pndzelek 08.02.06, 08:04 a co w tym dziwnego ? nie byl ubezpieczony /czyli nie mogl zaplacic/ wiec to logiczna konsekwencja Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aliasbox koszty operacji? 08.02.06, 08:07 Ciekawe kto zapłaci za tą skomplikowaną operację? Odpowiedz Link Zgłoś
boskitadeo Re: koszty operacji? 08.02.06, 12:50 Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - jak mawiał wojak Jozef Szwejk.Przynajmniej z tego przypadku dowiedziałem się ,ile wart jestem dla kraju;100 ale nie więcej jak 200 euro.Czyli na złotówki + - 700zł. Odpowiedz Link Zgłoś
navaira Re: koszty operacji? 08.02.06, 13:25 U nas nawet ubezpieczonych nie chcą leczyć, więc Grecja w tym wypadku jawi się jako raj na ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.kraczkowski Dzieki Kwasniewski i reszta syjonistycznej bandy. 08.02.06, 20:36 navaira napisał: > U nas nawet ubezpieczonych nie chcą leczyć, więc Grecja w tym wypadku jawi się > jako raj na ziemi. Polska tez jest rajem: mamy F16 za ponad 6 mld € ! Z cala pewnoscia wszyscy Grecy, choc nie pomogli, to byli pelni podziwu i zazdrosci z powodu wydania przez Polske ponad 20 mrd € na wojkowe smieci kupowane od USA i Izraela, a juz napasc Polski na Irak zapisala sie u Grekow zlotymi zgloskami i napawa ich wdziecznoscia wobec obywateli z kraju-osla trojanskiego przeciw UE i Euro. Dzieki Kwasniewski i reszta syjonistycznej bandy. Odpowiedz Link Zgłoś
mal49 Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną 08.02.06, 08:12 Jak to? Przecież bezrobotni w Polsce mają prawo do ubezpieczenia, a Polska tak jak i Grecja jest członkiem EU? Nie pojmuję całej sprawy! Odpowiedz Link Zgłoś
dejot7 Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną 08.02.06, 09:39 Pewnych rzeczy można się domyślać z artykułu. Pewnie chłopak pracował na czarno, bez ubezpieczenia greckiego, a Polsce nie było go dłuższy czas, więc stracił status bezrobotnego, a co za tym idzie stracił polskie ubezpieczenie. Konsekwencje poniesie tzw. społeczeństwo, bo w Polsce pewnie nie obciążą go kosztami skomplikowanej operacji źle zrośniętej nogi (chyba gminy finansują leczenie nieubezpieczonych). Ale największe konsekwencje poniesie on sam, bo po prostu już z tej nogi wielkiego pożytku mieć nie będzie (wątpię, żeby lekarze się jakoś specjalnie przyłożyli się do tej operacji, która sfinansowana będzie wg "państwowej" stawki przez urząd miejski). Odpowiedz Link Zgłoś
59049m Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną 08.02.06, 12:52 Szanowni Internauci! W Polsce szpitale, lekarze i pielęgniarki byli, są i muszą nadal być ZA DARMO! Tak mamy już zakodowane w naszych polskich łepetynach. Natomiast w całym cywilizowanym świecie (również w USA, na który jesteśmy tak zapatrzeni) zdrowie KOSZTUJE, czego dowodem jest komentowany artykuł.Chciałbym, żeby nasi Rodacy i nasi Politycy wreszcie ten prosty fakt ZROZUMIELI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gRZESIEK Re: Proste pytanie: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 14:58 Skoro był jakiś czas w Grecji i tam pracował to gdzie ma zarobione pieniądze ? Jeżeli uczestniczył w wypadku to czy był sprawcą czy poszkodowanym ? Jeżeli poszkodowanym to powinni Go leczyć na swój koszt.A co z NW z polisy ubezpieczyciela samochodu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mo Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną IP: *.medizin.uni-leipzig.de 08.02.06, 20:42 > Jak to? Przecież bezrobotni w Polsce mają prawo do ubezpieczenia, a Polska tak > jak i Grecja jest członkiem EU? Nie pojmuję całej sprawy! owszem, tylko, ze nalezy byc legalnie bezrobotnym, a nie sadze, ze osoba, ktora dorywczo pracowala miala w ogole pozwolenie na prace w Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
epicki Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną 08.02.06, 08:20 wszystko jasne. nie byl ubezpieczony niech zdycha. dziwne, ze go goscili w szpitalu. swietlana przyszlosc przed nami jesli wiekszosc bedzie prezentowac ten tok rozumowania. Odpowiedz Link Zgłoś
romaniewskipiotr Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną 08.02.06, 08:30 Szkoda, że to nie ten Lewandowski, którego ściga Prokuratura Odpowiedz Link Zgłoś
edda2000 Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną 08.02.06, 08:31 dokladnie tez nie rozumiem: miesieczny pobyt w szpitalu byl tanszy niz zlozenie nogi? nie znam sie na tym, ale to nielogiczne. LOT tez jest fajny. Wniosek: trzeba kupowac ubezpieczenie i zapoznac sie z prawem. Nie ma co sie kierowac logiką ............. Odpowiedz Link Zgłoś
sneaker Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną 08.02.06, 12:55 edda2000 napisała: > dokladnie tez nie rozumiem: miesieczny pobyt w szpitalu byl tanszy niz zlozenie > > nogi? nie znam sie na tym, ale to nielogiczne. LOT tez jest fajny. Wniosek: > trzeba kupowac ubezpieczenie i zapoznac sie z prawem. Nie ma co sie kierowac > logiką ............. Droga Eddo, Odkrycia nie zrobiłaś - trzeba się zapoznawać z warunkami ubezpieczenia jeszcze przed podpisaniem umowy/polisy. Niestety u nas każdy wierzy, że jak kupi ubezpieczenie za 20-30 PLN, to później w szpitalu będą go karmić kawiorem, dostanie pojedynczą salę itp. Ludzie są po prostu naiwni. Odpowiedz Link Zgłoś
gadery Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną 08.02.06, 08:34 Jak znam rzycie to pewnie stwierdzili, że złamana noga nie zagraża życiu i dlatego go nie operowali. Co do nie nie leczenia nieubezpieczonych to jest to osobny temat i jak dla mnie nie powinno się takich ludzi leczyć jeśli nie wiadomo kto ma za nich zapłacić. Problem należy rozwiązać od drugiej strony czyli doprowadzić do sytuacji w której każdy będzie albo ubezpieczony albo będzie wiadomo kto za niego płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
zb1k Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną 08.02.06, 08:46 zeby nie dostac bana napisze, ze za madry to ty nie jestes, powinni go wyleczyc i wystawic rachunek, wyslac komornika itd. Czarna magia, nie rozumiem tego, ile kosztuje zagipsowanie nogi?? chyba jednak mniej niz miesiac w szpitalu, ambasada nia ma 800 euro dla Polaka za granica?? LOL olac te wszystkie panstwa, osobisie pracuje jako informatyk dochodzacy w kilkunastu firmach na czarno i widze, ze dobrze robie nic nie placac tym zlodziejom, ubezpieczenie z rodzinnego zony, co kosztuje mnie chyba 15 zl, tylko na narty wykupuje cos. Odpowiedz Link Zgłoś
gadery Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną 08.02.06, 09:59 Fakt. To, że tam leżał w gipsie miesiąc to jest jedna wielka głupota (nie nastawili mu jej). Szpital nie jest organizacją charytatywną. Jak będzie robił operacje za nic to się to skończy tak jak w Polsce. A może u nich takie szpitale w przeciwieństwie do naszych bankrutują? Jak napisałem wcześniej system powinien być jasny albo masz ubezpieczenie albo płacisz za siebie (w sumie w tym kraju każdy jest ubezpieczony, przynajmniej na papierze). Ja tam nie rozumiem jednej sprawy. Skoro ten facet był bezrobotny to miał ubezpieczenie z PUPu. Dlaczego NFZ nie zapłacił? Jeszce raz: szpital jest od leczenia a nie od szukania pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Jednak trzeba się ubezpieczyć 08.02.06, 10:18 zb1k napisał: osobisie pracuje jako informatyk dochodzacy w kilkunastu firmach na czarno i > widze, ze dobrze robie nic nie placac tym zlodziejom, ubezpieczenie z Pewnie nie miałeś do tej pory konieczności skorzystania z ubezpieczenia. Ja myslałem i mowiłem podobnie jak Ty , tak długo, dopóki nie wylądowałem w październiku w szpitalu ( na szczęście dobrym) na prawie dwa miesiące. Dwa zabiegi operacyjne , analizy laboratoryjne , badania specjalistycznym sprzetem , konsultacje specjalistów. Gdybym musiał za wszystko płacić , to "kaplica". Pewnie bym dziś miał komornika na karku, lub był inwalidą. A tak to juz dziś jestem zdrowy , na chodzie i nawet splaciłem te pożyczki , które musiałem zaciągnąć leżąc w szpitalu i nie zarabiając. Miałem oprócz "normalnego ZUS-u" również dodatkowe ubezpieczenie , w ramach którego za każdy dzień w szpitalu dostawałem "kasę", bardzo się przydała. Ubezpieczać się trzeba , nie ma dyskusji. Nawet w tym nieszczęsnym ZUS-ie. ( Chociaż na dźwięk tego słowa mam odruch wymiotny). Odpowiedz Link Zgłoś
sneaker Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną 08.02.06, 12:59 epicki napisał: > wszystko jasne. nie byl ubezpieczony niech zdycha. dziwne, ze go goscili w > szpitalu. swietlana przyszlosc przed nami jesli wiekszosc bedzie prezentowac > ten tok rozumowania. Mój tok rozumowania jest prosty: Co miesiąc płacę państwu haracz w wysokości 1/3 moich zarobków (na zus, ubezpieczenie zdrowotne itp.). Nie po to, żeby potem kogokolwiek z tych pieniędzy leczyć. Ciężko pracuję i nie życzę sobie trwonienia moich pieniędzy na takich niefrasobliwców, czy lekkoduchów, żerujących na cudzej kasie. Pełnymi kosztami operacji, transportów itp. powinien zostać obciążony poszkodowany. Wprawdzie ma już nauczkę, żeby nie pracować na czarno, ale nie widzę powodu, dla którego miałby nie ponieść wszystkich konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lirycki Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną IP: *.toya.net.pl 08.02.06, 22:43 Mozesz te przyszlosc latwo polepszyc. Sam oplacaj leczenie takich, co nie sa ubezpieczeni, bo pracuja na czarno. Nikt ci tego nie zabrania. Odpowiedz Link Zgłoś
pmargiel Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną 08.02.06, 09:23 w PL powinno byc tak samo, nie masz ubezpiecznie, wypad z baru! Odpowiedz Link Zgłoś
tintin7 Rzeczywiscie, logiczne 08.02.06, 09:24 Nie masz ubezpieczenia - ponos konsekwencje glupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
spieprzajacy_dziad a co z pomoca ministra? 08.02.06, 09:32 przeciez mogl poprosic ministra jurgiela. to taki dobry i wspanialy czlowiek, z cala pewnoscia by pomogl... PS. na powaznie, to udalo sie Panu. mam nadzieje, ze wszystko bedzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
paszis Re: a co z pomoca ministra? 08.02.06, 09:45 Kurcze nie rozumiem? W Wloszech po nagrzaniu sie w sloncu wszedlem pod zimny prysznic i mi lekko twarz sparalizowalo (przeziebienie nerwu). Zglosilem sie na pogotowie (pronto soccorso) (mialem tylko paszport) odrazu mnie przyjeli, polozyli na lozko i przewiezli karetka do szpitala, tam zrobili mi tomografie komputerowa glowy, nastepnie wizyta specjalisty neurologa. (zadnych pieniedzy i ubezpieczenie niechcieli) W Grecji jest bylo i bedzie dziadostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Dziadostwo w Grecji 08.02.06, 13:55 paszis napisał: > W Wloszech ... zrobili mi tomografie komputerowa glowy, nastepnie wizyta > specjalisty neurologa. (zadnych pieniedzy i ubezpieczenie niechcieli) > W Grecji jest bylo i bedzie dziadostwo. Kiedys bylem w Austrii. Gdy zab mnie zabolal to poszedlem do dentysty. Mimo, ze nie mialem pieniedzy to dziure w zebie mi wyczyscil i zaplombowal. Wiem w Kostarice tez jest bezplatne podstawowe leczenie dla wszystkich wlacznie z turystami. Natomiast w Stanach znam Polaka taksowkarza w Nowym Jorku, ktory na bolacy zab bierze tabletke przeciwbolowa, bo nie ma ubezpieczenia ani pieniedzy aby zab wyleczyc. W Teksasie, gdzie mieszkam, okolo 20% dzieci nie ma ubezpieczenia i tez wiele ma dziury w zebach, ktorych nikt nie leczy. Sa instytucje charytatywne, ktore organizuje bezplatne lub niskoplatne leczenie dla biednych ludzi ale to zalezy od szczescia czy ktos trafi na taka pomoc (poza tym jak ma szcescie to jest zdrowy i nie musi sie leczyc). Czyli sa na swiecie kraje cywilizowane gdzie spoleczenstwa pomagaja ludziom w potrzebie, pol-cywilizowane gdzie tylko za pieniadze mozna uzyskac pomoc, i dzikie gdzie ciebie obrabuja z pieniedzy. Wspolczesna Grecja nalezy do pol- cywilizowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lula Re: Dziadostwo w Grecji ...i w Polsce też IP: *.autocom.pl 08.02.06, 19:41 W prasie i przeróżnych statystykach i raportach (np. Instytut Spraw Społecznych) znajdziesz, że pracownicy z innych krasjów ktorzy precuja w Polsce i nie sa ubezpieczeni, rowniez nie dostaja opiki lekarskiej. W Szczecinie pracownik z Ukrainy przy budowie statkow na stoczni spadl z duzej wysokosci. Zadn lekarz nie chcial przyjechac, bo facet nie byl ubezpieczony7. Dopiero szosty przyjechal! 5 nie chcialo. Mezczyzna zmarl w karetce! I jakos o tym cicho, oczywiscie!To jest polska sluzba zdrowia i podejscie lekarzy do CZLOWIEKA,. Pisze o tym w raporcie ISP w Warszawie, 2003r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szhelmaa nie udawaj greka!!! IP: *.matcom.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.06, 11:07 ja też chce się pod to podpisac......,tez pracowalam w grecjii w Atenach przez pół robu...ale jak mi sie skączylu papiery ,,,to dowiedziałam sie ze za dentyske.albo lekaża: 50EURO..ALBO I WIIECEJ,MIALAM KOLEŻANKE Z Afryki ,niby miala tam jakas rodzine...lae jak trafiła tam do lekaża..a pużniej na oddział...miala problemy "zatrucie czu ciś"...to puzniej nie mogla sie przes 3 lata..wypłacić...za tą przysługe.......z dobrego serca...grecy to wykorzystywacze....i naciagacze..duzo pracuje mało zarabiaj...nie wiem jak inni ale ja nie jestem ztego powodu szczęścliwa....takie same pienniądze jak u nich mozna zarowbic w Warszawie......i to bez wyjazdu...w cieple kraje..za 200 euro- autokar a 300 euro samolot życze szcześćia Odpowiedz Link Zgłoś
atomek76 Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną 08.02.06, 09:46 Przypomnijcie sobie jednego posła w poprzedniej kadencji Sejmu. Specjalny transport zafundowano, łacznie z umyślnym, który sprowadził samochód sejmowy. Zgadnijcie o kogo chodzi? (Nie szukać w byłym SLD) Zdrowia, szczególnie psychicznego! Odpowiedz Link Zgłoś
kasia998 do MEJ2 08.02.06, 12:44 ...nawet nie zdajesz sobie sprawy ile kasuja polskie szpitale za wizyte/byle jaki zabieg/pomoc dorazna....zaplacilam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
steku Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną 08.02.06, 10:01 ambasady nie stac na zaplacenie 840 euro? Odpowiedz Link Zgłoś
iberelka1 Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną 08.02.06, 11:18 Znam inny przypadek, z Hiszpanii. POlka zlamala noge, w szpitalu przyjeto ja jak kazdego innego obywatela Europy, i wszystko byloby piekne, gdyby nie LOT. Nie zezwolil na powrót kobiety do Polski, bo miala noge w gipsi i trzeba ja bylo dowiesc do samolotu na wózku ( mogla wstac, usiasc, czyli nie byla tak bardzo uciazliwa). Kazali poszukac opiekuna na podróz. OPiekun sie znalazl, ale zmuszono go (ja) do wykupienia biletu w cenie prawie 400 E, podczas gdy normalnie nie kosztuje wiecej niz 230 E. Podobno tansze taryfy wykupiono. Samolot byl pusty. Nie mówiac juz o sposobie. w jaki potraktowano obie panie. Przyrzekly nigdy wiecej nie leciec LOTem. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną 08.02.06, 10:02 No cóż, jak to słusznie mawiał W.Cimoszewicz...Trzeba było Ale zimna krew Greków pozostaje nieco szokująca jednak Odpowiedz Link Zgłoś
k.a.zakrzewski i co sie dziwi 08.02.06, 10:03 ciekawe czy w polsceby operowali jakiegos ruska albo wietnamca bez ubezpieczneia, jak nawet polakow niechca leczyc bez koperty..religa niczym religia w szkole..bez flachy nie rozbieriosz Odpowiedz Link Zgłoś
glans Re: i co sie dziwi 08.02.06, 11:20 W Polsce szpital obsłuży w nagłych przypadkach każdego; bezdomnego bez ubezpiecznia, żebraczkę z Rumunii czy Wietnamczyka, który pracuje na czarno w barze... jest to "ludzkie" postęowane idzie w koszty... tylko czyje? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawymsciciel Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną 08.02.06, 12:15 wlasnie dlatego mnie to nie dziwi, potraktujcie to jako przestroge Odpowiedz Link Zgłoś
mamuut ZUS 08.02.06, 12:27 i to tyle na temat placenia czy nie ZUSu przez pracujacych za granica - leczyc sie czy starosc to w Polsce? - a więc powinni placic ZUS! Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną 08.02.06, 13:00 niech inne buraki czytaja i sie ucza. Nie rozumiem, czemu spoleczenstwo ma za to placic! No to jest analfabetyzm, jechac bez ubezpeiczneia i liczyc, ze nic sie nie stanie. trzeba ponosic konsekwencje, ku przestrodze innych. Glupota (za ktora my zaplacimy, QM!) Odpowiedz Link Zgłoś
zadarek Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną 08.02.06, 13:16 Zanjomy ubezpieczył się za 200 zł (bodajże na pół roku)przed wyjazdem do pracy (na czarno) za granice i nie dość, że Polska firma ubezpieczoniowa pokryła jego koszty za złamanną rękę to jeszcze zwórciła mu pieniądze za zęba którego wyrwał w zachodniej klinice. Chłopak dzięki temu, że się ubezpieczył oszczędził kilka tys złotych. Myśleć !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mixi Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną 08.02.06, 13:08 800 euro i tyle zamieszania, bo biednemu facetowi nie można inaczej pomóc, tak po ludzku, zwyczajnie, poza sztywnymi urzędniczymi przepisami? Przecież Marzena Królak i Michał Sachnowski - polscy konsulowie w Atenach w ciągu tygodnia zarabiają wielokrotnośc tych marnych 800 euros. Żenada. Typowo polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną IP: *.internet-hellas.forthnet.gr 09.02.06, 16:35 Idioto, najpierw sie dowiedz szczegolow a potem oczerniaj, akurat wiem wiele o tym przypadku i wszystkie formalnosci i mozliwosci sprawdzone. na marginesie zwroc uwage na niskie zarobki polskich dyplomatow, co wciaz sie przeklada na niezla robote. ponadto zauwaz jak bardzo sa ograniczone srodki budzetowe na taka pomoc!!!! a przypdakow takich w TAenach jest rocznie kilkadziesiat, nie liczac kradziezy, pobic itp. Odpowiedz Link Zgłoś
boguschitz Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną 08.02.06, 13:12 Pieronym bogato ta ambasada, no i Polska, skoro 820 euro to dlo nich za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon - idas Ze zlamana noga, powoli.... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.02.06, 15:00 wrocil Mariusz z atenskiej niewoli. Jego zona zostala pod Mlawa, kumple golen zlamali mu prawa, wrazy Grek nie poskladal konczyny, odlezyny na plecach od szczyny. Choc pojechal on po runo zlote przyszlo wracac mu na piechote. Ej ty brzozo, ej ty brzozo placzko wyjazd to byl, co sie skonczyl sraczka. Odpowiedz Link Zgłoś
dibadzio Macie zjednoczoną europę 08.02.06, 14:41 I pomyślec,że Polska dala kiedys schronienie tysiącom Greków i nie pytała ich o ubezpieczenie.Jak sie okazuje to nie cywilizowany świat ale po prostu dzika afryka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polska baba Po co nam konsulaty? IP: *.lublin.agora.pl 08.02.06, 14:44 Definicja ze słownika wyrazów obcych Kopalińskiego: 'konsul przedstawiciel państwa w obcym kraju, reprezentujący tam gosp., adm. i prawne interesy swych współobywateli i sprawujący nad nimi opiekę' SPRAWUJĄCY NAD NIMI OPIEKĘ!!! Już któryś raz czytam, że konsulat nie potrafi pomóc Polakowi za granicą. To po co my te konsulaty utrzymujemy? Cytat: 'Na opiekę konsularną możemy przeznaczyć maksymalnie 10 tys. euro rocznie.' Śmiech na sali. Tyle to pewnie wynosi miesięczna pensja pana konsula. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wentyl Re: Po co nam konsulaty? IP: *.crowley.pl 08.02.06, 14:54 Na pewno nie po to są konsulaty, żeby z moich podatków finansować beztroskich gastarbeiterów. Było się ubezpieczyć przed wyjazdem, albo zrobić zrzutkę po rodzinie i znajomych, jak już było za późno. Ale nie, jemu się "należy", więc lepiej wyciągnąć łapę po forsę, niż dogadać się ze szwagrem, żeby ruszył tyłek i choćby Polonezem po niego przyjechał. Zaraz pewnie ktoś się odezwie, że pewnie zarabiam miliardy i nie rozumiem zwykłych ludzi, którym starcza tylko na fajki i piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sztukas A ubezpieczenie samochodowe? IP: 5.6.1D* / *.ford.com 08.02.06, 17:29 Jezeli to byl wypadek drogowy ubezpieczenie samochodowe powinno zaplacic za leczenie. Czy jest mozliwe ze samochod tez nie mial ubezpieczony? Odpowiedz Link Zgłoś
aga715 Re: A ubezpieczenie samochodowe? 08.02.06, 21:13 Jak sie traktuje Grekow bez ubezpieczenia w Grecji? Z tego co pamietam to obcokrajowcom z EU przysluguje takie samo traktowanie jak obywatelom danego kraju. Byl ten czlowiek zarejestrowany jako bezrobotny w Polsce? Jesli tak to w Polsce byl ubezpieczony. Niestety ten artykul pozostawia wiele pytan bez odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
huski Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną 08.02.06, 18:34 W sredniowiecz juz lepiej leczyli, powinien pozwac. To, ze jest bez pieniedzy nie ma nic do rzeczy bo moze byc bezrobotnym i bez rejestracji nie mieck EKUZ ale i tak ma prawo do leczenia a w takim wypadku sprawy tego kto ma placic zalatwia sie po leczeniu. Niech mu teraz placa odszkodowanie i za bol i za ewentualne powiklania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enola Gay co.uk Polska nie posiada PROCEDUR postepowania IP: *.range86-143.btcentralplus.com 08.02.06, 19:47 w takich sprawach. Spowodowane jest to glownie brakiem profesjonalizmu pracownikow placowek konsularnych.Tego pacjenta nie trzeba bylo transportowac do Polski za ponad 800 euro,gdyz zlozenie kosci,zdjecia Rtg i gips nie kosztowalyby nawet polowy tej kwoty. Konsulat,jesli nie ma juz srodkow na pomoc medyczna czy transport Polaka do domu,zawiadamia migiem NFZ/odpowiednia komorke/ktora natychmiast laczy sie ze szpitalem,hotelem i stwierdza,ze rzad polski zaplaci za operacje,pobyt lub powrot samolotem,pociagiem,autobusem,statkiem do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Problem z Grecką etyką IP: *.aster.pl 08.02.06, 20:22 Nawet w Stanach z których pochodzę, gdzie cała medycyna jest w prywatnych rękach wielu jest nieubezpieczonych i gdzie koszty opieki są często horrendalne, przysięga Hipokratesa jest przestrzegana. Jeśli nie masz pieniędzy: lekarze robią daną operacje, potem wysyłają Ci rachunek. Jeśli masz pieniądze płacisz, jeśli nie, dostajesz rabat, rozkładają Ci płatności na raty, jeśli nadal nie: dostajesz pomoc od organizacji pozarządowych, lub nawet tak zwany "rabat 100%". Nie wykonanie operacji na nie ubezpieczonym powinno być sądzone a lekarze wyrzuceni z fachu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie ma znaczenia życie na ziemi to jedna wielka tragedia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 20:50 Ja jak znajdę chore zwierzę to zabieram go do domu i wypuszczam jak wyzdrowieje. A co dopiero człowiek ! ludzie co się na tej ziemi dzieje ?! Nie masz kasy to zdychaj - tak wygląda prawda ! Odpowiedz Link Zgłoś
kolona Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną 08.02.06, 21:26 Jakieś bzdury!!! Dwa lata temu, jeden z moich bliskich podczas pobytu w Atenach wylądował na chirurgii z zapaleniem" ślepej kiszki", i nikt nie pytał o ubezpieczenie, tylko szybko wykonali operacje.Oczywiście po wszystkim zapłacił za pobyt w szpitalu, ale powtarzam, na pierwszym miejscu było ratowanie pacjeta a póżniej sprawy finansowe. Wśród Polaków służba zdrowia w Atenach ma dobrą opinię! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurwid Re: Z ziemi greckiej do Polski. Powrót ze złamaną IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.06, 22:18 NIE PŁACIĆ ZUSu i podatków bo rządy są gorsze od "bandy zbójców przy drodze" - grabią pomnad miarę i marnotrawią wszystkie pieniądze.Przykładowo każdy kto płaci na ZUS 400-600 zł miesięcznie miałby odłożone (licząc z minimalnymi odsetkami)po 40 latach pracy ponad 600 000 - 800 000 zł, a mając takie pieniądze mógłby się dobrze leczyć lub mieć niezłą emeryturę. Oddając państwu piniądze będzie miał prawie nic. To niestety nie całość rabowania z zarobku trzeba oddać na ZUS i podatki minimum ok 44%, po czym kolejne 22% VATu kupując towary, czasem nastęne procenty na akcyzę (np za benzynę)i jakieś jeszcze obowiązkowe opłaty - to ile w końcu zostaje ? Myli się ten kto myśli, że to już wszystko bo rządy się zadłużają czyli zadłużją obywateli - nie zapłacisz więcej teraz to zapłacisz potem. Kolejne rządy, twierdzą, że wiedzą lepiej co zrobić z naszymi pieniędzmi, czekajmy więc - może zabiorą nam kiedyś wszystko jeżeli tych oszołomów nie wyślemy na zieloną trawkę przy najbliższych wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś