Gość: grzehuu IP: 81.190.124.* 21.04.08, 12:27 Pomijając angielski. Np. francuski czy niemiecki ? I dlaczego ? Pytanie jest ogólne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Jaki język będzie bardziej doceniany w pracy? 21.04.08, 13:11 Zalezy od firmy. Generalnie niemiecki jest w cenie, bo to jezyk sasiadow. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Jaki język będzie bardziej doceniany w pracy? 21.04.08, 14:37 nie ma reguly, wg mnie 50/50. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Jaki język będzie bardziej doceniany w pracy? IP: 153.108.64.* 21.04.08, 17:17 Polecam sie uczyc rosyjskiego, w tym kierunku na pewno bedzie sporo mozliwosci. Sama zaluje, ze sie nie nauczylam. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Jaki język będzie bardziej doceniany w pracy? 21.04.08, 20:24 japoński Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: Jaki język będzie bardziej doceniany w pracy? 21.04.08, 20:31 Ten, ktorym umiesz sie poprawnie poslugiwac. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_brzeg Re: Jaki język będzie bardziej doceniany w pracy? 21.04.08, 22:43 To zależy do jakiej pracy ;) Wiem, że spore powodzenia mają ludzie po studiach orientalistycznych, którzy dobrze poznali języki takie jak chiński, japoński, koreański. Arabski też jest chyba ceniony i indyjski. Tyle tylko że to wszystko w firmach pochodzących z tamtych rynków, albo wyspecjalizowanych w działaniu na nich - a tych jest tak naprawdę malutko (takich przynajmniej, które zatrudniają ludzi nie tylko do fabryki). Ale też malutko jest ludzi z takimi umiejętnościami językowymi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Jaki język będzie bardziej doceniany w pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.08, 16:00 hahaha Mam znajomą po sinologii, nie pracuje w firmie, która nie ma zupełnie związku z jej znajomością jezyka Koleżanka po ukrainistyce wykorzystuje swoją znajomośc języka ukrainskiego, gdy wyjeżdża na Ukrainę w celach turystycznych Aplikowałam do firmy francuskiej, na rozmowie wstępnej okazało się, że rekruterka zna ten język na poziomie tak marnym, że po drugim zdaniu mojej wypowiedzi wyłączyła się, bo nic chyba nie rozumiała albo bardzo mało ( mówiłam szybko i używając zwrotów potocznych ) .Pytań dodatkowych nie miała, ciekawe dlaczego. Sama znajomość języka nic nie znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jaki język będzie bardziej doceniany w pracy? 26.04.08, 16:01 I co, dostalas te prace? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Jaki język będzie bardziej doceniany w pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.08, 16:54 Rekruterkę przekonałam do siebie, była bardzo miła i pod koniec rozmowy rozmawiałyśmy już niemal prywatnie ( uświadomiła mi m.in., że nie może się zgodzić na moje warunki finansowe, bo za mało sobie zażyczyłam ( sic!) ) Zarekomendowała mnie osobie, z którą miałam kolejne spotkanie ( mój potencjalny bezpośredni przełożony ), ale tej z kolei nie przypadałam do gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jaki język będzie bardziej doceniany w pracy? 26.04.08, 17:09 To klasyka:( Odpowiedz Link Zgłoś