Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

księgowanie na kontach- a poprawnianie błedów

IP: *.pmcnet.pl 31.01.07, 21:00
    witam! JNie wiem czy w dobrym temacie umieszczam ten post, ale prosze o pomoc.
    Otóz, dostałem swoją pierwsza prace, jako pomocnik księgowego w instytucji
    panstwowje.
    Do moich zadań jak narazie nalezy księgowanie czyli prowadzenie dziennika i
    różnego rodzaju kont.
    niestety podczas księgowania zrobiłem kilka błędóww, które zamazałem
    korektorem, albo przekreśliłem lub poprawiłem ( oczywiście strzeliłem koło
    poprawy parafke ;) ), księgowa powiedziała mi że raczej nie powinno się nic
    poprawiac ani korektorować - jakieś normy księgowania, niestety za niedługo w
    tej instytucji ma być kontrol. Będą kontrolować własnie budżet tej instytucji,
    czyli księgowości i pewnie wezmą te konta do sprawdzenia i dzienniki
    jednostki. więc czy w związku z tymi pooprawkami, przekreśleniami,
    korekotrowaniem grozą mi jakies konsekwencje?
    Bardzo prosze o rozwianie moich wątpliwosci.
    Komentarze typu - tak pójdziesz siedzieć za takie fałszerstwo itp są zbędne.

dziekuje i pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: zygmunt Re: księgowanie na kontach- a poprawnianie błedów IP: *.zwm.punkt.pl 31.01.07, 21:09
        Takich rzeczy uczą na pierwszych zajeciach z rachunkowości. To jak dodawanie.
        Marny z ciebie ekonomista
        • cray0n Re: księgowanie na kontach- a poprawnianie błedów 31.01.07, 21:20
          ludzką rzeczą jest błądzić i się mylić. Wiem, że źle zrobiłem. Chodzi mi czy
          grożą z tego tyt. jakieś konsekwencje.
      • krzysztofsf Re: księgowanie na kontach- a poprawnianie błedów 31.01.07, 22:20
        Najlepiej zrob notatke sluzbowa (z kopia dla siebie) w ktorej wylicz wszystkie poprawki (przekreslenia z parafka nie powinno byc problemu, zaparafowane poprawki z korektorem - to gorsze, ale wyliczenie zmian w notatce powinno zalatwic sprawe) do ksiegowej, zeby dolaczyla do swojej dokumentacji. Sadze, ze kontrola w przypadku takiego dokumentu uzna poprawki za prawidlowe.

Wszystko robicie recznie????
        Aaaa...budzet....rozumiem - ucz sie na wszelki wypadek programow ksiegowych - popros o jakis kurs bo jest pewne, ze w koncu przejdziecie na komputery.
        • Gość: łukasz Re: księgowanie na kontach- a poprawnianie błedów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 22:43
          kolejny co bez konkursu (ba stanowiska pomocnicze nie ma konkursow) i po
          znajomosci dostal sie do urzędu, miernoty same w tych urzędach siedzą
          • Gość: uczacy sie Re: księgowanie na kontach- a poprawnianie błedów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 07:42
            do łukasza - nie bez konkursu bo ja jestem na stażu skierowanym przez urzad pracy-
            jako pomoc dla księgowego!!

do krzysztofa - stary rok jeszcze był ręcznie ksiegowany, więc too tamten rok
            chodzi! w tym roku już jest wszytsko na komputerach.
      • Gość: max Re: księgowanie na kontach- a poprawnianie błedów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.02.07, 12:06
        primo nie kontrol tylko kontrola:)
        secundo- moze zacznij od chociazby poczytania, a najlepiej nauczenia sie
        czegokolwiek z ustawy o rachunkowosci
        tertio-kontrolerzy z RIO z pewnoscia zwroca uwage na poprawianie korektorem:)
      • absolwencina Re: księgowanie na kontach- a poprawnianie błedów 01.02.07, 12:32
        o rany - prowadzicie księgowość ręcznie, a nie na komputerach ?

chyba, że źle zrozumiałem twój wątek;
        • Gość: uczacy sie Re: księgowanie na kontach- a poprawnianie błedów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 12:52
          do wszytskich aby zrozumieli - TAK KSIĘGOWOŚĆ DO ROKU 2006 BYŁA PROWADZONA
          RĘCZNIE! od tego roku komputerowo!

Wiem że RIO przyczepi sie do tego- do czegoś muszą sie przyczepić, ale chodzi mi
          o to czy będą za to jakieś konsekwencje??
          • Gość: max Re: księgowanie na kontach- a poprawnianie błedów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.02.07, 13:02
            NA pewno bedzie to opisane w protokole,byc moze bedzie tez w zaleceniach
            pokontrolnych chociaz w jednostkach zawsze znajduje sie wieksze narusznie UoR.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka