Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie

14.07.10, 14:47
    Zaczyna się. Krok nr.3: Mniejsze prawa pracowników

PO w 100% u władzy.

1. Likwidacja urlopów na żądanie.
    2. Zniesienia obowiązku wykonania badań lekarskich pracownika w
    przypadku lipnych umów o pracę powtarzanych co 30 dni.
    3. "Odformalizowanie" karania pracowników.

Bronek podpisze.
    Obserwuj wątek
      • koxiarz Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie 14.07.10, 14:50
        Według mnie powrót pracownika do domu po pracy może dezorganizowac
        prace zakładu w związku z czym nie powinna to być samodzielna
        decyzja pracownika. Tyle w tym temacie.

PS. Ryzyko dezorganizacji pracy jest częścią ryzyka prowadzenia
        działalności gospodarczej i dlatego jest zmartwieniem pracodawcy a
        nie pracownika
        • sokolasty Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie 15.07.10, 08:16
          Jeżeli na urlop na żądanie ma się zgodzić pracodawca, to urlop już przestaje być
          na żądanie. Tak jakoś mi się wydaje.
          • Gość: kamillo Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: 217.149.250.* 15.07.10, 10:09
            Zgadza się. Wtedy to normalny urlop. A skąd ja mam wiedzieć dzień wcześniej czy
            następnego dnia rano nie obudzę się struty, nie zatrzasnę w domu, nie zepsuje mi
            się samochód, bądź nie przyjedzie pociąg (do pracy dojeżdżam kawałek), nie
            zachoruje mi dziecko czy wiele innych spraw losowych. Nigdy nie brałem jeszcze
            urlopu na żądanie, ale kiedyś mogę tego potrzebować. Mój pracodawca ma dobrze
            jak nie chce to nie przychodzi do pracy, a jak jest to siedzi ile chce. A
            najlepiej jeszcze bardziej wyzyskiwać ludzi!
      • Gość: robotnik Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.10, 15:06
        źle nam było,oddalismy władze pracodawcom i mamy,wolne
        soboty,niedziele?zapomnijcie 8h dziennie to za mało!emerytura w wieku 67lat za
        wczesnie śmieją sie z nas i mają za nic pozdrawiam roboli
        • nchyb Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie 14.07.10, 21:20

> oddalismy władze pracodawcom i mamy,wolne soboty,niedziele?
          > zapomnijcie 8h dziennie to za mało!emerytura w wieku 67lat za
          > wczesnie

No, akurat pracodawcy nie mają wpływu na to, że te emerytur przed 60-
          tką będa głodowe...
      • ulanzalasem Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie 14.07.10, 15:51
        Tusk od zawsze marzył o obozie pracy ;)
        • Gość: m&m Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.10, 16:40
          - Urlop na żądanie może dezorganizować pracę zakładu - podkreślał Walczak w "DGP" - Zwolnienia lekarskie też zlikwidować! Też dezorganizują pracę!

Czym różni się "pracownik" od "niewolnika"?
          "Pracownik" musi się sam utrzymywać!
          • Gość: tomeczek Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.10, 10:10
            Gość portalu: m&m napisał(a):

> Czym różni się "pracownik" od "niewolnika"?
            > "Pracownik" musi się sam utrzymywać!

I dojeżdża do pracy na własny koszt - niewolnicy pracowali na miejscu :)
      • Gość: the bil kocham POpaprańców IP: *.ver.abpl.pl 14.07.10, 15:58
        Żądam
        1) 12 godzinnego dnia pracy-z możliwością przedłużenia do 14 godzin
        2) w soboty 10 godzin
        3) zniesienia urlopów płatnych
        4) bezpłatne chorobowe
        5) praca do smierci pracownika
        6) dla wszystkich płaca w wyznaczonych widełkach od 1000 do 1500 brutto na miesiąc
      • tomekk46 Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie 14.07.10, 16:04
        zawsze sobie mozna wziasc L4 na dwa tygodnie:) a mozna i przedluzyc na polroku i
        wziasc jakas fuche na czarno i to jest w sumie uczciwe bo za wyplate 1500zl to
        sie mozna przyjsc do pracy podpisac i sobie piwko wypic
      • tomekk46 Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie 14.07.10, 16:07
        a z drugiej strony po co te przepisy nich komisja wprowadzi odrazu 12godzin
        pracy za 1000zl i wogule to po co urlopy najlepiej pozamykac wszystkich w obozach.
      • marciano_lodz Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie 14.07.10, 16:11
        Raz miałem taką sytułacje : Od 2 tygodni zgłaszałem przełożonemu chęć jednego
        dnia urlopu w piątek. ( Zaplanowałem sobie weekendowy wypad), w odpowiedzi
        słyszałem tylko: może Pan jednak przyjdzie w piątek, to może w piątek na noc,
        a może jednak Pan przyjdzie... Skoro 2 tygodnie nie wystarczyło przełożonemu
        na znalezienie zastępca na moje miejsce (ok 6 innych osób miało uprawnienia i
        umiejętności), musiałem skorzystać z Urlopu na Żądanie.
        A "ukarany" zostałem za to że jako jedyny z w tym miesiącu nie dostałem premii.

I to był jak na razie jedyny raz kiedy korzystałem z tego typu urlopu, co
        wynikało z wybitnego braku chęci zrozumienia i jakiejkolwiek chęci współpracy
        ze strony pracodawcy.

• krzysztofsf Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie 14.07.10, 21:50
          Zrobiles urlop planowany z urlopu na zadanie.

Zalozeniem takiego urlopu bylo wlasnie jego "bezkarne" wybieranie bez
          koniecznosci wczesniejszego zglaszania.
          Pekla ci rura i zalewa mieszkanie, musisz isc nagle do lekarza a nie chcesz, czy
          nawet nie przyslugije ci zwolnienie za ta wizyte, masz po prostu kaca i nie
          chcesz jezdzic sluzbowo samochodem w tym dniu.
          • Gość: emRe Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.173.26.215.tesatnet.pl 15.07.10, 01:12
            Głupoty. To pracodawca zrobił mu urlop planowany z urlopu na zadanie...
        • hamlet1111 Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie 16.07.10, 11:46
          Głupi byłeś, że powiedziałeś pracodawcy o planowanym urlopie. Chciałeś po
          prostu za bardzo dbać niż trzeba o interesy firmy, a jak wiadomo nadgorliwość
          jest gorsza od faszyzmu. Trzeba było po prostu wziąć znienacka zwolnienie na
          piątek i jechać na urlop
      • xolaptop Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie 14.07.10, 16:25
        Te manipulacje przy urlopie na żądanie spowodowane są tym, że mając taką
        możliwość ludzie mogą się łatwiej umawiać na rozmowy kwalifikacyjne z innym
        pracodawcą, a wiadomo, że murzyn ma robić na pańskim do końca życia i nie
        pyskować.
        Dodatkowo panienki z Zasobów Ludzkich nie rozumieją, że nie jest łatwo dostać
        urlop i średnio organizują 3 etapy rekrutacji. Albo w nowym systemie, jeśli
        wejdzie w życie, HRy padną na pysk wskutek braku dyspozycyjności potencjalnych
        pracowników albo zmienią swoją betonową mentalność.
        Tyle na temat tezy głoszonej przez oficjalną propagandę, że należy być
        mobilnym, aktywnym i inne tego rodziaju pierdoły.
      • Gość: barnaba Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.lodz.msk.pl 14.07.10, 16:46
        Pracodawcy kręcą sobie bicz na własną d.upę.

Dziś, gdy pęknie mi rura w kiblu, dzwonię rano do pracodawcy, że chcę wziąć
        urlop na żądanie.
        Jutro nie będę mógł tego zrobić. Pozostanie mi zadzwonić, poinformować, że mam
        biegunkę i wziąć zwolnienie lekarskie (oczywiście na kilka dni, bo jednodniowe
        wygląda podejrzanie). Żaden lekarz mi nie udowodni, że biegunkę symuluję.
        • Gość: motoguru Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.chello.pl 14.07.10, 23:00
          Gość portalu: barnaba napisał(a):

> Pracodawcy kręcą sobie bicz na własną d.upę.
          >
          Co ? czemu kręcą bicz na własną dupę ? nie podoba się to wyjazd, załóż firme i powiedz, że to takie proste, a nie cwaniaczkowanie - tak jak to pokazałęś tutaj - w sytuacji gdzie wywaliło Ci z kibla rure, dzweonisz do szefa, że spóźnisz się dwie godziny - i wzywasz hydraulika.
        • Gość: MichalM Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.rwd.prospect.pl 14.07.10, 23:31
          A chcialbys zeby pracodawca zadzwonil do ciebie ze mu wywalilo w domu rure i
          zebys nie przychodzil przez kilka dni, oczywiscie wyplaty za te dni nie dostaniesz.
          • viking2 Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie 15.07.10, 01:25
            Gość portalu: MichalM napisał(a):

> A chcialbys zeby pracodawca zadzwonil do ciebie ze mu wywalilo w domu rure i
            > zebys nie przychodzil przez kilka dni, oczywiscie wyplaty za te dni nie dostani
            > esz.

A co Ty myslisz, ze pracodawca zrobi, jak mu wywali rure kanalizacyjna,
            szczegolnie w pomieszczeniu biurowym? Kaze Ci w g...ie po kolana przy biurku
            siedziec? To sie po nim Sanepid tak przejedzie, ze za chwile on nie bedzie mial
            firmy, a Ty roboty.
      • Gość: bacha dopóki krajem będą rządzić związkowcy będzie bida IP: *.ip.netia.com.pl 14.07.10, 17:16
        i chwała im za to, że wreszcie biorą się do roboty - socjalne
        państwo już było i wszyscy wiemy jak to się skończyło. Pracownicy to
        w dużej części święte krowy, które uważają, że im się należy za
        sam fakt bycia pracownikiem - koniec dojenia pracodawców!
        Związki niech finansują pracownicy płacąc składki ze swoich dochodów
        zobaczymy czy będą wtedy takie prężne jak teraz, to skandal żeby
        pracodawca musiał utrzymywać tych obiboków i nierobów - do roboty
        byśta się lepiej wzięli związkowcy!!!
        • tomekk46 Re: dopóki krajem będą rządzić związkowcy będzie 14.07.10, 19:47
          socjalne panstwo w polsce,nie rozsmieszaj mnie,proponuje odwiedzic francje(czy
          inny kraj unii) wtedy zobaczysz co to jest panstwo opiekujace sie swoimi obywatelami
      • Gość: MichalM Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.rwd.prospect.pl 14.07.10, 17:22
        Jestem za utrzymaniem urlopow na zadanie ALE, poniewaz zalozeniem tego
        PRZYWILEJU bylo umożliwienie pracownikowi reagowania na NIESPODZIEWANE I
        NIEPLANOWANE SYTUACJE,na przykład wypadek w rodzinie, zepsute auto przy
        wypadzie weekendowym, wybuch wulkanu gdy trzeba wrocic samolotem ograniczmy od
        tego typu przypadkow to prawo. Natomiast dajmy prawo pracodawcy dochodzic w
        sadzie odszkodowania za urlop wziety bez NIESPODZIEWANEGO PRZYPADKU, czyli
        zapicie, rozmowa o prace, wizyta u fryzjera przed impreza, z odszkodowaniem
        powiedzmy rocznej pensji. To chyba sprawiedliwe pewne prawa mialy by obydwie
        strony, teraz pracodawca jest bez zadnych praw a to przeciez niesprawiedliwe
        • Gość: zofia Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.10, 18:58
          jasne, jeden niespodziewany dzień bez pracownika na 3 miesiące doprowadza do
          upadku firmy. Jak firma jest w porządku to można się zawsze dogadać i tym
          rzadziej sie zdarza urlop na żądanie. Jak pracodawca/szef ma w dupie to
          pracownik weźmie na żądanie, nawet jak nie musi.
          • Gość: MichalM Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.rwd.prospect.pl 14.07.10, 19:18
            Masz racje, chodzi tylko o to ze wymyslono kolejny z dupy wziety przywilej a
            kazdy przywilej oznacza dla obdarowanego klopoty.
            1) Brak mozliwosci zwolnienia osoby 2 lata przed emerytura oznacza ze wywala sie
            takie osoby z roboty jezeli nie sa niezbedne 2 lata i 1 dzien przed emerytura.
            Szansa na znalezienie nowej pracy 0%
            2) Ochrona kobiet w ciazy znacza ze jezeli kobieta nie jest wybitnym specjalista
            to w wieku 20-35 lat dostanie polowe kasy mezczyzny bo pracodawca kalkuluje
            sobie ile moze stracic i potraca to sobie z pensji.
            3) Koniecznosc udzielania ODPLATNEGO wolnego dla osob uczacych sie na na czs
            zajec i dojazdow oznacza 0% szans na prace dla studentow i 0% szans na zgode
            pracodawcy na podjecie studiow jezeli juz masz etat.
            • Gość: Sakul Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.sileman.net.pl 14.07.10, 20:47
              Ten "przywilej" wprowadzono głównie po to, by pracownicy w nagłych przypadkach zamiast iść na lewe L4, wzięli sobie dzień urlopu. Jakoś wśród znajomych nie słyszałem o tym, by ktoś brał ten urlop na złość pracodawcy. I nikt rozsądnie myślący nie zrezygnuje z dobrze płatnej posady w firmie, w której panuje znośna atmosfera. A jeżeli pracownicy szukają innej pracy, to może warto zastanowić się, jakie są tego powody.
              Oformalizowanie karania pracowników - to jakiś temat zastępczy, może warto zacząć nagradzać tych którzy w pracę się angażują, a nie koncentrować się na karach.
              Badania lekarskie - po co kogoś zwalniać jak jest firmie potrzebny??
              Odszkodowanie w wysokości rocznej pensji?? - może dla symetrii jeżeli pracodawca spóźni się z wypłatą wynagrodzenia o 1 dzień zapłaci karę w wyssokości rocznych obrotów...
              Osoby przed emeryturą - rozumiem iż ochrona przed zwolnieniem takich osób może być problemem dla mikro przedsiębiorstw, ale te osoby wypracowują przecież zysk dla pracodawcy, mogą wyszkolić swoich następców, znają świetnie swoje zakłady pracy - ale jak się patrzy tylko przez pryzmat kosztów, to się tego nie zauważa.
              Kobiety w ciąży - z jednej strony wszyscy mówią iż powinny jak najdłużej pracować, a z drugiej byle nie w mojej firmie...
              A status osoby uczącej się w wielu przypadkach jest bardzo pożądany - w każdym razie do momentu kiedy powiem pracodawcy iż nie mogę wziąść nadgodzin, bo mam zajęcia na uczelni...
              • Gość: MichalM Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.rwd.prospect.pl 14.07.10, 23:25
                Ad1 Temat karania pracownikow jestwg. mnie tez jakas piramidalna bzdura, jezeli
                pracownik sie kwalifikuje pod kare to sie go poprostu zwalnia, "kary" to chba
                funkcjonuja tylko w budżetówce.
                Ad2 Jezeli chodzi o badania to tez nie wiem o co im chodzi i mam dokladnie takie
                same zdanie.
                Ad3 Odszkodowanie wysokosci rocznych obrotow, czemu nie jezeli pracodawca
                spóźnia sie celowo bez UZASADNIONEJ PRZYCZYNY karac do bólu, tak jak zasra...m
                obowiazkeiem pracownika jest pracowac ta obowiazkiem pracodawcy jest placic.
                AD4 Osoba przed emerytora moze miec wydajnosc dziesiec razy nizsza niz reszta
                zalogi a ty mozesz ko pocalowac w d...e, zatrudnisz takiego pracownika?
                Ad5 Zatrudnij kobiete w ciazy, i odrazu druga ktora bedzie wykonawala jej prace,
                fajnie jest byc madrym jak nie musisz ze swoich pieniedzy oplacac cudzego dziecka.
                Ad6 Status osoby uczacej sie oznacza ze taka osoba przychodzi i mowi ze nie
                bedzie jej w tym miesiacu bo razem z dojazdami ma 160 godzin zajec a wyplate
                trzeba jej dac i tak przez piec lat a piec lat potem osoba sie zwalnia i mozesz
                jej skoczyc bo ty chcac ja zwonic musisz to solidnie uzasadnic zeby nie przegrac
                w sadzie pracy a osoba moze powiedzien pytanie dlaczego odchodzi , bo tak.
          • Gość: grześ Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.tktelekom.pl 14.07.10, 22:39
            popieram umnie w firmie ktura zatrudnia ok 700 osób urlop dostać
            zwykły to historia
            • Gość: Prac Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.10, 23:57
              Może jak byście się wszyscy nauczyli pisać i mówić po polsku to pracodawca
              traktowałby Was inaczej nie nie mielibyście problemów z urlopami. Ja osobiście
              zatrudniam na stanowiskach tzw. "roboli" ludzi z wyższym wykształceniem, płacę
              im sensowną pensję i nie muszę się martwić, że zrealizują moje polecenia. Suma
              sumarum, nie wystarczy skończyć szkołę zawodową albo techniczną, trzeba się
              kształcić. Żeby była jasność prowadzę działalność instalatorską tzw. średnio i
              niskoprądową, a realizują ją ludzie z wyższym wykształceniem - nie muszę się bać
              co się stanie, kiedy wyślę ich samych do klienta. Brak picia w pracy, nie palą,
              nie klną - dla mnie osobiście (i moich klientów) to wartości nieocenione. Jako
              bonus, o dziwo, mają niższe wymagania finansowe niż pracownicy po ZSZ
              (niewytłumaczalny dla mnie paradoks), którego żeby było śmieszniej nie
              wykożystuję, a to wszystkow w duzym mieście Wrocławiiu :) So, good luck everybody :)
              • Gość: Krzyś Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.07.10, 06:24
                Nie zwracaj uwagi innym ,że robią błędy bo sam panie pracodawco zrobiłeś kilka .
        • Gość: m Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 14.07.10, 21:07
          i co jeszcze ???,naćpałeś się czy jak.a czym jest pracodawca/dobrodziej/chlebodawca jak go tam zwał hahaha bez pracowników??.mniej nisz zero.jak im nie pasi to nie muszą zatrudniać.moment pójdą z torbami.pracownik to dobro bez którego większość firm nie ma racji bytu.jasne michałku.
          • Gość: Pracodawca Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.10, 21:59
            Dlatego takich tępych buraków jak ty, ja u siebie nie zatrudniam, albo szybko
            zwalniam. Dobry pracownik może u mnie wybrać sobie cały urlop na żądanie dzień
            po dniu i nie powiem mu złego słowa - ale na to trzeba sobie zasłużyć. Przez
            ochronę pracowników w wieku emerytalnym nie zatrudniam żadnego bo w dzisiejszych
            czasach jest to zbyt wielkie ryzyko - koleś może się obijać albo po prostu nie
            dawać rady, a ja będę musiał mu płacić i zgrzytać zębami. Zrozumcie, że każda
            próba tworzenia uprzywilejowanych grup powoduje, że te grupy będą poszkodowane -
            ale to trzeba myśleć, a ie cieszyć się z populistycznych darów, które was będą
            na dłuższą metę dobijać. Tacy jak ty, bez nas pracodawców już byście powymierali
            albo pod mostem mieszkali. Pamiętaj kto cię karmi. Też byłem kiedyś pracownikiem
            i wiem o czym piszę.
            • Gość: sasa Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.10, 23:32
              Widać interes nie idzie skoro marnotrawi Pan czas na pisanie bzdur i obrażanie
              innych ludzi na forum...

Gratuluję kultury osobistej. Poraża.
              • Gość: Pracodawca Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.10, 23:41
                No i widać brak pojęcia - interes idzie dobrze, a pracownicy są zadowoleni,
                dlatego mam czas siedzieć sobie w necie i pisać to na co mam ochotę (notabene w
                godzinach wieczornych wiec o niczym, to nie świadczy). Co do poziomu kultury to
                jest dopasowana do poziomu adwersarza. Zważ na to, jak tobie odpowiadam. IMHO -
                goes around, comes around :) Jakoś akurat pokładam w Tobie wiarę, że zrozumiesz
                co do Ciebie napisałem.
          • Gość: MichalM Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.rwd.prospect.pl 14.07.10, 23:27
            Za to pracownik bez firmy to prze h.j lezy do gory ptakiem i pije drinki z
            palemka na Majorce
        • qeton Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie 14.07.10, 22:00
          > Jestem za utrzymaniem urlopow na zadanie ALE, poniewaz zalozeniem tego
          > PRZYWILEJU bylo umożliwienie pracownikowi reagowania na NIESPODZIEWANE I
          > NIEPLANOWANE SYTUACJE

Bzdury wypisujesz, kolego. Założeniem tego urlopu była "obsługa" przypadków zapicia dzień wcześniej, żeby ograniczyć liczbę zwolnień lekarskich, które pracownicy brali nagminnie co powodowało kilkudniową absencję zamiast jednego dnia urlopu. A zwolnienia w takich przypadkach były tygodniowe, bo wcześniej jakiś inny "reformatoł" wprowadził przepis, że za zwolnienia krótkie (chyba do 3 dni, nie pamiętam dokładnie) nie wypłaca się pieniędzy, co miało ograniczyć zwolnienia na kaca. Idea urlopu na żądanie okazała się zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem, ale teraz jakiś IDIOTA znów próbuje to popsuć.
          • Gość: MichalM Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.rwd.prospect.pl 14.07.10, 23:14
            Od obsługi przypadkow zapicia jest UP, bo miejsce czlowieka ktory nioe bierze
            pod uwage tego ze PODPISAŁ UMOWE O PRACE i chleje do tego stopnia ze nie da rady
            WYWIAZAC SIE Z UMOWY jest na bruku. Taki smiec dziala nie na szkode zakladu a
            zaklad to nie tylko wlasciciel ale tez inni pracownicy ktorych utrzymanie zalezy
            od funkcjonowania zakladu. A tak na marginesie branie lewego zwolnienia po
            zapiciu jest przestepstwem i bioracego i dajcego.
            • Gość: Praco Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.10, 00:11
              Cieszę się, że starasz się wytłumaczyć ludziom podstawy działalności i
              zależności jakie występują w zasadzie, w każdym przedsiębiorstwie. Jeszcze nie
              zostałeś utopiony w obelgach, wiec należy się cieszyć :)
            • qeton Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie 15.07.10, 01:46
              Po pierwsze, nie szafuj tak bardzo ideałami, bo jeszcze jakiś socjalizm-bis wymyślisz. Każda tego typu rewolucja zakładała, że ludzie będą idealistami, a jak jest naprawdę każdy średnio rozgarnięty doskonale wie i żadnym moralizatorstwem ani puhukiwaniami tego nie zmienisz. Po drugie, tzw. kac, czyli zespół zatrucia alkoholowego jak najbardziej nadaje się do interwencji lekarza i zwolnienie lekarskie z tym związane nie jest żadnym "lewym" zwolnieniem. W zależności od kondycji organizmu, takie zatrucie może być nawet groźne dla życia.
            • Gość: E-la Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.07.10, 06:14
              Jak może być przestępstwem takie zwolnienie lekarskie , jeśli "kac" to inaczej
              zatrucie organizmu .Jeśli lekarz by nie dał zwolnienia to by popełnił
              przestępstwo .Od razu widac że to pisał "wysoko"postawiony urzędnik . Jedynie w
              czym się specjalizują osoby z biur to nie wiedza ogólna , a biegłość w gnojeniu
              ludzi.
            • Gość: złośliwe bydlę Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.lodz.msk.pl 10.08.10, 18:37
              Chciałbyś jechać autobusem, którego kierowca dzień wcześniej przedawkował?
              Chyba lepiej, gdy bierze on urlop na żądanie, a nie żłopie sok z kiszonych
              ogórków i udaje doskonałe samopoczucie?
        • Gość: mobuz Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: 216.245.202.* 15.07.10, 01:29
          Pracodawcy mają praw aż za nadto, inaczej nie poważyliby się na coś takiego jak
          n.p. mobbing. Wystarczy im.

Skoro pracodawca ma prawo zwalniania pracowników gdy mu się nie podobają bez
          uprzedzenia i do poszukiwania innych na ich miejsce
          to pracownik też ma święte prawo do szukania innego pracodawcy
          bez pytania poprzedniego o jaśnie zgodę.

Na dodatek zachciewa im się zniesienie badań przed
          ponownym przyjęciem pracownika po jego poprzednim zwolnieniu.

Wiadomo o co szanownym kolegom chodzi. Chodzi im o możliwość zmiany umowy o
          pracę kiedy im się tylko podoba, poprzez jej rozwiązanie
          i ponowne przyjęcie pracownika na nowych warunkach (można być
          pewnym, że gorszych)

Pracownik oczywiście nie nadążyłby z chodzeniem na rozmowy
          i szukaniem nowego pana (ma nie mieć takiego prawa
          i być przywiązany do swojego "dobrodzieja" jak chłop
          pańszczyźniany)

Cały wysiłek intelektualny tych kolesiów idzie na wyrolowanie
          pracowników na wszelkie możliwe sposoby.
          Głupi ci, którzy się dadzą.
      • Gość: Andrzej Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.07.10, 20:56
        Zgadzam się na likwidację urlopów na żądnie, ale pod warunkiem, iż z
        kodeksu pracy zostanie wykreślony zapis pozwalający pracodawcy na
        nakazanie pracownikowi pracę w godzinach nadliczbowych. Dlaczego?
        Gdyż dezorganizuje to życie prywatne pracownika.
      • Gość: adi Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.10, 22:21
        Janusz Łaznowski z NSZZ "Solidarność" całkowicie mija sie z prawdą podając te słowa (w/w). Jestem pracodawcą i poprzez urlopy na żądanie, wykorzystywane przez moich pracowników doszedłem do wniosku, że opłaca mi się ich... zwolnić. a na miejsce pracowników przyjąć osoby (najlepiej studentów) na umowę zlecenia. W mojej branży nie opłaca się zatrudniać pracownika na umowę o pracę. bo zawsze mogą wziąć urlop na żądanie i zdezorganizować pracę firmy, a nie stać mnie, aby na "wszelki wypadek" mieć zatrudniony nadmiar osób...
        • Gość: taka sobie Zlecenie niezgodne z prawem IP: *.chello.pl 15.07.10, 08:42
          Tylko, że to jest niezgodne z prawem i powinno się nałożyć za to kary,
          które by pracodawców w końcu nauczyły. Czemu? Bo przeważnie takie
          zlecenia noszą znamiona pracy etatowej- na umowie niby wykonanie
          zadania, ale naprawdę wymaga się obecności w biurze 8h i normalnej
          pracy na bieżąco.
          Uwielbiam to- gdy pracownik chce 4 dni w roku na żądanie z puli
          urlopowej to źle, ale naginanie prawa- to już ok :D
      • Gość: xzazaaa Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: 85.222.87.* 14.07.10, 22:26
        A plebs i zwiąchole się mądrzą.

Jak już będziecie szefami, to zobaczycie, jak to miło, gdy do zrobienia jest
        pilna robota, a odpowiedzialny za nią pracownik z premedytacją wykorzystuje
        "kacowe", żeby ją przeciągnąć.
        • Gość: adi Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.10, 22:40
          i do tego nasze kary za spóźnienie się z kontraktem...
        • Gość: grześ Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.tktelekom.pl 14.07.10, 22:44
          to daj robote pod wykonawcy i spokój
          • Gość: Pracodawca Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.10, 00:26
            A podwykonawca, to czarodziej z krainy Oz i nie jest przedsiębiorcą (pamiętajmy
            o podatku VAT i ZUS'ie). Wg tego rozumowania, każde zlecenie będzie kilkakrotnie
            przepłacone, bo trzeba nakarmić kilka firm (ZUS'ów) zamiast jednej. Popisałeś
            się "Salomonie"... Nawiasem mówiąc zatrudnij 20 pracowników z ZUS'em na poziomie
            850 zł (średnia krajowa) i nie miej zleceń przez 3 miesiące - musisz dopłacić z
            własnej kieszeni poza pensjami dodatkowo ZUS na poziomie 20*850*3 (51.000).
            Licząc w okolicach średniej krajowej, 20 pracowników przez 3 miesiące kosztują
            cie do około 100.000 zł (ze wszystkimi obciążeniami; nie liczę teraz dokładnie
            bo od tego mam księgowego). Zapraszam do podjęcia tego ryzyka każdego z was
            krzykacze na etacie - jedlibyście korzonki i gołębie gdyby nie my. Możecie się
            na to obrażać, ale taka jest prawda. Nam bez Was też by było ciężko, ale jak się
            okazuje to my jesteśmy ludźmi przedsiębiorczymi i zawsze coś wymyślimy aby iść
            dalej, a Wy macie pasywne podejście do życia i dostajecie to co się Wam daje.
            • Gość: eMRe Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.173.26.215.tesatnet.pl 15.07.10, 01:18
              Problem jest w niektórych prostakach pracodawcach takich jak ty, nie
              potrafiących zrozumieć innego człowieka. Pewnie, że są nadużywane kacowe, ale
              pamiętaj niewdzięczniku, że bez tych ludzi g.wno byś miał, bo sam byś sobie rady
              nie dał. Ty jesteś na nich skazany a oni na Ciebie, więc przestań odpierdzielać
              chlew ze swojego mózgu, zacznij szanować innych to ten szacunek wróci do Ciebie,
              może nawet podwójnie.
        • Gość: taka sobie Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.chello.pl 15.07.10, 08:45
          Dlatego tak cenię myślących pracodawców, którzy zamiast zatrudniać
          jednego pracownika i zawalać go robotą od góry do dołu zatrudnia
          przynajmniej dwóch, tworząc zespół- nie ma żadnego zastoju, bo obie
          osoby mają takie same kompetencje. Ale oczywiście lepiej jest się
          burzyć, po co "marnować" pieniądze na kolejnego pracownika, nie?
        • Gość: Albin Siwak To się nazywa ryzyko biznesowe IP: 62.29.174.* 15.07.10, 10:38
          Jeżeli koleś nie potrafi uwzględnić w planie 4 dni bez pracownika w roku, to
          niech się nie bierze za prowadzenie firmy. Na tym polega prowadzenie biznesu, że
          się kalkuluje ryzyko. Trzeba uwzględniać kłopoty z kredytem obrotowym, kłopoty z
          płatnościami, kłopoty z dostawami, kłopoty z odbiorem, magazynowaniem, chorobą,
          strajkiem, zmianą kursu waluty, kontrolą z US, pomyłką w dokumentach, pożarem.
          Jeżeli tego nie uwzględniasz, nie bierz się za biznes tylko idź na etat do szkoły.
          • Gość: aron Re: To się nazywa ryzyko biznesowe IP: 109.243.107.* 19.07.10, 17:07
            jezeli chcesz urlopu to wyemigruj na Bialorus. Lukaszenko da ci
            urlop platny i jeszcze dowiezie komunikacja publiczna do pracy.

da swidania
        • Gość: JKL Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.chello.pl 19.07.10, 17:03
          To szef jest d.. a nie manager! Jak się nie potrafi zorganizować pracy zespołu
          to lepiej się zatrudnić na etacie osoby, która ma o tym pojęcie. A nie potem płakać.
      • Gość: Kolega ze WSI Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.10, 22:51
        Utrzymajmy urlop na żądanie pod warunkiem wprowadzenia nowego mechanizmu: "brak
        wypłaty na żądanie" Pracodawca mógłby zgłosić pracownikowi do 4 dni w roku, że
        nie otrzyma pensji na czas.
      • rabart Gulag Polska 14.07.10, 23:40
        Już niedługo w waszym życiu-GULAG Polska.
        Z uśmiechem na ustach rządzących.
        • aron2004 lewusy won na Białoruś 19.07.10, 06:29

jak ci się nie podoba to won na białoruś lewusie. Łukaszenko da ie
          etat, mieszkanie socjalne i zapewni komunikację publiczną.
          Rydzyk ci paszport zabral czy co?
          • Gość: yyy Re: lewusy won na Białoruś IP: *.acn.waw.pl 19.07.10, 09:37
            Spie...j z powrotem do wariatkowa
          • sothink Re: lewusy won na Białoruś 19.07.10, 14:01
            przecież to ty głosowałeś na partię lewicową która obiecuj socjal,
            buhahahahahahahahaha
      • rabart Dzień wcześniej dowiedz się że dom ci zaleje. 14.07.10, 23:41
        Urlop na żądanie jest po to by zwolnić się gdy zalało ci dom, lub w innym
        nieszczęśliwym przypadku. Rozumiem że pracodawcy chcą od pracowników zdolności
        przewidywania przyszłości.
        • Gość: Pracodawca Re: Dzień wcześniej dowiedz się że dom ci zaleje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.10, 00:32
          Chcą by urlop nie krył pijaństwa. Proste, jasne i prawdziwe. Przyjście do pracy
          pod wpływem alkoholu jest karalne, ale to ja jako pracodawca mam to udowodni (i
          niech tak będzie), ale jak już złapię "gnoja-opoja" to niech mi zwróci koszty
          tego poszukiwania (wszystkie, a nie tylko jego, bo nie mogę badać tylko jego
          jednego, bo tak jest prawo skonstruowane - zaraz zostanę pozwany o mobbing). Ja
          osobiście jestem za równowaga miedzy oboma "obozami' bo jesteśmy sobie wzajemnie
          potrzebni.
          • Gość: złośliwe bydlę Re: Dzień wcześniej dowiedz się że dom ci zaleje. IP: *.lodz.msk.pl 10.08.10, 18:41
            > Chcą by urlop nie krył pijaństwa

A co? Wolisz, żeby nawalony pracownik przyczołgał się do pracy? Albo brał lewe
            zwolnienie?
        • Gość: gułagin Re: Dzień wcześniej dowiedz się że dom ci zaleje. IP: 216.245.202.* 15.07.10, 01:31
          Oby oni takie mieli, to byłoby cudownie.
      • michpio Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie 15.07.10, 08:08
        Czy moge sie dowiedziec (od wypowiadajacych sie pracodawcow) czy
        naprawde wykorzystywanie "kacowego" jest az tak nagminne i
        najczesciej ma zwiazek z leczeniem kaca wlasnie?

Sam pracuje od paru ladnych lat, w roznych branzach, ale na ostrym
        kacu pracowalem raz i powiem, ze na pewno tego bledu nie powtorze.
        I w tym przypadku takie kacowe by mi sie przydalo. Natomiast do tej
        pory wykorzystalem ten urlop raptem 2 razy - raz bo strulem sie
        tak, ze nawet mysl o wstaniu z lozka i pojsciu do lekarza byla
        nierealna (tej zimy to bylo wiec rozumiecie), druga ostatnio bo
        wymieniali mi rano liczniki do wody i okazalo sie, "ze sie nie da"
        (choc to po czesci z mojej winy) i musialem na gazie dzwonic do
        pracodawcy po urlop bo mi musieli pol lazienki rozkuc. I tyle.

Tymczasem z wypowiedzi ludzi przebija sie jakis ZSRR w poznych
        latach 80tych - wszyscy chleja. Przychodza do roboty nawaleni,
        biora na potege kacowe i w ogole maja w dupie. Takie to po prostu
        polskie gadanie czy rzeczywistosc?
        • Gość: taka sobie Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.chello.pl 15.07.10, 08:51
          Dokładnie. Ja nie wykorzystałam chyba nigdy tego rodzaju urlopu, moja
          przyjaciółka z kolei korzystała raz- zmarło jej zwierzę, odkryła to
          rano i nie była w stanie iść do pracy. Równie dobrze możnaby zacząć się
          wykłócać o L4, wolne dla honorowych i wolne "z okazji" śmierci bliskiej
          osoby- przecież to też dezorganizuje, nie?
          • Gość: :( Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.sti.net.pl 15.07.10, 09:17
            Jak pracodawca każe pracować po 10 godzin, a także w soboty i w niedziele za
            1000 złotych to jest w porządku. A ja po takich "maratonach" trwających nawet po
            12 dni bez przerwy, przy obsłudze klienta, gdzie muszę być miła i uprzejma, a
            także posiadać odpowiednią wiedzę i utrzymywać koncentrację na poziomie 100% bo
            jestem rozliczana z błędów, jestem zmęczona i proszę o dzień wolnego to zawsze
            pracodawca ma jakieś wytłumaczenie (bo jest lato i są urlopy, bo ktoś wziął L4,
            bo schodzą zamówienia etc.) Więc skoro ja daję coś od siebie (czas i
            zaangażowanie) to chcę zostać od czasu do czasu potraktowana jak CZŁOWIEK, który
            ma życie prywatne, rodzinę czy słabszy dzień!!!!
            • Gość: :( Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.sti.net.pl 15.07.10, 09:43
              Myślę, że w takich przypadkach urlop na żądanie pomaga wziąć oddech na kolejny
              "maraton" pracy. Są oczywiście przypadki kiedy taki urlop jest zgłaszany
              pracodawcy w nieodpowiednim dla niego czasie. Ale czy istnieje "dobry" czas na
              urlop według pracodawcy. Bez względu czy jest on wypoczynkowy czy na żądanie.
            • Gość: gość Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.10, 09:56
              Wiesz co, dziewczyno?

Jeśli tylko masz możliwość podjęcia innej pracy - zrób to jak najszybciej.
              Nie wiem, ile masz lat, gdzie mieszkasz, co to za praca - ale jeśli dymasz po 10 godzin 12 dni z rzędu,
              albo i dłużej, skończysz marnie.

Zastanów się, czy Twoje zdrowie i życie, które masz tylko jedno, warte jest takiej harówy.

No chyba, że nie masz innego wyjścia.

Przy okazji, potrafię wczuć się w Twoja sytuację, bo sam mam na koncie 8 lat w handlu
              "wielkopowierzchniowym" (szumnie zwanym), więc system pracy "od poniedziałku do padnięcia na
              ryj" znam z autopsji. Ale to już przeszłość.

Co do tematu: i pracodawcy wypowiadający się tutaj, i pracownicy mają po części rację i jej nie mają.
              "Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". Nie ma możliwości, by interesy obu grup (pracodawców
              i pracowników) były zbieżne, bo oczekiwania i wymagania obu grup wzajemnie się wykluczają
              (pracodawca chce płacić jak najmniej - pracownik zarabiać jak najwięcej, pracodawca oczekuje
              dyspozycyjności na poziomie nie zagrażającym funkcjonowaniu firmy - pracownik oczekuje, że w
              przypadku losowego zdarzenia nie będzie musiał uruchamiać połowy rodziny, żeby móc np. z ciężko
              chorym dzieckiem pojechać do lekarza, itp. itd.)

Stąd temat urlopu na żądanie to typowy powód do wojny na argumenty za i przeciw, a złotego środka i
              tak nie ma i nie będzie.

Pracodawcom życzyłbym jedynie, by pamiętali o tym, że pracownik to człowiek taki sam, jak oni, a
              wypadki chodzą po ludziach i nikt nie jest w stanie przewidzieć i zaplanować. Pamiętajcie, że system
              pracy (przykładowo PN-PT, 9-17) jest SZTUCZNY, a losowe zdarzenia nie patrzą na zegarek i
              kalendarz.
              Pracownikom zaś życzę większego poczucia odpowiedzialności za to, co robią, pracodawca też
              człowiek i oczekuje, że jak tworzy miejsce pracy, to robi to w jakimś celu, a nie po to, by komuś
              uprzykrzać życie.
              Pomijam osobniki wyjątkowe, zarówno z jednej, jak i drugiej strony, którym nic nie życzę, bo ich
              zachowanie i sposób traktowania pracy/pracownika to wielkie gó....

pozdrawiam,
      • Gość: gogggo Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: *.chelmnet.pl 15.07.10, 09:46
        Dziwnych i mało zrozumiałych argumentów używają pracodawcy by
        majstrować przy "Urlopach na żadanie".Wtórują im autorzy artykułu
        określając ten urlop jako kacowy.Mozna pomysleć,ze macie problem w
        redakcji i często z potrzeba redaktorom kilka dni na dojście do
        siebie.
        Nie korzystałem nigdy z 4dni na żądanie by wytrzezwieć, ale mam 80-
        letnich rodziców których trzeba zawieść do lekarza.Wtedy jadę po
        nich,potem do przychodni,gdzie czekam godzinami lecz do skutku.
        Takich dni potrzebują matki małych dzieci, które nie mogą iść do
        żłobka, przedszkola z objawami ospy,gorączki, rozwolnienia..
        Nie tak dawno mieliscie w Warszawie zamknięte szkoły i przedszkola,
        ponieważ groziło zalaniem kilku ulic.Co mają zrobić rodzice z
        dziecmi gdy sytuacja zmienia się z godziny na godzinę.
        Pozdrawiam.
      • cezbak Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie 15.07.10, 09:53
        Urlop na żądanie może naprawdę zdezorganizować pracę. Wyobraź sobie kilka osób
        wnioskujących o taki urlop w niewielkim dziale (takim właśnie kieruję). Zgodnie
        z prawem nie możesz im odmówić. Jeśli się zgodzisz - pozostałe również nie mogą
        wykonywać swojej części pracy - taka specyfika. Pozostają 2 wyjścia - obydwa złe
        - zaproponować pozostałym również wzięcie urlopu, lub prosić wnioskodawców o
        rezygnację z urlopu na żądanie. Miewałem już takie przypadki - szczególnie w
        okresie zbliżających sie świąt.
      • lucas rezultat pracy komisji paliknota 15.07.10, 10:51
        no naprawde niezle pomysly maja....buehehee
        urlop na zadnie brany dzien wczesniej:D
        haha
        dzien wczesniej to ja sobie moge wziac wypoczynkowy
      • Gość: PH on Tour Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: 77.79.217.* 15.07.10, 11:18
        Naró chciał naród ma wybierzcie jeszcze PO w wyborach samorządowycha
        potem pralamentarnych będziecie robić do 80 roku życia bez prawa do
        urlopu. Nie poszedłem głosować i wcale tego nie żałuję bo nie ma na
        kogo :)
      • czerwony.poll74 PO to hitlerowcy 16.07.10, 15:35
        Tym gadom najlepiej pasowałoby zastąpienie kodeksu pracy regulaminem obozu w Auchwitz. Macie styropiany za swoje, ja tam krytykowałem generałów, że cackali się se swołoczą z Gdańska.
        • Gość: aron Re: PO to hitlerowcy IP: 109.243.107.* 19.07.10, 17:23
          jedzcie towarzyszu na Bialorus, Lukaszenko da wam etat i opieke
          socjalna. Po co tu siedzicie w Klechistanie? Rydzyk wam paszport
          zabral. Tam za Bugiem jest wasz socjalny raj da swidania.
          • Gość: złośliwe bydlę Re: PO to hitlerowcy IP: *.lodz.msk.pl 10.08.10, 18:44
            Aronku, masz busa, to zap.ierdalaj. Sam wybrałeś taką pracę, to rób ją dobrze i
            nie jęcz po forach.
      • Gość: Korporacyjny Re: Urlop na żądanie w Przyjaznym Państwie IP: 77.236.0.* 18.07.10, 22:07
        Proponuję zacząć dyskusję na temat urlopów na żądanie od zaprzestania używania
        określenia "kacowe". Może w WaWie ten urlop jest wykorzystywany do tych celów
        ale w innych regionach kraju niekoniecznie. Pracuję w dużej firmie, gdzie
        oczywiście jest permanentna presja cięcia kosztów a zatrudnienie w
        poszczególnych działach ograniczone jest do minimum. W sytuacji, kiedy potrzebny
        jest nagle jeden dzień wolnego, bo trzeba coś załatwić w urzędzie, spółdzielni,
        sądzie, w szkole albo przedszkolu nie ma szans na otrzymanie urlopu, bo trzeba
        takie rzeczy planować z wyprzedzeniem kilkutygodniowym. Ciekawe niby jak...
        Niejednokrotnie możliwość wzięcia urlopu na żądanie wybawiła mnie z naprawdę
        trudnej sytuacji. Przedstawiciele pracodawców, którzy mają w domu niańki,
        gosposie i pełnomocników do załatwiania swoich spraw, może by raczyli spoglądać
        na pewne sprawy nie tylko z perspektywy końca własnego nosa.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka