GoĹÄ: awantis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.09, 20:42 Na czym polega praca korektora ? Jak taka praca jest płatna ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: korektor Praca korektora polega na robieniu korekty ;) IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.09, 21:57 Odpowiedz Link Zgłoś
annataylor Re: Na czym polega praca korektora ? 16.11.09, 20:08 czytasz teksty i poprawiasz błędy - począwszy od interpunkcji, a kończąc na składni i stylu. 8h czytania przed komputerem :) z zarobkami jest różnie - znam korektorkę, która zarabiała 1400 netto (na etacie), ale znam też korektorkę co ma płacone za ilość stron (na zlecenie, praca zdalna) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Na czym polega praca korektora ? 16.11.09, 21:27 annataylor napisała: > czytasz teksty i poprawiasz błędy - począwszy od interpunkcji, a > kończąc na składni i stylu. 8h czytania przed komputerem :) To robi redaktor. Korektor nie czyta, tylko sczytuje. To znaczy porównuje dwa teksty. Na przykład jeden z poprawkami i drugi, wydrukowany po naniesieniu poprawek. Zadaniem korektora jest sprawdzenie, czy wszystkie poprawki zostały wprowadzone i czy nie pojawiły sie nowe błędy. Lub porównuje oryginalny tekst z wydrukowanym i zaznacza błędy do poprawy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
annataylor Re: Na czym polega praca korektora ? 17.11.09, 20:56 to zależy też czy mówimy o pracy korektora w drukarni czy w wydawnictwie ja akurat nanosiłam poprawki na oryginaly tekst (przeważnie w wersji elektronicznej), więc robiłam to, co powinnien robić redaktor :) a redaktor po mojej korekcie dawał od razu tekst do składu :) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Na czym polega praca korektora ? 17.11.09, 23:58 annataylor napisała: > to zależy też czy mówimy o pracy korektora w drukarni czy w > wydawnictwie > > ja akurat nanosiłam poprawki na oryginaly tekst (przeważnie w wersji > elektronicznej), więc robiłam to, co powinnien robić redaktor :) > > a redaktor po mojej korekcie dawał od razu tekst do składu :) No to odwalałaś robotę za redaktora. :) Styl, sprawdzanie norm, ujednolicanie terminologii, kontrolowanie układu całej pracy, uzgadnianie zmian z autorem - to wszystko działka redaktora. Korektor dostaje robotę nie wymagającą inteligencji i dużej wiedzy - porównywanie dwóch tekstów. W niektórych (małych) wydawnictwach redaktor robi też korektę, ale o korektorce odwalającej pracę redaktora jeszcze nie słyszałem. :) Pewnie oszczędzali na Twoim wynagrodzeniu, gdyż korektor ma zazwyczaj istotnie niższe wynagrodzenie niż redaktor. S. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: porównywacz Re: Na czym polega praca korektora ? IP: *.zapol.com.pl 18.11.09, 12:09 Korektor dostaje robotę nie wymagającą inteligencji > i dużej wiedzy - porównywanie dwóch tekstów. Korektor naprawia to, co spiep...li wszyscy pozostali uczestnicy procesu wydawniczego, również (a często nawet głównie) redaktor. Praca wymaga sporej inteligencji i bystrości, także sporej wiedzy, i to nie tylko z zakresu filologii polskiej. W pradawnych czasach warunkiem zatrudnienia korektora (czy też korektorki, bo to mocno sfeminizowane zajęcie) było uzyskanie skierowania z wydziału zatrudnienia w urzędzie administracji lokalnej, a skierowanie to dostawało się pod warunkiem przedłożenia świadectwa maturalnego. Charakterystyka dokonana przez Snajpera55 może w jakiejś tam mierze odnosić się do skansenów wydawniczych w sektorze uspołecznionym (uczelnie, urzędy), może też odbijać się czkawką w niektórych redakcjach, ale obawiam się, że tam również warunkiem przyjęcia do pracy nie jest posiadanie odpowiednio niskiego ilorazu inteligencji, na pewno też nie zaszkodzi mieć dyplom. Odpowiedz Link Zgłoś