Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ciężka choroba-co zrobic?

IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 30.01.06, 14:58
    Witam,
    Pracuje do konca stycznia-tzn do 31.01 mam umowe o prace i choc to moje
    pierwsze 3 mies w tej firmie umowa jest nie na okres probny tylko na
    okreslony.Wczesniej pracowalem do polowy pazdziernika na umowe o prace i mam
    przerwe w umowach 8-dniowa miedzy ta firma gdzie teraz pracuje a poprzednia.
    Pare razy chorowałem i wiem ze szef mi nie przedluzy umowy, zreszta to byloby
    nieuczciwe z mojej strony bo tak ciagle choruje-niestety :( Teraz mam dylemat-
    gdzies tu na forum przeczytalem ze jak nawet juz nie pracuje a nie minelo 30
    dni od konca umowy to jesli pojde na zwolnienie-a szykuje mi sie pobyt w
    szpitalu (obawiam sie) to ZUS mi zaplaci jakies chorobowe. Gdzie sie o cos
    takiego dowiedziec?? Dzwonilem do Zusu-nikt nic nie wie-panie nie wiedza, nie
    umieja mi pomoc. No i ok-jesli to prawda to co- mam brac zwolnienie na kogo?
    na byla prace czy na Zus? i gdzie to zwolnienie zanosic? do Zusu? Pomozcie,
    bo mam napawde nie ciekawa sytuacje. Dziekuje
    Marcin
    Obserwuj wątek
      • Gość: Marcin Re: Ciężka choroba-co zrobic? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 30.01.06, 15:54
        Prosze-pomozcie...
      • Gość: gość Re: Ciężka choroba-co zrobic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 16:05
        Zwolnienie chorobowe płatne do końca umowy o pracę - płaci pracodawca ( zależy
        od ilośći zatrudnionych osób)poźniej płaci ZUS po przedstawieniu świadectwa
        pracy do 6 miesięcy lub 9 miesięcy zależy od choroby.\Pozdrawiam
        • Gość: Marcin Re: Ciężka choroba-co zrobic? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 30.01.06, 16:06
          A ja mialem na mysli to ze na zwolnienie (tzn do tego szpitala) czyli zna
          zwolnienie pojde po zakonczeniu umowy-szykuje mi sie to ok 7.02....i co wtedy??
          • Gość: gość Re: Ciężka choroba-co zrobic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 16:11
            Jak wyżej.Za awolnienie szpitalne po zakończeniu umowy płaci ZUS
            Zdrówka
            • Gość: Marcin Re: Ciężka choroba-co zrobic? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 30.01.06, 16:16
              Dzieki-ale miałbym jeszcze jedno pytanie-placi zus za szpitalne-ale w szpitalu
              bede ok tyg, potem pewnie z tydzien, 2 zwolnienia-tez Zus zaplaci? i kogo mam
              na L4 wpisywac-Zus czy byly zaklad pracy?i gdzie w Zusie najlepiej sie tego
              dowiedziec? Dzieki za pomoc i zyczliwe slowa
              • waczekaj Re: Ciężka choroba-co zrobic? 30.01.06, 17:29
                Jeżeli zwolnienie lekarskie miałbyś jeszcze w okresie zatrudnienia (np. od
                31.01.2006), to za 1 dzień zwolnienia otrzymałbyś wynagrodzenie chorobowe
                finansowane przez pracodawcę, a za okres zwolnienia po rozwiązaniu umowy o
                pracę zasiłek chorobowy finansowany przez ZUS (maksymalnie do 182 dni).
                Jeżeli zwolnienie lekarskie rozpocznie się w ciągu 30 dni po rozwiązaniu umowy
                o pracę, to zasiłek chorobowy zostanie wypłacony przez ZUS tylko pod warunkiem,
                że zwolnienie będzie trwało ponad miesiąc. Aby ZUS wypłacał zasiłek, zakład
                pracy musi wystawić zaświadczenie o wynagrodzeniu na druku ZUS Z-3. Z
                dostarczeniem zwolnienia lekarskiego do zakładu pracy lub do ZUS nie należy
                zwlekać, trzeba je dostarczyć do 7 dni od daty wystawienia przez lekarza.
                • waczekaj Re: Sprostowanie 30.01.06, 19:41
                  Prostuję pomyłkę: po rozwiązaniu umowy o pracę zasiłek chorobowy można
                  otrzymać, jeżeli zwolnienie lekarskie rozpocznie się w ciągu 14 dni od
                  rozwiązania umowy o pracę i trwa co najmniej 30 dni. Dłuższe okresy tylko w
                  przypadku chorób zakaźnych o długim okresie wylęgania. Więcej na stronie ZUS:
                  www.zus.pl/mapaser.htm
              • waczekaj Re: Ciężka choroba-co zrobic? 30.01.06, 17:41
                W ZUS informacji udzieli informacja zasiłkowa, dokładniej informacja ds.
                zasiłków chorobowych. Druk L-4 w szpitalu wypełnia lekarz lub pielęgniarka na
                podstawie Twojej legitymacji ubezpieczeniowej, w której będzie adnotacja
                pracodawcy o rozwiązaniu umowy o pracę i osoba wypisująca zwolnienie będzie
                wiedzieć, jak się wypełnia druk ZUS ZLA (dawniej L-4). Jeżeli przed pójściem do
                szpitala zarejestrowałbyś się w urzędzie pracy, to prawdopodobnie zasiłek
                chorobowy by Ci nie przysługiwał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka