myslacyszaryczlowiek1 09.12.09, 16:54 Głosujcie na PO to doczekacie się takiej szkoły, oczywiście oprócz pensji nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ZiomisławPaliblant Re: Brytyjska szkoła - jaka jest? IP: *.e-wro.net.pl 09.12.09, 17:16 Ja będę głosował na PO, może oni w końcu zniosą obowiązek szkolny? Odpowiedz Link Zgłoś
klip-klap Re: Brytyjska szkoła - jaka jest? 09.12.09, 23:57 Na pewno, tak samo jak zlikwidowali biurokracje i uproscili podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzur SEN - fantastyczne określenie 10.12.09, 09:54 Kiedyś w szkole średniej poproszono mnie o małe korepetycje dla osobnika typu SEN. Mówili na niego Apacz z powodu wiernego odbicia intelektu na twarzy (nawet był dumny z tej ksywki :) Zajęcie miało wyjątkowo edukacyjny charakter (przede wszystkim dla mnie). Wtedy zrozumiałem, że systemów wartości jest tyle, ilu jest ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zew Brytyjska szkoła - jaka jest? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.09, 17:28 w Polsce absolwentowi studiów pedagogicznych na poczatek szkoła oferuje aaaaaaaż 700 zł brutto:)miesięcznie żeby było jasne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koko Re: Brytyjska szkoła - jaka jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 18:54 Eee tam, ja bym napisałam 370 brutto na pełnym etacie. Lepsze wrażenie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cracovian 35 tys.? Praca marzen? Naprawde? IP: *.hsd1.ga.comcast.net 09.12.09, 18:32 To moze oni do Etiopii na wakacje jezdza... Slyszalem rowniez, ze Ci Brytyjczycy to burzuje i na osiem osob w pokoju w bejzmencie sie nie pisza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredny Brytyjska szkoła - jaka jest? IP: 212.59.230.* 09.12.09, 20:04 co do szkoly w uk to wcale nie jest tak laurkowato pomimo pozorow jest to system oswiaty bardzo rozwarstwiony szkoly dla elit gdzie dzieci zapisuje sie przed urodzeniem z wymaganiami osiagnieciami i szkoly dla kolorowych i emigrantow gdzie nie wymaga sie zbyt wiele gdzie czesto nauczyciel zna angielski literacki ze slyszenia gdzie kolorowi i emigranci koncza obowiazkowa edukacje to kraj gdzie nie bylo rewulucj i ciagle podzial na klasy spoleczne jest dziedziczny Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Re: Brytyjska szkoła - jaka jest? 10.12.09, 02:56 "szkoly dla emigrantow" - ciekawe jak to dziala... a moze imigrantow? A moze by tak do szkoly? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliberek Brytyjska szkoła - jaka jest? IP: *.telpol.net.pl 09.12.09, 21:01 Jestem nauczycielka, niestety w Polsce. Oprocz tego ze zarobki nie wystarczaja na wynajem kawalerki i ciagle mieszkam z rodzicami, to wlasciwie najgorszy jest brak szacunku do mnie i do tego co robie. Jesli to sie nie zmieni w najblizszym czasie to bedzie bardzo ciezko, bo juz coraz wiecej moich znajomych (obecnie rowniez ja) zmienia prace. Nie bede juz wspominac o starszych kolezankach z pracy, ktore usilne udowadniaja jak malo warty jest nowy mlody nauczyciel. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Brytyjska szkoła - jaka jest? IP: 92.238.58.* 09.12.09, 21:28 czesc, zrob to. I tak to zrobisz, sadzac po poscie, masz 100%owa racje. Zrob to juz, szkoda czasu i nerwow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czlowiek W Polsce nie maja gorzej! IP: *.adsl.alicedsl.de 09.12.09, 21:14 w Polsce nauczyciele nie maja gorzej. 35 tys. funtow ok to jest dobra suma. Ale koszty zycia w Wielkiej Brytani nie sa najnizsze. Warto dodac, ze jest to suma brutto. A wiec netto zostanie duzo mniej. Jak wezmie sie pod uwage ze czynsz za mieszkanie w normalnych warunkach 10.000 funtow i inne ceny uslug, utrzymania samochodu itd. to juz nie bedzie tak rozowo. Nauczyciele w Polsce liczac do kupy maja tez prawie 13 tygodni wolnego. Do tego najczesciej po 5 godz pracy dziennie(z przerwami) ida do domu. Choruja duzo czesciej jak inne grupy zawodowe. I ida na emeryture po 25 latach pracy (wyjatek na skale europeiska - normalnie pracuje sie 40 lat). Polska to dopiero raj dla nauczycieli!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tempus Re: W Polsce nie maja gorzej! IP: *.midd.cable.ntl.com 10.12.09, 01:43 > w Polsce nauczyciele nie maja gorzej. 35 tys. funtow ok to jest dobra suma. > Ale koszty zycia w Wielkiej Brytani nie sa najnizsze. Warto dodac, ze jest to > suma brutto. A wiec netto zostanie duzo mniej. Jak wezmie sie pod uwage ze > czynsz za mieszkanie w normalnych warunkach 10.000 funtow i inne ceny uslug, > utrzymania samochodu itd. to juz nie bedzie tak rozowo. Bredzisz. Za 10000 to mozna chyba wynajac palac. Nie przyzwoite mieszkanie. Zreszta kto majacy przyzwoita pensje wynajmuje? Kupuje sie mieszkanie na kredyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: W Polsce nie maja gorzej! IP: 87.224.97.* 10.12.09, 12:52 to Ty bredzisz, czlowieku! za 10000 na rok wynajmuje sie normalne mieszkanie, nie wszyscy chca, jak ty, cisnac sie po 5 w pokoju!! Wszyscy moi znajomi Anglicy wynajmuja, bo problemem jest dzis depozyt, zeby otrzymac kredyt!! Odpowiedz Link Zgłoś
jaroslaw.szczerbak W Polsce mają gorzej 11.12.09, 11:01 Świeżo odnowione mieszkanie można wynająć za 7200 funtów rocznie - zostaje 18000 funtów, czyli 1500 miesięcznie. Z tego na normalne życie (wycieczki, zwiedzanie, restauracje, piwo itp.) może pójść może 500 funtów. A nawet gdyby szło 1000, można odłożyć 500 miesięcznie. Tyle to nauczyciel w Polsce nawet podczas wypłaty nie widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: W Polsce nie maja gorzej! IP: 81.170.1.* 11.12.09, 11:01 Te 10 tyś to lekka przesada.To też zależy gdzie się wynajmuje.Ale ogólnie mało kto wynajmuje,ludzie kupują na kredyt.A jeśli chodzi o Polską szkołę,to mam złą opinię.W Anglii żeby być nauczycielem,to trzeba mieć podejście pedagogiczne do dzieci.Ja mam wiele znajomych nauczycielek,które nie powinny nimi w ogóle być.Wystarczy zrobić kurs pedagogiczny i już się jest nauczycielem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gfdsa Re: W Polsce nie maja gorzej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.09, 12:09 Co wy pie...cie jaki palac. Jaki kredyt, debile zaden z was tam nigdy nie byl i sie wypowiada idioci.Przeczytali artykol i juz wszystko wiedza,hipokryci.Wszedzie bobrze gdzie nas nie ma!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz klamstwo? IP: 92.238.58.* 09.12.09, 21:23 Biore lekcje angielskiego u Anglika, ktory przez lata uczyl w szkole publicznej. Wedlug niego jest to zawod bardzo zle oplacany, z nadmiarem biurokratycznych regul, kompletnie niepowazany w spoleczenstwie. Ten fantastyczny nauczyciel rzucil prace w szkole i zajal sie dawaniem korepetycji. Mniej nerwow i wiecej pieniedzy. Aaaa - co do absurdow w szkole publicznej: nie wolno uzywac czerwonego dlugopisu gdyz to zniecheca uczniow ;). To tylko namiastka ale moznadomyslic sie reszty. A teraz do meritum: NIE WIERZCIE W TO CO WYPISUJA O UK LUDZIE, KTORZY SA W POLSCE I NIGDY TU NIE PRACOWALI. Ciekaw jestem czy ktokolwiek z nich skontaktowal sie z jakimis Polakami pracujacymi jako nauczyciele w UK? Przeciez nie powinno byc to trudne i nalezec do codziennego warsztatu dziennikarskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Brytyjska szkoła - jaka jest? 09.12.09, 21:53 "Z drugiej strony, właśnie dlatego, że tych granic jest mniej, rzadziej się o nie ocieramy" No. A jakby zlikwidować kary za przestępstwa to nie było przestępców. I nastałby raj na Ziemi. Na szczęście natura nie zna litości i kolorowi wykończą ten chory kraj prędzej niż ktokolwiek myśli a wtedy nauczeni przykładem, wyślemy swoich nawiedzonych reformatorów na drzewo. To znaczy na kasę do biedronki, bo kto chciałby zatrudnić takich idiotów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Brytyjska szkoła - jaka jest? IP: *.toya.net.pl 09.12.09, 23:03 Brytyjska szkoła wypuszcza niedouczonych i bez żadnej kultury uczniów- jak my pójdziemy w tę stronę i damy jeszcze więcej praw dzieciom, to będzie kolejna po rozbiorach i okupacji narodowa tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
josef_miejski Re: Brytyjska szkoła - jaka jest? 10.12.09, 00:22 Gość portalu: gość napisał(a): > Brytyjska szkoła wypuszcza niedouczonych i bez żadnej kultury uczniów- jak my > pójdziemy w tę stronę i damy jeszcze więcej praw dzieciom, to będzie kolejna > po rozbiorach i okupacji narodowa tragedia. Przeczytaj ten swój tekst jeszcze raz. I jeszcze raz. Nic nie rozumiesz? Daj ten swój post jakiemus cywilizowanemu czlowiekowi, gdziekolwiek na swiecie. Dowiesz sie wtedy, ze to ty jestes narodowa tragedia, nawet bez okupacji i rozbiorów. Dowiesz sie tez, ze czlowiek zabierajacy dziecku nalezne mu prawa jest po prostu bydlakiem. Ilu was tam takich? 20 mln.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Brytyjska szkoła - jaka jest? IP: 81.170.1.* 11.12.09, 11:07 Niedouczonych?A jak się w Polsce studiuje?Może mamy masę magistrów ale wiedzy żadnej.A jeśli chodzi o kulturę to już nie wspomnę.Wystarczy wejść do któregokolwiek urzędu, już nie wspomnę o zwykłym proszę i dziękuje.Już nie wspomnę na lotniskach, kiedy jest hasło,że otwierają bramę,to ludzie jak bydło a ja z małym dzieckiem na końcu, o mało nie stratują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: british nauczyciel Brytyjska szkoła - jaka jest? IP: *.nhs.uk 10.12.09, 01:03 bollocks, crap, rubbish and basically not true.ktokolwiek to pisal - sciemnia.nauczyciel chcialby zarabiac 35 tys rocznie i chcialby byc elita.niestety nie zarabia i nie jest elita... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: /tomek Brytyjska szkoła - jaka jest? IP: *.barn.cable.virginmedia.com 10.12.09, 07:28 po 1 35 tysiecy funtow to sciema chyba po kilku latach pracy, po 2 brytyjska mlodziez to naprwde bydlo. niebezpieczna i potwornie tepa. generalnie preslanka systemu nauczania w uk jest to zeby niczego na sile nie nauczyc, tak pisane sa programy( np czesto uczen nie musi WOGOLE sie uczyc historii , geografii ipt jesli nie chce i nie wybierzer sobie takiego przedmiotu) i tak sa prowadzone lekcje. generalnie smiech na sali. brytyjski uczen po collegu jest na poziomie naszego 4 klasisty. tu nauczycuel mam plus bo naprawde niewiele musi robic, zreszta ich serio niiewile mozna nauczyc. plus to ze w klasie uczniowie uzywaja no 10 rozncyh jezykow a polowa tylko angilesigo, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Brytyjska szkoła - jaka jest? IP: 87.224.97.* 10.12.09, 12:48 ten artykul to stek bzdur! Moja znajoma jest dyrektorka szkoly (ma 60 lat), pracuje 6 dni w tygodniu i pozno wieczorami, nie tylko musi spotykac sie z rodzicami, ktorzy w ciagu dnia pracuja, ale musi takze reprezentowac szkole na roznych imprezach. Jesli chodzi o zarobki, gdyby nauczyciel dostawal co roku podwyzke o 1000 funtow, jak pisze autor artykulu, moja znajoma powinna dzis zarabiac 63000! Ha ha ha!!!!! Nie ma takich podwyzek, to totalna bzdura. Poza tym jesli Torysi dojda do wladzy zamroza podwyzki w sektorze publicznym (to jest ich odpowiedz na recesje) i wtedy nauczyciele, ktorzy juz dzis nie maja lekko, dopiero beda cienko piszczec! A ta "pani dziennikarka" powinna lepiej sprawdzac informacje zanim cos napisze, jak zwykle propaganda beznadziejnych mediow polonijnych! Odpowiedz Link Zgłoś
mikrobyznesmen Adaś Miauczyński :) 10.12.09, 18:54 "Jaki ty musisz być wspaniały, że dajesz radę całej klasie brytyjskich wyrostków! Przecież to szaleństwo!". Chciałbym zauważyć, że Adaś Miauczyński normalny nie był (przynajmniej w "Dniu świra") więc opinia byłaby całkowicie na miejscu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belferka Zapraszam na Pragę ;) IP: *.chello.pl 11.12.09, 13:52 "spędziłam pół roku pracując w jednej z najgorszych dzielnic Londynu, gdzie niektórzy uczniowie potrafili napluć na nauczyciela." Zapraszam na Pragę.to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powołany Brytyjska szkoła - jaka jest? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.12.09, 16:10 Co tam pensja. A za to my tu w Polsce jesteśmy najbardziej uduchowionym narodem w Europie. Wszyscy tu wykonują zawody z powołania począwszy od księży co oczywiste i dalej nauczyciele, lekarze, pielęgniarki, ratownicy tacy i owacy, policjanci, strażacy,żołnierze, itd itp. Jesteśmy traktowani tak jakby samo wykonywanie tej pracy było najwyższą możliwą gratyfikacją przewyższającą korzyści finansowe. I tak sobie czekamy z tą naszą polską, pokoleniową cierpliwością chyba na wniebowstąpienie za życia w nagrodę po to "by żyło się lepiej" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jhasbdo Re: Brytyjska szkoła - jaka jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.09, 12:18 Jebac Po i wszelakie partie.Ciekawe jak by byla partia HGYKKLMNBC$# to tez by na nia glosowal?Tu w tym kraju nic sie nie zmieni zrozumcie to idioci!!! Odpowiedz Link Zgłoś