Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

W oczekiwaniu na nową prace

28.03.22, 22:58
    Dzień dobry,

Za 3 dni kończy mi się umowa. Czas wypowiedzenia to 1 miesiąc. Nową prace chciałbym podjąć za 1 miesiąc i 3 dni. Jak powinienem to rozwiązać? Złożyć wypowiedzenie i podpisać nową umowę? Brzmi to dość dziwnie.
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: W oczekiwaniu na nową prace 28.03.22, 23:35
        marcin17b napisał(a):

> Dzień dobry,
        >
        > Za 3 dni kończy mi się umowa. Czas wypowiedzenia to 1 miesiąc. Nową prace chcia
        > łbym podjąć za 1 miesiąc i 3 dni. Jak powinienem to rozwiązać? Złożyć wypowiedz
        > enie i podpisać nową umowę? Brzmi to dość dziwnie.

Jaki jest sens składania wypowiedzenia, skoro umowa kończy Ci się za 3 dni? Tak czy inaczej będziesz pracować jeszcze jedynie 3 dni.

Nie wiem co chcesz rozwiązywać. Pracujesz jeszcze 3 dni a potem robisz co chcesz.

S.
        • marcin17b Re: W oczekiwaniu na nową prace 29.03.22, 09:09
          Wiem, że to wygląda na oczywiste rozwiązanie, jednak na ten moment pracodawca nawet nie wie, że ja nie chce podejmować dalszej współpracy. Głupio byłoby tak nagle odchodzić. Nową pracę mogę zacząć w maju. Zarówno mi jak i pracodawcy byłoby na rękę żebym przerobił jeszcze miesiąc.
          • zaczarowanyogrod Re: W oczekiwaniu na nową prace 29.03.22, 18:58
            To powiedz o tym pracodawcy i podpisz nową umowę na miesiąc jak się zgodzi. Nie będzie potrzebne wypowiedzenie, bo umowa się skończy.
          • snajper55 Re: W oczekiwaniu na nową prace 29.03.22, 19:09
            marcin17b napisał(a):

> Wiem, że to wygląda na oczywiste rozwiązanie, jednak na ten moment pracodawca n
            > awet nie wie, że ja nie chce podejmować dalszej współpracy.

A skąd ty wiesz że pracodawca chce podjąć dalszą współpracę?

> Głupio byłoby tak nagle odchodzić. Nową pracę mogę zacząć w maju. Zarówno mi jak i pracodawcy
            > było by na rękę żebym przerobił jeszcze miesiąc.

Tak się nie da. Jeśli zaczniesz pracować od 1 kwietnia i masz miesięczny okres wypowiedzenia, to będziesz pracować co najmniej do końca maja. Jeśli wypowiedzenie złożysz w kwietniu, to okres wypowiedzenia zacznie się 1 maja i będzie trwał miesiąc.

Jedyna metoda aby pracować tylko miesiąc, to, tak jak napisała zaczarowanyogrod, podpisać mowę na miesiąc.'

S.
            • marcin17b Re: W oczekiwaniu na nową prace 29.03.22, 22:07
              Wiem bo jest z mojej roboty zadowolony :)
              Ewentualnie możemy jeszcze podpisać nową umowę i od razu podpisać wypowiedzenie umowy za porozumieniem stron z określona data. Zobaczymy na co się zgodzi.
              • snajper55 Re: W oczekiwaniu na nową prace 30.03.22, 14:18
                marcin17b napisał(a):

> Wiem bo jest z mojej roboty zadowolony :)
                > Ewentualnie możemy jeszcze podpisać nową umowę i od razu podpisać wypowiedzenie
                > umowy za porozumieniem stron z określona data. Zobaczymy na co się zgodzi.

Ale po co podpisywać umowę na dłuższy okres i ją wypowiadać, skoro można podpisać umowę na miesiąc?

S.
          • vivi86 Re: W oczekiwaniu na nową prace 09.07.22, 11:40
            Dlaczego o tym nie powiedziałeś pracodawcy? Jak kończysz za 3 dni to nawet nie masz już możliwości złożenia wypowiedzenia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka