Gość: pytajacy
IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
06.11.10, 09:12
ciekawi mnie czy istnieje zaleznosc miedzy posiadanym wyksztalceniem, rodzajem wykonywanej pracy a wzajemna integracja pracownikow i dobrymi, bliskimi relacjami miedzy nimi ?
wydaje mi sie na pierwszy rzut oka, ze zawody generalnie malo ambitne czesciej wiaza sie z luznymi, dobrymi relacjami miedzy wspolpracownimami i czesto zawierane sa jakies blizsze znajomosci
a wiec kelnerzy i kucharzy pracujacy dluzej w tej samej restauracji beda dobrymi kumplami (no chyba ze atmosfera fatalna, wszyscy sie nie lubia i zle sie dobrli)
tak samo fryzjerzy, pracownicy salonu kosmetycznego tez sa dobrymi znajomymi, wychodza gdzies po pracy
rowniez np. pracownicy wyladowujacy bagaze na lotnisku
juz nie mowiac o robotnikach, co stereotypowo pija nawet w godzinach pracy
z drugiej zas strony, wydaje mi sie, ze w zawodach bardziej sformalizowanych, a wiec dzial analiz zdoilnosci kredytowej w banku czy wydzial komunikacji w urzedzie, integracja ta jest raczej mniejsza... i kazdy po pracy idzie w swoja strone
choc sa tez korporacje, ktore same wrecz stawiaja na integracje zespolu, albo wolne umysly, np. pracownicy PR, reklamy, co sami z siebie chetnie spotykaja sie poza praca, generalnie bywaja w srodowisku