Gość: -czyć te same usł.
IP: *.chello.pl
22.01.10, 03:29
Witam. Jak oceniacie opłacalność takiej operacji:
pracuję na umowę o pracę 5 tys. brutto. Ponieważ coraz częściej zdarza mi się żałować, że nie prowadzę własnej firmy (inne interesy poza pracą), biorę pod uwagę złożenie pracodawcy propocyzji, której pewnie nie odrzuci:
- rozwiązanie umowy o pracę a następnie świadczenie tej samej pracy na zasadzie prowadzenia własnej firmy i wykonywania usług na rzecz drugiej firmy (obecny pracodawca).
Doszedłem do wniosku, że będąc na etacie, jeśli dodatkowo założę firmę, to i tak tylko część składek nie będę płacił. A tak płaciłbym sam wszystkie składki i wystawiał faktury pracodawcy, jednocześnie mógłbym rozszerzyć działalność.
Czy ktoś ma orientacyjną wiedzę, czy jeśli pracodawca "odda" mi całe 5 tys. brutto w fakturze (czyli de facto poniesie identyczne koszty), czy ja dużo stracę, będę płacił większe składki/podatki itp. niz teraz na etacie (netto mam 3800zł).
I kolejna wątpliwość - spółkę z o.o., której forma prawna jest bardziej prestiżowa niż jednoosobowa firma, można założyć od 5 tys. zł kapitału (a nie 50tys.jak wcześniej), czy dużo stracę, jeśli wynbiorę taką formę prowadzenia działalności, mimo, że usług nie będę na początku miał więcej poza fakturami dla "pracodawcy". Pewnie spędzę trochę czasu nad księgowością takiej spółki, ale jak będą nieduże operacje gospodarcze to chyba jako laik umiałbym wypełnić jakieśtam kwity. Co sądzicie?
Grzesiek.