Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zwolnili mnie po dwóch dniach

18.04.23, 14:33
    Witam

Zatrudniono mnie pod koniec marca w sklepie na umowę zlecenie na stanowisko wykładanie towaru. W drugi dzień pracy dostałam SMS z firmy wktórej byłam zatrudniona, że chcą zakończyć ze mną współprace i to był dla mnie szok. Postanowiłam zadzwonić i spytać się dlaczego, a pani mi powiedziala, że nie sprawdzałam się w pracy, ale to nie była ta pani z która podpisywałam umowa tylko inna. Dodam jeszcze, że pracowałam tam w grudniu ubiegłego roku i w firmie pani powiedziała że mnie wychwalali, ale to było dla mnie dziwne bo jak byłam oddać rzeczy to kierownik hali powiedział że w grudniu srednio się sprawdziłam więc jak postanowiłam pojechać do HR zapytać się tej pani z która podpisywałam umowę to ponoć chodziło że byłam mniej sprawna fizycznie. Może faktycznie w danym dniu byłam trochę mniej wydatna, ale żeby zwalniać pracownia po dwóch dniach? Trochę jest mi szkoda bo zależalo mi na tej pracy i umowę miałam podpisaną na miesiąc i była szansa na wydłużenie jej. Co Wy o tym sądzicie?
    Obserwuj wątek
      • milku90 Re: Zwolnili mnie po dwóch dniach 30.05.23, 09:43
        W grudniu mogli cię trzymać, bo wtedy zawsze jest więcej pracy, okres świąteczny i tak dalej...
      • akle2 Re: Zwolnili mnie po dwóch dniach 24.06.23, 21:43
        Opcje są dwie:
        - albo faktycznie się nie sprawdziłaś, może byłaś zbyt wolna itp.
        - albo tną koszty i dlatego im się odwidziało.
        Nie byłaś pracownikiem, tylko zleceniobiorcą (co ma też swoje dobre strony, bo nie masz szefów nad sobą, jesteście równorzędnymi partnerami). A kodeks cywilny pozwala rozwiązać umowę-zlecenie bez wypowiedzenia - niestety.

Co myślę? Obecnie jest dużo ogłoszeń o pracy w sklepach i jest w czym przebierać. Nie oglądaj się wstecz, tylko przejrzyj aktualne ogłoszenia. Życzę powodzenia.
        • nallie-02435544 Re: Zwolnili mnie po dwóch dniach 27.09.23, 21:33
          Może faktycznie tak było.
          Od kilku miesięcy mam inną pracę, (też w sklepie) co prawda mniej płatną bo mniejszy etat, ale zawsze to coś niż nic.
          Ps. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuje, bo długo nie wchodziłam na forum
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka