Dodaj do ulubionych

Diety Nowych Radnych i pensja Burmistrzyni.

20.12.06, 00:31
Jedną z wielu spraw jaka interesuje wyborców, po ukonstytowaniu się nowych
władz, jest zachowanie się wybranych przez obywateli kandydatów - po dostaniu
się do przysłowiowego "koryta".
Pierwszym wyznacznikiem tego postępowania jest ustalenie diet - wynagrodzeń
dla nowych radnych oraz określenie pensji burmistrza, która to zależy
bezpośrednio od podjętej uchwały Rady Miasta.
W Piechowicach Nowa Rada Miasta przyjęła koncepcję zryczałtowanych diet dla
wszystkich radnych, co jest nowością w sposobie wynagradzania w stosunku do
poprzedniej Rady, w której wypłacano diety, w zależności od ilości odbytych
posiedzeń.
Pełne dane umieściłem w Piechowickim Forum Samorządowym na naszej stronie;
Http://piechowicznin.wiedzmin.pl
Zapraszam do przeglądania i dyskusji na ten temat.
Obserwuj wątek
    • logik11 Re: Diety Nowych Radnych i pensja Burmistrzyni. 20.12.06, 00:34
      Muszę się niestety znów poprawić:
      www.piechowiczanin.wiedzmin.pl
    • obywatel32 Re: Diety Nowych Radnych i pensja Burmistrzyni. 30.12.06, 19:23
      Po zapoznaniu sie z nowymi dietami nowych rajców to wydaje mi sie że nic sie
      niezmieniło Przewodniczacy i jego zastepca dalej pobieraja niezła sumkę taka jak
      ich poprzednicy( niektórzy tyle niezarabiają w swoich zakładach pracy) - a tyle
      sie mówiło oczywiscie przed wyborami o gazach szefostwa rady no i co z tego
      wyszło nic jest to samo co było a pozostali radni pewnie dalej sie spotykaj
      tylko analizują i analizują.Jezeli chodzi o pobory nowego burmistrza jest to
      samo ma niewiele mniej niż jego poprzednik a wszyscy mówili że tak dalej być
      niemoże-no ale cóz jest jak jest.
      • wnikliwy2 Re: Diety Nowych Radnych i pensja Burmistrzyni. 30.12.06, 22:05
        Czyżbyś Obywatelu 32 nie wiedział ,że punkt widzenia zależy od miejsca
        siedzenia.I tak należy się cieszyć ,że diety nie są większe niż mogłyby być a to
        wcale nie ze skromności zainteresowanych,tylko dlatego żeby nie przekroczyć
        progu powodującego zawieszenia emerytur czy rent.
    • omega_7 Re: Pytanie do logika - matematyka 30.12.06, 22:20
      Wypowiedż logika na forum samorządowym:
      "Ogólnie uważamy, że zgodnie z obietnicami wyborczymi obniżyliśmy kwoty wypłacane Radnym i Burmistzrowi. Dokładne wyliczenia i porównania są już w opracowaniu i wkrótce je podamy do publicznej wiadomości"
      Zaoszczędźmy logikowi kłopotliwych wyliczeń, które są w "opracowaniu" i wyliczmy sami.
      Dieta Przewodniczącego Komisji
      777,00 x 12 = 9.324,00 rocznie
      Dla przykładu dieta radnej Forszpaniak (Przewodnicząca Komisji Oświaty)
      wynosła 9.134,00 za 2005 rok. Inni Praewodniczący Komisji poprzedniej kadencji uzyskiwali dochody w podobnej wysokości, a jeżeli nawet wyższe, to bez znacznej różnicy.
      Jakie to więc reguły matematyczne pozwalają na stwierdzenie przytoczone powyżej mówiące o obniżeniu diet radnym?
      • wnikliwy2 Re: Pytanie do logika - matematyka 30.12.06, 22:59
        może wyręczę matematyka i powiem ,że mniejsza dieta np.o 5 zł. to też
        obniżka-cha ,cha - obietnice dotrzymane.
      • omega_7 Re: Pytanie do logika - matematyka - cd 30.12.06, 23:11
        Jakc można było pominąć szefa RM
        Jan Gasz - 15.238,00 (oświadcz majątkowe za 2005 rok)
        Obecnie - 15.540,00 (1295 x 12)
        • mieszkaniec41 Re: Pytanie do logika - matematyka - cd 31.12.06, 15:14
          Nie rozumię dlaczego Omega krytykuje to co zrobiła rada. przecież to normalne
          ze ci ludzie chca zarobic . A co oni sa gorsi od tych co juz byli ? Czepiasz
          sie i tyle
          • omega_7 Re: Pytanie do logika - matematyka - cd 31.12.06, 16:59
            Do mieszkańca41
            Jak można nie rozróżnić krytyki od zapytania?
        • obywatel32 Re: Pytanie do logika - matematyka - cd 31.12.06, 16:03
          Radni poprzedniej kadencji godzili sie na to aby szef rady i zastepca zarabiali
          krocie nierobiac nic i obecna rada zgadza sie na to samo.Panowie i panie
          nielepiej było sobie samym podwyższyć diety a szefostwu obnizyć?.Przecież to Wy
          bedziecie poddawani najwiekszej krytyce a nie szefostwo rady.A obnizka swietny
          przykład dała omega to jest chyba zwyzka- ale napewno bedą pomagać innym jak to
          czynił poprzedni przewodniczacy.Miejmy nadzieje że obecna rada będzie chociaz
          dla mieszkańców bardzej łaskawa.Niech pobieraja te swoje diety w innych
          miejscowosciach tez radni nie grzesza pobierajac jeszcze wyższe diety w końcu
          poswiecaja swój czas którego ja bym niemógł poswiecic tylko niech więcej nie
          mówia że burmistrz zarabia zbyt dużo i radni pobieraja diety bo to obiecanki
          cacanki.Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2007 Panowie i Panie
        • opozycjonista_1 Re: Pytanie do logika - matematyka - cd 01.01.07, 23:24
          Proponuje jeszcze nie pomijać vice-przewodnczącego. Z oświadczenia majątkowego za 2005 r. możemy zobaczyć że poprzedni vice zarobił 15.188zł. Więc miesięcznie 1.265zł. W obecnej kadencji roczna dieta vice-przewodniczącego to 11.652zł (971zł miesięcznie), czyli o 285zł mniej, co w skali roku daje sumę 3.420zł. Oczywiście w obecnej kadencji aby osiągnąć maksymalną stawkę trzeba wykazać się 100% frekwencją.
          Jeśli natomiast uwzględnić Fundusz Klubowy (15% - Pieniądze z tego Funduszu będą przeznaczane na różne cele charytatywne oraz wspomagające życie kulturalne i samorządowe Miasta.) to o 1752zł w skali roku vice zarobi mniej.
          Po ostatecznych wyliczeniach rocznie jest to suma 9.900zł co w porównaniu do ubiegłego roku (15.188zł)jest dość znaczną obniżką ( rocznie 5.288zł).
          Pozdrawiam.
          • omega_7 Re: Pytanie do logika - matematyka - cd 02.01.07, 18:40
            Jeśli ten jeden przykład wiceprzewodniczącego ma uzasadnić tezę logika - czemu nie. Ale w takim razie kiedyś inna Rada M posunęła się jeszcze dalej likwidując cały etat wiceprzewodniczącego (było dwóch).
            • obywatel32 Re: Pytanie do logika - matematyka - cd 03.01.07, 20:53
              Z treści poszczególnych postów domyślam się że opozycjonista to jednocześnie
              wiceprzewodniczacy naszej Rady? A cóż to sie stało opozycjonisto że juz nas
              nieraczysz szczegółowymi informacjami z posiedzeń zarówno rady jak i komisji
              niczym komentator "sportowy" czyzby po podniesieniu podatków dla nas mieszkańców
              i zajeciu sie dietami nie jest dane publikowac tych informacji? to nie są
              wazkie tematy? poczuł Pan siłę złotówki? Mogłby Pan pobierac zwykła diete a
              funkcje sprawować reprezentacyjnie nie uważa Pan że to dobry pomysł? A Pana
              wyliczenie moim zdaniem są pozbawione argumentów bo kogo obchodzi 15%
              potracanych diet Pan otrzymuje konkretna kwotę a co Pan z nia zrobi to już jest
              inny temat.Uważam ze nie ma sensu dalej dyskutować na forum o dietach radnych w
              końcu to my mieszkańcy ich wybraliśmy i w pewnym stopniu zdajemy sobie sprawę że
              diety nim sie należą.Natomiast inna kwestia jest ze punkt widzenia zależy od
              punktu siedzenia.Prawda
              • opozycjonista_1 Re: Pytanie do logika - matematyka - cd 03.01.07, 22:48
                Nie trzeba się domyslać przecież już od dawna piszę na forum jak również tak jak zechciał/ła pan/i zauważyć prowadzę swoją PRYWATNĄ stronę internetową. Po wyborach ukazało się już parę informacji dotyczących spraw naszego miasta.Np. Zaproszenie do udziału w dyskusji nad zmianami zagospodarowania przestrzennego,
                tekst pana Lecha Rębisza o nowej radzie miasta jak również nowowybranej pani Burmistrz. Zamieściłem także ciekawy artykuł z Nowin Jeleniogórskich pt. "Ucieczka z urzędu". W związku z tym, że zostałem radnym mam teraz szereg dodatkowych obowiązków. Dalej angażuje się w życie społeczne, czego efektem była impreza współorganizowana przez Stowarzyszenie Piechowice "Pierwsza Gwiazdka" - zapraszam do obejrzenia zdjęć. Napisał/a pan/i że moje wyliczenia są pozbawione argumentów i że 15% to nic nie znaczy. Ja jednak uważam inaczej bo już te pieniążki się przydały i wiele dzieci z naszego miasta zostały obdarowane paczkami. Zatem zgadzam się z panem/ią że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
                Wracając jeszcze do mojej strony internetowej, moja aktywnośc na niej brała się przede wszystkim dlatego, że chciałem przedstawić większej grupie mieszkańców pewne dowody oraz fakty, które niejodnokrotnie zdobywałem po wielu trudnościach. Szczegółowe informacje z posiedzen rady jak i komisji można uzyskać najprościej uczestnicżąc w tych spotkaniach. Możliwe jest to dzięki decyzji NOWEJ RADY, która powyższe spotkania odbywa w dogodnej porze (16:00) dla mieszkanców Piechowic.
                Zapraszam do uczestnictwa w posiedzeniach RM jak również do lektury pamietnika opozycjonisty. Niebawem kolejny BULWERSUJĄCY temat.
                Z pozdrowieniami
                Daniel Potkański
                • mieszkaniec41 Re: Pytanie do logika - matematyka - cd 04.01.07, 10:50
                  Szkoda że nie raczył pan odpowiedzieć na moje pytanie zadanie kilka dni temu.
                • obywatel32 Re: Pytanie do logika - matematyka - cd 07.01.07, 18:59
                  szanowny Panie opozycjonisto czy też jak tu juz pana nazwano lojalisto
                  odpowiedział Pan prawie na wszystkie moje watpliwości (chociaż daleko tym
                  odpowiedziom do ideaów) oprócz jednego najbardziej znaczacego pytania a
                  mianowicie co z funkcją wice jako funkcja reprezentacyjna przy diecie równej
                  innym radnym?
                  • azeta2 Re: Pytanie do logika - matematyka - cd 07.01.07, 19:38
                    Przewodniczący, jego zastępca, szefowie komisji mają większe diety od
                    pozostałych radnych za większą pracę. Ja uważam że w Piechowicach diety radnych
                    są na bardzo niskim poziomie, ale to dobrze, niech sobie je obniżają, ale niech
                    nie obniżają poziomu pracy. Gdy powstała komisja ds funduszy unijnych to uznano
                    to za postęp, ale już owy rok minął i nie słychać o żadnych ustaleniach
                    komisji. Nie chodzi mi o konkretne plany, ale chociaż o zebranie danych z
                    jakich funduszy Piechowice mogą skorzystać, na jakie cele i pewnie któryś z
                    tych celi ma szansę na realizację. Bo chwalenie się wykorzystaniem funduszy,
                    które zostały uruchomione przed wyborami(usuwanie skutków powodzi, kanalizacja)
                    będzie nie na miejscu. Bolesławiec daje przykład jak wykorzystywać te fundusze.
                    Niech osoba w urzędzie odpowiedzialna za to przygotuje propozycje projektów!
                    Życzę powodzenia i tego aby nikt nie żałował żadnej złotówki zapłaconej radnym.
                  • opozycjonista_1 Re: Pytanie do logika - matematyka - cd 07.01.07, 23:44
                    A jaki jest pana/i ideał? Mam propozycję, jeśli już mamy sobie rozmawiać na forum to dużym ułatwieniem byłoby żeby pan/i się przedstawił/a. Nie tak dawno dochodziło w tym miejscu do przykrych zdarzeń, pojawiały się paszkwile itp. Ja osobiście byłem nękany anonimowymi, tchórzliwymi SMS-ami więc chciałbym żeby każdy odpowiadał za to co pisze.
                    Pozdrawiam
                    Daniel Potkański
                    • azeta2 Re: Pytanie do logika - matematyka - cd 08.01.07, 10:56
                      Nie wiem czy pytanie było skierowane do mnie ale również pozdrawiam Weronika
                      Jacyna
          • mieszkaniec41 Re: Pytanie do logika - matematyka - cd 02.01.07, 20:48
            W takim razie mam pytanie te 15 % to dobrowolna składka członków klubu czy jest
            ona przekazywana na Pana konto czy od razu na jakieś osobne ? Bo to zasadnicza
            różnica
            • opozycjonista_1 Re: Pytanie do logika - matematyka - cd 07.01.07, 23:35
              "Odliczenia 15% od przyznanych diet są dobrowolną rezygnacją radnych należących do "Klubu Dziesięciu" z części diety "

To jest cytat ze strony internetowej Lecha Rębisza a dokładniej z forum samorządowego gdzie wyjaśnia sprawę diet. Chyba jest jasne że 15% to dobrowolna składka. Co do diety to nie wiem czy jest przekazywana na konto bo jeszcze jej nie mam na koncie.
              Pozdrawiam
              • mieszkaniec41 15% 08.01.07, 11:44
                W takim razie jeśli jest to dobrowolna skłądka to proszę nie mówić że Pana
                dieta została obniżona o 15 % Pan dostaje ryczałt czyli ok 11 000 złotych a co
                Pan z nimi zrobito Pana sprawa , mógłby Pan przekazać nawet 100% na działąność
                charytatywną ale to niczego by nie zmienił , nadal jest to Pana dochód .
                • opozycjonista_1 Re: 15% 08.01.07, 14:57
                  Ja obniżam ją sobie dobrowolnie o te 15% więc jak pan napisał ok 11 tys. stanowi mój dochód. Dochód mojego poprzednika wynosił ponad 15 tys. rocznie więc widzi pan że moja dieta jest o około 4 tys. niższa. I to gwarantuje uchwała jaką podjęła Rada Miasta dodatkowo każda moja absencja na komisji lub sesji skutkowała będzie obniżką diety o pewien procent.Myślę że temat mojej diety można uznać za skończony.
                  Szkoda że nie zdobył się pan/i na odwagę żeby się przedstawić tak jak to zrobiła pani Weronika którą serdecznie pozdrawiam.
              • obywatel32 Re: Pytanie do logika - matematyka - cd 10.01.07, 21:04
                Szanowny Panie opozycjonisto chyba zaczął sie Pan gubić w swoich wypowiedziach w
                dniu 03.01.2007r napisał Pan" że moje wyliczenia są pozbawione argumentów i że
                15% to nic nie znaczy. Ja jednak uważam inaczej bo już te pieniążki się przydały
                i wiele dzieci z naszego miasta zostały obdarowane paczkami". Teraz pisze Pan
                "Co do diety to nie wiem czy jest przekazywana na konto bo jeszcze jej nie ma
                > m na koncie". Coś Pan sie gubisz?
                • opozycjonista_1 Re: Pytanie do logika - matematyka - cd 10.01.07, 21:28
                  Szanowny Panie anonimowy dieta radnego nie jest moim jedynym dochodem wiec mówiąc najprościej żeby nie było nieporozumień i żeby nie musiał się pan doszukiwać niewiadomo czego oznajmiam, że założyłem z innych swoich dochodów bo gdybym czekał na dietę to na pierwszej gwiazdce byłoby mniej paczek.Proszę mnie nie traktować jako jakiegoś kłamce i kretacza i bardzo proszę jeśli zarzuca mi pan że się gubie to z otwartą przyłbicą, a nie chowając się za loginem.
    • wnikliwy2 Re: Diety Nowych Radnych i pensja Burmistrzyni. 03.01.07, 23:08
      proponuję nową ksywkę Panu Opozycjoniście 1 na Lojalistę 1 , bo przecież nie
      można być opozycjonistą w stosunku do samego siebie.
    • ygrekzet1 Re: Diety Nowych Radnych i pensja Burmistrzyni. 04.01.07, 15:01
      Bardzo dobrze, ze Radni beda mieli ryczalty.
      • piechow Skok na kasę 04.01.07, 20:39
        Jasne że tak teraz juz nawet nie muszą chodzić na komisje wystarczy że
        przewodniczący zwoła tylko sesję i kasa leci . Po co tracić czas na
        uczestnictwo. Racja tak jest prościej i bez wysiłku
        • omega_7 Re: Skok na kasę 04.01.07, 21:02
          Wniosek:
          Jeszcze się taki nie urodził (i nigdy nie urodzi), co by wnikliwym piechow dogodził.
          • wnikliwy2 Re: Skok na kasę 04.01.07, 23:10
            następna propozycja: omega 7 powinien mieć ksywkę ALFA i OMEGA wtedy by na pewno
            wiedział jak dogodzić i to WSZYSTKIM
            • omega_7 Re: Skok na kasę 05.01.07, 11:17
              Jesteś w olbrzymim błędzie. omega_7 nie ma zamiaru dogadzać wszystkim.
              Byłby to czysty masochizm, a do tego omedze daleko.
    • logik11 Re: Porównanie "nowych" i "starych" diet radnych. 31.01.07, 10:45
      Zebrałem dane pozwalające mi precyzyjniej porównać diety faktycznie pobrane
      przez radnych poprzedniej kadencji z dietami ustalonymi dla radnych nowej
      kadencji. Informacje te umieściłem na moim Forum samorządowym:
      extremenet.com.pl/rada/viewtopic.php?t=39
      P.S. Niestety nie miałem ostatnio czasu na przeglądanie tego Forum i stąd brak
      moich odpowiedzi. Jak tylko znajdę wolną chwilę, to ustosunkuję się do wpisów,
      których, jak widzę, sporo się pojawiło.
      Teraz muszę iść na dach i wyczyścić komin, bo mi się w chłupie dymi :-).
      • marta2314 Re:do - logik11 01.02.07, 00:16
        bo mi się w chłupie dymi ;dobrze, że chłupie hhhhhhhhhhhhhhhhhhh
        • logik11 Re:do - logik11 04.02.07, 10:09
          Do Marty:
          Proponuję abyś przejrzała pozostałe posty, pod względęm "połknięcia liter".
          Ciekaw jestem rezultatów :-).
          P.S.Oczywiście chodziło mi o chałupę, że też się Marto nie domyśliłaś :-?.
          • marta2314 Re:do - logik11 04.02.07, 10:27
            Pan jest nauczycielem i osobom społeczną to nie wypada robić błędów.
      • obywatel32 Re: Porównanie "nowych" i "starych" diet radnych. 02.02.07, 09:01
        Panie logik jak mozna usredniac coś co w tej sytuacji jest kazdemu radnemu
        przypisane z osobna.Skoro przewodniczacej jak pan podaje przysługuje 1295
        złociszy netto za miesiac wice 971 złociszy przewod.komisji 777 złociszy a
        zwykłemu rajcy 648 złocisza to jak mozna uśreniać te kwoty? chyba, ze to własnie
        na tym polega Jeżeli Pan zarabia np 500 zł a pana kolega 600 zł to tez pan mówi
        że zarabiacie panowie srednio 550 złociszy chyba nie bo do portfela panu wpada
        jednak 500 a nie 550.Prawda czy fałsz?
        • logik11 Re: Porównanie "nowych" i "starych" diet radnych. 04.02.07, 10:19
          Do Obywatela:
          Średnia jest podstawową daną statystyczną. Służy do szybkiego porównania
          dowolnej cechy występującej w populacji. Zatem uśredniona dieta "starych" i
          "nowych" radnych nadaje się dobrze do ich porównania. Po dwunastu miesiącach
          podam jeszcze pełne obciążenie budżetu przez Nową Radę, co będzie z kolei
          wielkością rzeczywistą, a nie statystyczną.
          Jak można podważać, używane powszechnie pojęcie średniej ... :-? ???
    • ygrek2007 Re: Diety Nowych Radnych i pensja Burmistrzyni. 31.01.07, 11:14
      Panie V-Przewodniczacy !

Prosze z tymi niby "obywatelami" nie dyskutowac, gdyz oni
      - doskonale wiedza, ze jestPan uczciwym czlowiekiem
      - maja zamiar tylko Pana draznic (tak z nudow)
      - poluja na "garsc blota", ktorym mogliby w Pana rzucic
      i to wszystko tak zwyczajnie, ze zlosci, a poza tym dlatego, ze
      maja zwyczaj "SADZIC INNYCH WEDLUG SIEBIE'

Gratuluje, ze PO RAZ PIERWSZY udalo sie tej RADZIE uchwalic
      regulaminwynagradzania nauczycieli jeszcze w grudniu. SUKCES !!!

Serdecznie pozdrawiam i zycze dalszych sukcesow YGREK
      • logik11 Re: Czym jest dieta radnego? 11.02.07, 01:11
        Wielokrotnie spotykam się z określeniem że:
        "... przysługująca radnemu dieta jest rekompensatą za utracone zarobki, a nie
        rodzajem wynagrodzenia ..."

Otóż jako niedowiarek z natury, postanowiłem sprawdzić jak, to jest zapisane w
        ustawie o samorządzie gminnym, na pdstawie której diety te, nam się wypłaca.
        W dokumencie tym nie ma żadnych zapisów, iż dieta jest rekompensatą utraconych
        zarobków. Zatem czyżby pokutował mylny pogląd? Według mnie i przytoczonej
        ustawy tak!
        Problem ten omawiam na moim Forum Samorządowym:
        extremenet.com.pl/rada/viewtopic.php?t=39&start=15

• obywatel32 Re: Czym jest dieta radnego? 11.02.07, 12:54
          Panie logik11 a kogo to obchodzi faktem jest że Pan diete bierzesz i
          tyle.Zająłbys sie Pan lepiej poprawa komunikacji autobusowej np juz tu
          opisywaneym połaczeniem z Zabobrzem
    • ygrek2007 Re: Diety Nowych Radnych i pensja Burmistrzyni. 12.02.07, 13:08
      obywatelu" skoro cie to nie interesuje, to dlaczego DRAZYSZ ten temat
      od grudnia ?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka