Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Minimalna w górę. Bezrobocie też?

03.10.11, 19:10
    Ludzie!
    Co wy robicie? Przecież gospodarka polska tego ogromnego wzrostu wynagrodzeń nie udźwignie. Pogrążycie i siebie i ten kraj.
    Musimy wspólnie zaprotestować przeciw tego typu nieodpowiedzialnym decyzjom i obniżyć minimalne wynagrodzenie do 800 PLN, bo tylko takie gwarantuje godziwy zysk pracodawcy i pozwoli rozwijać się lepiej gospodarce.
    Ot, typowe polskie podejście: zamiast dbać o wspólny wzrost PKB wszyscy patrzą tylko na siebie i łaszą się na jakieś grosze, które u cywilizowanych narodów Europy Zachodniej (np Greków pogrążonych w kryzysie) wywołują uśmiech politowania i drwiny.

Obserwuj wątek
      • Gość: gość Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.10.11, 13:07
        Masz rację. Ci biedni pracodawcy mogą się załamać:) To będzie stanowiło ogromne obciążenie dla ich budżetu i prezesom spadnie pensja:) A tak na poważnie - człowiek nie jest w stanie godziwie żyć nawet za to minimum. Znam całą masę firm, które bazują na minimalnym wynagrodzeniu, podpisując z pracownikami umowy zlecenia do wysokości minimalnego, na resztę umowę o dzieło. Nikt nie martwi się o przyszłość tych ludzi, o ich ewentualne emerytury, choroby itp. I nie dotyczy to tylko młodych - o czym trąbi cała prasa - ale wszystkich. I faktycznie celują tu firmy ochroniarskie, które mają umowy zlecenia na roznoszenie ulotek(???), żeby nie było widać, że pracownik (zleceniobiorca) pracuje w taki sposób, że rodzi to obowiązek podpisania umowy o pracę, że wypracowuje 240 godzin w m-ącu zamiast ustawowych. Obłuda sięga zenitu!
        • Gość: zenn Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.10.11, 14:12
          Jedynym sposobem na zwiększenie wynagrodzeń jest spowodowanie, by pracy było więcej. A im bardziej będzie ona obciążona takimi ograniczeniami jak podatki, składki, zamknięte zawody, minimalna tym będzie ona droższa. Im praca jest droższa, tym jest jej mniej.
          Wiesz, że w PL jest jeden z najwyższych klinów podatkowych na świecie?
          Wiesz, że pracownik, ktory ma na umowi 3300 brutto, dostaje na rękę 2200 brutto, a pracodawcę kosztuje 4000?
          • szefunio1 Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? 06.10.11, 19:37
            Cytat:
            "Jeśli płacicie ludziom, którzy nie pracują i równocześnie każecie płacić ogromne kwoty tym, którzy pracują, to nie dziwcie się, że coraz większa część z nich chce być w pierwszej grupie, a coraz mniejsza chce być w drugiej"
            • szefunio1 Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? 06.10.11, 21:17
              > [Kagan]
              > Zlikwidowac pensje dla POlitykow, czyli da poslow, senatorow i ministrow
              > !
              Ja już je zlikwidowałem zakładając tzw. nieprawdziwą firmę [i zamiast płacić daniny publiczne a zwłaszcza ZUS kupuję za te pieniądze złoto].
              • Gość: Kagan Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 10:30
                Czyli ze OSZUKUJESZ!
                • szefunio1 Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? 10.10.11, 15:32
                  > > > [Kagan]
                  > > > Zlikwidowac pensje dla POlitykow, czyli da poslow, senatorow i ministrow
                  > > Ja już je zlikwidowałem zakładając tzw. nieprawdziwą firmę [i zamiast płacić
                  > > daniny publiczne a zwłaszcza ZUS kupuję za te pieniądze złoto].
                  > Czyli ze OSZUKUJESZ!
                  Zrobiłem to do czego Ty namawiasz (zlikwidowałem pensje dla polityków). Czy zlikwidowanie pensji dla polityków to oszustwo czy nie - szczerze mówiąc mam to głęboko w d...ie - nie moje małpy nie mój cyrk.
                  Gdy nadejdzie bunt ludu i rewolucja, Ci którzy dostarczali pieniędzy obecnym antyrewolucyjnym władzom mimo, że nie musieli tego robić będą się musieli ostro z tego tłumaczyć.
                  • Gość: Kagan Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.dsl.telepac.pt 10.10.11, 16:30
                    Nie przede mna sie bedziesz tlumaczyc, a przed Nadzwyczajna Spoleczna Komisja do Zwalczania Przestepczosci Gospodarczej...
                    • szefunio1 Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? 11.10.11, 21:38
                      > Nie przede mna sie bedziesz tlumaczyc, a przed Nadzwyczajna Spoleczna
                      > Komisja do Zwalczania Przestepczosci Gospodarczej...

W/w komisja będzie ścigać za nie płacenie władzom rewolucyjnym, za nie płacenie władzom antyrewolucyjnym nie tylko nie będzie kar, ale wręcz będzie można pewnie dostać jakiś medal (tak jak w ZSRR można było dostać medal za niepłacenie danin władzom carskim).

PS: jeśli będziesz miał kontakt z komisją przyznającą medale za niepłacenie danin władzom antyrewolucyjnym to powiedz im, że ewentualny medal mogą mi wysłać pocztą - we właściwym czasie dostarczę mój zagraniczny adres.
                      • Gość: Kagan Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.dsl.telepac.pt 12.10.11, 01:14
                        Ta Komisja zajmie sie w pierwszej kolejnosci burzujami oszukujacymi na podatkach!
                        • szefunio1 Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? 12.10.11, 13:10
                          > Ta Komisja zajmie sie w pierwszej kolejnosci burzujami oszukujacymi na podatkac
                          > h!
                          ... ale oszukującymi władzę rewolucyjną, niepłacenie danin władzy antyrewolucyjnej nie będzie uznawane za oszustwo - będzie uznawane przejaw bohaterstwa (tak jak w ZSRR nie uważano za oszustwo niepłacenia danin władzy carskiej, za niepłacenie ich wręczano tam medale).
                          A ja władzy rewolucyjnej nie będę oszukiwał na podatkach, bo po prostu gdy zacznie rządzić wyjadę za granicę.
                          • Gość: Kagan Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.dsl.telepac.pt 12.10.11, 18:04
                            Nastepna Wielka Rewolucja bedzie globalna, wiec nigdzie nie uciekniesz przed jej karzaca reka!
                            • szefunio1 Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? 12.10.11, 19:21
                              > Nastepna Wielka Rewolucja bedzie globalna,
                              Kto ci takich bajek naopowiadał? Wróżka ? Jasnowidz a może psychiatra?
                              > wiec nigdzie nie uciekniesz rzed jej karzaca reka!
                              Jeśli chodzi o ścisłość to ta "ręka" będzie karała za dostarczanie pieniędzy antyrewolucyjnym władzom, a za ich niedostarczanie będzie nagradzała (jak już pisałem w ZSRR na niepłacenie danin władzom carskim nagradzano).
                              • Gość: Kagan Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.dsl.telepac.pt 12.10.11, 21:51
                                Bo dzis mamy globalizacje!
                                • szefunio1 Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? 12.10.11, 22:15
                                  > Bo dzis mamy globalizacje!
                                  ... i doszedłeś na tej podstawie do wniosku, że skoro mamy globalizacji to gdy ja podskoczę to w tej samej chwili podskoczą wszyscy ludzie na świecie?
                                  • Gość: Kagan Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.dsl.telepac.pt 12.10.11, 23:23
                                    Nie udawaj glupszego niz jestes. Rewolucja bedzie dzis globalna, wiec nie bedzie gdzie przed nia uciec...
                                    • szefunio1 Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? 13.10.11, 11:18
                                      > > > Bo dzis mamy globalizacje!
                                      > > ... i doszedłeś na tej podstawie do wniosku, że skoro mamy globalizacji to gdy ja
                                      > > podskoczę to w tej samej chwili podskoczą wszyscy ludzie na świecie?
                                      > Rewolucja bedzie dzis globalna,
                                      To ty udajesz głupiego tak twierdząc (albo i nie udajesz).
                                      • Gość: Kagan Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 12:17
                                        Bedzie globalna, i dobrze!
      • Gość: ekonomista. Re: Minimalna powinna być miska ryżu!!! IP: *.dynamic.chello.pl 06.10.11, 13:24
        Wtedy zniknie bezrobocie i ludzie nie będą głodni chodzić.
      • Gość: Burżuj Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.dsl.telepac.pt 06.10.11, 13:37
        Ja bym poszedl dalej, i w ogole zlikwidowal minimalne wynagrodzenie oraz pozwolil bym pracodawcom na zatrudnianie samych niewolnikow i tzw. volunteers, czyli frajerow pracujacych za darmo. A ze wtedy ludzie nie beda miec pieniedzy i nie beda kupowac? Wystarczy przeciez ich sila zaprowadzic do sklepow, a pieniadze to moga oni przeciez wziaz z żebrania czy tez z wyprzedazy swego majatku!
        Mysle, ze ANTY-SOCALISTA sie tu ze mna zgodzi!
        • Gość: ANTY-SOCJALISTA Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.11, 16:46
          Oczywiście, że nie powinno się zabraniać pracować za darmo. Jeżeli ktoś jest frajerem i mu z tym dobrze, to nie wolno mu odbierać tej wolności.
      • snajper55 Minimalna jest niepotrzebna 06.10.11, 13:41
        Rynek powinien ustalać wysokość wynagrodzenia. Wszelkie sztuczne regulacje cen czy wynagrodzeń to przeżytek komunizmu. Chleb powinien tyle kosztować za ile klient chce go kupić a sprzedawca sprzedać. Nikt teraz ceny chleba, kiełbasy czy papierosów nie ustala. Dokładnie tak samo powinno być z pracą. To jest też towar.

S.
        • Gość: heniekk Re: Minimalna jest niepotrzebna IP: *.60.classcom.pl 06.10.11, 13:56
          Nikt nie ustala? To co, wolne datki są?
          • snajper55 Re: Minimalna jest niepotrzebna 06.10.11, 14:23
            Gość portalu: heniekk napisał(a):

> Nikt nie ustala? To co, wolne datki są?

Żaden urzędnik jej nie ustala. Nie ma minimalnej ceny chleba, wody gazowanej czy ziemniaków. Cenę ustala właściciel towaru, czyli sprzedawca. Tak samo powinno być z pracą. Żadnej minimalnej, Żadnej maksymalnej.

S.
            • Gość: Kagan Re: Minimalna jest niepotrzebna! IP: *.dsl.telepac.pt 06.10.11, 14:29
              To moze wprowadzic znow niewolnictwo, ten ideal ordoliberalow?
              • snajper55 Re: Minimalna jest niepotrzebna! 06.10.11, 14:53
                Gość portalu: Kagan napisał(a):

> To moze wprowadzic znow niewolnictwo, ten ideal ordoliberalow?

Co ma niewolnictwo do wolności cen???

S.
                • Gość: Kagan Re: Minimalna jest niepotrzebna! IP: *.dsl.telepac.pt 06.10.11, 15:45
                  Ano to, ze idealem kapita;isty jest miec darmowych pracownikow, czyli za zerowa place!
                  • snajper55 Re: Minimalna jest niepotrzebna! 06.10.11, 16:07

> Ano to, ze idealem kapita;isty jest miec darmowych pracownikow, czyli za
                    > zerowa place!

No i co z tego? To normalne. Ideałem kupującego jest zerowa cena (chleba, kiełbasy. pracy). Ideałem sprzedającego jest jak najwyższa cena (chleba, kiełbasy, pracy).

S.
                  • truten.zenobi Re: Minimalna jest niepotrzebna! 06.10.11, 16:28
                    a mi się wydaje że ideałem kapitalisty jest mieć efektywnych pracowników...
                    jeżeli niewolnik będzie pie...ł swoją pracę to efekt może być ujemny
                    ( a dodajmy w tym momencie że w coraz mniejszym stopniu są potrzebni do pracy wykonawcy czynności prostych - lepiej i taniej postawić maszynę. czyli takie prace do których jeszcze jakoś można zmusić niewolników by wykonali je zadowalająco)

kapitalista chce mieć swój ulubiony zysk - i jeśli tylko nie jest głupcem - wie że by go osiągnąć to koszty tez trzeba ponosić.
                  • Gość: keczoleczo Re: Minimalna jest niepotrzebna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.11, 16:44
                    Myli się pan, panie Kagan. Jeśli ktoś jest niedorajdą życiową i nie potrafi znaleźć pracy o godziwym wynagrodzeniu, to niech pracuje za trzy stówy i tyle.
                    • Gość: ANTY-SOCJALISTA Re: Minimalna jest niepotrzebna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.11, 16:49
                      Otóż to.
                    • Gość: Kagan Re: Minimalna jest niepotrzebna! IP: *.dsl.telepac.pt 06.10.11, 18:58
                      Czemu zwalasz wine systemu na ludzi, bedacyh jego ofiarami?
                      • snajper55 Re: Minimalna jest niepotrzebna! 06.10.11, 21:19

> Czemu zwalasz wine systemu na ludzi, bedacyh jego ofiarami?

Nie jest winą systemu, że ktoś jest niedorajdą i/lub nic nie umie. Takie osoby wykonują proste prace, które niewiele są warte, więc i niewiele za nie dostają.

S.
                        • Gość: Kagan Re: Minimalna jest niepotrzebna! IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 10:31
                          Uwazasz, ze to moja wina, ze nie ma dla mnie pracy w Polsce, gdyz mam zbyt wysokie kwalifikacje?
                          • Gość: ja Re: Minimalna jest niepotrzebna! IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.11, 10:43

> Uwazasz, ze to moja wina, ze nie ma dla mnie pracy w Polsce, gdyz mam zbyt wyso
                            > kie kwalifikacje?

twoja, bo jak sie wybiera chociażby studia to patrzy sie jakie jest zapotrzebowanie na rynku pracy

ja bym chcial studiowac techniki jazdy samochodem w grze need for speed czy to moja wina ze nikt nie chce zatrudnic mnie z takim wyksztalceniem?

praca z reguly wiaze sie z robieniem czegos czego nikt nie lubi dlatego za nia placa
                            bo gdybym robil to co lubie to byloby to moim hobby
                            • Gość: Kagan Re: Minimalna jest niepotrzebna! IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 10:49
                              Uwazasz, ze zle zrobilem wybierajac ekonomie na SGPiSie w roku 1968 (specjalnosc ekonomika przemyslu) i konczac po raz drugi ekonomie w Australii (The University of Melbourne)?
                              I co ma wspolnego sytuacja na rynku pracy w momencie wybierania kierunku studiow z sytuacja na nim 3 do 5 lat pozniej? I czemu ludzie maja byc zakladnikami i poddanymi rynku?
                              • Gość: ja Re: Minimalna jest niepotrzebna! IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.11, 10:58
                                I co ma wspolnego sytuacja na rynku pracy w momencie wybierania kierunku studio
                                > w z sytuacja na nim 3 do 5 lat pozniej?

az tak szybko sytuacja na rynku sie nie zmienia

I czemu ludzie maja byc zakladnikami
                                > i poddanymi rynku?

bo takie jest zycie
                                zrozum to bo twoj poziom rozumowania przypomina 4 letnie dziecko
                                to nie ejst przymus to jest wybor
                                wolnosc to takze ponoszenie konsekwencji za swoje decyzje nikt ci nie kaze isc na studia po ktorych jest praca
                                ale potem nie placz ze po twoich studiach nikt ci nie chce zatrudnic
                                rozumiem z eteraz kazdy powinien zatrudniac socjologow?
                                bo tysiace studentow konczy ten jakze przydatny kierunek
                                wiec kazdy przedsiebiorca powinien pokierowac firma tak zeby byl potrzebny socjolog

dam ci przyklad ktory zrozumiesz
                                wprowadzam na rynek nowy produkt kuchenka mikrofalowa z ABS i poduskza powietrzna
                                cena 8000 zlotych (bo abs i poduszka kosztuja)

i teraz pytanie czemu nikt tego nie kupuje?
                                czyja to wina ze nikt nie chce mojego wynalazku? moja?
                                czemu mam byc zakladnikiem i poddanym rynku?

• Gość: Kagan Re: Minimalna jest niepotrzebna! IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 11:40
                                  1. Zmnienia sie szybko. I skad moglem wiedziec w roku 1968, ze w roku 1989 zacznie sie w Polsce z premedytacja niszczyc polski przemysl?
                                  2. Znow tylko ad personam? A twoj przyklad jest wrecz idiotyczny i niczego nie dowodzi poza twoim ograniczeniem umyslowym, gdyz nie potrafisz sobie wyobrazic systemu, w ktorym rynek bedzie sluga czlowieka, a nie jego panem, jak to jest dzis.
                                  3. Poza tym to naucz sie czytac ze zrozumieniem - ja skonczylem (i to dwa razy) ekonomie, a nie socjologie!
                                  • gandalph Re: Minimalna jest niepotrzebna! 07.10.11, 15:26

> 1. Zmnienia sie szybko. I skad moglem wiedziec w roku 1968, ze w roku 19
                                    > 89 zacznie sie w Polsce z premedytacja niszczyc polski przemysl?
                                    Bzdura, ale nie chce mi się komentować.

> 2. Znow tylko ad personam? A twoj przyklad jest wrecz idiotyczny i nicze
                                    > go nie dowodzi poza twoim ograniczeniem umyslowym, gdyz nie potrafisz sobie
                                    > wyobrazic systemu, w ktorym rynek bedzie sluga czlowieka, a nie jego panem, jak
                                    > to jest dzis.

Rynek nie jest niczyim sługą. To, o czym piszesz, świadczy wręcz o zdziecinnieniu. Rynek i jego prawa trzeba przyjmować takimi, jakie są, tak samo jak prawo grawitacji czy Coulomba, nie masz na to wpływu! Możesz się tylko dostosować. Oczywiście, możesz, jak 4-letnie dziecko, buntować się, ale to prowadzi donikąd, poza autodestrukcją.

> 3. Poza tym to naucz sie czytac ze zrozumieniem - ja skonczylem (i to dw
                                    > a razy) ekonomie, a nie socjologie!
                                    I co z tego?
                                  • nikodem_73 Re: Minimalna jest niepotrzebna! 09.10.11, 01:54
                                    > 3. Poza tym to naucz sie czytac ze zrozumieniem - ja skonczylem (i to dw
                                    > a razy) ekonomie, a nie socjologie!

Sam się naucz czytać ze zrozumieniem. On nie pisał, że ty skończyłeś socjologię.
                                    • Gość: Kagan Re: Minimalna jest niepotrzebna! IP: *.dsl.telepac.pt 11.10.11, 11:46
                                      Napisal tak wlasnie...
                                      • nikodem_73 Re: Minimalna jest niepotrzebna! 12.10.11, 01:28
                                        Nie.

Napisał był:

"rozumiem z eteraz kazdy powinien zatrudniac socjologow?
                                        bo tysiace studentow konczy ten jakze przydatny kierunek
                                        wiec kazdy przedsiebiorca powinien pokierowac firma tak zeby byl potrzebny socjolog"

Wytłuścić ci co byś pojął? A może przetłumaczyć?
                                        • Gość: Kagan Re: Minimalna jest niepotrzebna! IP: *.dsl.telepac.pt 12.10.11, 12:16
                                          A co za problem aby tych socjologow doksztalcic na stanowisku pracy? Czy socjolog nie moze byc kadrowcem, marketingowcem, menedzerem czy tez ksiegowym (po pewnym doszkoleniu)? W brytyjskiej Public Service najwyzszi urzednicy sa bardzo czesto po archeologii srodziemnomorskiej, filologii klasycznej albo historii sztuki, a owa brytyjska Public Service dziala o wiele lepiej niz jej POlski, zbytnio uPOlityczniony odPOwiednik...
                  • Gość: ANTY-SOCJALISTA Re: Minimalna jest niepotrzebna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.11, 16:50
                    Ludzie też chcą mieć darmowy chleb, ale jakoś za darmo sprzedawcy nie chcą go dawać.
                    • Gość: Kagan Re: Minimalna jest niepotrzebna! IP: *.dsl.telepac.pt 06.10.11, 18:59
                      Juz w Rzymie byl darmowy chleb plus igrzyska!
                      • szefunio1 Re: Minimalna jest niepotrzebna! 06.10.11, 19:58
                        > Juz w Rzymie byl darmowy chleb plus igrzyska!
                        W Rzymie na 1 Rzymianina przypadało średnio ok. 5 niewolników, chleb nie był więc darmowy a co najwyżej "darmowy".
                        • Gość: kagan Re: Minimalna jest niepotrzebna! IP: *.dsl.telepac.pt 06.10.11, 20:04
                          I stad tez Rzym padl - za niskie byly tam place.
                          • Gość: ANTY-SOCJALISTA Re: Minimalna jest niepotrzebna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.11, 20:06
                            Rzym padł, bo był demokratyczny. Każda demokracja upadła i będzie upadać, gdyż demokracja to tyrania nieprzydatnej gospodarce większości nad przydatną gospodarce mniejszością.
                            • Gość: kagan Re: Minimalna jest niepotrzebna! IP: *.dsl.telepac.pt 06.10.11, 20:07
                              Kiedy Rzym padl, to byl od dawna dyktatura...
                              • nikodem_73 Re: Minimalna jest niepotrzebna! 06.10.11, 22:31
                                Aleksander Krawczuk - "Poczet Cesarzy Rzymskich". Przeczytaj. Dowiesz się kto i dlaczego wybierał dyktatorów (tak - chleb i igrzyska też miały w tym udział).
                                • Gość: Kagan Re: Minimalna jest niepotrzebna! IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 10:32
                                  Krawczuk nie ma pojecia o polityce i gospodarce.
                                  • nikodem_73 Re: Minimalna jest niepotrzebna! 09.10.11, 00:53
                                    I on nie pisze o polityce i gospodarce. Gdybyś tej książki także nie ominął to byś wiedział dlaczego ją polecam w tym kontekście.
                                    • Gość: Kagan Re: Minimalna jest niepotrzebna! IP: *.dsl.telepac.pt 11.10.11, 11:46
                                      Rozwin swa mysl.
                                      • nikodem_73 Re: Minimalna jest niepotrzebna! 12.10.11, 01:33
                                        Proszę bardzo - jesteś dyletantem, któremu wydaje się, że ma o czymś pojęcie. Do tego sądzi, że doktorat uprawnia do wydawania autorytatywnych sądów.

Wystarczy?

A Krawczuka przytaczam, gdyż po lekturze "Poczetu" łacno można się zorientować w jaki sposób dyktatorzy rzymscy sięgali po władzę. I jaką rolę odgrywały w tym "chleb i igrzyska".
                                        • Gość: Kagan Re: Minimalna jest niepotrzebna! IP: *.dsl.telepac.pt 12.10.11, 12:11
                                          Znow ad personam!
                                          nikodem_73 napisał: Proszę bardzo - jesteś dyletantem, któremu wydaje się, że ma o czymś pojęcie. Do tego sądzi, że doktorat uprawnia do wydawania autorytatywnych sądów.
                                          - Poa tym to Krawczuk nie ma pojecia o gospodarce i polityce...
                  • Gość: ss Re: Minimalna jest niepotrzebna! IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 06.10.11, 18:19
                    >>>Ano to, ze idealem kapita;isty jest miec darmowych pracownikow, czyli za zerowa place!

Ty oczywiscie pierwszy polecisz do takiej pracy za darmo robic?
                    • Gość: kagan Re: Minimalna jest niepotrzebna! IP: *.dsl.telepac.pt 06.10.11, 19:04
                      Az tak glupi, to ja nie jestem! Ale idealem kapitalisty jest praca przymusowa!
                      • nikodem_73 Re: Minimalna jest niepotrzebna! 06.10.11, 19:10
                        Zatem jesteś kapitalistą, bo swego czasu postulowałeś o wprowadzenie przymusowej pracy dla tych co to pracować nie chcą. :>

Oj Kagan, Kagan... Żeby te twoje poglądy były chociaż spójne.
                        • Gość: kagan Re: Minimalna jest niepotrzebna! IP: *.dsl.telepac.pt 06.10.11, 19:14
                          Tyle, ze ja PiSalem o zupelnie innym sytemie niz kapitalizm!
                          • nikodem_73 Re: Minimalna jest niepotrzebna! 06.10.11, 19:19
                            Co nie zmienia faktu, że chciałbyś ludzi przymuszać do pracy! :D
                            • Gość: kagan Re: Minimalna jest niepotrzebna! IP: *.dsl.telepac.pt 06.10.11, 19:28
                              Ale nie w kapitalizmie!
                              • nikodem_73 Re: Minimalna jest niepotrzebna! 06.10.11, 22:25
                                Oj tak, bo to ogromna różnica. Niewolenie w kapitalizmie to rzecz ohydna i godna potępienia, a w socjalizmie jest godna pochwały i zalecana wobec opornych.

Ty w ogóle się zastanawiasz zanim coś napiszesz?
                                • sverir Re: Minimalna jest niepotrzebna! 07.10.11, 07:52
                                  Nie zadawaj takich dziwnych pytań, przecież to Kagan.
        • Gość: Kagan Re: Minimalna jest niepotrzebna IP: *.dsl.telepac.pt 06.10.11, 14:28
          Czyli ze w kapitalizmie czlowiek jest tylko towarem...
          snajper55 napisał: Nikt teraz ceny chleba, kiełbasy czy papierosów nie ustala. Dokładnie tak samo powinno być z pracą. To jest też towar.
          • snajper55 Re: Minimalna jest niepotrzebna 06.10.11, 14:54

> Czyli ze w kapitalizmie czlowiek jest tylko towarem...

Nie. Praca jest towarem.

S.
            • Gość: Kagan Re: Minimalna jest niepotrzebna? IP: *.dsl.telepac.pt 06.10.11, 15:47
              Na to samo wychodzi - w kapitalizmie czlowiek jest tylko tyle wart (na rynku pracy, czyli praktycznie wszedzie i zawsze) ile zysku moze wypracowac dla wyzyskiwacza zwanego "pracodawca".
              • snajper55 Re: Minimalna jest niepotrzebna? 06.10.11, 16:08

> Na to samo wychodzi - w kapitalizmie czlowiek jest tylko tyle wart (na r
                > ynku pracy, czyli praktycznie wszedzie i zawsze) ile zysku moze wypracowac d
                > la wyzyskiwacza zwanego "pracodawca".

Nie. Wartości człowieka się nie określa. Określa się cenę jego pracy. Jak każdego innego towaru.

S.
              • gandalph A żebyś wiedział! 07.10.11, 00:56

> Na to samo wychodzi - w kapitalizmie czlowiek jest tylko tyle wart (na r
                > ynku pracy, czyli praktycznie wszedzie i zawsze) ile zysku moze wypracowac d
                > la wyzyskiwacza zwanego "pracodawca".

Miarą wartości człowieka jest wartość jego pracy! Ani mniej, ani więcej.
                • Gość: Kagan Re: A żebyś wiedział! IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 10:34
                  Znaczy sie, ze wedlug ciebie bezrobotny jest bez wartosci, a wiec nalezy go eksterminowac?
                  gandalph napisał: Miarą wartości człowieka jest wartość jego pracy! Ani mniej, ani więcej.
                  • gandalph Re: A żebyś wiedział! 07.10.11, 13:25

> Znaczy sie, ze wedlug ciebie bezrobotny jest bez wartosci, a wiec nalezy go
                    > eksterminowac
                    ?
                    > gandalph napisał: Miarą wartości człowieka jest wartość jego pracy! Ani mniej,
                    > ani więcej.

Brak wartości a eksterminacja to dwie różne rzeczy. Ja o tej ostatniej nic nie mówiłem. Po drugie, wartość innowatora, wynalazcy, twórcy itd. jest nieporównanie większa od menela. Wartość tego ostatniego może być nawet ujemna, jeżeli nic nie robiąc ani nie starając się robić wyłudza zasiłki, bo to oznacza, że jest zwykłym pasożytem spijającym efekty cudzej pracy. (Pytanie o to, dlaczego taki proceder jest możliwy, to już inna bajka).
                    • rabart Re: A żebyś wiedział! 07.10.11, 13:34
                      Niewiele bezrobtnych jest "menelami" tak jak promują media(to sposób by przede ich pokazać negatywnie i zwalić winę za bezrobocie na osoby pokrzywdzone, zamiast na państwo i rząd).
                      Większość to osoby szukające pracy, często wykształcone.

, jeżeli nic
                      > nie robiąc ani nie starając się robić wyłudza zasiłki,

Zasiłki bardzo trudno dostać w Polsce, i niewiele osób je ma.
                      Ja na przykład mimo lat na bezrobociu nie posiadam żadnego.
        • rabart Re: Minimalna jest niepotrzebna 06.10.11, 15:22
          Nikt teraz ceny chleba, kiełbasy czy
          > papierosów nie ustala.

Ustala, miedzy innymi przez akcyze, podatki na pewne produkty, dotacje itd.

To jest też towa
          > r.

Czlowiek nie jest towarem.
          • snajper55 Re: Minimalna jest niepotrzebna 06.10.11, 15:31
            rabart napisał:

> Nikt teraz ceny chleba, kiełbasy czy
            > > papierosów nie ustala.

> Ustala, miedzy innymi przez akcyze, podatki na pewne produkty, dotacje itd.

Nie, to nie jest ustalanie cen. Na cenę pracy też podatki wpływają,np dochodowy.

> To jest też towar.
            >
            > Czlowiek nie jest towarem.

Nie człowiek, ale praca. Praca jest towarem takim samym jak każdy inny.

S.
            • Gość: Kagan Re: Minimalna jest niepotrzebna IP: *.dsl.telepac.pt 06.10.11, 15:50
              Praca ludzka nie jest towarem, a jest ona zrodlem wszystkiego, czego natura sama nie jest w stanie wytworzyc. Skandalem jest wiec redukowanie jej do roli towaru!
              • snajper55 Re: Minimalna jest niepotrzebna 06.10.11, 16:09

> Praca ludzka nie jest towarem, a jest ona zrodlem wszystkiego, czego
                > natura sama nie jest w stanie wytworzyc
                . Skandalem jest wiec redukowanie je
                > j do roli towaru!

Praca człowieka jest takim samym towarem jak kiełbasa czy ziemniaki.

S.
                • bad_moherfvcker Re: Minimalna jest niepotrzebna 06.10.11, 16:59
                  Podziwiam Cię, Snajperze, za cierpliwość w dyskusji z ignorantami. Respect!
          • Gość: Kagan Re: Minimalna jest niepotrzebna? IP: *.dsl.telepac.pt 06.10.11, 15:48
            W kapitalizmie czlowiek jest towarem, dokladniej jest on "mowiacym narzedziem" albo "mowiaca maszyna"...
            • snajper55 Re: Minimalna jest niepotrzebna? 06.10.11, 16:09

> W kapitalizmie czlowiek jest towarem, dokladniej jest on "mowiacym narze
              > dziem" albo "mowiaca maszyna"...

Powtarzasz się, czyli spamujesz. Zacznę klikać na kosz.
              Nie człowiek jest towarem, tylko jego praca. Bo praca jest towarem.

S.
          • Gość: petroCPN CV IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.11, 09:11
            Po latach [...] wysyłania setek CV według najlepszych wzorów [...]

A te "najlepsze wzory" - to zapewne Résumé stworzone ZA POMOCĄ KOMPUTEROWEGO KREATORA życiorysów (co i tak nie ZAWSZE zapobiega blędom ortograficznym oraz cokolwiek dziwnemu layoutowi)? No to się teraz postaw w położenie potencjalnego pracodawcy, na którego biurku wylądowały setki identycznych, bliźniaczych życiorysów zawodowych. Czy twój życiorys się pośród nich wyróżnia? Jakim cudem akurat on ma zostać zauważony?
            Ty przestać korzystać z wzorów, ty stwórz coś mądrego a własnego.
            • Gość: c.e.s. Re: CV IP: *.252.25.180.internetia.net.pl 17.10.11, 22:52
              Wytykasz przedmówcy potencjalne błędy ortograficzne, a sam jesteś z językiem polskim na bakier. Nie znasz innego określenia jak obcojęzyczne "layout" ? Może wystarczy np. "szata graficzna". Wnioskuję bowiem, że troska o ortografię wynika u Ciebie z potrzeby dbania o czystość naszego języka?
              • Gość: petroCPN Szanowny Panie Purysto Językowy IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 09:20
                "sam jesteś z językiem polskim na bakier. Nie znasz innego określenia jak obcojęzyczne "layout"?"

Odkąd to istnieje kategoryczny, bezwzględny zakaz obcojęzycznych wtrętów? Zwłaszcza jeśli się ich nie nadużywa (owego 'layoutu' użyłem raz jeden jedyny)?
                A nie zauważyłeś Waćpan, że sam skrót CV, użyty przez osobnika, do którego piłem, też nie jest taki do końca polski? Czy i do niego napiszesz teraz posta (to znaczy, chciałem powiedzieć: listeczka), aby odtąd zawsze i wszędzie mówił oraz pisał: "życiorys zawodowy"?
        • Gość: rally Re: Minimalna jest niepotrzebna IP: 57.67.164.* 07.10.11, 10:30
          Gdyby rynek byl normalny, wolny, to płaca minimalna sama by się ustaliła na dobrym poziomie.
          Ale rynek jest sterowany. Sam sobie odpowiedz, czy płaca minimalna, ta ustawowa, jest na odpowiednim poziomie zapewniajacym teym pracownikom godziwe życie. To dlaczego rynek nie ustalil placy minimalnej na godziwym poziomie?
          Nie można ot poprostu znieść płacy minimalnej bez zmiany całego systemu. Mamy wszelkiego rodzju dotacje, strefy "specjalnej ekonomii", to wszystko to sterowanie reczne i manipulacja. Firma ktora dostanie dotacje moze zatrudnic pracownikow a ta bez dotacji ma upasc i wywalic pracownikow bo nie bedzie jej stac na placenie nawet 1zl pensji?
          • Gość: Kagan Re: Minimalna jest niepotrzebna IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 10:38
            Na wolnym rynku, to placa minimalna ustalila by sie dzis w Polsce na poziomie okolo 100 (stu) zl brutto na miesiac.
            • Gość: ja Re: Minimalna jest niepotrzebna IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.11, 11:01
              ość portalu: Kagan napisał(a):

> Na wolnym rynku, to placa minimalna ustalila by sie dzis w Polsce na poziomi
              > e okolo 100 (stu) zl brutto na miesiac.

bzdura
              za te pieniadze nikt by nie pracowal a pracodawca potrzebuje rak dopracy
              w mojej firmie prowadzonejprzez wrednego kapitalsite nikt nie dostaje minimalnej krajowej ale 2800 brutoo
              jakto mozliwe?
              czmeu pracodawca nie placi minimalnej skoro moze?
              czyzby dlatego ze gdyby powiedzial "od jutra pracujecie za minimalna" to kazdy by odszedl?

• Gość: rally Re: Minimalna jest niepotrzebna IP: *.nics.nxp.com 07.10.11, 11:23
                czy naprawdę "każdy" by odszedł ???
                wątpie
                a jeżeli powie "od dzis pracujecie za 100zl" to też "kazdy" by odszedł ???
                jeżeli znaleźliby coś innego to pewnie by odeszli, ale jesli nie to do czasu aż znajdą będą pracować za 100zl bo "dobre i 100zl jak nie ma nic innego"

ale czy taki sposób ustalania płacy ustali ją na godziwym poziomie?

poczytaj na wikipedii, polska placa minimalna JEST PONIZEJ PROGU EGZYSTENCJI, nie minimum socjalnego, ale ponizej progu egzystecji.

ZADEN normalny rynek by tak nie ustalil placy.

Wiec pytam : dlaczego ludzie pracuja za ta kase?

Widzisz, ja jestem tzw specjalistą i zarabiam kilkanascie razy wiecej niz pensja minimalna, ale minimalnej bede bronil dopoki nie bedzie normalnosci. I minimalna powinna byc przynajmniej 3000zl netto.!
                Wysoka minimalna jest bardzo dobra dla budzetu panstwa bo na jej podstawie jest ustalanych wiele innych rzeczy. Takze 19% od 1500zl to zdecydowanie mniej niz 19% od 3600zl.
                Zauwazcie, Panstwo jest bogate jak zwykly obywatel jest bogaty, kilku bogatych nie tworzy bogatego panstwa.
                • Gość: zlo Re: Minimalna jest niepotrzebna IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.11, 11:38
                  Widzisz, ja jestem tzw specjalistą i zarabiam kilkanascie razy wiecej niz pensj
                  > a minimalna, ale minimalnej bede bronil dopoki nie bedzie normalnosci. I minima
                  > lna powinna byc przynajmniej 3000zl netto.!

dobra ale wtedy bedize tak mleko 10 zlotych chleb15 zlotych bo przeciez piekarnia wyzsze koszta robocizny musi gdizes odbic sobie
                  a skoro byle stroz na cmenatarz uma 3000 zlotych to ile bedize chcial zarabiac budowlaniec?
                  no conajmniej 10000 bedziesz chcialzrobic remont przyjdize ekipa wyremontuje i cie policzy na pol miliona zlotych bo wie pan robocizna droga
                  zepsuje ci sie auto policza cie 500 za czesci i 30000 za robocizne i nagle z dobrze zarabiajacego specjalisty staniesz sie nedzarzem co musi miesiac oszczedzac aby wymienic filtry w samochodzie
                • pompompom Re: Minimalna jest niepotrzebna 20.01.12, 20:32
                  Gość portalu: rally napisał(a):

> czy naprawdę "każdy" by odszedł ???
                  > wątpie
                  > a jeżeli powie "od dzis pracujecie za 100zl" to też "kazdy" by odszedł ???
                  > jeżeli znaleźliby coś innego to pewnie by odeszli, ale jesli nie to do czasu aż
                  > znajdą będą pracować za 100zl bo "dobre i 100zl jak nie ma nic innego"
                  >
                  Oj tam, przyjdzie rencista i zadeklaruje, że on bardzo chętnie popracuje nawet bez umowy (po co mu skoro ma już opłacone jakieś tam świadczenia, w końcu od czego jest rencistą) za 5 złotych i on sobie nawet może popracować 300 godzin miesięcznie. Taki on chory, biedaczek rencista. Albo przyjdzie taki emeryt milicyjny, czy górniczy w kwiecie wieku i on bardzo chętnie popracuje nawet bez tej minimalnej, bez umowy (no ewentualnie o dzieło), bo sobie tylko dorobi do emerytury kilkutysięcznej. I przyjdzie osoba około 50, z jakimś doświadczeniem, ale nie specjalista, zwykły pracownik, uczciwy, rzetelny, ale musi jeszcze wypracować czas do emerytury, zapłacić zusy, jakoś żyć od pierwszego do pierwszego, więc ta minimalna to chyba ciut za mało, a kogo wybierze pracodawca?
            • Gość: petroCPN Oooo długo to liczyłeś, panie IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.11, 19:07
              ekonomisto?
              Ale masz pan na to jakieś dowody, co?
              • Gość: Kagan Re: Oooo długo to liczyłeś, panie IP: *.dsl.telepac.pt 11.10.11, 11:47
                Zajrzyj na strony OECD albo Banku Swiatowego.
                • Gość: petroCPN Re: Oooo długo to liczyłeś, panie IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.11, 22:24
                  "Zajrzyj na strony OECD albo Banku Swiatowego."
                  Sam se zajrzyj, kłamco bezczelny! Ani OECD ani IBRD nigdy nie zajmowały się wyliczaniem tego, ile wynosiłaby płaca minimum w Polsce gdyby nie jej ustalanie administracyjne.

Tylko genialny Kagan - z jego potężnym aparatem naukowo-badawczym - odważył się dojść do wyniku 100 PLN miesięcznie.
                  • Gość: Kagan Re: Oooo długo to liczyłeś, panie IP: *.dsl.telepac.pt 12.10.11, 01:12
                    Znow tylko ad personam? Poa tym mialem na mysli dane odnosnie plac i bezrobocia, ktore potwierdzaja ma teze, ze w sali makro to im wyzsze place tym nizsze bezrobocie i na odwrot!
                    • Gość: petroCPN Re: Oooo długo to liczyłeś, panie IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.11, 08:28
                      Ty już świra kompletnego oraz obsesję masz z tym twoim AD PERSONAM!

I znów panicznie uciekasz od odpowiedzi na pytanie jak doszedłeś do tych stu złotych.
                      • Gość: Kagan Re: Oooo długo to liczyłeś, panie? IP: *.dsl.telepac.pt 12.10.11, 11:58
                        Bowiem twoje 'argumenty', petroCPN, sa zawsze tylko AD PERSONAM...
                        • Gość: petroCPN Jak można nie mieć argumentów ad personam IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.11, 21:53
                          wobec takiej persony, która chorobliwie-notorycznie coś tam sobie publicznie bałaknie (o stu złotych na przykład)? Zaś na hasło "sprawdzam" - wije się jak piskorz, byle tylko nie opisać metodologii swych wspaniałych obliczeń.
                          • Gość: Kagan Re: Jak można nie mieć argumentów ad personam? IP: *.dsl.telepac.pt 12.10.11, 23:33
                            Nudny jestes z tymi pseudoargumentami ad personam... :(
                            • Gość: petroCPN Nudny jesteś z tym kompletnym brakiem argumentów IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 09:43
                              oraz nieustanną ucieczką od odpowiedzi na zadane pytania - poprzez zmianę tematu.
                              • Gość: Kagan Nudny jesteś z tym brakiem argumentow! IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 12:26
                                Znow ad personam... NUUDA!
                                • Gość: petroCPN Re: Nudny jesteś z tym brakiem argumentow! IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 13:39
                                  PESRONA Kagan obliczy sobie płacę jaka by się ukształtowała - na 100 PLN.
                                  PERSONA Kagan ciągle zmienia temat, bo nie umie opisać sposobu, w jaki doszedł do takiego fascynującego obliczenia.

Definicja "AD PERSONAM" wedle Kagana: jak ktoś ośmieli się zauważyć, że persona Kagan coś napisała, oraz że czegoś nie była w stanie napisać.
                                  • Gość: KAGAN Re: Nudny jesteś z tym brakiem argumentow! IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 15:50
                                    1. Gość: petroCPN 13.10.11, 13:39
                                    PESRONA (?) Kagan obliczy sobie płacę jaka by się ukształtowała - na 100 PLN.
                                    - ???
                                    PERSONA Kagan ciągle zmienia temat, bo nie umie opisać sposobu, w jaki doszedł do takiego fascynującego obliczenia.
                                    - ???
                                    Definicja "AD PERSONAM" wedle Kagana: jak ktoś ośmieli się zauważyć, że persona Kagan coś napisała, oraz że czegoś nie była w stanie napisać.
                                    - Znow NIE NA TEMAT!
                                    Gość: petroCPN 13.10.11, 13:31
                                    On biedny, on cenzurowany. Na 100 ostatnich wpisów na forum - połowa jest jego! Ale to on, nie kto inny jest ofiarą, jest prześladowany.
                                    - A ile mych postow zniklo z tego forum? Tysiace...
                                    "moj angielski jest na poziomie native speaker,"
                                    Wychodzi na to, że zdecydowanie nie jest. Jak inaczej interpretować fakt, że Kagan misi (?) się podpierać "znajomym Anglikiem"... a i tak od kilkunastu postów nie wyszczególnił ANI JEDNEGO nadwiślanizmu.
                                    - Bowiem caly ten tekst nie jest po angielsku, a tylko w jezyku angielskopodobnym...
                                    Gość: petroCPN 13.10.11, 13:28
                                    To sobie zobaczę, z tej samej strony CIA:
                                    TELEPHONE SERVICE
                                    - I co z tego? Bez telefonow mozna zyc lepiej niz z nimi!
                                    INTERNET USERS
                                    - Jak wyzej!
                                    Itd. Samochody to dzis w POlsce koniecznosc (po zniszczeniu przez solidaruchow PKP i PKS), a warunki mieszkaniowe w POlsce sa wrecz tragiczne jak na Europe!
                                    "przecietny Kubanczyk ma tylko o polowe nizsze dochody niz przecietny Polak"
                                    Czyli, że "PKB na głowę" to to samo co "dochód do ręki"? Otóż dochód przeciętnego Kubańczyka to równowartość 120 dolarów, przy cenach w większości bezwględnie wyższych, niż w Polsce.
                                    - Znow przeliczasz po jakims ksiezycowum kursie. Statystyczny Kubanczyk ma dochody na okolo 750 USD na miesiac , nieco wiecej niz polowe tego, co ma przecietny POlak. I znow zostaly ci tylko ataki ad personam...
                                    Gość: petroCPN 13.10.11, 13:21 Odpowiedz
                                    Znów samo to wyliczyłeś, te 80-90%. Z pewnością miałeś po temu jakiś poważny aparat naukowy?
                                    - ???
                                    Re: Głosiciele poglądów 'a la Kagan zbojkotwali wIP: *.dynamic.chello.pl
                                    Gość: petroCPN 13.10.11, 13:19 Odpowiedz
                                    Dokładnie 99,99 procent głosujących zbojkotowało poglądy Kagana. A tyle tych postów nawysyłał!
                                    - Znow nie na temat! PONAD POLOWA POLAKOW ZBOJKOTWALA OSTATNIE WYBORY, gdyz maja oni POglany POdobne do moich POgladow...
                                    Gość: petroCPN 13.10.11, 13:17
                                    Kagana nigdy nie zadowolisz. Jest kilku konkurentów walczących ze sobą o rynek jak lwy, a on i tak powie, że to mało.
                                    O biedaczek! Chciałby koniecznie Volkswagena a jest zmuszony do kupna Renault! Bo się dogadały, że Kaganowi nie sprzedadzą Golfa, lecz co najwyżej Clio. I zarazem VW i R wspólnie odsunęły pozostałych kilkunastu (bo nie *kilku) graczy. Każdy uwierzy!
                                    - Oni nie walcza, oni dziela rynek miedzy siebie!
                                    ITP. ITD. Ad nauseum!

• Gość: petroCPN Re: Nudny jesteś z tym brakiem argumentow! IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 16:35
                                      "PESRONA (dokładnie tak ma zostać, nie inaczej!) Kagan obliczy sobie płacę jaka by się ukształtowała - na 100 PLN."
                                      Jak najbardziej na temat. Vide wielce mądry post Kagana z 07.10 z godziny 10:38. I teraz to Kagan bez przerwy unika tematu.

"Na 100 ostatnich wpisów na forum - połowa jest Kagana! Ale to on, nie kto inny jest ofiarą, jest prześladowany."
                                      Nadal aktualne.

W Portugalii jednak nie mówią najbardziej rekomendowaną odmianą angielszczyzny, panie lingwista (samozwańczy). Jak wykładowca oddaje studentowi pracę, to z błędami podkreślonymi na czerwono i opisanymi/skategoryzowanymi na marginesie. A Kagan od ładnych paru dni nie umie nazwać rzekomych błędów.

"Bez telefonow mozna zyc lepiej niz z nimi! INTERNET USERS. - Jak wyzej!”
                                      No to co jeszcze Kagan robi w necie. Wyskok z tego forum, gdzie jedynie prześladują!

"Znow przeliczasz po jakims ksiezycowum kursie."
                                      Po kursie ustalanym przez rząd kubański!!! I nijak nie wychodzi 750USD.
                                      Nadal zatem Kagan nam nie powiedział, jakich to dóbr Kubańczycy mają więcej od Polaków. Ach, prawda, im w socjalizmie dóbr materialnych nie potrzeba. Sama duchowość, pardon, ideowość wystarczy..

Vide bardzo mądry post Kagana z dzisiaj z 12:27. Nie jam te procenty wymyślał, oj nie ja!

"PONAD POLOWA POLAKOW ZBOJKOTWALA OSTATNIE WYBORY, gdyz maja oni POglany POdobne do moich Poglądów”
                                      I sami ci to wszyscy oni powiedzieli o tych >>poglanach<<? Bo mnie akurat te paręnaście milionów zameldowało, że w pełni zgadzają się z wyborem dokonanym przez tych, którzy zagłosowali w ich imieniu. Udowodnij, że tak nie było!

"Oni nie walcza, oni dziela rynek miedzy siebie! ITP. ITD. Ad nauseum!"
                                      Święte słowa, panie dziejku, Kagan pieprzy jedno i to samo as nauseum.
                                      • Gość: Kagan Re: Nudny jesteś z tym brakiem argumentow! IP: *.dsl.telepac.pt 13.10.11, 16:55
                                        Znow ignorujesz rzeczywistosc, kiedy sie ona nie zgadza z twymi pogladami na temat, jaka ona powinna byc, ale nie jest...
                                        • Gość: petroCPN "Znow ignorujesz rzeczywistosc, kiedy sie ona IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 21:24
                                          nie zgadza z twymi pogladami"
                                          Dokładna definicja tego, co pisze sam Kagan!

Ktokolwiek z czytających ma wątpliwości, niechaj podejmie następujący eksperyment:
                                          Niechaj uda się do salonu samochodowego i poprosi o pokazaniu mu/jej samochodu marki (wstawić dowolną z poniższych; wymieniam w kolejności alfabetycznej):
                                          BMW, Fiat (zamiennie z Alfa Romeo i Lancią), Ford (zamiennie z Jaguarem / Land Roverem), Honda, Hyundai (zamiennie z KIA), Mazda, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Nissan (zamiennie z Infiniti).
                                          O ile Kagan ma rację i monopolistyczne koncerny podzieliły rynek pomiędzy siebie, to wielce prawdopodobne jest, że specjalista ds. sprzedaży odmówi i skieruje nas do salonu jednej z marek niby-konkurencyjnych (tu wstawić jedną z poniższych):
                                          Opel (zamiennie z Chevroletem), Peugeot (zamiennie z Citroënem), Renault (zamiennie z Dacią), Saab, Subaru, Suzuki, Toyota (zamiennie z Luxusem), Volkswagen (zamiennie z Audi, SEATem albo Škodą), Volvo.
                                          Jeśli zatem tak się stanie, to chętnie przyznamy Kaganowi rację.
                                          Mam jednakowoż przekonanie graniczące z pewnością, że specjalista ds. sprzedaży zacznie nas usilnie zachęcać do nabycia takiego modelu, który akurat jest wystawiony w tym salonie. Nie wykluczałbym i tego, że w przypadku udanej sprzedaży ów specjalista może nawet liczyć na skromną prowizję dla siebie. A zatem podzielenia polskiego rynku motoryzacyjnego pomiędzy graczy nie udowodniono. Hurra, my nabywcy jednak mamy wolny wybór!

„Znow ignorujesz rzeczywistosc, kiedy sie ona nie zgadza z twymi pogladami”
                                          Kagan łudzi się, że to jedno zdanie zatrze w naszej pamięci to, iż:
                                          - nie umie poważnie udowodnić, iż płaca minimum rzucona na rynek wyniosłaby jakoby stówę
                                          - nie umie wskazać na którykolwiek fragment tekstu petro, który byłby jest nie do końca angielski
                                          - jednak nie znalazł dowodów na to, że na Kubie ludzie zarabiają dużo
                                          - jednak nie umie znaleźć podstaw dla swego stwierdzenia, iż wkład Niemiec w Eurozonę wynosi aż 80-90%
                                          - jednak nie znalazł śladów w necie, iż miliony Polaków zbojkotowały ostatnie wybory motywowane chęcią poparcia poglądów Kagana.
                                          • Gość: Kagan Re: "Znow ignorujesz rzeczywistosc, kiedy sie ona IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 00:10
                                            Mylisz ograniczona konkurencje miedzy handlarzami z oligopolistyczna umowa miedzy producentami... I stad tez samochody tej samej klasy kosztuja niemale dokladnie tyle samo, co dowodzi zmowy cenowej i braku prawdziwej kokurencji...
                                            I sprawdz raz jeszcze, zeby sie przekonac, iz PKB per capita w Polsce jest mniej niz dwa razy wyzszy niz na Kubie, ze wiekszosc Polakow zbojkotowalo ostatnie wybory, ze euro to nie jest dawna marka niemiecka, tyle ze w nowym opakowaniu itp. itd.
                                            • Gość: petroCPN "Mylisz ograniczona konkurencje miedzy handlarzami IP: 84.10.211.* 14.10.11, 20:39
                                              z oligopolistyczna umowa miedzy producentami..."
                                              Przezabawne! Na czym miałaby polegać "oligopolistyczna zmowa", skoro decyzję jednak podejmuje kupujący?

"I stad tez samochody tej samej klasy kosztuja niemale dokladnie tyle samo, co dowodzi zmowy cenowej i braku prawdziwej kokurencji..."
                                              Najwyraźniej na dawnym SGPiS-ie nie uczono tak elementarnych rzeczy jak strategie ustalania cen. No ale przecież było dużo czasu na uzupełnienie braków panie magistrze starej daty! Tymczasem w podręczniku Professional English In Use, Finance (Ian MacKenzie, Cambridge University Press, p. 42) wylicza się aż osiem Manufacturers’ pricing strategies (nie licząc trzech Retail pricing strategies). Żadna z nich nie jest nielegalna. To, że przy ustalaniu cen własnych bierze się pod uwagę również ceny u konkurencji nikogo - prócz Kagana - nie dziwi (‘companies consider […] factors like like demand, competitors’ prices, sales targets and profit targets’).

GOING-RATE PRICING jest jedną z owych ośmiu strategii producenckich. I jest dobrze znana od lat (‘If a product is almost identical to competitors’ products, companies might charge the same price.’) Do zmowy monopolistycznej tu jeszcze daleko!
                                              W przypadku Audiego, BMW czy Mercedesa wchodzi jeszcze w grę formuła PRESTIGE PRICING or IMAGE PRICING (‘products positioned at the luxury end of a market need to have a high price: the target customers probably won’t buy them if they think the price is too low’).
                                              W przypadku zaś producentów aut dla ludu, going-rate pricing daje często wynik ten sam co MARK-UP or COST-PLUS PRICING ('some firms just calculate the unit cost and add a percentage.’)

Jak zaś inaczej, jeśli nie ostrą konkurencją tłumaczyć ten fakt, że to ten, to inny producent nie wychodzi w działalności bieżącej nawet na zero i musi sięgać do rezerw. Albo szukać ratunku u zewnętrznego inwestora czy też u rządu. Widać konkurencja nie pozwala ratować się podwyżką cen. Czasami pomoc na nic się zdaje i fabryka Rovera się w końcu i tak zamyka.

* * *

„PKB per capita w Polsce jest mniej niz dwa razy wyzszy niz na Kubie”
                                              Uparcie próbujesz zmieniać temat! Nie o GDP szło, lecz o ZAROBKI, które jakoby na Kubie były tak wysokie, że aż się Kagan wstrzymał przed aplikowaniem swoich ozdrowieńczych recept gospodarczych temu właśnie krajowi.
                                              By the way, któż tak uparcie, przy okazji artykułów o wzroście rosnącym PKB w Polsce, tyle już razy wklejał radykalną krytykę PKB jako niemiarodajnego sposobu mierzenia zamożności. Czy to aby nie był Lech Keller? A tu nagle tenże Keller podpiera się właśnie PKB.

"wiekszosc Polakow zbojkotowalo ostatnie wybory"
                                              Kto i gdzie ogłaszał bojkot? I to w ramach poparcia dla poglądów Kagana?

"euro to nie jest dawna marka niemiecka"
                                              Tu, wyjątkowo, napisałeś prawdę. To istotnie nie jest to samo. Cieszę się, że akurat to wreszcie przyznałeś.
                                              • Gość: Kagan Re: "Mylisz ograniczona konkurencje miedzy handla IP: *.dsl.telepac.pt 14.10.11, 20:51
                                                Kupujacy(a) nie ma wyboru, musi on(a) bowiem zawsze kupic nowy samochod od czlonka oligopolu. Tzw. suwerennosc konsumenta to dzis tylko mit, w epoce monopoli, oligopoli i zaawansowanych technik marketingowych i socjotechnicznych...
                                                A twoje zrodla sa wyraznie na poziomie liceum i podrecznikow do nauki jezyka angielskiego...
                                                Po prostu mylisz marketing, czyli zjawiska powierzchowne i wtorne z sama istota kapitalizmu monopolistyczno- oligopolistycznego. Nic zreszta dziwnego, skoro znasz tylko ekonomie wulgarna, i to na dodatek na bardzo elementarnym poziomie...
                                                Zas zamkniecie Rovera bylo czescia strategii brytyjskiego rzadu polegajacej na stopniowym zamknieciu calego przemyslu przetworczego w UK, aby raz na zawsze pozbyc sie z UK wielkoprzemyslowej klasy robotniczej, gdyz samo jej istnienie zagraza stabilnosci kapitalizmu rynkowego...
                                                lech.keller@gmail.com
                                                • Gość: petroCPN Mylisz ograniczona konkurencje miedzy handla IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.11, 09:38
                                                  Tiaaaa, 31 (trzydzieści jeden) marek. I wszystkie są "członkami oligopolu"! Śmieszny jesteś.

Wiesz co, nie zdziwiłbym się jakbyś zaraz oskarżył sadowników przyjeżdżających ze skrzynkami jabłek na swój rynek hurtowniczy - iż pozostają w zmowie oligopolistycznej. Bo każdy z nich, zanim wypisze żądana cenę, to się najpierw przyjrzy cenom jabłek od pozostałych apple growers. Jak już ktoś ma obsesję, - to ją ma i koniec.
                                                  Co tam sadownicy… Oni pewnie kończyli jakąś uczelnię rolniczą. Toż nieuczona baba z jajami wie, że jak się ustawi ze swym towarem pomiędzy Kowalską a Malinowską - to się musi wpasować pomiędzy nie z ceną własnych jaj. Co najwyżej o dziesięć groszy w górę albo w dół może się wychylić. A łucony Kagan tego nie wie. Bo jego znajomość ekonomii nie jest nawet elementarna. A jego wiedza o cenotwórstwie zatrzymała się na etapie, kiedy istniały państwowe komisje cen.
                                                  Zacytowany przeze mnie podręcznik (w odróżnieniu od oponenta podałem źródło!) bynajmniej nie jest licealny. Natomiast jedyne czym się umie podeprzeć Kagan to slogany powtarzane po doktrynerach z bardzo dawnych epok. Słowem: zero tytułów i zaro autorów. Bo jedyny autor, którego Kagan regularnie czytuje - to sam Kagan.

Nawet widać, o których to doktrynerskich przemawiaczy chodzi. Widzę, że ideałem Kagana pozostaje towarzysz Zdzisław Grudzień, piewca "wielkprzemysłowy klasy robotniczy Ślunska i Zagłymbia". To dopiero jest wulgarny język!
                                                  • Gość: Kagan Re: Mylisz ograniczona konkurencje miedzy handla IP: *.dsl.telepac.pt 15.10.11, 10:15
                                                    Znow udajesz glupka i nie rozumiesz roznicy miedzy "naturalna" cena rownowagi rynkowej w warunkach tzw. wolnej konkurencji ze sztucznie ustalona przez monopol czy tez oligopol cena, ktora jest praktycznie zawsze wyzsza od owej ceny rownowagi rynkowej...
                                                    lech.keller@gmail.com
                                                    • Gość: petroCPN Znow udajesz glupka i nie rozumiesz roznicy miedzy IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.11, 10:55
                                                      "naturalna" cena rownowagi rynkowej w warunkach tzw. wolnej konkurencji ze sztucznie ustalona przez monopol czy tez oligopol"

A to już ktoś tutaj udowodnił istnienie jakiegoś monopolu? Jak na razie, to ów ktoś jedynie wyraził swoją osobistą niewiarę w wolną konkurencję (pardon: "tak zwaną wolną konkurencję"). Cóż, każdy wierzy bądź nie wierzy - jak mu się podoba.
                                                    • Gość: AMigo Re: Znow udajesz glupka... IP: *.Red-79-146-2.dynamicIP.rima-tde.net 15.10.11, 19:58
                                                      To jednak przyznajesz, petro-CPN, ze POdodbne ceny moga byc zarowno wynikiem dzilania rynku jak tez i zmowy producetow badz sprzedajacych.
      • Gość: maverick Wzrośnie liczba umów zlecenie IP: *.man.poznan.pl 06.10.11, 13:53
        Studenci, renciści i emeryci będą częściej przyjmowani. Tego nam potrzeba
      • Gość: zenn Przechodzę do szarej strefy. IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.10.11, 14:03
        Już teraz, jako prowadzący działalność gospodarczą, płacę 890 pln ZUS-u miesięcznie, niezależnie od tego, czy w ogóle w danym miesiącu mam jakieś zlecenia. Wzrost minimalnej, to wzrost ZUS-u. Tego już za wiele. Nie dam rady unieść takiego ciężaru finansowego. A wkurza mnie to tym bardziej, że wczoraj uczestniczyłem (sprawa niezwiązana z moją DG) w spotkaniu, na którym pewna organizacja społeczna namawiała bezrobotnych z pewnej wiochy do pracy za 1000 pln. Ci oświadczyli, że im się nie opłaca, bo dostają 900 pln zasiłku.
        Mam dość pracowania na darmozjadów.
        Szara strefo, witaj!
        • Gość: nick Re: Przechodzę do szarej strefy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.11, 10:01
          A może tak zamiast łamać prawo pójdziesz na etacik do innego pracodawcy, hę ? Podpiszą z Tobą co prawda tylko umowę zlecenia choć będziesz miał obowiązki jak przy umowie o pracę (nie prawa) i zapłaci Ci 1500 netto choć masz wiedzę, umiejętności i doświadczenie ale za to jaka swoboda, nie będziesz musiał martwić się o ZUS i w ogóle będziesz szczęśliwym człowiekiem...
          • Gość: Kagan Re: Przechodzę do szarej strefy. IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 10:36
            A na starość żebranina...
        • Gość: p Re: Przechodzę do szarej strefy. IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.10.11, 10:02
          I prawidłowo, z kalkulacji i matematyki nie opłaca się. Dobrze policzyli, więc o co pretensje.

Jak się praca będzie opłacała to ludzie będą pracować. A jak nie to nie.
        • Gość: ja dupa z ciebie nie [rzedsiebiorca IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.11, 11:06
          Już teraz, jako prowadzący działalność gospodarczą, płacę 890 pln ZUS-u miesięc
          > znie, niezależnie od tego, czy w ogóle w danym miesiącu mam jakieś zlecenia.

znam wielu ludzi co ma wlasna dzialanosc gospodarcza i nikt nie placi zusu da sie?
          da
          jest wiele firm ktore za oplata oferuja zatrudnienie nza granica a 1/10 etatu a jak wiadomo zgodnie z polskim prawem osoba ktora pracuje za granica i ma dzialalnosc gospodarcza w Polsce nie mus i placic zusu ido tego wszystkoto jest zgodne z prawem
          do twego jeszcze masz zagraniczne ubezpieczenie zdrowotne ktore uprawnia do bezplatnego korzystania z lekarzy
      • Gość: josef Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.11, 14:35
        Taaak, rynek wszystko wyreguluje. Ciekaw jestem po ile będą łby pracodawców, chyba drogie bo popyt będzie ogromny.
        • Gość: p Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.10.11, 10:03
          To już było.

W czasach rewolucji chłopskiej. Za łeb szlachcica płacono więcej niż za żywego :-).

• Gość: Kagan Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 10:39
            I slusznie. Szlachta to byli wyzyskiwacze i zlodzieje, ktorzy doprowadzili do upadku Rzeczpospolita!
            • Gość: p Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.10.11, 12:20
              Historia jak widać lubi się powtarzać.
              • Gość: Kagan Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 12:27
                Tyle ze czesto jako parodia samej siebie, co dawno temu zauwazyl Karol Marks.
      • krzysiozboj Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? 06.10.11, 14:44
        To nie jest podnoszenie minimalnej a podnoszenie zusu pewnie kilku mln prywaciarzy. Zacznie się odkręcanie tego jeśli pojawi się masowe przenoszenie firm do innych krajów - Czechy, Słowacja czy inni sąsiedzi.
        • cus27 Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? 06.10.11, 15:05
          Ceny w sklepach...europejskie ,a minimalne wynagrodzenie ??? Chore!
          • krzysiozboj Re: Minimalna w górę. Bezrobocie też? 06.10.11, 17:11
            Ale do kogo chcesz mieć o to pretensje? do kilku milionów mikrofirm? Bo to one dostaną po tyłku tą "minimalną" a jeśli uważasz że te mikrofirmy to krwiopijcy i milionerzy to w jeden dzień załóż firme bo można i badź i Ty milionerem-krwiopijcą.
      • Gość: tr Trochę szaleństwo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.11, 15:05
        Populistyczne szaleństwo dla osiągnięcia taniego, chwilowego poklasku, bez oglądania się na konsekwencje.
        • kamil-t Re: Trochę szaleństwo. 06.10.11, 15:14
          Trochę? Eufemizm.
          • krystin9 Re: Trochę szaleństwo. 06.10.11, 17:11
            To jest zwyczajne SPŁASZCZANIE ZAROBKÓW (jak za komuny)
            W naszej uczelni portier zarabia tyle, co pracownik biurowy po studiach. Więc nie ma co się dziwić, że zwalnia się pracowników obsługi, zatrudniając prywatne firmy ochroniarskie i sprzatające
      • Gość: bonbon Tania sila robocza - dzialanie na krotka mete IP: *.sferanet.pl 06.10.11, 15:07
        1. Trzeba ustalic harmongram stopniowego podnoszenia minimalnej na najblizsze 10 lat. Pracodawcy beda wiedzieli z duzym wyprzedzeniem co ich czeka.
        2.Trzeba obnizyc i ustabilizowac polityke fiskalna panstwa.
        3. Trzeba zwiekszyc kontrole szarej strefy i wprowadzic niebotyczne kary za nielegalne zatrudnienie.
        Firmy nie wytrzymaja obciazenia rosnacymi kosztami robocizny? Dowiedzenia tym firmom. Nie mozemy opierac wzrost gospodarczy na przedsiebiortstwach, jedyna zaleta ktorych jest tania sila robocza. Takie firmy beda tak dlugo u nas jak dlugo beda mogly placic grosze. A potem pojda do Indii lub Ukrainy. Musimy przyciagac firmy, ktore beda konkurowac na swiecie jakoscia, swietna organizacja, przemyslana strategia i placic pracownikom godziwe pieniazki.
        • Gość: Kagan Re: Tania sila robocza - dzialanie na krotka mete! IP: *.dsl.telepac.pt 06.10.11, 16:00
          1. Trzeba wprowadzic w Polsce place minimalna na pozimie przecietnej placy w UE, aby rozruszac popyt, a wiec i koniunkture.
          2. Trzeba podniesc podatki najwiecej zarabiajacym i firmom zagranicznym, aby zmniejszyc deficyt budzetu i odbudowac infrastrukture po zniszczeniach ostatnich 21 lat.
          3. Trzeba tez zwiekszyc kontrole szarej i czarnej strefy i wprowadzic niebotyczne kary za nielegalne zatrudnienie i zakazac smieciowych umow. Umowy zlecenia czy o dzielo tylko dla osob majacych pelny etat.
          4. Trzeba wreszcie podniesc zasilki dla bezrobotnych do wysokosci minimalnej pensji i wyplacac je bez ograniczen czasowych, aby nie bylo nacisku na zatrudnianie na najnizszej mozliwej placy.
          lech.keller@gmail.com
          • bad_moherfvcker Re: Tania sila robocza - dzialanie na krotka mete 06.10.11, 16:58
            Gratuluję postu!
            Właśnie podałeś przepis na likwidację gospodarki.

A wszystkim utopijnym socjalistom ja Kolega Kagan ku przypomnieniu - świat to więcej niż nasz mały grajdołek i firmy nie mają obowiązku działać w Polsce - po spełnieniu powyższych postulatów przychód Państwa z tytułu podatków od firm wyniesie okrągłe 0, bo wszystkim opłaci się zarejestrować w innym kraju, a tu działać jako filia i wyprowadzać zyski. Wtedy poznacie, co to bieda.
            • Gość: petroCPN Jak to, nie ufasz światłym radom Kagana? IP: *.dynamic.chello.pl 06.10.11, 18:04
              Ad 1 Oczywiście, że polska płaca minimalna powinna być na poziomie europejskiej średniej. Ponieważ zaś średnie płace w Europie (Zachodniej, domyślam się) wynosiły jeszcze niedawno od 1947 Euro brutto (Dania) do 634 Euro netto (Grecja), można przypuścić, że tym sposobem średnia płaca miesięczna w Polsce wyniesie równowartość ok. 1300 Euro. Ale przecież jesteśmy jedną z najwyżej rozwiniętych gospodarek Europy i stać nas na to!
              Wraca oto hasło dekady Gierka (w interpretacji Zenona Laskowika i Kabaretu Tey): CHCESZ LEPIEJ PRACOWAĆ - LEPIEJ ŻYJ!

Ad 2 Oczywiście, że jak się zwiększy podatki bogaczom 5,2 x (choćby z 19% do 99%) - to na pewno wpływy do budżetu wzrosną ponapięciokrotnie. Przecież to proste jak budowa cepa.

Ad 3 Oczywiście, że trzeba zatrudnić po trzydziestu trzech kontrolerów na każdą istniejącą firmę. "Umowy zlecenia czy o dzielo tylko dla osob majacych pelny etat"? Też słusznie! Po co nam jacyś tam freelancers?

Ad 4 Zasiłki dla bezrobotnych podniesione do wysokości nowej polskiej płacy minimalnej (czyli do poziomu europejskiej średniej, czyli 1300 euro czyli circa 5700 PLN miesięcznie!) oraz wypłacane na każde żądanie od pełnoletności aż do "zasłużonej emerytury": cóż za słuszny postulat! Przewiduję, że liczba bezrobotnych wzrośnie gwałtownie. Chyba nawet część emigracji zarobkowej wróci do starego kraju - aby jak najszybciej wpisać się w grono bezrobotnych. Ale cieszmy się, bo to przecież "rozrusza gospodarkę".

PS Ty prawdopodobnie zrozumiesz sens mojego postu. Ale rzeczony Kagan raczej nie zna terminu "ironia".
              • Gość: kagan Re: Jak to, nie ufasz światłym radom Kagana? IP: *.dsl.telepac.pt 06.10.11, 19:39
                Co widzisz zlego w uczciwym placeniu pracownikom? Wolisz obecny system niskich plac i wysokiego bezrobocia?
                • Gość: heh Re: Jak to, nie ufasz światłym radom Kagana? IP: *.aster.pl 08.10.11, 07:44
                  zarobki mamy jakie mamy, nie ma sensu porównywać ich do zarobków w Niemczech.

przestań trollować o podniesieniu zarobków do średniej europejskiej. Każdy, nawet nie myślący zbyt szybko, wie, że przy obecnym stanie gospodarki to automatyczna katastrofa. W samym Krakowie z dnia na dzień + kilka tysięcy bezrobotnych z samych centrów outsourcingowych, które szybciutko przeniesie się dalej na wschód czy jeszcze dalej na wschód do Indii np.

Przestań więc trollować i robić z siebie głupka z tym ustaleniem płacy minimalnej na poziom europejskiej średniej. Nie masz magicznej różdżki. Trzeba lat by to zmienić, nie magicznych ustaw i zapisów.
            • Gość: kagan Re: Tania sila robocza - dzialanie na krotka mete IP: *.dsl.telepac.pt 06.10.11, 19:37
              A co za problem znacjonalizowac te firmy, aby pracowaly one dla dobra ogolnego, a nie tylko dla dobra garstki wyzyskiwaczy?
              • snajper55 Re: Tania sila robocza - dzialanie na krotka mete 06.10.11, 21:44
                Gość portalu: kagan napisał(a):

> A co za problem znacjonalizowac te firmy, aby pracowaly one dla dobra og
                > olnego, a nie tylko dla dobra garstki wyzyskiwaczy?

Problem taki, że firmy państwowe są niewydolne i trzeba do nich dopłacać. Przekonaliśmy się o tym w czasach PRL. My i cały blok wschodni. Przekonali się o tym głodujący północni Koreańczycy. Kubańczycy czy mieszkańcy innych państw, gdzie panuje niewydolny socjalizm. Z tego powodu socjalizm zbankrutował.

S.
                • Gość: petroCPN "Co widzisz zlego w uczciwym placeniu pracownikom? IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.11, 08:36
                  Wolisz obecny system niskich plac i wysokiego bezrobocia?"

Panowie, zrzutka na grube okulary dla Kagana! On nie widzi nic złego ani nieuczciwego w:
                  - zniszczeniu polskiego pieniądza i zamienieniu go w świstek papieru
                  - rozpętaniu hiperinflacji (jawnej czy ukrytej)
                  - zlikwidowaniu jakiejkolwiek konkurencyjności pracy w Polsce
                  - promowaniu dożywotniego nicnierobienia na równi z robieniem.
                  On najwyraźniej woli dawny system płacenia człowiekowi dziesiątek tysięcy nic niewartych złotych; prawdziwą wartość zachowają wtedy jedynie dołączane do wypłaty kartki/bony/asygnaty/talony/przydziały w naturze. A już królem życia będzie ten, kto będzie posiadał kilka nędznych euro/dolarów/funtów/franków w kieszeni...
                  • Gość: Kagan Re: "Co widzisz zlego w uczciwym placeniu pracown IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 10:44
                    Inflacje to masz juz dzis, realnie na poziomie conajmniej 10% rocznie, jak nie wiecej, chocby tylko z tytulu rosnacych cen energii, a bezrobcie wciaz rosnie...
                    Biednego kraju, takiego jak Polska, nie jest stac na stabilna walute, a swoja droga to euro rozlozylo gospodarki znacznie zamozniejszych od Polski panstw, podobnie jak zbyt silna zlotowka rozlozyla gospodarke II RP.
                    • Gość: petroCPN "Biednego IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.11, 17:33
                      kraju, takiego jak Polska, nie jest stac na stabilna walute"
                      Za to biedny kraj stać ZASIŁKI DLA BEZROBOTNYCH W WYSOKOŚCI POZWALAJĄCEJ NA CAŁOROCZNE LEŻENIE PODWOZIEM DO GÓRY? No to już wszystko jasne.
                      • Gość: kagan Re: "Biednego IP: *.dsl.telepac.pt 07.10.11, 17:42
                        W Polsce nie da sie wyzyc za zasilek, a w takiej Szwajcarii, majacej stope bezrobocia 2.9%, to zasilek dla bezrobotnych wynosi srednio 14500 zl (czternascie tysiecy piecset zlotych) na miesiac...
                        Bezrobocie to po prostu wynik niskich plac, gdyz niskie place to takze niski popyt.
                        • Gość: petroCPN CH IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.11, 18:29
                          Polska już równie bogata jak Szwajcaria? A poza tym wszyscy zdrowi?
                          • Gość: kagan W Polce zasilek powinien byc ok. 2400 zl IP: *.dsl.telepac.pt