kjs13 24.03.04, 10:59 Z powodu bezrobocia ( 5 miesiecy) zastanawiam sie nad takim kursem, jednak z uwagi na jego cene, na razie sie tylko zastanawiam. Czy sa oferty dla spawaczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: D. Re: Spawacz elektryczny, gazowy, Mag IP: 80.50.193.* 24.03.04, 11:45 kurs z biura pracy jest gówno warty tam ucza smarkac a nie spawac, Dobry spawacz z uprawnieniami wg EN czy UDt nie problemu ze znalezieniem prcy w polsce i za granicą.Ale porzadne autoryzowane kursy sa tylko w Instytucie spawlnictwa w Gliwicach Ale Ci po kursach z biur i bez praktyki mogą miec problem bo tak w zasdzie to oni nie mają pojęcia o spawaniu(wiem bo pracuje jako technolog i mam okazje obserwowac ich ,,prace"). Odpowiedz Link Zgłoś
kjs13 Re: Spawacz elektryczny, gazowy, Mag 24.03.04, 11:52 Ja mieszkam w Bielsku- Białej. Swoje oddziały ma tu Zakład Doskonalenia Zawodowego w Katowicach oraz Wojewódzki Uniwersytet Robotniczy w Katowicach. Który polecasz, bo ja chciałem robic w WUR-ze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: D Re: Spawacz elektryczny, gazowy, Mag IP: 80.50.193.* 24.03.04, 12:03 Wiesz ciężko mi powiedziec bo ja nie jestem z Twoich stron, don Gliwic masz w sumie niedaleko do Instytutu Spawalnictwa ale to kosztuje troche kasy, a co do dwóch które wymieniasz to nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hh Re: Spawacz elektryczny, gazowy, Mag IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 24.03.04, 20:26 na marginesie tej dyskusji wtrącę swoją wątpliwość ,czy będąc po szkole Technikum Samochodowe gdzie w programie szkolenia były zajęcia ze spawania itp. prowadząc teraz firmę branza ślusarstwo musze ztego spawania dodatkowo zaliczać jakieś kursy.Będę wdzięczny za informację.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: D Re: Spawacz elektryczny, gazowy, Mag IP: 80.50.193.* 25.03.04, 07:59 zależy co spawasz.jak bramy i płoty to nie musisz miec kursów, bo tam chodzi o estetykę, ale gdy np. w gre wchodza rurociągi czy zbiorniki ciśnieniowe to trzeba miec uprawnienia UDT Odpowiedz Link Zgłoś
kjs13 Re: Spawacz elektryczny, gazowy, Mag 26.03.04, 20:09 Dowiedziałem sie ze ten kurs z Wur-u ma Atest Instytutu Spawalnictwa w Gliwicach. Czy jest to cos warte? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Cronos Re: Spawacz elektryczny, gazowy, Mag IP: *.gdynia.mm.pl 27.03.04, 00:28 Masz rację. A ja ci powiem jeszcze więcej - po żadnym kursie nie będziesz mógł powiedzieć, że umiesz spawać, nawet bram czy płotów. Za mało godzin. Ale trochę praktyki i będzie w porządku. Spawać najlepiej nauczyć się od dobrego spawacza,, resztę sam wyczujesz. Gliwice? Pewnie tak, tylko dlaczego tak drogo?! Na Wybrzeżu liczą się uprawnienia PRS, a nie UDT. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hh Re: Spawacz elektryczny, gazowy, Mag IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.04, 17:00 trafiłeś , spawam płoty i bramy od kilku lat i wiem o spawaniu troche , nawiasem mówiąc chciałem kiedys przyjąc do roboty faceta który był po kórsach podziękowałem mu z obawy ze zrobi sobie tym spawaniem krzywdę Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dar Re: Spawacz elektryczny, gazowy, Mag IP: 80.50.193.* 29.03.04, 09:45 > nawiasem mówiąc chciałem kiedys przyjąc do roboty faceta który był po kórsach > podziękowałem mu z obawy ze zrobi sobie tym spawaniem krzywdę Święta prawda, pracowałem w jednej z firm jako technolog i miałem te wątpliwą przyjemność obserwować ,,fachowców" od spawania.Zgroza! Ja o nich mówiłem ,,smarkacze" a nie spawacze. Nie chce generalizować ale większość to smarkacze a nie spawacze Odpowiedz Link Zgłoś