emtyl 29.06.05, 15:22 Studia dzienne odpadają. Mieszkam w Wawie, PCK nie wie nic..po prostu nic. Może ktos z Was wie coś..na co jeszcze nie wpadłem? Pozdraiwam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: magda Re: Jak zostać ratownikiem medycznym ? IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.05, 15:31 z tego co wiem to sa policealne studium zawodowe o takim kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
emtyl Re: Jak zostać ratownikiem medycznym ? 29.06.05, 15:47 Gość portalu: magda napisał(a): > z tego co wiem to sa policealne studium zawodowe o takim kierunku. W Wawie ? w necie nic nie znalazłem... Odpowiedz Link Zgłoś
1ruda Re: Jak zostać ratownikiem medycznym ? 03.07.05, 19:12 z tego co wiem trzeba miec zrobione kursy, nie wiem tesh w jakim charakterze chcialabys byc tym ratownikiem. Wejdz na stronke PCK (ta ogólnokrajowa. Majac 4 stopien (zaawansowany)masz stopien ratownika. Radze tesh poszukac w necie (np. www.ratownictwo.pl). Ja w tym roku jade na obóz szkoleniowy razem z ludzmi z Wejherowa (a jestem ze Slaska). Zycze owocnych poszukiwan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ferdynand Re: Jak zostać ratownikiem medycznym ? IP: *.tvkgsm.net / 80.51.48.* 03.07.05, 19:27 Dokladnie, zeby zostac ratownikiem medycznym trzeba skonczyc studium policealne. Ale szczerze mowiac - nie polecam Ci tego zawodu. Byc moze kieruje Toba chec pomocy innym, ale jesli tak jest to zdobadz odpowiednie uprawnienia i wyjedz na zachod - w Polsce nie masz praktycznie zadnych perspektyw. Moj kumpel jest ratownikiem. Praca jest w systemie zmianowym - dyzury przewaznie po 24h - oczywiscie masz placone za godzine wiec chcac zarobic jakies godziwe pieniadze bierze mozliwie jak najwiecej dyzurow. Poza tym praca jest bardzo ciezka - ciagly stres - w koncu chodzi o ludzkie zycie, ale takze musi narobic sie fizycznie - ktos musi nosic nosze z chorymi. Obecnie pogotowie wymusilo na nim zalozenie wlasnej dzialalnosci gospodarczej - sam oplaca sobie ZUS i ubezpieczenie wypadkowe - wiadomo pogotowie tnie koszty, tak jak wszyscy, i robi to kosztem swoich pracownikow. Oczywiscie nie chcialem Cie w zaden sposob wsytraszyc, ale tylko opisalem rzeczywistosc, a decyzja jaka podejmiesz bedzie zalezala tylko od Ciebie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merlin Re: Jak zostać ratownikiem medycznym ? IP: *.77.classcom.pl 03.07.05, 23:38 nie musisz iśc na studia ,ja zrobiłem studium medyczne (ratownictwo medyczne) w Krakowie N.Hucie .A jesli chodzi o studia to nie wiem ,bo nie jestem juz w temacie ,moze cos na UJ (wIEM ZE TAM MIAŁO COS POWSTAC,ALAE JA KOŃCZYŁEM PIEC LAT TEMU)W WAWIE tez napewno cos znajdziesz.Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś