Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak zdobyc status redydenta podatkowego UK

14.04.06, 01:23
    Czy ktos wie jak wyglada procedura aplikacyjna co gdzie i jak?
    Obserwuj wątek
      • Gość: magda Re: Jak zdobyc status redydenta podatkowego UK IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 15.04.06, 14:41
        A przede wszytskim po jakim czasie pobytu mozna sie ubiegac?
        • jobwaw tendencyjne pytania ... 15.04.06, 16:04
          RUSZ GŁOWĄ MI MÓWIĄ A JA NIE MOGĘ RUSZYĆ NAWET RĘKĄ ...
      • randybvain Re: Jak zdobyc status redydenta podatkowego UK 15.04.06, 16:16
        Po przepracowaniu 183 dni przynajmniej legalnie masz ten status. Nie musisz
        miec zadnych dokumentow potwierdzajacych tutaj. Jest to automatyczne.

Jednak, aby udowodnic polskiemu Urzedowi Skarbowemu, ze bylas rezydentka w UK,
        powinnas sie zwrocic do lokalnego Inland Revenue. Z doswiadczenia wiem, ze nie
        sa chetni do potwierdzania oczywistych rzeczy - w moim przypadku konsultowali
        sie z jakims nadrzednym IR, w przypadku mojego kolegi - powiedzieli mu w
        zeszlym tygodniu, ze wydadza odpowiednie pismo dopiero po dostarczeniu prosby z
        polskiego Urzedu Skarbowego.

Za "certyfikat rezydenta" uwaza sie kazde pismo wydane przez lokalny urzad
        skarbowy potwierdzajace imie, nazwisko, adres w UK oraz okres pobytu w UK.

Nie nalezy kontaktowac sie z Home Office (oni nie sa od tego i przewaznie
        uznaja prosbe o rezydenture za prosbe o obywatelstwo albo azyl) ani z roznymi
        szemranymi agencjami, ktore zalatwiaja ten papierek za 100 funtow (slyszalem
        ostatnio o paru osobach, ktore sie na to naciely)
        • Gość: scotio Re: Jak zdobyc status ; dzisiaj otrzymalem IP: *.range81-129.btcentralplus.com 15.04.06, 17:42
          pismo z Inland Revenue potwierdzajace moj status rezydenta podatkowego od
          czerwca ub.r do : "to whom it may concern".
          Prosbe o wydanie takiego zaswiadczenia wyslalem do IR 13-ego lutego, a 15-ego
          kwietnia otrzyalem wraz tzw .z pisemm przewodnim. Jesli sa pytania jak
          zredagowac taki wnisek, sluze rada. Sens ma jednak wnioskowanie jedynie wtedy
          gdy pracujemy legalnie.
        • marialamour Re:dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam 15.04.06, 17:43
          • Gość: tomek do scotio!! IP: 84.13.80.* 15.04.06, 17:53
            witaj scotio!Czy mógłbys mi pomoc w zredagowaniu takiego pisemka do IR,pracuje
            legalnie juz 2lata.Jesli nie chcesz na forum ,to proszę wyślij mi na meila
            kwiatekawf@poczta.fm.
            Z góry dziekuje
            wesolych swiat
            tomek
      • Gość: kolka Re: Jak zdobyc status redydenta podatkowego UK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 10:48
        Wiatjcie,
        chciałabym jedynie dodać informację, którą osobiscie uzyskałam w IR -
        rezydentura podatkowa nie ma nic wspólnego z pracą. Innymi słowy, żeby
        przebywać na Wyspach 183 dni (choc to tylko jedna z kilku opcji) i nie ma to
        nic wspólnego z zatrudnieniem. NIemniej rezydentura podatkowa to ciekawe
        zagadnienie, zwłaszcza dla pracowników US oraz IR;)
        pozdrawiam
        • Gość: scotio Re: Jak zdobyc .../A moze jednak... IP: *.range86-131.btcentralplus.com 16.04.06, 21:14
          rezydentura podatkowa ma cos wspolnego z zatrudnieniem ? Szczegolnie gdy praca
          jest legalna a podatek odprowadzany do IR. To jest potrzebny dowod polskim
          wladzom fislkalnym, aby nie zostac podwojnie opodatkowanym. I koniec. Tyle, ze
          trzeba wystapic do swojego US z wnioskiem zalaczajac certyfikat rezydencji z IR.
          • randybvain Re: Jak zdobyc .../A moze jednak... 16.04.06, 23:35
            Ale dopiero jak się wróci do Polski

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka