ większość mieszkańców Piechowic nie ma dostępu do
                  Internetu więc i nie pozna opinii wielu mieszkańców. Może lepiej nie odpowiadać
                  i nie rozdmuchiwać tematów bo jeszcze wierni usłyszą trzeba będzie wytłumaczyć
                  swoje zachowanie?
                  Zawsze można napisać do biskupa że ten i ten ksiądz zajmuje się polityką i to
                  nie z tą pozytywną.
                • irys20 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 04.06.06, 12:37
                  A to takie ważne kto znajdzie zatrudnienie ? bezrobotny z Piechowic, czy
                  bezrobotny z Jeleniej Góry ? Piękne widoki z okna, nie dadzą nikomu pracy ani
                  pieniędzy na utrzymanie. Jeśli Panu tak zależy na ekologii, to proponuję
                  przenieść się do lasu, wybudować domek z drewna i tam zapewnić sobie godziwą
                  egzystencję.. A co do cmentarza.. Czy tym Zmarłym to przeszkadza? Myślę, że nie
                  Jeden z Nich pochwaliłby tę decyzję. Poza tym manifestanci... Czy choć jednemu
                  z Was przyszło na myśli, że może dzięki tej fabryce Wasze dziecko znajdzie tam
                  kiedyś zatrudnienie? Gdzieś musieli to wybudować, czy koło cmentarza czy
                  gdziekolwiek indziej zawsze by to komuś przeszkadzało!
                  A "strajkowanie" pod domem Radnego to był szczyt głupoty :]
                  • menello1 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 04.06.06, 13:03
                    Irys20 to ja mam do Ciebie prośbę. Nie mów kim jesteś i co robisz w CM ale to
                    ile zarabiasz i jakie masz wykształcenie (nie mów że masz wyższe ekonomiczne bo
                    to nie jest wykształcenie), mam nadzieje że masz ikrę i napiszesz. Wtedy
                    zobaczymy jakie rewelacje oferuje pracodawca.
                    PS. Nie zdziw się jak za rok zastąpią Ciebie Ukraińcem.
                    • irys20 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 04.06.06, 13:49
                      Nie pracuję w CM i nie skończyłam studiów jeszcze.
                      • menello1 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 04.06.06, 14:40
                        Irys20, nie skończyłaś studiów a już pracujesz w nowoczesnej fabryce? Chyba przy
                        taśmie bo wiedzy i doświadczenia Ci brakuje.
                        Jakaś ciepła posadka wywalczona przez mamusię?
                        Podajesz kawę?
                        • irys20 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 04.06.06, 17:19
                          Oj.. Chyba masz problem z czytaniem ze zrozumieniem.. Nie pracuję w CM.
                          Na razie nie skończyłam szkoły średniej. A więc swoje uwagi zostaw dla siebie.
                        • och_ziuta Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 04.06.06, 19:34
                          W.P.menello.Spróbój skończyć studia ekonomiczne a juz nikomu nie powiesz że nie
                          ma wyksztalcenia.Ciekawe ile tobie fakultetów wystaje z kieszeni? Masz za to dar
                          wyjątkowy. Odczytujesz fachowość człowieka z jego twarzy. jak nic nadajesz się
                          na prezesa. No i po co ci wtedy studia? A ci co wybudowaliście sobie tam domki
                          nie liczcie że coś wyciągniecie od firmy (bo przeciez nie o ekologię tu
                          chodzi).Przecież nie budowaliście tych domów na sprzedaż więc co tu mówić że ich
                          cena spadła.A zresztą trzeba miec coś nie tak pod sufitem żeby się budować (za
                          cały dorobek życia)w sąsiedztwie lini kolejowej.O pięknie tych waszych budek nie
                          wspomne bo o gustach się nie dyskutuje.
                          • menello1 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 04.06.06, 20:14
                            A nie przyszło Ci och-ziuta do głowy że skończyłem te studia? Jako drugi
                            fakultet, tak dla sportu a było to kilka alt temu. Z tego co wiem to studenci
                            teraz oprócz jednego kierunku wybierają jako drugi ekonomię z założenia że
                            najwyżej sobie odpuszczą jak by na tym pierwszym mocniej pasa trzeba było zaciągnąć.
                            Pięć lat o niczym, masz czas studiuj.
                            • och_ziuta Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 04.06.06, 20:23
                              Jakbyś skończył porządną uczelnię ekonomiczną to by takich bredni nie wypisywał .
                              • menello1 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 04.06.06, 20:27
                                A jaka jest wg. Ciebie porządna uczelnia ekonomiczna?
                      • gosciowa5 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 04.06.06, 22:27
                        czy ty irys 20 to nie ta słynna boshenka co to tak o obcięty kaptur w gimnazjum
                        sie wykłócała?Jeżeli tak to idź dziecko do książek,poucz się.
                        • funcarving Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 04.06.06, 22:45
                          Ta sama. Ale miała tylko odwage obserwować przez okno mających inne zdanie od władz. Rozumiem, że popiera również pijaństwo burma ,który wsiada pijany pod Jej domem do auta będąc tym samym potencjalnym zabójcą.
                          • menello1 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 05.06.06, 00:07
                            A jakie ma mieć zdanie, jest niepełnoletnia.
                          • irys20 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 05.06.06, 15:14
                            To chyba moja sprawa co robię? Skoro mam odmienne zdanie to chyba nie pójdę
                            razem z Nimi manifestować?
                            A przepraszam bardzo, co mam zrobić? Zabronić Mu ?
                        • irys20 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 05.06.06, 15:16
                          Nie bój się o moją edukację.. Poza tym zbliża się koniec roku szkolnego więc
                          nie mam czego się uczyć :)
                  • funcarving Re:irys20 04.06.06, 22:20
                    Dla nas Piechowiczan powinno być ważne czy zatrudnieni będą z Piechowic czy spoza nich. Dlaczego? Ponieważ to Piechowicznie mają spaprany krajobraz i jakośc egzystencji - chyba że wolisz patrzeć na blachy niż na drzewa i zieleń- a nie Jeleniogórzanie. Oni chetnie przyjadą do nas do pracy, ale wypoczywając po niej nie będą musieli na niego patrzeć.
                  • opozycjonista_1 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 05.06.06, 15:31
                    USTAWA

z dnia 8 marca 1990 r.

o samorządzie gminnym.

Art. 23. 1. Radny obowiązany jest kierować się dobrem wspólnoty samorządowej gminy. Radny utrzymuje stałą więź z mieszkańcami oraz ich organizacjami, a w szczególności przyjmuje zgłaszane przez mieszkańców gminy postulaty i przedstawia je organom gminy do rozpatrzenia, nie jest jednak związany instrukcjami wyborców.

Upominanie się o jakiekolwiek zainteresowanie nazywasz szczytem głupoty? ( to do irys20)

Przypomne Ci jeszcze bo chyba nie jesteś świadoma jaką przysięge składa osoba której społeczeństwo udzieliło mandatu:

"Wierny Konstytucji i prawu Rzeczypospolitej Polskiej, ślubuję uroczyście obowiązki radnego sprawować godnie, rzetelnie i uczciwie, mając na względzie dobro mojej gminy i jej mieszkańców."

Pewnie wiesz również że każdy z radnych pobiera diety i to nie takie małe, zapewniam Cię że niejeden bezrobotny by za takie pieniądze wyżył, więc zanim pochopnie ocenisz to co widzisz z własnego okna to przemyśl kto w tej sytuacji ma uzasadnioną racje.

To radny jest dla mieszkańców a nie odwrotnie!
                    • menello1 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 05.06.06, 15:35
                      "Mu" to robi krowa.
                    • irys20 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 05.06.06, 17:20
                      Ale Wy nie potraficie uznać tego, że ktoś ma inne zdanie niż Wy..
                      Zwłaszcza osoba młodsza....
                      Szczyt głupoty: Teraz manifestujecie? Chyba trochę za późno... A stanie pod
                      domem Radnego raczej nic nie da.
                      • alter4 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 05.06.06, 18:03
                        Osobiście szanuje irys20 Twoją wypowiedź do której masz prawo. Uważasz inaczej i ok. Ale zależy mi na konstruktywnej wymianie poglądów popartych racjonalnymi argumentami. Starania wielu ludzi prowadzące do przedstawienia procesów i decyzji zezwalajacych na tą inwestycje wskazują wiele nieprawidłowości. Stąd sprawa w prokuraturze. Zapraszam Cię na sesje Rady Miejskiej to przekonasz się jak radni aktywnie działają. Dodam , że Twój radny ledwo czyta z kartki. Poza przeczytaniem jej nie zabiera głosu. Zapraszam Cie również na spotkania Stowarzyszenia, bedziesz mogła subiektywnie ocenić czy jesteśmy tylko grupą pieniaczy. Spotkania są dla wszystkich i każda krytyka jest dla nas cenna. Młodzi ludzie są jak najbardziej mile widziani. Jeśli uważasz, że strajkujemy za późno to masz rację, ale to wynika z zaufania do naszych radnych, którym powierzyliśmy prezentowanie nas w radzie. A oni teraz nie mają odwagi nawet do nas wyjść. Teraz wiemy ,że takich ludzi nie powinno być w radzie. Może to Ty nas przekonasz ,że się mylimy, że ta rada jest w porządku, należycie nas reprezentuje, ale ja mam wiele argumentów na to że tak nie jest. Może Twoje argumenty są bardziej zasadne. Chetnie ich wysłucham. Tymczasem nie obrazaj się i pamietaj , że na atak nie zawsze najlepszy jest kontratak ale konstruktywna obrona. Pozdrawiam.
                        • alif5 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 05.06.06, 18:17
                          Myślę,że po tym zaproszeniu alter4 irys 20 schowa głęboko głowę w piasek.Brak
                          jakichkolwiek racjonalnych argumentow nie pozwoli się tej osobie ujawnić."Nie bo
                          nie" to jest dewiza takich osób.
                        • irys20 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 05.06.06, 19:57
                          "Ale zależy mi na konstruktywnej wymianie poglądów popartych racjonalnymi
                          argumentami. " I tak wiem, że moje zdanie się dla Was nie liczy, chyba zresztą
                          jak każdej osoby w moim wieku. Sesja Rady Miejskiej.. Nie sądzę, żebym mogła w
                          niej uczestniczyć. A poza tym odbywa się ona w godzinach, kiedy mam szkołę. A
                          co do spotkania Stowarzyszenia to po co mam wysłuchiwać kilkunastu [?] ataków
                          na moją osobę? Chętnie Pan wysłucha moich argumentów? Właśnie widzę po
                          odpowiedzi na mój post.
                          "Myślę,że po tym zaproszeniu alter4 irys 20 schowa głęboko głowę w piasek.Brak
                          jakichkolwiek racjonalnych argumentow nie pozwoli się tej osobie ujawnić."Nie bo
                          nie" to jest dewiza takich osób." Nie znasz mnie więc nie oceniaj.
                          • stow.p Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 05.06.06, 22:01
                            "A co do spotkania Stowarzyszenia to po co mam wysłuchiwać kilkunastu ataków na
                            moją osobę?"
                            A cóż to za bzdury wypisujesz moja panno ?Któż to miałby cię tam atakować i za
                            co moje dziecko?Jak chcesz to wykłócaj się na forum z kim chcesz,ale nie
                            mieszaj do tego ludzi działających w stowarzyszeniu,bo oni, jak sądzę ,w ogóle
                            się toba nie interesują.
            • echo14 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 04.06.06, 12:14
              dobrze że dzieci biegały po podwórku to miał kto trzymać transparenty,a ogólnie
              to zrobiliście z siebie pośmiewisko.
              • irys1.5 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 04.06.06, 13:08
                A kto się śmiał echo14, bo ja byłam na tym otwariu i smiejących się nie
                widziałam ,raczej wkurzonych ,no bo taka wspaniała władza a tacy niewdzięczni
                mieszkańcy
                do irys 20-co to za naiwną demagogie uprawiasz?Tylko dlatego że pod twoim oknem
                demostrowali?
                • menello1 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 04.06.06, 13:15
                  Było sporo twarzy które popracują w nowootwartej fabryce. Ale na specjalistów to
                  oni mi nie wyglądają.
                  • alif5 Re: Otwarcie Ceramicy Marconi 05.06.06, 09:34
                    Czas zweryfikuje słuszność poglądów zarówno zwolenników jak i przeciwników
                    C.M.Nie zweryfikuje tylko jednego - głupoty niektórych ludzi ,zabierających głos
                    w sprawach,o których nie mają pojęcia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka