Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

czy jestem ubezpieczona?????

IP: *.devs.futuro.pl 24.10.06, 08:57
    Dzien dobry,

moze ktos zyczliwy i znajacy temat udzieli mi odp na nurtujace mnie pytanie-

W 2005 skonczylam studia dzienne, nie obronilam pracy w terminie i skreslono
    mnie z listy studentow. W pazdzierniku 2006 zapisalam sie na V rok studiow
    zaocznych. Kontynuuję naukę.

Mam ukonczone 25 lat.

Czy przysluguje mi ubezpieczenie?
    Obserwuj wątek
      • superdropsy Re: czy jestem ubezpieczona????? 24.10.06, 12:47
        Tak, do ukończenia 26 roku życia.
      • Gość: wrocławianka Re: czy jestem ubezpieczona????? IP: *.os1.kn.pl 24.10.06, 12:49
        z tego co sie orientuje to raczej nie jestes ubezpieczona. ale na twoim miejscu
        dowiedzialabym sie takich rzeczych od bardziej kompetentnych osob. zadzwon do
        ZUS-u. na twoim miejscu skoro studiujesz zaocznie teraz zapisalabym sie do
        urzedu pracy i poszla na jakis staz lub kurs...wtedy dopoki jestes bezrobotna
        to skladki oplaca urzad pracy...
        • annajustyna Re: czy jestem ubezpieczona????? 24.10.06, 12:50
          Do 26. roku zycia student jest ubezpieczony przez rodzicow...
          • Gość: Majka Re: czy jestem ubezpieczona????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 13:36
            Właśnie. Także jesteś ubezpieczona jesli rodzice zgłosili cie do ubezpieczenia
            rodzinego.
          • Gość: x Re: czy jestem ubezpieczona????? IP: *.devs.futuro.pl 27.10.06, 08:43
            czyli bez znaczenia jest to ze jestem teraz studentka zaoczna a nie dzienna?? (
            za naukę płacę)

Wiem, ze nie mialam przez kilka miesiecy ubezpieczenia- gdy skonczylam nauke
            (nie podjelam stalej pracy, ani tez nie zaresjestrowalam sie w urzedzie pracy)

I teraz skoro zapisalam sie na studia to mam miec ubezpieczenie???
            Cieszy mnie to :) Dziekuję za pomoc.
          • snajper55 Re: czy jestem ubezpieczona????? 27.10.06, 09:01
            annajustyna napisała:

> Do 26. roku zycia student jest ubezpieczony przez rodzicow...

JEŚLI rodzice go zgłosili.

S.
            • Gość: x Re: czy jestem ubezpieczona????? IP: *.devs.futuro.pl 27.10.06, 11:38
              dzieki, a jak mam sprawdzic czy rodzice mnie zglosili???
              gdzie szukac tej informacji????
      • Gość: largecoffe Re: czy jestem ubezpieczona????? IP: 217.153.131.* 27.10.06, 09:59
        Jesteś ubezpieczona tak długo, jak się uczysz. Do 26 roku życia automatycznie,
        po 26 roku musisz wypełnic oświadczenie, że nie jesteś ubezpieczona z innego
        tytułu i wtedy uczelnia zgłasza Cię do nfz. Na UW załatwia się to w 15 min, nie
        wiem, jak w innych uczelniach.
        • snajper55 Re: czy jestem ubezpieczona????? 27.10.06, 10:03
          Gość portalu: largecoffe napisał(a):

> Jesteś ubezpieczona tak długo, jak się uczysz. Do 26 roku życia automatycznie

Nie ma "automatycznie". Ktoś musi ją do ZUS zgłosić.

S.
          • Gość: largecoffee Re: czy jestem ubezpieczona????? IP: 217.153.131.* 27.10.06, 11:53
            To informacja z nfz,dopóki się uczysz masz ubezpieczenie przy rodzicach do 26
            r.ż., później, jeśli nadal się uczysz, ubezpiecza Cię uczelnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka