Gość: anna IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.04.06, 07:47 Czy jest tu ktos kto zajmuje sie audytem lub kontrolą wewnętrzna w firmie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sad Re: audyt wewnętrzny, kontrola wewnętrzna IP: *.crowley.pl 19.04.06, 08:14 a czego potrzebujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: audyt wewnętrzny, kontrola wewnętrzna IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.04.06, 10:19 wszystkiego:) a tak poważnie mowiąc to zaczynam wlasnie pracę jako kontroler wewnętrzny w firmie gdzie wczesniej nie było takiego stanowiska, ponadto ja nie mam doświadczenia w tej dziedzinie. Bardzo chętnie porozmawialabym z kims doświadczonym. Możesz pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sad Re: audyt wewnętrzny, kontrola wewnętrzna IP: *.crowley.pl 19.04.06, 13:24 proponował bym jakieś szkolenie , nie mam dużego doświadczenia w tej dziedzinie. Warto również popytać znajomych w instytucjach publicznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: audyt wewnętrzny, kontrola wewnętrzna IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.04.06, 14:46 tak, tak na szkolenie se wybieram:) ale nie ma to jak pogadac z praktykiem. Niestety nie znam nikogo kto by sie tym zajmował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmm Re: audyt wewnętrzny, kontrola wewnętrzna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 23:14 To jak to jest, że przyjęli cię na takie stanowisko? Trochę to dziwne. Ja pracuję na stanowisku audytora wewnętrznego już 5 lat i zakres obowiązków to temat rzeka więc ciężko tak w poście napisać. Generalnie przeprowadzam audyty różnych obszarów, więc muszę b. dobrze znać firmę, dobrze znać się na księgowości, prawie, kwestiach informatycznych, w przeciwnym razie będzie ci ciężko robić audyty pewnych obszarów, ale oczywiście z czasem wszystkiego się nauczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Praktyk Re: audyt wewnętrzny, kontrola wewnętrzna IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.04.06, 08:19 Witam, z tego, co mi wiadomo audyt wewnętrzny a instytucjonalna kontrola wewnętrzna to dwie różne sprawy, nakładające się na siebie w bardzo wąskim obszarze. Istotą audytu jest działania aprioryczne mające na celu pomoc kierownikowi jednostki organizacyjnej we właściwym zarządzaniu jednostką. Kontrola ma zawsze charakter następczy, gdyż bada zdarzenia przeszłe pod kątem różnych kryteriów (np. legalność, gospodarność itd). W wyniku kontroli ostalane są pewne nieprawidłowości i tu jest styczność z audytem, gdyż na podstawie tych ustaleń przygotowywane są wnioski pokontrolne mające na celu uniknięcie nieprawidłowości w przyszłości. Innym punktem stycznym może być badanie ryzyka niezbędne zarówno w sporządzaniu planów audytowych, jak również planów kontroli (np. rocznych). A co do autorki postu... Zapoznaj się z istniejącym regulaminiem kontroli wewnętrznej lub - jeżeli go nie - stwórz go (oczywiście w drodze zarządzenia kierownika jednostki). Sporządź plan kontroli na 2006 rok i do dzieła. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś